e-Bülten Haberleri

Karsiyaka 6457Karşıyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Kent Konseyi; daha sağlıklı bir çevre ve daha yaşanabilir bir dünya için “Atık Değerdir” başlıklı bir sempozyum düzenledi. ÇEVKO Vakfı’nın da davet edildiği 15 - 16 Ocak tarihlerinde; akademisyenler, çevre mühendisleri ve alanında uzman isimlerin katılımlarıyla gerçekleşen zirvede; atıkların kaynağında ayrılarak toplanması ve geri dönüşüm başta olmak üzere, çevre sorunları ve çözüm yolları konuşuldu. Karşıyaka Çocuk Belediye Başkanı Lara Saybaşılı’nın “Biz çocuklar olarak, değerli atıkların denize ve toprağa karışmaması için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyor, herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz” sözleri büyük alkış aldı.

“DAHA AZ TÜKETMELİ, DAHA AZ ÇÖP ÜRETMELİYİZ”

Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Evi’nde halka açık olarak düzenlenen sempozyumda açılış konuşması yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da şunları kaydetti: “Atık yönetimini, atığın bir değer olduğunu ve atığın değere dönüştürülmesi ile ilgili yapılabilecekleri konuşmak için buradayız. Sevgili Lara’nın konuşması ve ‘Bu tabloya neden olan insanları kınıyorum’ sözleri çok doğru. Ne yazık ki hem ülkemizde hem de dünya genelinde çevre konusunda kınanmayı hak eden uygulamalar yapılıyor ve bu tablo gittikçe daha da kötüleşiyor. Hepimizin çevreye ve dünyamıza karşı sorumluluğu var, yapılabilecek çok basit şeyler var. En önemlisi daha az tüketmek ve daha az çöp üretmek. İki mahallemizde başlattığımız atıkları kaynağında ayrıştırma ve toplama sistemini aksatmadan bütün Karşıyaka’ya yayma konusunda çok kararlıyız. Bir anda mükemmel sonuçlara ulaşılamıyor ama birlikte çalıştığımız atık dönüşüm firması ile birlikte sorunları çözeceğiz. Bu mesajın ulaştığı herkesten rica ediyorum. Lütfen bireysel yaşamınızda ve çevrenizde insiyatif alın, ülkemizi ve dünyamızı kurtaralım. Bu sempozyumun gerçekleşmesi için büyük emek harcayan Meclis Üyemiz Saadet Çağlın’a, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay’a, Çevre Müdürümüz Aylin Eroğlu’na, Kent Konseyi Başkanımız Selman Boyacıoğlu’na ve tüm katkı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum.”

IMG 5947İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın atık yönetimi faaliyetlerinin Sıfır Atık’a entegrasyonu amacıyla ISG, Pendik Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı tarafından ortak bir çalışma düzenleniyor. Bu amaçla ilk olarak, Eylül 2019 ayında, havaalanındaki mevcut durumun saptanması amacıyla incelemeler yapıldı. İncelemeler doğrultusunda uygulanacak sistemin saptanması ve işletmelere duyurulmasının ardından, 7, 9, 10 ve 13 Ocak tarihlerinde ilgili işletmelerin çalışanlarına, ÇEVKO Vakfı tarafından Sıfır Atık eğitimi verildi.

Geri kazanımın önemi; atık türleri, geri kazanım ve toplama yöntemleri; Sıfır Atık Yönetmeliği ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uygulanacak Sıfır Atık sisteminin detaylıca anlatıldığı eğitimlere, işletmelerde çeşitli pozisyonlarda görev yapan toplam 389 çalışan katıldı.

1570085727 PepsiCo LogoPEPSICO’DAN DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GIDA SİSTEMİ İÇİN GÜÇLÜ HEDEFLER

Daha sürdürülebilir bir gıda sisteminin inşasına odaklanan PepsiCo, 2020 sonuna kadar bugün yarıdan fazlasını Sürdürülebilir Tarım Programı aracılığıyla sağladığı tarımsal ham maddeleri %100’e çıkarmayı ve 2025 yılına kadar üretimde kullandığı suyun %100'ünü geri dönüştürmeyi hedefliyor. PepsiCo ayrıca 2025 yılına kadar içecek portföyü genelinde geri dönüştürülmemiş plastik içeriği kullanımını %35'e düşürmeyi hedeflerken değer zinciri genelinde mutlak sera gazı salımını da 2030 yılına kadar 2015 yılındaki seviyesine göre %20 düşürmeyi amaçlıyor.

PepsiCo Inc., şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin kat ettiği mesafeyi genel hatlarıyla anlatan ve sürdürülebilirlik ajandasının ardında yatan, daha sürdürülebilir bir gıda sisteminin inşası olarak tanımlanan yeni amacı açıklayan 2018 Sürdürülebilirlik Raporunu bugün yayınladı. Raporda, şirketin daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmasına katkıda bulunabileceğine inandığı Tarım, Su, Ambalaj, Ürünler, İklim ve Toplum gibi altı öncelik alanında kat ettiği mesafeyi ve hedefleri vurgulanıyor.

"Kat ettiğimiz önemli mesafeden ve ekibimizin ortak faaliyetlerinden gurur duyuyorum, ancak bu faaliyetler sadece başlangıç, daha yapacağımız çok şey var. Sürdürülebilirliği geliştirmek ve başarılı bir şirket olmak, PepsiCo'nun geleceğinde önemli bir rol oynayacaktır. 21. yüzyılda işletme yönetiminin, dünyamıza, toplumlarımıza ve gelecek kuşaklara karşı bir sorumluluğa sahip olması gerektiğine samimiyetle inanıyorum " dedi.

PepsiCo’nun sürdürülebilir bir gıda sistemi yaratma çabası şirketin, “Fayda Gözeten Performans” olarak adlandırdığı hızlandırılmış, sürdürülebilir büyüme vizyonunun kilit bir öğesini temsil ediyor. “Fayda Gözeten Performans” kapsamında, PepsiCo, bu amacı işine ve markalarına daha fazla entegre ederek, insanlar ve dünyamız için daha fazlasını yaparak daha da iyi bir şirket olmaya gayret gösteriyor.

PepsiCo 2018 Sürdürülebilirlik Raporundan satırbaşları…

2020’de hammaddelerin tamamı sürdürülebilir tarımdan

Kaynaklarını daha sürdürülebilir ve dayanıklı tarım aracılığıyla sağlamaya çalışan PepsiCo, dünya genelindeki çiftliklerde kaynakların etkin kullanımı, çevre bilinci ve işçi haklarına ilişkin standartları da yükseltiyor. 2018 sonuna kadar patates, mısır, yulaf ve portakal gibi PepsiCo'nun doğrudan çiftçiden sağladığı tarımsal ham maddelerinin yarıdan fazlasının Sürdürülebilir Tarım Programı aracılığıyla sağlanan sürdürülebilir kaynaklardan oluşuyor. Şirket, 2020 sonuna kadar bu oranı %100'e çıkarma hedefine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Halihazırda, Lay’s® ve Ruffles® dahil olmak üzere, Kuzey Amerika Frito-Lay portföyündeki cipslerin %100'ü, sürdürülebilir kaynaklardan temin edilen Kuzey Amerika patateslerinden üretiliyor.

2025’te üretimde kullanılan suyun tamamı geri dönüştürülebilir olacak

Değer zinciri genelinde suyun daha tasarruflu kullanılmasına çalışan PepsiCo, yüksek su riski arz eden tarım ve üretim faaliyetlerinde su kullanımı verimliliğini geliştirmeye ve yüksek su riski arz eden alanlarda 2025 yılına kadar üretimde kullandığı suyun %100'ünü geri dönüştürmeye odaklanmış bulunuyor. Şirket, yerel su havzalarını koruyan politika ve uygulamaları savunmak için ölçeğini ve uzmanlığını kullanmaya odaklanıyor. Ayrıca, 2018 yılında, PepsiCo Vakfı, 6 milyonu aşkın insanın güvenli suya erişimini sağlamaya yardımcı olarak, 2006 yılından bu yana bu inisiyatiften faydalanan kişi sayısını 22 milyona çıkarmış bulunuyor.

2025’te geri dönüştürülmemiş plastik içeriği kullanımı %35'e düşecek

PepsiCo yakın zamanda 2025 yılına kadar içecek portföyü genelinde geri dönüştürülmemiş plastik içeriği kullanımını %35'e düşürmek olarak yeni hedefini duyurdu. Şirket ayrıca, 2025 yılına kadar plastik ambalajlarında %25 geri dönüştürülmüş ambalaj ve 2030 yılına kadar Avrupa Birliği'nde plastik şişelerinde %50 geri dönüştürülmüş ambalaj kullanmayı amaçlıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren, LIFEWTR® ABD'de %100 geri dönüştürülmüş plastik şişede ambalajlanırken, bubly™ sadece alüminyum ambalajda sunulacak. Ayrıca, şirket "Şişenin Ötesinde" stratejisi ile gelişimini sürdürerek, başta "SodaStream® " vasıtasıyla olmak üzere, 2025 yılına kadar 67 milyar tek kullanımlık plastik şişe kullanımının önleneceğini öngörüyor.

ABD'de, 354 ml’lik porsiyonda 100 veya daha az kaloriye sahip yaklaşık 500 içecek seçeneğine sahip

PepsiCo, eklenmiş şeker, sodyum ve doymuş yağ miktarını azaltarak ve besin öğelerine dayanan yenilikler ve satın almalar ile ürün portföyünü genişleterek tüketicilere sunduğu seçenekleri geliştirmeye devam ediyor. Sadece ABD'de, PepsiCo, 354 ml’lik porsiyonda 100 veya daha az kaloriye sahip yaklaşık 500 içecek seçeneğine sahip ve 2018 yılında ve 2019 başlarında, Bare Snacks® ve Cytosport (Muscle Milk© and EVOLVE® Protein üreticileri) gibi markaları bünyesine katmış bulunuyor.

Sera gazı salımını 2030 yılına kadar %20 düşürme hedefi

PepsiCo, değer zinciri genelinde mutlak sera gazı salımını azaltma hedefini, 2030 yılına kadar 2015 yılındaki seviyesine göre %20 düşürmek olarak belirlemiş bulunuyor. 2018 yılında, PepsiCo, Kapsam 3 emisyonlarını (şirketin doğrudan faaliyetleri dışında oluşan), yaklaşık 2.2 milyon metrik ton azaltmış, ayrıca doğrudan faaliyetlerinden dolayı oluşan Kapsam1 ve 2 emisyonlarını %6,4 düşürmüş bulunuyor. PepsiCo iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için; iklim dostu tarımsal uygulamaların teşvik edilmesi ve düşük karbonlu araç filosunun genişletilmesinden, üretim faaliyetlerinde yenilenebilir enerji kullanımının genişletilmesine kadar uzanan birçok alandaki uygulamayı değer zinciri aracılığıyla hayata geçirerek sera gazı salımını azaltmaya devam ediyor.

PepsiCo Vakfı’ndan kadınların faydalanacağı girişimlere 27.3 milyon dolar

Dünya genelinde kadınların gelir potansiyelini artırma taahhüdü kapsamında, PepsiCo ve PepsiCo Vakfı, faaliyet gösterdiği toplumlarda kadınların faydalanacağı girişimleri desteklemek için 2016 yılından bu yana 27.3 milyon dolar yatırım yapmış bulunuyor. Ayrıca şu anda dünya genelinde PepsiCo yöneticilerinin yüzde 40'ı kadınlardan oluşuyor.

4Ataşehir Belediyesi, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Ticari İşletmesi (AGİD), Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), DEHA Biodizel, Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY)  ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) iş birliğiyle Ataşehir’de sıfır atık bilincinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla yeni bir proje hayata geçiriliyor.

Çevreye duyarlı ve koruyucu çalışmalarını aralıksız sürdüren ve geliştirdiği projelerle Türkiye’de pek çok kuruma örnek olan Ataşehir Belediyesi Ataşehir’in tüm mahallelerinde atıkların kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla yeni bir proje hazırladı. Proje, 15 Ocak – 15 Eylül tarihleri arasında Ataşehir’in 17 mahallesinde muhtarların, lisanslı firmaların ve yetkilendirilmiş kuruluşların desteğiyle düzenlenecek.

Teknolojik gelişmeler ve yenilikler ile birlikte hızla artan nüfus ve şehirleşme beraberinde bireylerin yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişmesine yol açıyor. Bunun sonucunda başta doğal kaynaklar ve çevre büyük zarar görüyor. Kaynakların daha verimli kullanılması, çevreye zarar veren atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması önem arz ediyor.

Doğal kaynakların sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde korunması için; doğal ve ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde atıkların geri kazanılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi Ataşehir Belediyesi’nin en önem verdiği konular arasında yer alıyor.

Ataşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, kurulduğu günden bu yana, Ataşehirlilerin yaşam kalitesini en yüksek düzeye çıkarmak ve çağdaş yaşanabilir bir çevre sunmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

2017 yılının Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” ne Ataşehir Belediyesi’de geliştirdiği yeni projelerle destek oluyor.

“Muhtarlar Arası Sıfır Atık Projesi” ile Ataşehir’in 17 mahallesinde mahalle sakinlerinin, evlerinde biriktirdikleri ambalaj atıklarını (kağıt-karton-kompozit, cam, plastik ve metal), atık pilleri, atık lambaları, atık elektrikli ve elektronik eşyaları ile bitkisel atık yağları, mahalle muhtarlıklarına götürmeleriyle tüm mahallelerde atıkların kaynağında ayrı toplanması sağlanacak.

Ataşehir’in Barbaros, Yeni Sahra, Örnek, Esatpaşa, Fetih, Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Atatürk, Yenişehir, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, İnönü, Mevlana, Mimar Sinan, Yeni Çamlıca ve Ferhatpaşa mahalle muhtarlıklarında bulunan atık toplama kutularında Ataşehirlilerin topladıkları atıklar belirli periyotlarla alınarak belediyenin toplama sistemine dahil edilecek.

Joachim QuodenÇEVKO Vakfı’nın da üye olduğu EXPRA (Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Birliği), Döngüsel Plastik Birliği Deklarasyonu’nu imzaladı. AB Endüstri İdare Memuru Elżbieta Bieńkowska ve AB Komisyon’u Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans nezdinde Brüksel’de düzenlenen imza töreni, 100’den fazla özel ve kamusal paydaşı da bir araya getirmiş oldu.

Deklarasyonu imzalayarak, EXPRA ve üyeleri, sektörün dönüşümsel gayretine verdikleri desteği; plastik dahil her tür ambalaj için toplama, ayırma ve geri dönüşüm çözümlerini optimize ederek değişime olanak tanıdıklarını ve ivmelendirdiklerini bir kez daha ortaya koymuş oldular.

EXPRA Genel Müdürü Joachim Quoden “Bugün atılan imza; EXPRA’nın ve EXPRA üyelerinin, plastiğin döngüsünün önünü açmak üzere ortaya koydukları efora dair güçlü taahhütü temsil etmektedir. Bu, verimli ambalaj atık yönetimi operasyonları yürütmekte olan, uzun vadeli değer ve sosyal etki yaratan, kaliteli toplama ve kaliteli geri dönüşüme olanak tanıyan ve ambalaj krallığında yeni gelişmelere imza atan üyelerimizin günlük işinin zaten ayrılmaz bir parçasıydı. Avrupa’nın sürdürülebilirlik ve rekabet ortamında, döngüsel ekonomiyi yürürlüğe alma konusunda attığımız adımlarla önemli bir yol kat ettik. Doğru politikalar ve uygun yürütme ile, hem geri dönüşümü arttırmak hem de geri dönüştürülecek materyali korumak ve sağlamak için potansiyelimiz var. Buna geri dönüştürülmüş plastik de dahil.”

Quoden, etkinlikle ilgili de şu yorumu yaptı: “Burada pek çok paydaşımızı bir arada görmekten dolayı çok mutluyum. Hükümetler, yerel yönetimler de dahil, tüm aktörlerin beraber çalışmaları, tüm ambalajların dönüşüme girmesinin garantilenmesi adına çok önemli. EPR, ambalaj döngüsel sürecinin merkezinde yer alıyor ve tüm paydaşların etkin koordinasyonunu ve katılımını sağlıyor. EXPRA ve üyeleri de bu katılıma tüm paydaşlarıyla baş koymuş durumda. Böylelikle EPR’ın döngüsel ekonomi hedeflerini başarmasını konusunda çok önemli bir role sahipler.”