e-Bülten Haberleri

ASD Ambalay Ay Yildizlari OdullerAmbalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından dokuzuncusu düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması’nda kazananlar ödüllendirildi. Yarışmanın sonucunu değerlendiren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Salgın dönemine rağmen yarışmamıza ilgi büyüktü. ASD olarak düzenlediğimiz bu yarışma ve diğer çalışmalarımızla katma değerli ihracatımızı daha da artırıp ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması’nda 278 ambalajdan finale kalan 134 ambalaj arasından Altın, Gümüş, Bronz ve Yetkinlik ödülü alanlar ilan edildi. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, 13 farklı  kategoride başvuru alan yarışmada ürünlerin, üretim kalitesinden çevre duyarlılığına, tasarımdan özgünlüğüne kadar 11 kriter doğrultusunda değerlendirildiğini vurguladı.

SALGINA RAĞMEN İLGİ BÜYÜK

Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması’nın sonuçlarını değerlendiren Zeki Sarıbekir, “Salgın dönemine rağmen yarışmamıza ilgi büyüktü. ASD olarak düzenlediğimiz bu yarışma ve diğer çalışmalarımızla katma değerli ihracatımızı daha da artırıp ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yarışmamıza katılım gösteren herkese tek tek teşekkür ediyorum. Türkiye Ambalaj Sektörünün daha da ilerilere gitmesi için çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz. Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışmamız hem sektörümüz hem de ülke ekonomimiz için büyük önem taşıyor. ASD olarak ülke ekonomimize çok büyük katkı sağlayan Ambalaj Sektörü için önemli çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.” dedi. 

 

1610616509 Tu rul A rba Anadolu Efes T rkiye Genel M d r 2

Çevreye Artı Değer Hareketi ile daha sürdürülebilir bir dünya için çözümler üreten Anadolu Efes’in Türkiye’de bulunan malt ve bira tesislerinin tümü “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı. Tesislerinde yılda yaklaşık 10 bin tonu aşkın atığı geri dönüşüme göndererek döngüsel ekonomiye katkı sağlayan Anadolu Efes, ürün ambalajlarında, servis sunum malzemelerinde de çevreci ve yenilikçi çözümler üzerine çalışıyor. Türkiye’de ilk defa plastik festival bardaklarını biyobozunur bardaklara dönüştüren Anadolu Efes, desteklediği Biolive girişimi ile zeytin çekirdeğinden de buz kovası üretti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı Sıfır Atık Projesi kapsamında Anadolu Efes’in Adana, Ankara ve İzmir’de bulunan bira üretim tesisleri ile Konya ve Afyon’da bulunan malt üretim tesisleri, Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı. Sıfır Atık Belgesi ile verimli ve sorumlu kaynak kullanımı, atıkların kaynağında yönetimi, azaltılması ve ayrıştırılarak geri kazanılması faaliyetleri belgelendirilmiş oldu. 

Kağıt, plastik, metal ve camlar geri dönüşüme kazandırıldı

Son iki yılın verileri incelendiğinde tesislerde oluşan yıllık yaklaşık 10.500 ton miktarındaki değerlendirilebilir atık, 500’ü aşkın atık kumbaraları ile türlerine ayrılarak çevre lisanslı geri kazanım tesislerine gönderildi. 

Biyobozunur bardaklar doğada kolayca çözünecek

İş Dünyası Plastik Girişimi üyesi olan Anadolu Efes üniversiteler, tedarikçiler ve girişimcilik ekosistemiyle birlikte çalışarak ambalajlarında, servis sunum malzemelerinden festival bardaklarında ve buz kovalarında çevreci çözümler geliştiriyor. Anadolu Efes’in ekosisteminde zaten %1,1 gibi düşük bir seviyede olan plastik kullanımını 3 yıl içerisinde %0,5 seviyesine düşürme hedefi bulunuyor. 

Anadolu Efes’in plastik tüketimini önleme çalışmaları kapsamında geliştirdiği ürünlerden biri biyobozunur bardaklar. Doğada 450 yılda çözünen plastik bardakların aksine biyobozunur bardaklar tamamen doğal yollarla 2 yıldan daha az bir süre içinde çözünüyor ve geride atık bırakmıyor. Tüm etkinliklerde yer alan plastik bardakların biyobozunur malzemeden üretilmesi  yılda 45 ton plastiğin doğaya karışmasını engelleyecek.

Biolive ile zeytin çekirdeğinden buz kovası

Servis sunum malzemeleri için girişimcilik ekosistemiyle birlikte çalışan Anadolu Efes, zeytin atıklarından yapılan tamamen doğal biyoplastik granüller üreten Biolive girişimi ile iş birliği yapıyor. Bu çalışmaları kapsamında %20’si zeytin çekirdeğinden oluşan buz kovasını kullanmaya başladı. Anadolu Efes ve Biolive, materyalin içindeki zeytin çekirdeği oranının artırılması için de çalışmalarını sürdürüyor.  

 

Ibrahim OztopTürkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, sürdürülebilir kalkınmaya sağladığı destek ve sorumlu bankacılık anlayışıyla ortaya koyduğu çalışmalar sayesinde dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda, A-skoru elde etti.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, küresel çapta toplam 9000’den fazla şirketin raporlama yaptığı, dünyanın en büyük kurumsal iklim değişikliği, su ve orman-risk datasını elinde bulunduran CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda A- skoru elde etti. CDP’nin İklim Değişikliği Programı kapsamında sunduğu raporla, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımının en temel ögesi olan iklim değişikliği ile mücadeleye ilişkin faaliyetleri ile bu alandaki risk ve fırsatları nasıl değerlendirdiğini ve yönettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak 46 yıldır tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odağında bugünü ve yarını düşünerek sürdürüyor, uluslararası standartlara göre hareket ediyoruz. Şirketlerin gönüllük esası ile sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği stratejilerini kamuoyu ile paylaştıkları İklim Değişikliği Programı'nda 2016 yılından beri biz de yer alıyoruz. İklim değişikliği ile mücadele konusunda en etkili raporlama platformlarından biri olan CDP tarafından A- skoru ile derecelendirilerek CDP Türkiye 2020 İklim Liderleri arasında yer aldığımız için gururluyuz. Çalışmalarımızın sürdürülebilirlik alanında uluslararası arenada değer görmesi ve takdir edilmesi bizim için oldukça önemli” dedi.

 

1610629184 frito lays modesto green machines 2494Daha güçlü ve sürdürülebilir bir yiyecek sistemi kurma çabalarını hızlandıran PepsiCo, tüm değer zinciri genelinde mutlak sera gazı emisyonunu 2030 yılına kadar yüzde 40’tan fazla düşürecek.

 PepsiCo, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa bölgesinde şu başlıklara odaklanacak:

  • Ölçeklenebilir düşük emisyon gübre ve hassas tarım teknolojisi kullanılarak daha yüksek verim oluşturmak da dahil olmak üzere sürdürülebilir tarımı ilerletmek
  • Yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak ve tüm lojistik zincirimizde düşük veya sıfır emisyonu benimsemek
  • Paketlemede kullanılan plastikte geri dönüştürülmüş oranını artırmak
  • Markalarının çevresel etkisini azaltmaya yönelik ürün tasarımının sürdürülmesi

[14 Ocak 2021] PepsiCo (NASDAQ:PEP) bugün, 2030 yılına kadar değer zinciri genelinde mutlak sera gazı (GHG) emisyonlarının %40'ın üzerinde azaltılmasını hedefleyerek, bilime dayalı iklim hedefini iki katından fazla artırma planlarını duyurdu. Ayrıca firma, Paris Anlaşması'nda öngörülenden on yıl önce, 2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılacağının sözünü verdi. 

PepsiCo, 2030'a kadar doğrudan operasyonlarında (kapsam 1 ve 2) mutlak sera gazı emisyonlarını %75 ve dolaylı operasyonlarını (kapsam 3) %40 azaltmayı planlıyor (2015 bazlı). Bu eylemin, 26 milyon metrik tondan fazla sera gazı emisyonunun azaltılmasıyla veya beş milyondan fazla otomobilin bir yıl boyunca trafikten kaldırılmasına eşdeğer olması bekleniyor.

 

HGMigros, 2021 yılında 10 ton plastiğin denizlere ve toprağa karışmasını engelleyecek.Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak, faaliyetlerinde sosyal ve ekonomik fayda yaratarak verimlilik sağlamak amacıyla sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerinde rehber edinen Migros, özgün markalı ürünlerinin ambalajlarında geri dönüştürülmüş plastik kullanmaya başladı.

Böylece Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiren Migros, kendi markası olan bulaşık deterjanı ambalajlarının üretiminde, yüzde 25 oranında geri dönüştürülmüş pet şişelerden yararlanacak.

Migros bu proje ile 2021 yılında yaklaşık 10 ton plastiği atık olmaktan kurtararak yüzde 66’ya varan enerji tasarrufu sağlayacak.

Sürdürülebilirliği iş yapış biçimi olarak tanımlayan ve tüm faaliyetlerinde önceliklendiren Migros, bugünün kaynaklarını en doğru ve en verimli şekilde kullanmak üzere yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Plastikler için döngüsel ekonomiyi gerçekleştirme vizyonuyla Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye ve TÜSİAD tarafından kurulan İş Dünyası Plastik Girişimi’nin imzacıları arasında yer alan Migros, plastik atıkların önüne geçilmesi amacıyla önemli bir projeye imza attı. Proje kapsamında Migros markalı bulaşık deterjanlarının ambalajında kullanılan plastikler için yüzde 25 oranında geri dönüştürülmüş pet şişelerden yararlanılacak. 

“Binlerce pet şişenin toprağa ve denizlere karışmasını engelliyoruz”

Plastik atıkların geri dönüşüm altyapılarındaki eksiklikler nedeniyle giderek artan bir küresel sorun haline geldiğini ve tüm ekosisteme karışarak çevre sağlığını tehdit ettiğini belirten Migros Kalite ve Çevre Yönetimi Direktörü Dr. Hülya Günay, “Plastik atıkların önlenmesi amacıyla geliştirilen bu proje kapsamında, pet şişeler toplanarak ekonomiye kazandırılıyor. Migros olarak özgün markalı ürün ambalajlarında geri dönüştürülmüş plastik kullanan Türkiye’deki ilk perakendeci olduk. Proje ortağımız Kaptan Geri Dönüşüm’ün tesislerine ulaşan pet şişeler, 260 derece sıcaklıkta eritilerek, yüksek filtrasyon cihazlarından geçiriliyor ve tamamen hijyenik hale getirildikten sonra r-pet granüller elde ediliyor. Elde edilen bu granüller ambalaj üreticilerine hammadde olarak gönderiliyor ve böylece binlerce pet şişenin toprağa ve denizlere karışması engelleniyor. Ayrıca proje kapsamındaki faaliyetlerin kontrolünü ölçülebilir, izlenebilir sertifikasyon sistemi POPM (Prevented Ocean Plastic) programı ile sağlıyoruz. Ambalajlarında geri dönüştürülmüş pet şişe kullanılan tüm ürünlerimizi Prevented Ocean Plastic logosu ile işaretliyoruz” dedi.