News

Yeşil PotaAtaşehir Belediyesi, Ülker Sports Arena ve ÇEVKO işbirliğiyle, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün de katkılarıyla, çevre bilincini basketbol sevgisi ile pekiştirmek amacıyla başlatılan "Yeşil Pota Temiz Doğa" projesinin 3. dönemi başlıyor.

3. yaşına giren proje ile öğrenciler, çevreye katkı sağlamak için ambalaj atıklarını topluyor, toplanan atıklara karşılık Ülker Sports Arena'da ücretsiz olarak basketbol maçı izliyorlar.

Ataşehir'deki tüm okulların geri dönüşümlü atıklarla yarışacağı projede; ilk 3'e giren okullardan toplam 200 öğrenci Ülker Sports Arena'da ücretsiz olarak basketbol maçı izleme şansı yakalayacak. Maçlara katılacak öğrencilere çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla; kitap, tişört ve basketbol topu hediye edilecek. 

ksdy3.jpgÇEVKO Vakfı üyesi Tetra Pak'ın, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve İstanbul Üniversitesi'nin bilimsel onayıyla devam ettirdiği, Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesi için Tetra Pak'la İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında Tetra Pak, İstanbul genelindeki okullarda öğrencilere ‘geri dönüşüm' temalı Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimi verecek. Proje ile 2015 sonuna kadar 50 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Protokol imza töreni, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Timur TUĞRAL, Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat ÇALIŞKAN ve Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Çevre Müdürü Umay YILMAZ'ın katılımıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.

damla_su_1.jpgÇevre sorunları, dünyanın en öncelikli konuları arasında yer almaya başladı. Türkiye'de de, şirketler bu alanda yaptıkları yatırımlar ile öne çıkmaya çalışıyor. Bu alandaki son gelişme Damla Su cephesinde yaşandı. Damla Su, bitki bazlı hammaddeden yapılmış tamamen geri dönüştürülebilir ilk içecek şişesi olma özelliğini taşıyan 'BitkiŞişe'yi kullanmaya başladı.

Türkiye'nin bir çok bölgesindeki su kaynağında ürün elde eden şirketin 'BitkiŞişe' adı veriler ürün, şeker kamışı posalarınnı işlenmesi sonucunda elde edilen hammaddenin PET şişelerde yüzde 30'a varan oranda kullanılması ile üretiliyor. BitkiŞişe tamamen geri dönüştürülebiliyor.

cimsa.jpgÇimento ve yapı malzemeleri sektöründe 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ÇİMSA, GRI G4 raporlama kılavuzunda belirtilen temel uygulama düzeyi ilkelerine uygun olarak hazırlanan 2013 Sürdürülebilirlik Raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Çimento sektörünün önemli bir oyuncusu olarak sürdürülebilirlik yaklaşımını, şirketin her aşamasındaki fonksiyonlarına entegre etmeyi hedefleyen Çimsa, bu anlamda 2013 yılında kaydettiği performansını içeren Sürdürülebilirlik Raporu'nu GRI G4 raporlama kılavuzunda belirtilen temel uygulama düzeyi ilkelerine uygun olarak hazırlandı.

Sürdürülebilir geri dönüşüm sistem ve projelerini hayata geçiren AnelDoğa, Üsküdar Belediyesi işbirliği ile tüketicilerden toplanan atık elektrikli ve elektronik eşyaları geri dönüştürerek çevre ve doğayı korumayı, ekonomik değer yaratmayı ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

AnelDoğa, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme, ömrünü tamamlamış araç işleme, hurda metal işleme, tehlikeli atık geri kazanım ve tehlikeli atık ara depolama, tehlikesiz atık geri kazanımı, ömrünü tamamlamış lastik ara depolama, akü ara depolama ve atık yönetimi alanlarında faaliyet gösteriyor. AnelDoğa, Üsküdar Belediyesi işbirliği ile; çevre konusunda farkındalığı ve bilinci arttırarak elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bireylerin daha az enerji harcayan yeni teknolojik ürünlere yönlendirilmesi amacıyla, Üsküdar Belediyesi sınırları içerisinde toplanacak olan atıkları 30 bin metrekarelik entegre tesisinde geri dönüşüme kazandıracak.

yaklasan_etkinlikler.jpg5 Mart 2015, The 2015 European Circular Economy Conference - Circular Economy in the EU
5-6 Mart 2015, İstanbul Elektrik ve Elektronik Atık Zirvesi (IEEWS 2015)
16 - 18 Nisan 2015, IFAT Eurasia 2015, Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı
17 Nisan 2015, Prof Dr Kriton Curi Genç Araştırmacılar Ödül Töreni

Detayları haberin devamında görebilirsiniz. 

 

 

 

belediye1.jpg

Yetkilendirilmiş Kuruluş ÇEVKO, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin ilk kez yayınlandığı 2004 yılından bu yana Belediyeler tarafından yürütülen Kaynakta Ayrı Toplama Uygulamalarına destek vermektedir. Ambalaj Atıklarının Kaynakta Ayrı Toplama Sistemlerinin en önemli tarafının belediyeler olduğunun bilinciyle hareket eden Yetkilendirilmiş Kuruluş ÇEVKO, belediyeler ile işbirliği içinde çalışmalarına yaygınlaşarak devam etmektedir. Bu bağlamda, başarıyla çalıştığımız belediyelere yönelik nezaket ziyaretlerimizi de sürdürüyoruz. 

 

bpa-logo.jpgAvrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bazı plastik gıda ambalajlarında kullanılan bir tür kimyasal olan ve ülkemizde uzun zamandır kullanımı ile ilgili tartışmalara neden olan bisfenol A (BPA) ile ilgili, şu andaki maruz kalma düzeylerinde hiçbir yaş grubundan tüketici veya doğmamış bebekler açısından sağlık riski oluşturmadığını söyledi.

EFSA'nın yaptırdığı Bisfenol A'ya(BPA) yönelik bağımsız bilimsel çalışma nın tamamı da, EFSA internet sitesinden erişime açıldı.

migros1.pngÇEVKO Vakfı üyeleri Migros ve Unilever işbirliği ile hazırlanan " Temiz Bir Dünya Bizim Elimizde" kampanyası ile tüketiciler, 10 Kasım-31 Ocak tarihleri arasında kozmetik ve deterjan ambalajlarını Migroslarda bulunan geri dönüşüm kiosklarına getirerek hem geri dönüşüme katkıda bulundular hem de çeşitli indirimler kazandılar.

Migros'un Türkiye genelinde toplam 80 mağazasında geri dönüşüm kioskları bulunuyor ve tüketiciler boş ambalajları barkodlarını okutarak kağıt, cam, plastik, metal ve pil için ayrı ayrı hazırlanmış kutulara atabiliyorlar.

cep_2.jpg

Avrupa Komisyonu Dairesel Ekonomi paketini çekmeye yaklaşırken, Avrupa atık ve geri dönüşüm sektörünü temsil eden kuruluşlar arasında paket ile ilgili tartışmalar ve karşıt görüşler yer almaya devam ediyor. 

EUROPEN-The European Organization for Packaging and the Environment öncülüğünde hazırlanan raporda, pakette yer alan ambalaj geri kazanım hedefleri ve genişletilmiş üretici sorumluluğu konuları ile görüşler yer alıyor. Görüşün altında;aralarında EXPRA-Extended Producer Responsibility Alliance, ACE - The Alliance for Beverage Cartons and the Environment, AIM - European Brands Association, A.I.S.E. - The International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products, CEPI - Confederation of European Paper Industries, Cosmetics Europe, EAA - European Aluminium Association, Edana - The International Association Serving the Nonwovens and Related Industries, European Bioplastics, EuPC - European Plastics Converters, FEFCO - European Federation of Corrugated Board Manufacturers, FPE - Flexible Packaging Europe, MPE - Metal Packaging Europe, Pack2Go Europe - Europe's Convenience Food Packaging Association, TIE - Toy Industries of Europe, UNESDA - European Soft Drinks Industry'nin de bulunduğu 25 organizasyonun imzası yer alıyor.