e-Bülten Haberleri

Geri dönüştürülmüş plastikten yapılan ilk bisiklet yolu Hollanda'da açıldı.

PlasticRoad hollandaPlasticRoad olarak bilinen söz konusu proje, 2015 yılından beri geliştirilmekte ve boru üreticileri Wavin ve enerji şirketi Total ile işbirliği içinde Hollandalı mühendislik firması KWS tarafından yaratıldı.

Asfalt veya çimento gibi geleneksel malzemeler yerine, proje, dökme halde taşınabilen ve şantiyelere hızla monte edilebilen hafif prefabrik yol blokları inşa etmek için geri dönüştürülmüş plastik kullanıldı. Bu bloklar oyuk olduklarından, tamamlanmadan önce bunları drenaj boruları, elektronik kablolar ve trafik sensörleri gibi iç sistemler ile donatmak, önceden var olan yapılara sorunsuz bir şekilde entegre olan siparişe göre yapılmış yol parçaları oluşturmak mümkün. Ayrıca geleneksel yollara göre %70 daha hızlı döşenebiliyor.

PlasticRoad'a göre, bu prefabrik bloklar normal yollardan çok daha az bakım gerektiriyor ve eski asfalt/çimentoya göre üç kat daha uzun ömürlü. Yollar ömrünü tamamladıktan sonra tekrar geri dönüştürülmeleri de kolay olacak. Bloklar otomobilleri ve diğer motorlu taşıtları taşıyacak kadar güçlü olsa da, projenin test aşamasında, PlasticRoad bunları bisiklet yolları oluşturmak için kullandı.

Kurulumdan önce, modüller çeşitli elemanları izleyen bir dizi sensörle donatıldı; sıcaklık, performans ve dayanıklılık ve herhangi bir zamanda bisiklet yolu boyunca kaç bisikletlinin bisiklet sürdüğü bilgileri sensörler tarafından kaydediliyor. PlasticRoad, Zwolle'deki pilot projenin sadece dünyanın plastik atıklardan oluşturduğu ilk bisiklet yolu değil, aynı zamanda dünyanın ilk akıllı bisiklet yolu olduğunu belirtti.

karbon emisyon 2İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği tarafından Ankara'da bir otelde "COP24 İklim Değişikliği Müzakerelerinin Çıktıları" toplantısı düzenlendi.

Dernek Başkanı Baran Bozoğlu, uluslararası alanda yapılan toplantılar ve politikalara rağmen karbon ile sera gazı emisyonlarının hızla artmaya devam ettiğini belirterek, "İklim değişikliği problemine uluslararası alanda da çözüm üretilemediğini üzülerek görüyoruz." dedi.

Bozoğlu, burada yaptığı konuşmada, 14 Şubat'ta birinci yılını dolduracak derneğin kuruluş amacının, dünyada ve Türkiye'de yaşanan iklim değişikliği sorununa yönelik bütün tarafları bir araya getiren, bu konuda teknik ve bilimsel veriyi üreten mekanizmayı hayata geçirmek olduğunu söyledi.

İklim değişikliği konusunda Türkiye'nin kendi özeline yönelik bilimsel verilerin yeterince oluşturulamadığını anlatan Bozoğlu, aynı zamanda enerji, çevre, eğitim, sağlık gibi birçok alanda iklim değişikliği sorununa yönelik müdahalenin yeteri kadar yapılamadığını dile getirdi.

Bozoğlu, bu sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen bir anlayışla yola çıktıklarını belirtti.

Paris İklim Anlaşması, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü gibi iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalara işaret eden Bozoğlu, şöyle konuştu:
"Uluslararası alanda yapılan onlarca toplantıya, politikalara rağmen hızlı şekilde karbon, sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini, iklim değişikliği problemine uluslararası alanda da çözüm üretilemediğini üzülerek görüyoruz. İklim değişikliği problemine karşı Paris Anlaşması'nın şu an temel bir hedefi var, dünya sıcaklığını 2 dereceyle, mümkünse de 1,5 dereceyle sabitlemeye çalışıyor. Bu çok değerli bir hedef fakat şu anda ülkelerin verdiği raporlarda bu hedefin ne yazık ki tutturulamadığını görüyoruz. Şu an dünya zaten 1 derece ısınmış durumda ve bunun yansımalarını Türkiye'de, bölgelerimizde farklı bir etkiyle görüyoruz. Dolayısıyla 1,5 derece hedefini tutturmak adına bizlerin de Türkiye'de çalışma yapması gerekiyor. Uyum politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor."

Samsungs Ecofriendly Packaging PolicySamsung Electronics, bu yıl plastik ambalaj malzemelerini kâğıt ve doğal olarak sürdürülebilir diğer maddelerle değiştirmek için adımlar atmaya başlayacağını duyurdu.

2019’un ilk yarısından itibaren, Samsung’un mobil telefonlar ve tabletlerden ev aletlerine kadar tüm mevcut ürün ve aksesuarlarında kullanılan ambalajlar, geri dönüştürülmüş/biyolojik bazlı plastik ve kâğıt gibi doğal olarak sürdürülebilir malzemelerle değiştirilecek.

Samsung Electronics ürün ambalajlarını yenilemek için tasarım ve geliştirme, satın alma, pazarlama ve kalite kontrol birimlerindeki kişilerden oluşan bir ekiple yenilikçi ambalaj fikirleri üretmeye başladı.

Samsung; mobil telefon, tablet ve giyilebilir ürünleri tutan tepsilerde plastik yerine kâğıt hamurundan kalıplar, aksesuarları saran örtülerde ise doğayla dost malzemeler kullanacak. Samsung ayrıca telefon şarj cihazı tasarımını da yenileyecek. Parlak dış görünümün yerini mat bir kaplama alacak ve plastik koruma filmleri de kaldırılacak. Böylece plastik kullanımı azaltılmış olacak.
Televizyon, buzdolabı, klima ve çamaşır makinesi gibi ev aletleri ile mutfak gereçlerinin yüzeyini korumak için kullanılan plastik ambalajlar da plastik atıklarından geri dönüştürülen malzemeler ve fosil yakıt kaynaklı olmayan nişasta veya şeker kamışı gibi ürünlerden elde edilen biyoplastik ile üretilen ambalajlarla değiştirilecek.

eu gdp 2 960 603 80Yeni bir rapor Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşmanın AB’nin GSYİH’nı artırabileceğini buldu.

Raporda, 2030 yılına kadar düşük karbonlu bir ekonomiye geçmenin potansiyel istihdamı ve ekonomik yararları değerlendiriliyor. Analiz, Cambridge Econometrics ve Eurofound’s European Jobs Monitor tarafından ortaya konan küresel bir makroekonomik modele dayanıyor.

Raporda, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin AB’de GSYH’de yüzde 1,1 artış sağlayabileceği ve AB’de 2030’a kadar istihdamda yüzde 0,5 artış göstereceği öngörülüyor.
Modelleme, Paris İklim Sözleşmesinin tam olarak uygulanmasının AB için olumlu olduğunu göstermektedir. Ulusal düzeyde, raporda Letonya, Malta ve Belçika’nın GSYH’ye en büyük artışı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Tahmin edilen GSYİH büyüme oranı, büyük ölçüde ihtiyaç duyulan enerji verimliliği yatırımları ve GSYİH'ya göre fosil yakıt ithalatı nedeniyle Letonya'da yüzde 6'ya kadar çıkabiliyor.

bali 1Bali, plastik kirliliği hedefleyen bir turizm vergisi uygulama planlarını açıkladı.
Jakarta Postası, Bali'nin çevre ve kültürel korumaya yönelik turist katkılarıyla ilgili bir tüzük hazırladığını bildirdi. 'Turist vergisi' ile adaya denizaşırı ülkelerden gelen ziyaretçilerden 10 dolar vergi alınacak.
Endonezya’da bulunan ve turistik açıdan popüler olan Bali; her yıl 4 milyondan fazla ziyaretçi alıyor. Yetkililerin açıklamalarına göre her gün yaklaşık 3.800 ton atık üretilen ada büyük bir plastik kirliliği ile karşı karşıya.
Bali’de yeterli bir atık yönetim sistemi bulunmuyor. Bu yüzden atıkların büyük çoğunluğu etrafta ya da belli yerlere gömülüyor, kalanlar ise denizleri kirletiyor.
Bali, ziyaretçileri geride bırakacakları ayak izi hakkında düşünmeye teşvik etmek için “Go Green” girişimini başlattı.Bali Valisi Wayan Koster “Bu bize Bali'nin gelişimini desteklemek için daha maddi katkı sağlayacak” dedi.
Bali, geçtiğimiz Aralık ayında alışveriş torbaları, strafor ve plastik pipet dahil olmak üzere bir dizi tek kullanımlık plastik ürünün kullanımını yasaklamıştı.
Kaynak: http://www.climateaction.org