e-Bülten Haberleri

maltepe

18 Eylül Dünya Temizlik Gününde ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu, Maltepe Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre gönüllüleri ile el ele Maltepe sahilini temizledik.

Sabah saatlerinde Küçükyalı Evlendirme Dairesi önünde toplanan ekipler toplama ekipmanları ile birlikte sahilde atıkları toplarken, çevreden vatandaşlar da etkinliğe katıldı. Etkinliğe katılanlardan biri de 15 yıldır Türkiye'de yaşayan Finlandiya asıllı Mika Harbeck'ti. Çevre temizliğinin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Harbeck, "Öncelikle kullandığımız eşyalara dikkat etmeliyiz. İhtiyacımız varsa almalıyız. Sonuçta almadığımız şey hiçbir zaman çöp olmayacaktır." dedi. Harbeck, Türkiye'de ve dünyada tüm insanların atık yönetimine ve çevre temizliğine daha fazla önem göstermesi gerektiğini ekledi.

Atıklar toplanırken, atığın türüne göre ayrılarak geri dönüşüme kazandırması da amaçlandı. Yapılan temizlik ve atık toplama çalışmasında iklim krizi sebebiyle geri dönüşümün önemine vurgu yapıldı. Toplanan ambalaj atıkları, geri dönüşüme kazandırılmak üzere Maltepe Belediyesi yetkililerine teslim edildi.

danismanlik agi 9 09

ÇEVKO Vakfı’nın 30. yılında kurduğu ÇEVKO Çevre Danışmanlık Firmaları Ağı büyümeye devam ediyor.

Bu ay ÇEVKO Çevre Danışmanlık Ağı’na FEN ÇEVRE, AÇEL ÇEVRE, AK-TEL MÜHENDİSLİK, ENVON ÇEVRE ve SERDAR MÜHENDİSLİK firmaları da katıldı. Türkiye’nin çeşitli illerindeki çevre danışmanlık firmalarının başvuru ve değerlendirmeleri devam ediyor.

ÇEVKO Çevre Danışmanlık Ağı nedir?

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli izin ve yetkileri almış, ÇEVKO ile gerekli bilgileri paylaşmış Çevre Danışmanlık Firmaları’nın dahil olduğu bir iş birliği ağıdır.

ÇEVKO Çevre Danışmanlık Ağı’na nasıl dahil olunur?

Ortak projeler geliştirmekten eğitimlere, karşılıklı bilgi alışverişinden kazan-kazan temelindeki iş ortaklıklarına kadar birçok alanda çevre danışmanlık firmaları ile iş birliğinin artacağına inanılan bu çalışma kapsamında ilk aşamada kurumlar arasında etkin iletişimin sağlanabilmesi amacı ile https://prokets.com/survey linkine tıklayarak istenen bilgilerin paylaşılması gerekir. 
Sonrasında bu değerlendirmeler ışığında danışman firma ile iletişime geçilerek iş birliğinin tüm detaylarını içeren tek tip sözleşme örneği paylaşılır. Uygun bulunması durumunda sözleşme imzalanır.

Çevre Danışmanlık Ağı ile..

ÇEVKO, çevre danışmanlık hizmeti almak isteyen tüm taraflarla belli bir düzeydeki Çevre Danışmanlık Firmaları’nın bir araya getirilmesine olanak sağlamış olacaktır. Çevre danışmanlık hizmeti almak isteyen kurumlar ÇEVKO’nun internet sitesinde yer alan ÇEVKO Çevre Danışmanlık Ağı’ndaki firmalar ile iletişime geçerek mevzuat yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir.

Türkiye genelinde sınırlı kaynaklarla hizmet veren danışmanlık firmalarının koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar mümkün olabilecektir.


ÇEVKO Vakfı
Çevre Danışmanlık Ağı
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Katılmak için : https://prokets.com/survey

Detaylı sorularınız için : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Can Caka 2

“Çevre için sıfırlıyoruz”, “Sosyal etki için artırıyoruz” 

“Fırsat eşitliği ve kapsayıcılık ile güçleniyoruz”

Anadolu Efes 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı. 2010 yılından bu yana kurumsal yönetim, çevresel ve sosyal alandaki performansını düzenli olarak paylaşan Anadolu Efes 2030 hedeflerini “Çevre için sıfırlıyoruz”, “Sosyal etki için artırıyoruz” ve “Fırsat eşitliği ve kapsayıcılık ile güçleniyoruz” ana başlıkları altında topladı. Şirket, 2030 yılına kadar tüm operasyonlarında net sıfır karbon salımına ulaşacağını taahhüt etti. Ayrıca yüzde 30 olan kadın çalışan oranını da 2030 yılına kadar yüzde 51’e çıkaracak.

2010 yılından bu yana uluslararası GRI standartlarıyla sürdürülebilirlik yol haritasını şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşan Anadolu Efes, 2020 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Anadolu Efes, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova operasyonlarını kapsayan raporda 2020 performansının yanı sıra, 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini de duyurdu. 

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, “Sürdürülebilirliği bir düşünme biçimi ve Anadolu Efes’in iş modelinde temel belirleyici kriter olarak görüyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı rehber aldığımız yolculukta toplumumuz ve dünyamızın geleceği için tutkuyla çalışmamızı sağlayan önemli hedefler koyduk. Küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlandırabilmemiz için karbon salımlarımızı düşürmemiz gerekiyor. İklim kriziyle mücadelede acil adım atılması gerektiğini görerek, bu mücadeleye 2030’a kadar operasyonlarımızda net sıfır salıma ulaşma hedefiyle katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda atık yönetimi alanında çalışmalarımızı sürdürerek, tüm operasyonlarımızda sıfır atık bir organizasyon olduğumuzu belgelendireceğiz” diye konuştu.

Çalışan politikalarının ve sosyal etkinin diğer odak noktaları olduğunu belirten Çaka, “Gelecek hedeflerimize ulaşmamıza aracı olan en önemli sermayemiz çalışanlarımız. Sürdürülebilir kalkınmanın kadınların iş hayatında güçlenmesine bağlı olduğunun bilincindeyiz ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin bizi daha güçlü kıldığına inanıyoruz. 2030’a kadar kadın çalışan oranımızı %30’dan %50 +1’e çıkararak kadınlardan daha fazla güç alan bir şirkete dönüşeceğiz. Diğer yandan ise tarıma, girişimcilik ekosistemine, spora, kültür sanata, yerel kalkınmaya ve kadının güçlenmesine yönelik yatırımlarımızı sürdürerek, sosyal etkimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

yesil nokta ogrenci 03

Yarışmanın son başvuru tarihi, üniversitelerimizden gelen yoğun talep üzerine, 15 Kasım 2021 tarihine uzatılmıştır. 

ÇEVKO Vakfı tarafından bu yıl ilk kez verilecek Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve çevre konulu sosyal sorumluluk alanlarında, özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi ve üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanmasını hedeflemektedir.  

Yarışmada aşağıda belirtilen üç farklı kategoride başvuru yapılabilecek olup öğrenciler bireysel veya grup olarak başvurabileceklerdir: 

  • Ambalajda Önleme Uygulamaları 
  • Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları 
  • Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları 

Ödüllendirilmeye değer bulunacak ürün, uygulama ve projeler için her kategoride ayrı ayrı verilebilecek ödül tutarları aşağıda belirtilmiştir: 

eriklisise

Erikli, çevresel ayak izini azaltmak hedefiyle, sürdürülebilir bir gelecek için 1 litrelik sularında %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen şişelerini kullanmaya başladı.

Erikli, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında cam şişe kullanımından sonra şimdi de 1 litrelik sularını %50’si geri dönüştürülmüş PET malzemeden üretilen şişelerle satışa sunuyor. Çevre dostu Erikli 1 litre şişeler, yıl boyunca kademeli olarak tüm satış noktalarına yaygınlaştırılacak. Erikli, 2025 yılına kadar tüm ürünlerinde ve satış noktalarında bu çevre dostu şişeye geçmeyi hedefliyor. 

Nestlé Waters Türkiye Pazarlama Direktörü Can Emci, çevre dostu Erikli şişeleri ve Erikli’nin sürdürülebilirlik vizyonu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Sorumlu bir şirket olarak hissedarlarımız ve toplum için değer yaratmamız gerektiğine inanıyoruz. İçilebilir suyun hızla tükendiği, doğal kaynakların kısıtlı olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle, sürdürülebilirlik işimizin kalbinde yer alıyor. Sürdürülebilir bir gelecek ve biyolojik çeşitliliğin korunması için yeni ve yenilenen ürünlerimizin çevresel etkilerini sistemli olarak değerlendiriyoruz ve iyileştiriyoruz. Ambalajlı su sektörünün lideri olarak, 2018 yılında yayınladığımız plastik stratejimizde belirttiğimiz gibi; 2025 yılına kadar kullandığımız tüm ambalajlarımız geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir nitelikte olacak. 2030 yılına kadar etkin toplama yöntemleri geliştirerek, ürettiğimiz kadar plastik şişeyi geri toplamayı hedefliyoruz. Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkinin yönetilmesi ve azaltılması konusunda verdiğimiz taahhütleri en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz. Erikli 1 litre şişelerimizin %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmesi bu yönde attığımız adımlardan sadece biri. ‘Ortak Değer Yaratma’ anlayışı doğrultusundameskenimiz olarak değerlendirdiğimiz Uludağ’ın doğal zenginliklerinin korunması için de söz veriyoruz. Bölgenin doğal mirasının korunması amacıyla ‘Korumamız Gerekli!’ diyerek harekete geçtik. Hedeflerimiz doğrultusunda, tüketici nezdinde geri dönüşüm farkındalığını artırmak amacıyla 1 litre Erikli şişe etiketlerimizde de geri dönüşüme dikkat çekiyoruz. Çevresel ayak izimizi azaltmak için sürdürülebilir iş modelimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz.”