Haberler

kazakistancevkoTürkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliği taşıyan ÇEVKO Vakfı, sahip olduğu bilgi ve deneyim birikimini Kazakistan’a ihraç edecek. Kazakistan Hükümeti, atıklardan enerji elde etme projesi için ÇEVKO Vakfı’nın bilgi birikiminden faydalanmak istiyor. Bu kapsamda bir Kazakistan heyeti ÇEVKO Vakfı Genel Merkezi’ne üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdi ve bu ziyaret sırasında bir mutabakat metni imzalandı.

Uzman sanayi inisiyatifi ve etkin sivil toplum kuruluşu kimliklerini bünyesinde bir araya getiren ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme) Vakfı, öncülüğünü yaptığı sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin gelişimi ve ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamanın artırılması hedefiyle yaptığı çalışmaları 30 yıldır artan bir ivmeyle sürdürüyor. İklim Değişikliği ve Döngüsel Ekonomi konularında da düşünsel önderlik yapan kuruluşlar arasında yer alan ÇEVKO Vakfı, sahip olduğu bilgi ve deneyim birikimini Kazakistan’a ihraç etmeye hazırlanıyor.

Kazakistan yetkililerinin atık yönetimi ve yeşil ekonomi gündemiyle İstanbul’a gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında, ÇEVKO Vakfı’nın deneyimlerinden yararlanmak istemesiyle başlayan süreçte ilk adım, uluslararası bir işbirliği protokolü ile atıldı.

Protokol metni kapsamında, ‘Ambalaj atıklarının toplanması, geri dönüşümü, bununla ilgili teknolojiler ve bunların Kazakistan Cumhuriyeti’nde uygulanabilirliği konusunda uluslararası deneyim aktarımı’, ‘bu bağlamda ve Kazakistan Cumhuriyeti’nin atık yönetimi alanında AB standartlarına mümkün olan en üst düzeyde uyum gösterebilmesi amacıyla danışmanlık sağlanması’, ‘ilgili konularda finansman modelleri ve kaynakları konusunda danışmanlık sağlanması’ ve ‘bu konularda yakın iş birliği’ gibi ifadelere yer verildi.

Kazakistan Cumhuriyeti Ekoloji, Jeoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Akhmetzhan Pirimkulov, EPR Operatörü (Genişletilmiş Üreticileri Taahhütleri Operatörü) Başkanı Medet Kumargaliyev ve beraberlerindeki heyet, ÇEVKO Vakfı Genel Merkezi’ne bu bağlamda bir ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ziyaret sırasında, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar ve Kazakistan EPR Operatörü Yönetim Kurulu Başkanı Medet Kumargaliyev, iş birliği konusunda hazırlanan işbirliği protokolünü imzaladılar.

Ziyaret kapsamında Kazakistan heyetine ÇEVKO Vakfı’nın çalışmaları ve iki taraf arasında iş birliği olanaklarını içeren bir sunum yapıldı ve sonrasında taraflar arasında iş birliği odaklı görüşme gerçekleştirildi.

ÇEVKO Vakfı’nın, çalışmaları ve uluslararası alandaki faaliyetleri ile alanında benzersiz bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olduğunu ifade eden Okyar Yayalar, “Çevre ve ekonominin yanı sıra, yurt içinde kurum ve kuruluşlar için faydaya dönüştürmekte olduğumuz bu bilgi ve deneyim birikimiyle, kardeş ülke Kazakistan’ın atık yönetimini geliştirme ve yeşil ekonomiye geçiş odaklı azmine katkı sağlayacak ve bilgi ihracatı gerçekleştirecek olmaktan gurur duyacağız” şeklinde konuştu.

Kazakistan heyetinin ÇEVKO Vakfı ziyareti ve işbirliği protokolünün imzasında, Kazakistan’dan EPR Operatörü Temsilcisi Asel Nazirova ve Kazakh Invest Türkiye Temsilcisi Asiljan Mirzaliyer, ÇEVKO Vakfı’ndan Genel Sekreter Mete İmer ve Kamu, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk de hazır bulundular.

TMMOBTMMOB İstanbul Çevre Mühendisleri Odası, 9-11 Aralık 2021 tarihleri arasında, 14. Ulusal 2. Uluslararası Çevre Mühendisliği Kongresi (İklim Krizi ve Çevre Politikaları)


Sponsorluk dosyası için tıklayınız.

 

yesil nokta ogrenci odulleri

Üniversitelerimizden gelen yoğun talep üzerine, Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri son başvuru tarihi 15 Kasım 2021 tarihine uzatılmıştır.

Üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve çevre konulu sosyal sorumluluk alanlarında, özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi ve üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen yarışmada, başarı elde eden öğrenciler ödüllendirilecektir.

Yarışmada aşağıda belirtilen üç farklı kategoride başvuru yapılabilecek olup öğrenciler bireysel veya grup olarak başvurabileceklerdir:

  • Ambalajda Önleme Uygulamaları
  • Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları
  • Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları

Ödüllendirilmeye değer bulunacak ürün, uygulama ve projeler için her kategoride ayrı ayrı verilebilecek ödül tutarları aşağıda belirtilmiştir:

1.lik Ödülü:    5.000 TL

2.lik Ödülü:    3.000 TL

3.lük Ödülü:   2.000 TL

Teşvik Ödülü: 1.000 TL

Yarışma takvimimiz ise aşağıdaki gibidir:

Son Başvuru Tarihi 15 Kasım 2021
1.Jüri Değerlendirmesi 24 Kasım 2021
2.Jüri Değerlendirmesi 8 Aralık 2021
Ödül Töreni 22 Aralık 2021

Yarışma başvuruları ve jüri değerlendirmesi COVID-19 salgını nedeniyle elektronik ortamda yapılacaktır. Yarışma şartnamesinde belirtilen kriterlere göre hazırlanmış başvurular www.yesilnoktaogrenci.org ağ sayfası üzerinden kabul edilmektedir.

Yarışmamızın şartnamesinin linkini bilgilerinize sunarız: (Yarışma şartnamesi için lütfen tıklayınız.)

Mobil 127Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında;  ilçe sıfır atık yönetim sistemi kurduğunu “Sıfır Atık Belgesi” alarak belgeleyen; geçen yıl çalışmalarında birlikte olduğumuz Çayırova - Kocaeli ,Sincan - Ankara ve Tepebaşı- Eskişehir ilçe Belediyelerimiz çevreyi korumak ve gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Sıfır atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir

Bu hedeflerine ulaşan belediyelerimizi çabalarından ötürü tebrik ederiz. Yönetmelik ile tüm belediyelerin 2022 sonuna kadar Sıfır Atık Yönetim Sistemini oluşturması gerekecek.

yesilnokta 01ÇEVKO Vakfı tarafından sürdürülebilir gelişmemize katkılarıyla öne çıkan ve Türkiye'de Yeşil Nokta markasını kullanan firmaların katılımına açık olarak düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, 1 Aralık 2020 dijital ortamda günü gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.

ÇEVKO, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen Yeşil Nokta Ödülleri, 1 Aralık 2020, Pandemi tedbirleri gereği dijital ortamda gerçekleştirilen törende yapıldı.

ÇEVKO Vakfı’nın, Türkiye’deki tek temsilcisi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede, 540 milyon tüketiciyi kapsayan Yeşil Nokta markasının, genişletilmiş üretici sorumluluğu modelinin en başarılı uygulama örnekleri arasında yer aldığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında, belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşlarının yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirirken; aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

mert firat

Bünyesinde bir araya getirdiği yetkin sanayi inisiyatifi ve sivil toplum kuruluşu kimlikleriyle, sürdürülebilir bir geri dönüşüm sisteminin ülkemizde yaygınlaşmasına kendini adayan ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı tarafından bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Yeşil Nokta Basın Ödülleri, sahiplerini buldu.

Yeşil Nokta Basın Ödülleri, toplumu çevre ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeye, bilgilendirmeye yönelik duyarlılık gösteren basın-yayın kuruluşlarına, habercilere ve toplumun takdirini kazanmış kişilere veriliyor.

Pandemi tedbirleri gereği dijital ortamda gerçekleştirilen törende, Hürriyet Gazetesi adına Muhabir Aysel Alp Süer, Milliyet.com.tr adına Yayın Koordinatörü Bilge Şenel, NTV adına İçerik Koordinasyon Müdürü Cengizhan Kocahan, NumberOne Medya Grubu adına Number One FM Yayın Koordinatörü Mert Hakan, Para Dergisi adınaHaber Müdürü İdriz Çokal, ve Demirören Haber Ajansı adına Görüntülü Haberler Müdürü Nazif Özcan ödül alan isimler oldu. ÇEVKO Vakfı iş birliği ile Türkiye’nin ilk atıksız müzik festivali Festogether’ı düzenleyen, çevre faaliyetlerine katkı veren oyuncu Mert Fırat da, törende Özel Ödül aldı.

ÇEVKO Vakfı’nın sahip olduğu bilgi birikimi, yurt içi ve yurt dışı ilişkileri, deneyimli insan kaynağı, özel sektör - kamu ve yerel yönetimler - akademik kurumlar ve toplumsal iş birlikleriyle, Türkiye’de sürdürülebilir geri kazanım sürecinin geliştirilmesi, sıfır atık vizyonunun yaygınlaşması, döngüsel ekonomi kavramının uygulamaya geçirilmesi konularına katkı sağladığını ifade eden vakıf genel sekreteri Mete İmer: “Salgın süreci bizlere, göz ardı edilen risklerin beklenmedik bir anda yaşamı tüm yönleri ile nasıl etkileyebileceğini gösterdi. COVID 19 karşımıza ani bir tehdit olarak çıktı; ancak bu tehdidin öncesinde de var olan, dünya ve insan açısından kronik risk oluşturan başka önemli riskleri de göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu risklerden en önemlisi iklim krizidir. İklim krizi ile savaşımda bireylere, kamu otoritelerine, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Dünyanın karşı karşıya olduğu diğer bir önemli risk, nüfus artışı ve sınırlı kaynaklar nedeniyle sürdürülebilir kalkınmanın nasıl sağlanacağıdır. Bu konuda yeni bir iş yapma modeli olarak döngüsel ekonomi bir çözüm önerisi sunuyor. İşte bu gerekçelerle, 1991 yılında ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle; çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yola çıkan ÇEVKO Vakfı, son yıllarda, iklim krizi ve döngüsel ekonomiye geçişe odaklanmış durumda. “Çevre duyarlılığı ve geri dönüşüm kültürünün toplumsal bilinç olarak yaygınlaşması konusunda medya en önemli paydaşlarımız arasındadır. Topluma ve toplumun geleceğine karşı sorumluluk hisseden medya mensuplarının, çevre ve geri kazanım konularına verdikleri önem, hem kurumlara, hem de geri kazanımın başlangıç noktası olarak gördüğümüz bireylere ve topluma ulaşmamıza büyük katkı sağlıyor. Yaşanabilir bir çevre için birer iyi niyet elçisi olarak gördüğümüz değerli medya mensuplarına, bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

1606481387 NereyeAtayimBasinToplantisi 1 1Ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda Türkiye’nin öncü kuruluşu ÇEVKO Vakfı, çevrenin korunmasına, toplumsal gelişmeye ve ekonomiye katkı yapmayı sürdürüyor. ÇEVKO Vakfı, geliştirdiği “Nereye Atayım Belediye Sıfır Atık Saha Bilgi Yönetim Sistemi” ile belediyelerin Sıfır Atık yönetimi kapsamındaki yükümlülüklerine bütünsel çözüm sunuyor. “Nereye Atayım Belediye Sıfır Atık Saha Bilgi Yönetim Sistemi” tanıtımı, sistemin ilk kullanıcılarından İzmit Belediyesi ile birlikte düzenlenen toplantıda gerçekleştirildi.

ÇEVKO Vakfı’nın geliştirdiği “Nereye Atayım Belediye Sıfır Atık Saha Bilgi Yönetim Sistemi”, Sıfır Atık yönetimi konusunda belediyelere bütünsel çözüm sunuyor. Kısaca “Nereye Atayım” olarak tanımlaman saha bilgi yönetim sisteminin tanıtımı, ÇEVKO Vakfı ve sistemin ilk kullanıcılarından İzmit Merkez Belediyesi ile birlikte düzenlenen basın toplantısında yapıldı. Pandemi önlemleri kapsamında çevrim içi olarak gerçekleştirilen toplantıya, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve İzmit Merkez Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural’ın yanı sıra, vakıf ve belediye yöneticileri katıldılar.

ÇEVKO Vakfı’nın 29 yıldır Türkiye’de sürdürülebilir bir geri dönüşüm sistemi kurmak ve toplumda geri dönüşüm bilincini yerleştirmek için çalıştığını; son yıllarda Sıfır Atık hedefini içeren Döngüsel Ekonomi’ye geçişi savunduğunu belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Nereye Atayım”ın, belediyelerin Sıfır Atık Belgesi almalarına yardımcı olacak, akıllı şehirlerin alt yapısına uygun, şeffaf ve kullanıcı dostu bir bütünsel çözüm sunduğunu ifade etti. İmer, “Bu sistem Sıfır Atık kapsamındaki tüm atıkların, entegre bir şekilde, saha bilgi yönetimini ölçülebilir, şeffaf ve raporlanabilir kılıyor. Sistemin belediyelere sağladığı yararlar arasında, biriktirme ekipmanı kayıtlarının oluşturulması, ekipmanların yer değişikliğinin belirlenmesi ve izlenmesi, verimli, sürdürülebilir, maliyetleri azaltıcı ve paydaşlar arasında eşgüdüm sağlayıcı olması yer alıyor.” dedi.

 

WRCTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 5. yarışı Türkiye Rallisi. z ÇEVKO, TOSFED ve Marmaris Belediyesi iş birliği sayesinde çevrenin korunmasına ölçülebilir katkı sağladı.

18-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen müsabaka boyunca, seyir ve servis noktalarına yerleştirilen yaklaşık 100 adet geri dönüşüm toplama ekipmanı, 15 pet toplama kafesi, 70 adet iç mekân geri dönüşüm kutusu ve 45.000 adet poşet sayesinde 3,5 ton ambalaj atığı Pandemi’ye rağmen kaynağında ayrı toplandı.

Özellikle doğal alanlarda gerçekleştirilen üst düzey spor organizasyonlarında, sürdürülebilir çevre için harekete geçme ve elçilik bilincinin giderek arttığını dile getiren ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “TOSFED ile 3 yıldır yaptığımız iş birliği, dünya çapında takip edilen bu organizasyonun Türkiye ayağında geri dönüşümle ilgili farkındalık yaratmak ve bu amaçla on binlere ulaşma fırsatı sundu. Bunun yanı sıra, önemli bir değer ifade eden ve ölçümlenebilir çevresel yarar sağlandı” dedi.

En Zorlu Yarış Başarıyla Tamamlandı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 5. yarışı Türkiye Rallisi, 19 ülkeden 130 sporcu ve 65 otomobilin katılımıyla 18-20 Eylül tarihlerinde Marmaris'te düzenlendi. 15 ülkeden toplam 105 yerli ve yabancı medya mensubu tarafından takip ettiği yarışı, 31 yaşındaki Gallerli Elfyn Evans-Scott Martin ekibi kazandı. Toyota Gazoo WRT takımı adına yarışan Red Bull sporcusu Evans, kariyerinin üçüncü Dünya Ralli Şampiyonası zaferini elde etti.

01yuzme

Geri dönüşümle sürdürülebilir çevre ve ekonomiye katkı sağlama konusunda ülkemizin önde gelen kuruluşu ÇEVKO, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı, Çevre Sponsoru olarak yer aldığı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen 32. Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda gerçekleştirdiği çalışmayla çevresel fayda sağladı.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 32.si düzenlenen Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda 34 ülkeden 1765 yüzücü, Anadolu Yakası’nda Kanlıca’dan başlayıp Avrupa Yakası’nda Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda son bulan 6,5 kilometrelik parkurda mücadele etti.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yarışta Çevre Sponsoru olarak yer alan ÇEVKO Vakfı, seyircisiz düzenlenen yarışlara Beşiktaş Belediyesi iş birliğinde cemil Topuzlu Parkı’na 10 adet pet kafesi ve 100 adet iç mekan kutusu yerleştirdi.

Ayrıca 10 adet konteyner parkın dışındaki yol kenarlarına kondu.

Bunların yanı sıra, yüzücülerin bulunduğu teknelerde maske ,terlik ve ambalaj atıklarının toplanması için 7 adet market kutusu temin edildi.

Asya ve Avrupa Binlerce Kulaçla Birleşti

İstanbul Boğaz’ı trafiğe kapatıldı, kulaçlar Asya ile Avrupa’yı 32. kez bir araya getirdi. Dünyanın Asya’dan Avrupa’ya yüzülen tek organizasyon olan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda kadınlarda Hilal Zeynep Saraç 47 dakika 52 saniye, erkeklerde ise Mustafa Sevenay 46 dakika 1 saniye ile genel klasmanda Boğazın şampiyonları oldular.

Türkiye’nin ve İstanbul’un spor yoluyla tanıtımına ve turizmine büyük katkı sunan, sporun birleştirici gücünün en iyi örneklerinden Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda yüzücüler İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası eşliğinde kulaçlarını yarıştırdılar ve “Kıtalararası Yüzücü” unvanı kazandılar.

 

belediye mesajAmbalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu olan ve 2019 yılı faaliyetleriyle yurt genelinde 145 belediye ile iş birliği içerisinde 563.554 ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü belgeleyen ÇEVKO Vakfı, “Çevre Haftası” kapsamında “Belediyenizden Mesaj Var” başlığı altında Instagram sohbetleri gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme) Vakfı, öncülüğünü yaptığı sürdürülebilir geri kazanım sisteminin gelişimi ve ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamanın artırılması hedefiyle yaptığı çalışmaları 29 yıldır artan bir ivmeyle sürdürüyor.

2019 yılı içerisinde yurt genelinde 145 belediye ile iş birliğiyle 563.554 ton ambalaj atığının toplatılarak geri dönüştürüldüğünü belgeleyen ÇEVKO Vakfı, 2020 yılının ilk yarısına damga vuran olağanüstü koşullarda da, gerekli önlemler kapsamında faaliyetlerini sürdürdü.

ÇEVKO Vakfı, Çevre Haftası kapsamında farklı belediyelerle gerçekleştirdiği Instagram sohbetlerinde, belediyelerin çevre gündemlerinin ve ortak projelerin konuya ilgi duyan vatandaşlara ulaşmasına yardımcı oldu. “Belediyenizden Mesaj Var” başlığı ile düzenlenen Instagram sohbetlerine, ÇEVKO Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcanlı Uslu ev sahipliği yaptı. Sohbetler, binlerce vatandaş tarafından canlı olarak izlendi.

4 Haziran günü gerçekleşen dört sohbetin ilkinin konuğu, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Bahri Ağaoğlu oldu. Sohbette Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin çevre ile ilgili genel faaliyetleri ve bilinçlendirme eğitimleri, ÇEVKO Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, çevre projeleri için Avrupa birliğinden alınan hibe konuları ele alındı. Bahri Ağaoğlu, Pandemi döneminde insanların evlere kapanmasıyla, hanelerden çıkan ambalaj atığı miktarının arttığını ve uzun yıllardır Tepebaşı Belediyesi’nde yürütülen “hane bazlı atık toplama sisteminin” bu dönemdeki faydalarını belirtti. Ocak ayı itibariyle sokak toplayıcılarını kontrol altına almak ve düzen kurmak için bir sosyal işletme kooperatifi kurulduğu ve Pandemi döneminde kooperatife üye olan toplayıcılar için tüm koruyucu önlemlerin alınmış olunduğu bilgisini verdi. Sohbetin bir diğer konu başlığını ise, belediyenin REMOURBAN projesi kapsamında Enerji, Ulaşım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Yaygınlaştırma olmak üzere dört ana başlık altında yapılacak çalışmaları oluşturdu. Bu dönemde insanlar toplu taşımadan kaçınırken bireysel araç kullanmak yerine bisiklet gibi çevre dostu taşıma araçlarını kullanmaları gerektiği vurgulandı.