Haberler

Metro Ambalaj AtikYonetimi Gorsel

Metro Türkiye’den Sıfır Atık Projesi: Bağışlanamayan Gıdalar Gübre Olacak!

Metro Türkiye plastik ambalaj ve gıda atıklarına karşı çalışmalarını hızlandırdı

Metro Türkiye, kendi markalarına ait ürünlerde kullandığı ambalaj malzemesini azaltmaya ve PVC’yi ambalajlarından tamamen çıkarmaya yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor. 2019 yılında şu ana kadar 12,2 ton ambalaj tasarrufu sağlayan şirket, 322 ürünün ambalajından da PVC’yi tamamen çıkardı.

Metro Türkiye, sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmak için hayata geçirdiği projelerine tüm hızıyla devam ediyor. Şirket bu kapsamda, ambalaj malzemesi kullanımının azaltılmasından gıda israfı ve atığın önlenmesine uzanan pek çok çalışma yürütüyor.

 “Sıfır atığa öncülük etmeyi amaçlıyoruz”

Metro Türkiye mağazalarındaki atık yönetimini iyileştirmek için yeni nesil dijital atık yönetimi platformu olan Fazla Gıda ile işbirliği yaptıklarını belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “Bu işbirliğiyle reyondan çekme süresi gelmiş ancak son kullanma tarihi geçmediği için hala satılabilir olan ürünleri israf olmaktan kurtarıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. 2018’de 250 bin öğün yemeğe denk gelen 110 ton gıdayı, 35 gıda bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. 13 şehirdeki 25 mağazamızda uyguladığımız proje ile 2025 yılının sonuna kadar operasyonel süreçler dolayısıyla yaşanan gıda kaybını yüzde 50 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Şu anda hedefimiz bağışlanamayacak durumda olan gıdaları çöpe atmak yerine kompost alanlarına göndermek. Böylece bu gıdaları hem toprağın yapısını zenginleştiren gübre haline getirebilecek hem de sıfır atık üreten bir sisteme öncülük etmiş olacağız” diye konuştu. 

World Circular Economy

3-5 Haziran 2019 tarihlerinde  Helsinki’de ,Finlandiye İnovasyon Fonu Sitra tarafından “Dünya Döngüsel Ekonomi Forum”u düzenlenecek.

World Circular Economy Forum 2019 (WCEF2019) organizasyonların döngüsel ekonomi çözümleri ile nasıl rekabet avantajı kazanabileceklerini ve ayrıca döngüsel ekonominin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada nasıl katkıda bulunduğunu tartışmak üzere dünyanın dört bir yanından döngüsel ekonominin yaklaşık 2.000 önemli düşünürünü (iş dünyasının liderlerini, politika belirleyicileri ve uzmanlarını) bir araya getiriyor. Bu yıl forumda, döngüsel ekonominin bir sonraki dönemine ve bu döneme geçişin hızlandırılmasına da güçlü bir vurgu yapılacak.

kati yakitTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçen yılın aralık ayına ilişkin katı yakıt istatistiklerine göre, aralıkta katı yakıtların toplam satılabilir üretim miktarları linyitte 5 milyon 999 bin 316 ton, taş kömürü kokunda 382 bin 563 ton ve taş kömüründe 90 bin 747 ton oldu. Teslimat miktarları ise linyitte 6 milyon 438 bin 199 ton, taş kömüründe 3 milyon 269 bin 420 ton ve taş kömürü kokunda 422 bin 600 ton olarak hesaplandı.

Üretilen katı yakıtların teslimatları karşılama oranı yüzde 2,8 ile en düşük taş kömüründe gerçekleşti. Bu oran, taş kömürü kokunda yüzde 90,5 ve linyitte de yüzde 93,2 oldu. Katı yakıtları teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde, taş kömürü teslimatının yüzde 60,7'si termik santrallere, yüzde 15,7'si kok tesislerine, yüzde 5,7'si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Linyit teslimatının yüzde 88,1'i termik santrallere ve yüzde 7,7'si demir-çelik haricindeki sanayiye, taş kömürü koku teslimatının yüzde 99,3'ü de demir-çelik sanayisine gerçekleştirildi.

dusuk karbon kahramanlariSürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği karbon muhasebesini iyi tutarak iklim değişimiyle mücadele eden 29 kurum ve kuruluşu Düşük Karbon Kahramanı
ilan etti

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl karbon ticareti ve ülkemizin iklim değişimiyle mücadelesine odaklanan 6. İstanbul Karbon Zirvesi’ni gerçekleştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirilen Zirve kapsamında ‘Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri’ sahiplerini buldu.

Düşük karbonlu büyüme desteklenmeli

Sanayide düşük karbonlu büyümenin mümkün olduğunu belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu alandaki girişimlerin ve uygulamaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak karbon muhasebesini iyi tutan yani sera gazı salımlarını azaltarak, karbon yönetimini başarıyla gerçekleştiren kurumları teşvik etmek üzere Düşük Karbon Kahramanı Ödülü sunduklarına dikkat çekti.
2015 yılından bu yana verdikleri ödüller için bu yıl rekor başvuru aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, başvuruların bu kadar yoğun olmasının yeşil ekonominin ülkemizde giderek daha da önem kazandığının bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Başvuruları SÜT-D’nin sürdürülebilir yaşam kültürü kazandırılması ve yaygın karbon yönetimi bilinci oluşturma hedefine göre değerlendirdiklerini açıklayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, teknik uygulamalar ile karbon azaltımı konusundaki eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını ödüllendirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, bu yıl seçilen 29 SÜT-D 2019 Düşük Karbon Kahramanı’nın her biriyle gurur duyuyoruz açıklamasını yaptı.

su kitligiBarilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN), 1,6 milyar kişinin su sıkıntısı çektiği ve su kıtlığının dünya çapında artış gösterdiği günümüzde Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü kapsamında hazırladığı araştırmasını yayımladı. BCFN’in yeni araştırmasına göre kişi başı günlük ortalama 2 litre su tüketiyoruz. Ancak gün içinde tükettiğimiz gıdaların üretiminde kullanılan su miktarı da dahil edildiğinde bu rakam 5 bin litreye ulaşıyor. Küresel nüfusun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağını belirten uzmanlar, su tasarrufu etmek için acil olarak gıda sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünyada gıda ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz etmek ve somut çözüm önerileri geliştirmek amacıyla kurulan Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN), 22 Mart Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü kapsamında hazırladığı yeni araştırmasını yayımladı. Su kıtlığının dünya çapında artış gösterdiği günümüzde uzmanlar, gıda tüketiminde sebze ağırlıklı beslenme tercihinin kişi başı su ayak izini yarı yarıya indirdiği sonucuna ulaştı.

1,6 MİLYAR KİŞİ SU SIKINTISI ÇEKİYOR

Araştırmaya göre dünya nüfusu ve ortalama gelirdeki artış, iklim değişikliğiyle birlikte, su talebinde artışa neden oluyor. Dünya nüfusunun üçte ikisi yahut 4 milyardan fazla insan, her yıl en az bir ay boyunca su kıtlığı çekilen bölgelerde yaşıyor ve altyapı eksikliği nedeniyle 1,6 milyar kişi su sıkıntısı çekiyor. Yapılan araştırmalar, küresel nüfusun 2050’de 9 milyara ulaşacağını ve su tasarruf etmek için gıda sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğinin aciliyetini vurguluyor.