e-Bülten Haberleri

1617693549 NPL rpet1LSürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla faaliyet gösteren Nestlé Pure Life, %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden ürettiği 1 litrelik yeni şişesini tüketicilerinin beğenisine sunuyor. 2021 yılı itibariyle büyük süpermarket raflarında yerini alacak çevre dostu şişenin 2025 yılına kadar tüm ambalaj boylarında ve satış noktalarının yer alması hedefleniyor.

Nestlé Waters Türkiye, tüm markalarını şirketin bugünün ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini artırma vizyonu doğrultusunda yönetmeye ve sürdürülebilirlik konularını bir bütün olarak ele alarak çözüm üretmeye devam ediyor. Şirket, bu kapsamda Nestlé Pure Life markası ile %50’si geri dönüştürülmüş şişeden üretilmiş çevre dostu şişelerini tüketicisine sunuyor. 1 litrelik Nestlé Pure Life ambalajları 2021 yılı itibariyle kademeli olarak tüm satış noktalarına yaygınlaştırılacak. Sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olan geri dönüştürülmüş şişeden üretilen çevre dostu şişelerin, 2025 yılına kadar Nestlé Pure Life portföyünün tamamında yerini alması hedefleniyor. 

Nestlé Waters Türkiye Pazarlama Direktörü Can Emciçevre dostu Nestlé Pure Life şişeleri ve Nestlé Waters Türkiye’nin sürdürülebilirlik vizyonu ile ilgili olarak: “Dünya genelinde nüfus artışı ve ekonomik büyüme, doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı her geçen gün daha da artırıyor. Nestlé Waters Türkiye olarak sürdürülebilirliği çalışmalarımızın merkezine koyuyoruz. Her adımımızı topluma, dünyaya ve çevreye karşı sorumluluklarımızı gözeterek atıyoruz. Küresel sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında, döngüsel ekonomi ve plastik atıkları azaltma konularına odaklanıyoruz. Faaliyetlerimizden kaynaklanabilecek etkileri en aza indirmek için yeni ve yenilenen ürünlerimizin tasarımının çevresel etkilerini sistemli olarak değerlendiriyor ve iyileştiriyoruz. Ülkemizde, bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın Sıfır Atık Projesi’ne destek olacak iş birliklerinin ve yöntemlerinin hayata geçirilmesine destek oluyor, diğer yandan portföyümüzde yer alan markalarımızın bütünsel çevre bakışı ile yapılandırılmasını hedefliyoruz. Buna ilk olarak Nestlé Pure Life markamızın 1 litrelik ambalajlarını, teknolojinin elverdiği ölçüde %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen şişelerle değiştirerek başladık. Amacımız, geri dönüştürülmüş şişeden üretilen şişeleri tüm portföyümüzde kullanarak, gelecek için verdiğimiz taahhütlerimizi 2025 yılına kadar yerine getirmek olacak’’ dedi.

Penti 1#DoğayaDönsek Denizin, gökyüzünün mavisi, küçük kır çiçeklerinin sarısı Penti Concept Collection ile bir araya geliyor. Doğanın içinde hissettirecek ve yazın enerjisini üzerinize taşıyacak koleksiyon; ev giyim, iç giyim, dış giyim ve çeşitli aksesuarlarla karşımıza çıkıyor.  

Daha iyi, daha yeşil, daha sağlıklı bir dünya için geri dönüştürülmüş koleksiyonlarıyla herkesi değişime davet eden Penti, bu koleksiyonunda da sürdürülebilir bir dünyanın altını çiziyor. Penti Concept Collection’da geri dönüştürülmüş kumaşlara yer veren marka, doğa dostu şık tasarımlar sunuyor

KarsiyakaÇevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Karşıyaka Belediye Başkanı Sayın Cemil TUGAY aralarında ÇEVKO Vakfı’nın da yer aldığı tüm paydaşlarını bir araya topladı.

Son 1 yılda geri dönüşüme ve geri kazanıma kazandırılan atık miktarı yaklaşık olarak 21.000 tonu aşan Karşıyaka Belediyesi ,ambalaj atıkları, atık cam, bitkisel atık yağ, atık pil, tekstil atıkları, elektrik ve elektronik atıklar, iri hacimli atıklar, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, bayat ekmekleri kaynağında ayrı toplayıp her türlü atığın çöpe karışmasını önleyerek çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor.

KARŞIYAKA ATIK YÖNETİMİ KONUSUNDA NELER YAPIYOR?

Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından israfın önlenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun en aza indirilmesi ve evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar şöyle:

• Ege Bölgesi’nde ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulan ‘1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 01/07/2016 tarihli izni faaliyete geçmiş olup, tesis sayesinde her yıl tonlarca atık geri dönüşüme kazandırılıyor. Latife Hanım Mahallesi’nde yer alan tesiste; kağıt ve karton, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünü, pil, yağ, elektronik, floresan lamba, ilaç velastik atıklar toplanarak lisanslı geri dönüşüm firmasına teslim ediliyor.

• Karşıyaka Belediyesi’nin 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne bağlı olarak; Mavişehir mahallesi Egepark avm otopark önü, Zübeyde Hanım Mahallesi 100. Yıl Parkı karşı, Karşıyaka Çarşı girişi İşbankası önü, Bahçelievler Katlı Pazar yanı ve Örnekköy mahallesi Başpehlivan Heykeli Meydanı olmak üzere beş adet “Seyyar Atık Getirme Merkezi” de bulunuyor. Seyyar merkezlerde kağıt ve karton, plastik, metal, cam, elektronik, kullanılmış bitkisel atık yağ ve pil  olmak üzere, 7 ayrı türde atık toplanıyor. Karşıyakalılar, belirtilen gruplardaki atıklarını ana tesise ya da  seyyar merkezlere bırakabiliyor. Seyyar Atık Getirme Merkezleri İlçedeki tüm mahallelerde konumlandırılacak.

• Karşıyaka’da ambalaj atıklarının çöpe karışmadan geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen, kaynağında ayrılmış atıkların toplanma sistemi, Bostanlı, Bahçelievler, Bahriye Üçok, Aksoy, mahallelerinde vatandaşlarımız tarafından bina önlerine çıkarılarak, Mavişehir, Yalı, Mustafa Kemal, İnönü, Zübeyde Hanım, Latife Hanım, Atakent ve Örnekköy mahallelerinde ise site yerleşimleri içinden haftada iki gün belirlenen saatlerde toplanarak uygulanmaktadır.

Ayrıca, 2020 yılında başlanan Atakent mahallesinin bağımsız konut bölgesi ve diğer mahallelerimizde ise şubat ayı itibarıyle, ilk etapta toplam 127 adet mavi renkli geri dönüşüm konteyneri yerleştirmiş olup vatandaşlarımız tarafından Mavi konteynerlere atılan ambalaj atıkları haftada üç gün Belediyemizce toplanmaktadır.Tüm mahallelerde hane halkı ve esnaflarımızla yüz yüze görüşerek toplama sistemimizi anlatmaya devam edilmekte olup, bu kapsamda broşür dağıtımları gerçekleştirilmiş ve her apartman girişine bölgenin toplama günü ve saatini belirten stickerlar yapıştırılmıştır. Vatandaşımızın bu konteynerleri amacına uygun kullanımı, ambalaj atıklarını ayırma miktarı, katılımı ve talebi arttıkça konteyner konumlandırmaya devam edeceğiz.

Karşıyaka Belediyesi olarak halkımızın evinde ayırıp biriktirdiği ambalaj atıklarını geri dönüşüme göndererek ulusal ekonomimize değer katarken, ekosistemi ve gelecek nesillerimizin kaynaklarını koruyoruz.

Bunun yanısıra ilçemizde kurulan pazarlarda oluşan ambalaj atıkları ayrı toplanarak geridönüşüme, organik pazar atıkları da ilçe genelinde toplanan pejsaj atıkları ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kompost İşletmesinde toprak iyileştici ve gübre üretminde değerlendirilmektedir.

Ayrıca 07/05/2018 tarihinde BOZCAHAN Geri Dönüşüm Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti. (Yüklenici) ile ihale sözleşmesi 5 yıllık ihale sözleşmesi imzalanmış olup , sözleşme kapsamında ilçe sınırları dahilinde bulunan avmler,bankalar,sağlık kurumları,süpermarketler,resmi kurumlar ve çarşı esnafından çıkan geri dönüştürülebilir atıklar ilgili firma tarafından toplanmaktadır.

Cam atıklar; Karşıyaka’nın farklı noktalarında bulunan toplam 300 adet cam kumbarası ile atık cam ambalajlar toplanıyor ve geri dönüşümü sağlanıyor. 

• Atık yağlar; muhtarlıklara bırakıldığı taktirde her 3 litreye beş maske hediye edilmekte ayrıca 5 ltve üzeri biriktirenlerin evlerinden atık yağları alınmaktadır.Bunun dışında belediye binası ve tesislerine de atık yağlar bırakılabiliyor. Sitelere ise atık yağ toplama bidonları bırakılmış olup her 3 litre yağ biriktiren siteye temizlik bezi hediye edilmektedir.

 Atık piller için okullar, muhtarlıklar, süpermarketler, alışveriş merkezleri, sağlık kuruluşları, mahalle merkezleri, camiler, korumalı siteler, ilgili iş yerleri ve belediye tesislerinde atık pil toplama kutuları yer alıyor. 

Tekstil atıkları, uygun lokasyonlardaki 165 adet tekstil atık kumbaralarından, muhtarlıklardan ve talep olması durumunda evlerden toplanıyor. Ayrıca eski yatak yorganlar halılar talep edilmesi halinde evlerden alınmaktadır.

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar için 25 aile sağlık merkezine atık ilaç toplama konteynerlerı konulmuş olup vatandaşlarımız tarihi geçmiş ilaçlarını bu konteynerlere atabilirler. Sözkonusu atıkların mevzuata uygun şekilde bertarafı sağlanıyor. 

• Vatandaşların evlerinde bulunan kullanım süresi dolmuş arızalı veya atıl hale gelmiş elektronik atıklar da her hafta cuma günü müdürlük personelleri tarafından talepte bulunulan adreslerden alınıyor.

Bayat ekmekler için ilçe genelinde 22 noktada toplama kutuları bulunuyor. İki günde bir görevli ekipler tarafından toplanan bayat ekmekler besi çiftliğine gönderiliyor.

•Her ayın 15. ve 30. günlerinde vatandaşlar tarafından çöp konteynerleri yanına bırakılan mobilya atıkları da ekipler tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

• Vatandaşlarımızın Karşıyaka’daki atık yönetimi ve geri dönüşüm çalışmalarına ilişkin sorularına 0232 3631331 / 248 den Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nü arayarak ve tüm atıklar için atık toplama yerleri ve ekipmanlarının bulunduğu noktalar  için www.karsiyaka.bel.tr adresinden Kent Bilgi Sistemine girerek cevap bulabilirler.

1620199291 saha re playRuffles, Migros ve “Kızlar Sahada” ortaklığıyla, Türkiye’nin  geleceği ve kadın futbolunun gelişimine fayda sağlarken çevre için de sürdürülebilir bir proje ile futboldan bir iyilik gücü oluşturuyor.

ÇEVKO Vakfı üyesi PepsiCo’nun gözde gıda markası Ruffles, Türkiye'deki tüketicileri, 31 Mayıs'a kadar seçkin Migros mağazalarında işaretli kutularda boş Ruffles ambalajlarını iade etmeye davet ediyor.

 Cinsiyet eşitliği alanında da perakende sektörüne öncülük eden Migros ve Ruffles güçlerini birleştirerek, kadınların toplumda her alanda yer alabilmelerine güçlü katkılar sunmaya devam ediyor.  Futbolda toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen ve kadınların futbol aracılığıyla güçlenmesine katkı sağlayan “Kızlar Sahada” ile ortaklaşa geliştirilecek sürdürülebilir futbol sahasının yapımında kullanılmak üzere cips ambalajları yıkanıp, sıkıştırılarak geri dönüştürülecek.  Önümüzdeki haftalarda elde edilecek sonuçlar ile proje, kadın futbolunu ve yerel topluluğu güçlendirirken çevre üzerinde de olumlu bir etki yaratacak gibi görünüyor.

1616654544 ONUR4601Anadolu Efes, çevre teknolojileri geliştiren sosyal girişim Ecording ile yeni bir iş birliğine daha imza attı. Bu iş birliği ile, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında 2 milyon tohum topu, yeşil şişeli ürünler vesilesiyle toprakla buluşuyor. Tohum topu atışı Artvin ve Mersin’de toplam 35 futbol sahası büyüklüğündeki alanda ecoDrone’lar ile gerçekleştiriliyor. Kırsal bölgelerde yaşayan ve iklim değişikliği nedeniyle gelir eşitsizliğinden etkilenen kadınlar tarafından hazırlanan tohum topları, Orman Haftası’nda toprakla buluşmaya başladı. 

Anadolu Efes, çevreye artı değer hareketi ileürün ambalajlarından, servis sunum malzemelerine, doğal kaynakların sorumlu kullanımından atık yönetimine, plastik kullanımını azaltmaktan, döngüsel ekonomiye katkıya kadar birçok alanda sürdürülebilirlik çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda tedarikçiler, üniversiteler ve girişimcilik ekosistemi ile iş birliği yapan Anadolu Efes, iklim krizi ile mücadeleye katkı sunmak için de sosyal girişim Ecording ile yeni bir projeye daha imza attı. 

Anadolu Efes, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında 2 milyon tohum topunu, yeşil şişeli ürünleri vesilesiyle insan elinin ulaşamadığı zor alanlardaki toprakla buluşturuyor. Çalışmalar, Mersin ve Artvin’de Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlarda yapılacak. İlk tohum topu atışları, Orman Haftası’nda Mersin’de yapılmaya başlandı. Tabiatımız Özel projesi kapsamında, Ecording'in kuşlardan ilham alarak geliştirdiği ecoDrone’larla toplam 35 futbol sahası büyüklüğündeki zor alanların ağaçlandırılması hedefleniyor.  

Çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki projelere önem veriyoruz

Anadolu Efes’te çevreye artı değerin her daim odaklarında olduğunu belirten Anadolu Efes Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi “Sürdürülebilirlik konusunda özellikle son yıllarda giderek ivmelenen çalışmalarımız bulunuyor. Doğal kaynakların sorumlu kullanımından atık yönetimine, plastik kullanımını en aza indirmekten, döngüsel ekonomiye katkı sağlamaya kadar kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Bunun için tedarikçilerimiz, üniversiteler ve girişimcilik ekosistemi ile yakın çalışmalar yapıyoruz.

Ecording de bizim girişimcilik ekosisteminde doğa dostu, sosyal fayda sağlayan, küresel sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu çözümler konusunda iş birliği yaptığımız girişimlerden biri. Bugün onlarla “Tabiatımız Özel” projesi için yanyana olmaktan mutluyuz. Proje kapsamında iklim krizi ile mücadeye katkı sağlamak için 2 milyon tohum topunu ürettiğimiz yeşil şişeli ürünlerimiz vesilesiyle toprak ile buluşturuyoruz. Bu tohumlarının, ormanlara dönüşmesini heyecanla bekliyoruz.

 Anadolu Efes olarak, Ecording ile diğer bir heyecan verici çalışmamız da Ar-Ge üzerine olacak. Tohumların toprağa daha iyi tutunabilmesine yönelik yapılan Ar-Ge çalışmalarında, üretim prosesimizin yan ürünü olan malt çiminin kullanılması konusunda iş birliğine hazırlanıyoruz. Çevre ve sürdürülebilirlik alanında tutku ile çalışmaya ve daha iyi bir dünya hayal eden girişimlerin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

Tohum toplarını kırsal bölgede yaşayan kadınlar üretiyor 

Ecording Kurucusu Mert Karslıoğlu “Anadolu Efes ile yollarımız 2019’da İtü Çekirdek’te kesişti. O dönemde aldığımız Anadolu Efes Özel Ödülü çalışmalarımız için önemli bir kaynak yarattı. İş birliğimiz bununla sınırlı kalmadı, “Evde Kal Ormanı” gibi çeşitli projelerde bir arada olmaya devam ettik. “Tabiatımız Özel” projesiyle şimdi de yeşili yeşil üzerinden konuşuyoruz.

Ecording olarak, bir yandan insan eli değmeyen sarp alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yaparken, bir yandan da kadınlara alternatif gelir imkanı sunuyoruz. Projelerimiz kapsamında atışı yapılacak tohum topları, kırsal bölgelerde yaşayan ve iklim değişikliği nedeniyle gelir eşitsizliğinden etkilenen kadınlar tarafından üretiliyor.” dedi.