e-Bülten Haberleri

1625909150 GCT IHHUN Global Compact, şirketlerin iklim değişikliği ile mücadele uygulamalarını hızlandırmak ve bilim temelli emisyon azaltım hedeflerini belirlemeleri için şirketlere bir yol haritası sağlamak amacıyla “İklim Hedefi Hızlandırma Programı”nı (Climate Ambition Accelerator – CAA) hayata geçiriyor. 25 ülkede uygulanacak program Türkiye’de başladı. Çevrimiçi akademi eğitimleriyle atölye çalışmalarını bir araya getiren ve tüm dünyada yaklaşık 450 şirketin dahil olduğu programa Türkiye’den 19 şirket katılıyor.  Aralık 2021 tarihine kadar sürecek program ile katılımcılar küresel ölçekte en iyi uygulamalara, birbirinden öğrenme olanaklarına, kapasite geliştirme oturumlarına ve akademi eğitimlerine erişim imkanına sahip olacaklar.

12 bin imzacısı ile dünyanın en büyük çok paydaşlı sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact’in 25 ülkede eş zamanlı olarak yürüteceği İklim Hedefi Hızlandırma Programı Türkiye’de de başladı. 2021 yılının Aralık ayında sona ermesi planlanan program ile katılımcı şirketlere 1.5°C hedefi ile uyumlu ve bilime dayalı emisyon hedefleri belirleme süreçlerinde gereken bilgi ve beceri sağlanması hedefleniyor. İklim Hedefi Hızlandırma Programı “net sıfıra” geçiş yolundaşirketlerin ihtiyaç duyacağıstratejileri oluşturmaları için bir yol haritası da sunulacak.

Farklı büyüklük ve sektörden şirketlerin dahil olacağı programa; Akis Gyo, Anadolu Efes, Bantboru, Çimsa, Egemet, Elif Plastik, Kazan Soda, Koç Holding, Kordsa, Mavi Giyim, Originn, Penti, Tekfen Holding, TOYO Matbaa, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB), Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Yaşar Holding, Yorglass ve Zorlu Enerji katılacak.

Programın açılış konuşmasını yapan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı Servet Yıldırım “Bu programa dahil olarak iklim değişikliği ile mücadelede somut adımlar atmak konusunda şirketlerimizin kararlılığını görmek bizleri umutlandırıyor. Hiç şüphesiz; iklim değişikliği ile mücadele ertelenemez. Özel sektör olarak bu mücadelede yerimizi almalı; çok hızlı bir şekilde somut adımlar atmalı, iş modellerimizi, şirket stratejilerimizi yeniden kurgulamalıyız.” dedi.

Program temel ve ileri seviye olmak üzere iki farklı içerik sunuyor.

Bilim Temelli Hedef (Science-Based Targets) belirleme metodolojisine ilişkin KOBİ ve büyük şirketlere yönelik farklılaşmış içerikler sunan program sayesinde şirketler şirketler teknik seviyede bilgi içeren çevrimiçi akademi oturumlarını takip edecek, gerçekleşecek atölye çalışmaları ile kapasite geliştirebilecek, ülke düzeyinde paydaşlar arası üst düzey toplantılara katılabilecekler ve 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için bilime dayalı emisyon azaltma hedeflerini belirlemek için ihtiyaç duydukları yol haritasını oluşturabilecekler

cevko vakfi calismalari2021 yılında ÇEVKO Vakfı’nın katkısıyla, Türkiye genelinde 48 belediyede, 81.562 ton ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüme gönderilmiştir.  Haziran ayı dahil olmak üzere 2021 yılında ÇEVKO Vakfı tarafından belediyelere kaynağında ayrı toplama çalışmaları için 40 adet dış mekan atık kumbarası, 2.655 adet iç mekan atık kutusu, 180.000 adet atık toplama torbası ve 49 adet araç üstü konteyner verilmiştir.

Prokets logo renkliÇEVKO Vakfı’nın ülkemizde kurucusu olduğu sürdürülebilir atık yönetim sistemi, atıkların üretildiği her noktada uygun şekilde biriktirilmesi için gerekli altyapının kurulması, sonrasında da toplanarak türlerine göre ayrılması, geri kazanımı ve bertarafını ifade ediyor. Sıfır Atık yönetim sisteminin temelini de bu sürecin işleyişi oluşturuyor.

ÇEVKO Vakfı 30 yıllık deneyimi sonucunda geliştirmiş olduğu sistem ile atık yönetim sürecini sadeleştirdi. İnteraktif, dinamik ve sürdürülebilir teknik altyapıya sahip bir model kurup, PROKETS olarak adlandırdığı bütünsel çözümü firmaların hizmetine sunmaya başladı.

PROKETS nedir?

Mevcut atık yönetim uygulamalarının Sıfır Atık yönetim sistemine geçişini, Entegre Çevre Bilgi Sistemi bünyesinde yer alan alt sistemlerle entegrasyonunu sağlayan, e-kütüphane, e-tedarik, e-öğrenme, mevzuat ve uluslararası hedeflere uyumluluk göstergelerine sahip takip, analiz, raporlama sistemidir.

PROKETS nasıl çalışır?

Durum Analizi:

Faaliyet alanınız, konumunuz, bina bilgileriniz, çalışan sayınız, atık biriktirme ekipmanlarınız v.b. temel bilgiler ve atıklarınız için iş birliği içerisinde olduğunuz çözüm ortaklarınıza ait bilgilerin sisteme girişinin yapıldığı ilk adımıdır.

Kuruma ait temel bilgiler ve atık yönetimine ait çözüm ortaklarınızın bilgilerin sistem girişi yapılır. Girişi yapılan bilgiler mevzuat ve teknik kriterler yönünden değerlendirilir. Uyarı modülü devreye girerek varsa uyumsuzlukları tespit eder, gerekli hatırlatmaları yaparak mevcut durum analizi ve ihtiyaç haritasına yönelik ön rapor hazırlanır.

İhtiyaçların Belirlenmesi:

Mevcut biriktirme ekipmanlarının sayısı, hacimleri, mevzuata uyumu analizi sonucunda ek ihtiyaç miktarı, kuruma özel tasarım durumu, tedarikçi bilgileri ve değerlendirme bilgilerini içeren raporlama yapılır. Biriktirme ekipmanları QR kod / barkod ile etiketlenir, bulunduğu yer ve kullanım amacına göre eşlenir.

Atık Takip Sistemi:

Toplama, geçici depolamada ve lisanlı firmaya/kuruluşa teslimi adımlarında mobil cihaz ve/veya mobil telefon aracılığı ile okutularak her aşamada oluşan verinin sisteme aktarımı sağlanır. Biriktirme ekipmanı özelinde toplanan bilgiler, geçici depolama alanı ve atığın teslim edildiği araç bilgileri ile birleşerek izlenebilirlik zinciri tamamlanır. Atığın oluşum alanı, miktarı, toplanma periyodu, geçici depolama alanında bekleme süresi, verilme süresinin mevzuata uyumu, nereye verildiği, verilen yerin lisans durumu konularında detaylı bilgiler online olarak takip edilebilir hale gelir.

Uyarı ve Hatırlatma:

Her adımda edinilen bilgiler mevzuat ve teknik kriterler açısından değerlendirilir. Sisteme yüklenen izin, lisans, çözüm ortağı bilgileri ile karşılaştırılarak analiz edilir. Gerekli uyarı, hatırlatma, bilgilendirmeler yapılarak atık yönetimi ve sıfır atık ajandanız oluşturulmuş olur.

 

Eğitim:

Sistemin kurulmasından önce ortak belirlenecek bir takvim dahilinde üst yönetime, çalışanlara ve toplamayı yapacak personele eğitim verilir. Personelin farkındalığının artarak devamı ve yeni personelin bilgilendirilmesi amacı ile yenileme eğitimleri organize edilir.

PROKETS neler yapar?

*  Sıfır Atık yönetim sistemi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi

  • Sisteme geçiş için gerekli alt yapının sağlanması
  • Veri girişlerinin sistemler arası entegrasyon ile gerçekleştirilmesi
  • Tedarikçi veri havuzundan faydalanarak mevzuata uyumlu ekipman tedariki

 

Entegre Çevre Bilgi Sisteminde yer alan alt sistemlerle entegrasyon

  • Veri girişlerinin sistemler arası entegrasyon ile gerçekleştirilmesi

 

*  Döngüsel Ekonomi çerçevesinde analizler yapılması

 

Uluslararası standartlara uygun raporlamalar

  • Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyum raporu
  • GRI raporları

 

*  E- Kütüphane

  • Sisteme yüklenen belgeler için alternatif depolama alanı
  • İzin/Lisanlar için e-ajanda
  • Çevre mevzuatı takibi

 

E-Öğrenme

  • Uzaktan eğitim desteği
  • Tazeleme eğitimleri için hazırlanan materyallerden faydalanma

 

*  Çevresel Fayda Raporu

  • Atık Yönetim Sistemi sonucunda elde edilen verilerin çevresel fayda raporuna dönüşümü

Katılmak için : https://prokets.com/survey

Detaylı sorularınız için : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Genel Kurul Foto

Küresel salgın nedeniyle yapılamayan 2020 yılı ile 2021 yılı Olağan Genel Kurul toplantıları yapıldı. 2021 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu’na aşağıda ismi belirtilen şirketler 2 yıl için seçildiler :

ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SAN. A.Ş.

BALL BEVERAGE TURKEY PAKETLEME SAN. VE TİC. A.Ş.

COCA-COLA İÇECEK A.Ş.

CROWN BEVCAN TÜRKİYE AMBALAJ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

EDİRNE YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

ERİKLİ SU VE MEŞ. SAN. VE TİC. A.Ş.

GCA GÜROK TURİZM VE MADENCİLİK A.Ş.

INDORAMA VENTURES ADANA PET SAN. A.Ş.

LOREAL TÜRKİYE KOZMETİK SAN. VE TİC. A.Ş.

PEPSİ COLA SERVİS VE DAĞ. LTD. ŞTİ.

PINAR SU ve İÇECEK SAN. VE TİC. A.Ş.

PROCTER&GAMBLE TÜKETİM MALLARI SAN. A.Ş.

TÜRK TUBORG BİRA VE MALT SAN. A.Ş.

ULUDAĞ İÇECEK TÜRK AŞ.

UNILEVER SAN. VE TİC. TÜRK A.Ş.

Genel Kurul’lar da kabul edilen ÇEVKO Vakfı 2019 ve 2020 Faaliyet Raporları için aşağıdaki linki tıklayınız:

ÇEVKO, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı - Faaliyet Raporları (cevko.org.tr)

yesil nokta ogrenci 02Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan “Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri “yarışma başvuruları tüm hızıyla devam ediyor..

ÇEVKO Vakfı; ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve çevre konulu sosyal sorumluluk alanlarında özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerini teşvik etmek ve üniversite-sanayi işbirliği sağlamak amacıyla düzenlediği yarışmada başarı elde eden üniversite öğrencilerini ödüllendiriyor.

Öğrenciler üç farklı kategoride bireysel ya da grup olarak başvurabileceklrdir.

Ambalajda Önleme Uygulamaları

Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları

Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları

Ödüllendirilmeye değer bulunacak ürün, uygulama veya projeler için her kategoride ayrı ayrı verilebilecek ödül tutarları şöyledir:

1.lik Ödülü:    5.000 TL

2.lik Ödülü:    3.000 TL

3.lük Ödülü:   2.000 TL

Teşvik Ödülü: 1.000 TL

Yarışma takvimi aşağıdaki gibidir:

Son Başvuru Tarihi            01.10.2021

1.Jüri Değerlendirmesi       20.10.2021

2.Jüri Değerlendirmesi       17.11.2021

Ödül Töreni                       15.12.2021

Yarışma başvuruları ve jüri değerlendirmesi COVID-19 salgını nedeniyle elektronik ortamda yapılacaktır. Yarışma şartnamesinde belirtilen kriterlere göre hazırlanmış başvurular www.yesilnoktaogrenci.org  ağ sayfası üzerinden Temmuz 2021 başı itibariyle kabul edilmeye başlanacaktır.

Yarışma şartnamesi için lütfentıklayınız