“Geri Dönüşümün Parçası Ol “Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) tarafından düzenlenen,alüminyumun ve alüminyum içeren atıkların geri dönüşüm teknolojilerinin, sürdürülebilirlik ve çevre etkilerinin teknoloji, envanter ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesini konu alan yenilikçi proje ve fikirlerin desteklenmesi amacı ile üniversitelerin ve mensuplarının, profesyonellerin, sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin başvurusuna açık bir proje yarışmasıdır.
Yarışma geniş anlamda alüminyumun geri dönüşümü ve yaşamsal faydalarını kapsayan teknolojik içerikli tüm çalışmalara açıktır (teorik bir araştırma, deneysel bulgu, endüstriyel ölçekte proses, vb).
Alüminyum içeren atıkların (kullanılmış alüminyum atıkları, hurda, cüruf, proses artığı vb) toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçlerinin bütününü kapsar (teknoloji ve proses geliştirme, sürdürülebilirlik ve çevre etkilerini geliştirmeye yönelik uygulamalar, envanter, sertifikasyon).
• Üniversiteler ve akademisyenler (bireysel veya ilgili birimler)
• Şirketler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri
• Profesyoneller, yöneticiler, mühendisler
• Lisansüstü öğrenciler
Son Başvuru Tarihi: 31 Temmuz 2021
Jüri Değerlendirmesi: Ağustos – Eylül 2021
Ödül Kazanan Projelerin İlanı: 30 Eylül 2021
Ödül Töreni: 14 Ekim 2021
Geri Dönüşüm Proje Yarışması’nda Birinci Seçilen Projeye 30.000 TL, İkinci Seçilen Projeye 20.000 TL, Üçüncü Seçilen Projeye 10.000 TL para ödülü verilecektir.
Jüri tarafından seçilen projeler, TALSAD’ın iletişim ağları üzerinden tanıtılacak ve proje geliştirme amaçlı finansal arayış, dış destekli proje geliştirme, sponsor olanakları gibi konularda yönlendirme yapılacaktır.
Detaylı bilgi için: TALSAD – Türkiye Alüminyum Sanayiciler Derneği
ÇEVKO Vakfı’ nın da üyesi olduğu Global Compact Türkiye ile SKD Türkiye ve TÜSİAD iş birliğiyle 2019 yılının sonunda hayata geçirilen İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG) içinde yer alan 34 şirket plastik azaltım taahhüdü verdi.
Yapılan açıklamaya göre ambalajlı tüketim malları, perakende ve hizmet sektörü, dayanıklı tüketim malları ve hammadde üretimi alanlarında faaliyet gösteren 34 şirket, bir yılı aşkın süredir etkinlikler, eğitimler ve iyi uygulama paylaşım toplantıları sayesinde taahhüt verme sürecini tamamladılar ve 2023 yılı için somut hedeflerini belirlediler.
Açıklamaya göre bu şirketler 2023 yılına kadar taahhütlerine ilişkin bir ilerleme raporunu yıllık olarak yayımlayacak, farkındalık çalışmalarına katkı sağlayacak ve iyi uygulamaların yaygınlaşması için İPG’nin bağlantıda olduğu ağlardan yararlanma fırsatı yakalayacak.
Açıklamaya göre İş Dünyası Plastik Girişimi programı kapsamında taahhüt veren şirketler şunlar:
Allianz, Anadolu Efes, Anadolu Grubu, Arçelik, Borusan Holding, Borusan Lojistik, Boyner Grup, Danone Waters, Deloitte, Divan, Dow, Eczacıbaşı Holding, Elif Plastik, Garanti BBVA, IC İçtaş İnşaat, Kibar Holding, Koç Holding, LAV, Migros, Nestle, Organik Kimya, P&G, Sabancı Holding, Siemens, Sunar NP, Sütaş, TSKB, Turkcel, Unilever, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Yaşar Holding, Yıldız Holding, Zorlu Holding
Dünyanın önde gelen tüketici markaları L'Oréal, Nestlé, PepsiCo ve Suntory Beverage &Food Europe tamamen sonsuz geri dönüşüm odaklı yeni bir teknoloji ile üretilen PET plastik şişelerin üretimini duyurdu.
Biyoteknoloji çözümleri şirketi Carbios CEO’su Jean Claude Lumaret şunları söyledi:
"Dünyada ilk kez , virgin PET ile aynı özelliklere sahip enzimatik olarak geri dönüştürülmüş renkli ve karmaşık plastikten gıda sınıfı şeffaf şişeler oluşturduk .Bu uygulama PET plastik tedariği konusundaki döngüyü küresel olarak tamamen kapatabilecek önemli bir yeniliktir".
Carbios'un çözeltisi, PET plastiği parçalara ayırmak ve geri dönüştürülebilir hale getirmek için doğal olarak oluşan mikroorganizmalardan enzimler kullanır. Yeni teknoloji, aksi takdirde çöpe gidecek veya yakılacak daha fazla PET plastik türünün geri dönüştürülmesine izin verir. Ayrıca endüstriyel ölçekte geliştirilebilir ve geri dönüştürülebilen PET plastik miktarını arttırır.
PepsiCo Ambalaj İçecekler Küresel Başkan Yardımcısı Ron Khan :
"PepsiCo, ambalajın asla atık haline gelmeyeceği vizyonumuza ulaşmak için döngüsel bir ekonomi inşa etmeye kararlıdır. Kullandığımız bakir plastiği azaltmaya ve çığır açan Carbios geri dönüşüm teknolojisiyle, değerli malzemeyi döngüsel ekonomide tutmaya, atıkları azaltmaya ve gerçekten kapalı döngülü bir sisteme doğru bir adım daha atmaya yardımcı olabiliriz," dedi.
L'Oréal Ambalaj ve Geliştirme Direktörü Jacques Playe şunları söyledi:
"Mekanik geri dönüşüme alternatif olarak enzymatic geri dönüşüm teknolojisinden elde edilen PET'ten üretilen bu ilk şişeyi geliştirmek için 2017 yılından beri Carbios ile birlikte çalışıyoruz. Bugün bu şişelerin fizibilitesini pilot aşamada duyurmaktan mutluluk duyuyoruz ve ortaklarımızla geleceğin ambalajını oluşturacak konumda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu, daha çevre dostu ambalajları pazara sunmak için kararlılığımızı gösteren ve 15 yıldan uzun bir süre önce başlayan bir döngüsellik girişiminin bir parçası olan gelecek yıllar için umut verici bir yeniliktir".
L'Oréal'de 2030 yılına kadar ürün ambalajlarında kullanılan plastiklerin %100'ü için geri dönüştürülmüş veya biyo-bazlı kaynaklara geçme hedefleri de dahil olmak üzere birçok şirketteki sürdürülebilir ambalaj hedefleriyle uyumludur.
Nestlé Waters Ambalaj Malzemesi Bilimi ve Çevresel Sürdürülebilirlik Başkanı Jean-Francois Briois :
"%100 renkli geri dönüştürülmüş PET malzemelerden üretilen prototip şişelerin kalitesinin berrak bakir PET ile neredeyse aynı olduğunu görmek çok heyecan verici. Carbios ile yaptığımız bu ortaklık sayesinde kalite, ikonik tasarım ve sürdürülebilirliği birleştirmenin büyük zorluğuna ulaşabiliyoruz. Endüstriyel ölçeğe ulaştığımızda, bu enzymatic geri dönüşüm teknolojisi yüksek kaliteli rPET şişeleri üretmemizi ve Nestlé'nin bakir plastik kullanımını azaltma yolculuğunda yardımcı olmamızı sağlayacak." diye ekledi.
Yeni teknoloji, Nestlé'deki ambalajlarının %100'ünü 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı “2050’de Net 0: Küresel Enerji Sistemi için Bir Yol Haritası” raporuna göre, hedefe ulaşılabilmesi için rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitelerinin hızla artırılmasının gerektiği ifade edildi. Raporda, 2035 yılı itibarıyla fosil yakıtlı araçların satışının durması gerektiği belirtildi.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan IEA Direktörü Fatih Birol, temiz enerji yatırımlarının ayrıca küresel ekonomik büyümeye katkı yapacağını ve istihdam artışı getireceğini vurguladı.”
Dünya’nın önde gelen 150’den fazla şirketi , döngüsel ekonomiye katkı sağlamak ve çözüm üretmek amacıyla Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR)'na destek verme kararı aldı.
EXPRA’nın 15 haziran’da yayınladığı basın bültenine göre “Döngüsel ekonomide kullanımı önlenemeyen veya geri dönüşümü sağlanamayan ambalajlar için Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR)'na destek verme kararı aldı. Ürün yaşam döngüsü içinde geri dönüşüm faaliyetlerinin artırılması, hammadde maliyetlerinin azaltılarak ekonomiye ve topluma fayda sağlaması için toplama, ayırma ve geri dönüşüm sürecinde sürekli ve yeterli finansmana gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle EPR , her yıl on milyonlarca ton ambalajın doğaya karışmasını önlemek ve döngüsel ekonomiye katkı sağlamak için ambalaj atıklarının geri dönüşümü üzerine projeleri desteklemekte ve geliştirmektedir. EPR, Avrupa'da ve 25 ülkede ambalajları ekonomik döngüde tutmak, çevreye karışmasını önlemek, sera gazı salımlarını azaltmak ve istihdam yaratmak için toplama ve geri dönüşüm altyapısı oluşturmaktadır. "
EXPRA Hakkında:
Sanayi yükümlülüğünde olan ambalaj ve ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda 25 ülkenin şemsiye organizasyonu olan EXPRA (EXTENDED PRODUCER RESPONSIBILITY ALLIANCE - Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Birliği), 2013 yılında kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. EXPRA'nın kuruluş amacı, üyesi olan piyasaya sürenler tarafından veya adına kurulan ve işletilen, ambalaj atıkları geri kazanım kuruluşlarını temsil eden yetkili bir ses ve ortak politika platformu olmaktır.
Aralarında ÇEVKO Vakfı’nın da bulunduğu EXPRA üyeleri, 200 milyonu aşkın nüfusa ambalaj toplama, ayırma ve geri dönüşüm altyapısı sağlıyor ve yılda 18 milyon tonun üzerinde ambalajın geri dönüştürülmesini ve geri kazanılmasını sağlıyor.
Ek bilgi için lütfen www.expra.eu adresini ziyaret ediniz.