e-Bülten Haberleri

shuraAçıklamada , Türkiye Elektrik Sistemi İçin En Ekonomik Katkı: Enerji Verimliliği ve Yeni İş Modelleri raporunda enerji verimliliği ile ilgili yapılabilecek yatırımlarla ilgili öneriler ve enerji verimliliğinin sağlayacağı faydalar yer alıyor.

2030'DA YILDA 42,3 TWh NET ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLANABİLİR

Rapor, 'SHURA' ve 'Baz' olmak üzere iki ana senaryo üzerinden hazırlandı. Baz senaryo, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Türkiye Elektrik Enerjisi Talep Projeksiyonu Raporu' temel alınarak oluşturuldu. SHURA senaryosu ise beş alanda 16 enerji verimliliği çözümünün enerji üretimi, iletim&dağıtımı ve 21 son tüketim alanında hayata geçirilmesiyle ulaşılacak yüksek enerji verimli bir senaryo. Baz senaryoda 2030 yılında elektrik talebi 459,2 TWh iken SHURA senaryosunda 416,9 TWh seviyesine gelebileceği gösterildi.

Buna göre 2030 yılında net 42,3 TWh tasarruf sağlanabilecek. Bu tasarruf Türkiye'deki 18 milyon hanenin veya tekstil ve ana metal sanayi sektörlerinin günümüzdeki toplam elektrik tüketimiyle eşdeğer. Büyük oranda enerji verimliliğini artıracak teknoloji ve önlemler sayesinde tasarruf edilebilecek. Ayrıca talep tarafında enerji tüketiminin yönetimi ve optimizasyonu gibi yöntemlerle önemli kazançlar sağlanacak.

Enerji verimliliği teknolojilerinin uygulanması için harcanan 1 ABD doları karşılığında yatırımcıya sağlanan mali fayda ise 1,2 ila 1,5 ABD doları arasında. Rapora göre, 2030 için hesaplanan yıllık toplam tasarrufu sağlayabilmek için gerekli enerji verimliliği teknolojilerinin yüzde 82'sinin maliyeti, elektrik tarifelerinden daha düşük. Söz konusu teknolojiler yatırımcıya doğrudan fayda sağlıyor. Maliyeti elektrik tarifesinden daha düşük olan enerji verimliliği teknolojileri aydınlatma, sanayide proses ısıtma ve soğutma, değişken hız sürücüsü uygulamaları ve dağıtık elektrik üretim teknolojileri olarak öne çıkıyor.

2020 İLA 2030 YILLARI ARASINDAKİ ELEKTRİK ÜRETİMİYLE İLGİLİ CO2EMİSYON ARTIŞI YÜZDE 5 İLE SINIRILANDIRILABİLİR

SHURA senaryosunda belirlenen tasarruf potansiyeli doğal gazdan üretilen elektrik talebini de yaklaşık yarı yarıya indirirken ithal kömüre olan bağımlılığı ise yüzde 10 oranında azaltıyor. 2030 yılında elektrik santrallerinin doğal gaz tüketimi elektrik talebinin azalmasıyla birlikte 8,7 milyar m3'e düşüyor. Doğal gaz tüketimindeki 8,7 milyar m3net azalmanın 2030 yılında yaklaşık olarak 2,4 milyar dolar fayda sağlayacağı tahmin ediliyor.

Elektrik santrallerinin kömür tüketimi SHURA senaryosunda yüzde 3 azalarak 108,2 milyon tona düşüyor. İthal kömüre olan bağımlılığın azalmasından gelen tasarruflar da doğal gaz tüketiminde azalmayla ortaya çıkan faydaya eklendiğinde toplam fayda 2,7 milyar dolara eşdeğer oluyor.

Elektrik sektörüyle ilgili yıllık CO2emisyonları 2030 yılında, SHURA senaryosunda Baz senaryoya kıyasla 25,1 milyon ton azalıyor. Elektrik sektörü kaynaklı CO2salımlarının günümüze oranla artışı yüzde 5'lik bir büyümeyle sınırlandırılabiliyor.

VERİMLİLİK YATIRIMLARI İÇİN YERLİ KAYNAKLAR KULLANILMALI

SHURA senaryosunun hayata geçmesi için 2020-2030 döneminde 54 milyar dolar eşdeğerinde bir yatırıma ihtiyaç duyulacağı hesaplanıyor. Yatırım ihtiyacının 30 milyar dolarını enerji verimliliği, 11 milyar dolarını dağıtık üretim, 13 milyar dolarını ise elektrifikasyon oluşturuyor.

30 milyar dolar seviyesindeki enerji verimliliği yatırımlarının 15 milyar dolarını elektrikli ev aletleri, 5 milyar dolarını sanayideki enerji verimliliği yatırımları, 3 milyar dolarını akıllı evler, 2 milyar dolarını klimalar, 2 milyar dolarını yemek pişirme ve kalan 3 milyar dolarını ise diğer son tüketim alanları meydana getiriyor.

Raporda bu yatırımların özellikle Türkiye'de üretilen teknoloji ve ekipmanla yapılmasının dış ticaret bağımlılığının azaltılmasında önemli rol oynayacağı vurgulanırken şu ifadelere yer veriliyor:

"Daha fazla yenilenebilir enerji payına sahip ve enerji verimliliği artan bir sektör için gerekli teknoloji ve hizmetlerin tedarik edilmesi mevcut istihdam seviyesini de artıracak. Daha temiz kaynaklardan enerji sağlayan sanayi daha düşük maliyetli ve değer zincirinde daha az emisyonlu ürünleri piyasaya sunacak. Aynı zamanda ülkenin ihracat gücüne de destek sağlayabilecek.

Ekonomik faydalarının yanında, enerji verimliliği hava kirletici emisyonların azaltılmasına da büyük oranda katkı sağlayacak. Enerji verimliliği ayrıca Türkiye'nin doğal gaz gibi yerli kaynaklarının kullanımını daha etkin kılarak Türkiye'nin enerji ihtiyacını daha uzun yıllar karşılamasını destekleyecek."

SHURA'nın 'Türkiye Elektrik Sistemi İçin En Ekonomik Katkı: Enerji Verimliliği ve Yeni İş Modelleri' raporuna ek olarak beş alanda 16 enerji verimliliği çözümünün incelendiği 'Mevzuat', 'Piyasa Temelli Politika Mekanizması Araçları' , 'İş Modelleri', 'Finansman Mekanizmaları' ve 'Sistem Verimliliği' raporları da yayınlandı.

Rapor için tıklayınız.

belediyeler murat kurum sifir atikNüfusu 250 binin üzerinde olan 88 büyükşehir ilçe belediyesi 2020 sonuna kadar sisteme girmiş olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni” ile Sıfır Atık alanında projeler geliştirilen belediyeler ödüllendirildi.

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuşmasında doğa ile insanlık arasındaki uyumun bozulduğunu ve iklim krizinin artarak devam ettiğini ifade etti.. Bunun için bakış açılarının değişmesi gerektiğini, doğa ile olan ilişkinin tüketen değil ihtiyaç duyulan kadar kullanan, tahrip eden değil, yaşatan olarak değişmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Kurum Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasından başlatılan Sıfır Atık uygulamasının bugün 49 bin kamu kurum ve kuruluş binasına ulaştığını, bu sayede enerjide tasarruf edilirken, çevrenin kirlilikten korunduğunu söyledi.

Ücretli poşet uygulaması ile plastik poşet kullanımında %80 azalma sağlandığını belirten Kurum, gelecek yıllarda dijital atık konusunun gündeme geleceğine ifade etti. Türkiye’deki tüm yazılım ve uygulama teknoloji yatırımlarının birbiri ile uyumlu olması kirlilik açısından çok ciddi önemle sahip olduğunu dijital sıfır atık anlayışıyla Türkiye’nin teknoloji ve yazılım çöplüğü olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Sıfır Atık projesinde halihazırda %13 olan geri dönüşüm oranını 2023 yılında %35’e çıkaracaklarını söyleyen Murat Kurum bu sayede 100 bin kişiye istihdam sağlanırken, yıllık 20 milyar TL tasarruf sağlanacağını söyledi.

Sıfır Atık hedefi doğrultusunda Türkiye Çevre Ajansı kurulmasına dair sunulan yasa teklifi komisyondan geçtiğini kaydeden Kurum, ajansın kurulması ile atık izleme, denetim ve depozito iade sisteminin tek bir merkezden yönetilerek atık oluşmasına izin verilmeyeceğini, atıkların etkili bir şekilde kullanılmasını sağlanacağını söyledi.

Murat Kurum nüfusu 250 binin üzerinde olan 88 büyükşehir ilçe belediyesinin 2020 sonuna kadar sisteme geçişi tamamlanacağını ve belge alacağını kaydederken, bunun ülke nüfusunun yarısına denk şekilde 40 milyon kişinin sisteme dahil olması anlamına geleceği değerlendirmesinde bulundu.

2020 sonuna kadar da Türkiye’deki tüm il ve ilçe belediyelerinin sisteme geçişi tamamlamış olacağını da söyleyen Bakan Kurum ,belediyelerin Sıfır Atık ve İklim Değişikliği daire birimlerini kurmalarına yönelik çalışmaları takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Belediyeler Birliğinin düzenlediği “Belediyeler İçin Sıfır Atık Fikir Yarışması Ödülü yarışmasına 231 geçerli proje başvurusunda bulunulurken, ödül alan projeler ise şunlar oldu;

  • Kayseri Melikgazi Belediyesi “Hareketli Geri Dönüşüm Maketi / Sıfır Atık Şehir Maketi”
  • Osmaniye Belediyesi “Anne Eli Projesi”
  • Ankara Sincan Belediyesi “Evsel Atıklardan Akıllı Çiftliğe – Sıfır Atık Projesi”
  • Siirt Belediyesi “Sıfır Atık Bank”
  • İstanbul Esenler Belediyesi “Akıllı Mobil Atık Toplama Projesi”
  • Giresun Espiye Belediyesi, “Yeşil Sokak Projesi”
  • Aydın Efeler Belediyesi “Daha Temiz Bir Efeler İçin Geri Dönüşümü Seçin”
  • İstanbul Fatih Belediyesi “Mobil Atık Toplama Aracı / Atığını Getir Projeye Katıl”
  • İstanbul Gaziosmanpaşa “Geri Dönüşüm Malzemelerinden Çanta Yapımı”
  • Antalya Muratpaşa Belediyesi “Çevreci Komşu Kart Projesi (Ödüllü Atık Toplama Projesi)”
  • Kayseri Talas Belediyesi “Kompost Poşeti Üretimi”
  • Bingöl Genç Belediyesi “Atıksız Nesil Yaşanabilir Dünya”
  • Adana Karataş Belediyesi “Denizlerdeki Atıkların Geri Dönüşüme Kazandırılması”
  • Yalova Çiftlikköy Belediyesi, “Maviden Yeşile Sürdürülebilir Bir Geleceğe”
  • Ankara Yenimahalle Belediyesi, “Kazandıran Dönüşüm – GO”
  • Samsun Canik Belediyesi “Sıfır Atık Köyü”
  • Adana Karaisalı “Atık Getir Uygulaması”
  • Zonguldak Belediyesi “Zonguldak İli Evsel Atık Yönetim Sisteminin İyileştirilmesi Projesi”
  • Adana Yüreğir Belediyesi “Sıfır Atık Sanat Merkezi”
  • Konya Karapınar Belediyesi “Atıkları Yerinde Ayrıştırıyorum ve Sokak Hayvanlarını Besliyorum”
  • Kayseri Yahyalı Belediyesi, “Öğrenciler ile Sıfırdan Başlıyoruz”
  • Kocaeli Gebze “Sıfır Atık İle Engelleri Aşıyoruz”,
  • Erzurum Yakutiye Belediyesi “Asfalt Üretiminde Atık Maddelerin Kullanımı”
  • Ankara Altındağ Belediyesi “Sıfır Atık Eğitim ve Simülasyon Merkezi “
  • İstanbul Sultangazi Belediyesi “Sıfır Atık İnovasyon Merkezi – SULSİM”
  • Konya Karatay Belediyesi “Karatay Belediyesi Sıfır Atık Yönetim Projesi”
  • Muğla Fethiye Belediyesi “Çevreci Bisiklet”
  • Antalya Kepez Belediyesi “Sera Atıkları Tehdit Değil, Toprağa Can Olsun”
  • İstanbul Küçükçekmece “Atık Plastikler Parka Dönüşüyor”
  • Samsun Tekkeköy Belediyesi “İlçemizde Sıfır Atık”

asdAmbalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması’nın kazananları belli oldu. Başvuru yapan 278 ambalajın, 13 farklı kategoride değerlendirildiği yarışmada 134 ambalaj ödüle layık görüldü. Dereceye giren tüm katılımcıların WorldStar ve AsiaStar yarışmalarına da katılabildiği Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması'nda dereceye giren katılımcıların ödülleri, Covid-19 salgınının sona ermesinin ardından, İstanbul’da düzenlenecek özel bir törende verilecektir.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ‘Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’ sonuçlandı. Ambalaj üreticileri, marka sahipleri ve tasarımcıların piyasadaki ambalajlarıyla katıldıkları ve bu yıl dördüncü kez yurt dışından başvuruların da kabul edildiği yarışma büyük ilgi gördü. Yarışma, WPO-World Packaging Organization (Dünya Ambalaj Örgütü) ve APF-Asian Packaging Federation (Asya Ambalaj Federasyonu) tarafından akredite edildiği için; uluslararası arenada yetkinliğe ve geçerliliğe sahip ülkemizdeki tek ambalaj yarışmasıdır.  

17-18 Eylül 2020 tarihlerinde ASD binasında bir araya gelen Seçici Kurul Üyeleri, bütün ambalajları inceledikten sonra 11 kriter doğrultusunda başvuruları değerlendirdi. Üretim kalitesinden çevreye duyarlılığına, tasarımdan özgünlüğüne kadar kriterler ışığında toplam 134 ambalaj finale kaldı. İki yılda bir düzenlenen Yarışmaya bu yıl da en fazla başvuru gıda, grafik tasarım ve içecek kategorilerinden oldu. Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması'nda dereceye giren katılımcıların ödülleri, Covid-19 salgınının sona ermesinin ardından, İstanbul’da 5 yıldızlı bir otelde düzenlenecek özel bir törende verilecektir. Gecede, finale kalan 134 ambalaj arasından Altın, Gümüş, Bronz ve Yetkinlik ödülü alanlar ilan edilecek. ‘Altın Ödül' almaya hak kazanan ürünler arasından ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliği ile en fazla 3 adet ‘Altın Ambalaj Ödülü' verilecek.

sifir atik logoİsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan “Sıfır Atık” atık yönetim felsefesi olarak tanımlanmaktadır. Sıfır Atık Yönetmeliği gereğince 2020 yılından itibaren kademeli olarak Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurması gereken hedef kitlelere yol göstermek amacıyla 11 adet “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Uygulama Kılavuzu” hazırlanmıştır.

Sıfır Atık Yönetim Sistemi uygulama kılavuzlarına ulaşmak için tıklayınız.

SB FotoSustainable Brands® Global Platformu’nun Türkiye buluşması olan SB Turkey 2020, ‘Delivering The Good Life/İyi Yaşamı Sunmak’ temasıyla ikinci gününü tamamladı. Online olarak gerçekleşen etkinlikte, dünyadan ve ülkemizden önde gelen konuşmacılar ve marka liderleri, yeni normal düzeninde değişen tüketici alışkanlıklarını ve bu noktada markalara düşen görevleri tartıştı.

COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl dijital ortamda gerçekleşen, Sustainable Brands® Global Platformu’nun Türkiye buluşması olan SB Turkey 2020 tamamlandı. ‘Delivering the Good Life (İyi Yaşamı Sunmak)’ temasıyla yapılan etkinliğin ikinci gününde, marka liderleri yeni normal düzen içinde sürdürülebilir bir yaşam içine neler yapılabileceğini tartıştı.

Gıda İsrafına Çözüm: Boşa Harcama Bağışla

Ana oturumda bir araya gelen P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Genel Müdürü Tankut Turnaoğlu, Yemek Yazarı ve Yapımcı Refika Birgül, Gıda Kurtarma Derneği & Fazla Gıda Kurucusu Olcay Silahlı sürdürülebilir bir yaşam için boşa harcanan, atılan gıdaların nasıl kurtarılabileceğine ve markaların bu noktada üzerlerine düşen görevler üzerine konuştular.

Türkiye’de yılda 300 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor ve bunun en az 90 milyarının gıda olarak kullanılabilecek şeyler. Bu gıdaların boşa harcanmasına izin vermek istemeyen Fairy ve Gıda Kurtarma Derneği iş birliği ile gıda israfı önlenirken 330.000 kişiye gıda yardımı sağlanıyor. Yapılan çalışma ile gıda israfı konusunda toplumda farkındalık da yaratılıyor. Gelecek dönemde yeni gıda bağış noktası aktifleştirilerek bağış noktalarında toplum gıda israfına karşı bilinçlendirecek. Boşa Harcama kampanyası ile yılda 1,5 milyon TL değerinde ürün israfı önlenirken, kurulacak lojistik altyapı ile de toplam 7 milyon TL değerinde ürün, ihtiyaç sahibi ile buluşturulacak.