e-Bülten Haberleri

Ecording Is BirligiAnadolu Efes, çevreye artı değer hareketi ileürün ambalajlarından, servis sunum malzemelerine, doğal kaynakların sorumlu kullanımından atık yönetimine, plastik kullanımını azaltmaktan, döngüsel ekonomiye katkıya kadar birçok alanda sürdürülebilirlik çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda tedarikçiler, üniversiteler ve girişimcilik ekosistemi ile iş birliği yapan Anadolu Efes, iklim krizi ile mücadeleye katkı sunmak için de sosyal girişim Ecording ile yeni bir projeye daha imza attı.

Anadolu Efes, sürdülebilirlik çalışmaları kapsamında 2 milyon tohum topunu, yeşil şişeli ürünleri vesilesiyle insan elinin ulaşamadığı zor alanlardaki toprakla buluşturuyor. Çalışmalar, Mersin ve Artvin’de Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlarda yapılacak. İlk tohum topu atışları, Orman Haftası’nda Mersin’de yapılmaya başlandı. Tabiatımız Özel projesi kapsamında, Ecording'in kuşlardan ilham alarak geliştirdiği ecoDrone’larla toplam 35 futbol sahası büyüklüğündeki zor alanların ağaçlandırılması hedefleniyor.

Çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki projelere önem veriyoruz

Anadolu Efes’te çevreye artı değerin her daim odaklarınıda olduğunu belirten Anadolu Efes Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi “Sürdürülebilirlik konusunda özellikle son yıllarda giderek ivmelenen çalışmalarımız bulunuyor. Doğal kaynakların sorumlu kullanımından atık yönetimine, plastik kullanımını en aza indirmekten, döngüsel ekonomiye katkı sağlamaya kadar kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Bunun için tedarikçilerimiz, üniversiteler ve girişimcilik ekosistemi ile yakın çalışmalar yapıyoruz.

 

LorealL'Oréal Grup, Carbios'un enzimatik teknolojisi kullanılarak geri dönüştürülen plastik ile üretilmiş ilk kozmetik şişesini tanıttı. Biotherm, 2025 yılında bu çığır açan yeniliğe dayalı şişeleri üretime geçirmeyi hedefleyen Grup'un, geleceğin şişesinde ürün piyasaya süren ilk markası olacak.

PET* plastiklerin geri dönüşümü için biyo-teknolojik çözümlerin geliştirilmesinde öncü olan Carbios tarafından geliştirilen yeni teknoloji, enzimatik işlemi kullanılarak %100 geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ürünlerin önünü açıyor. Yeni enzimatik teknolojisi; şeffaf, renkli, opak ve çok katmanlı her türlü PET’in geri dönüştürülmesinde kullanılabiliyor.

Plastiğin sonsuz kez geri dönüştürülmesini sağlayan Carbios'un enzimatik teknolojisi, türünün diğer tüm biyolojik süreçlerinden 10.000 kat daha verimli oluşuyla öne çıkıyor ve sadece 16 saat içinde PET plastiğin %97'sini parçalayabiliyor. Parçalanan plastik, daha sonra hiç kullanılmamış kalitede plastiğe dönüştürülebiliyor ve bunu sağlamak için ekstra olarak herhangi bir işlenmemiş plastik eklemeye gerek duyulmuyor.

Kompost yığınlarında doğal olarak oluşan ve ölü bitkilerin hücre zarlarını parçalayan enzim, yaklaşık 10 yıl süren AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirildi. Bu enzimin geliştirilmesiyle rengi ne olursa olsun tüm PET plastikler, artık kapalı, sonsuz bir geri dönüşüm döngüsü ile tekrar kullanılabilir hale getirilecek. Çevreye duyarlı kozmetiklerde öncü olan Biotherm, tamamen geri dönüştürülmüş bir şişede ürün piyasaya süren L'Oréal Grup’un ilk markası olacak. Yeni gelişme, insanlığın iyiliğine ve gezegenin sınırlarına saygı duyan güzelliği yaratmada dev bir adım olma özelliği taşıyor.

SUTAS SURDURULEBILIRLIK KOMITESI BASKANI DUYGU YILMAZBireylerin sağlığı ve mutluluğu, toplumun gelişimi ve refahı, çevrenin sürdürülebilirliği için “SÜRSÜN HEP SÜTAŞKI” diyen Sütaş, sürdürülebilirlik yaklaşımını ve bu alandaki faaliyet sonuçlarını açıkladığı Sürdürülebilirlik Raporunu yayımladı. Uluslararası GRI standartlarına uygun olarak hazırlanan rapor, Sütaş’ın 50. yılını kutlayacağı 2025 yılı sürdürülebilirlik hedeflerini de içeriyor. 

“Çiftlikten Sofralara” entegre iş modeli ile faaliyet gösteren Sütaş, çalışmalarının “birey, toplum, çevre” etki alanlarındaki sonuçlarına ve 2025 hedeflerine yer verdiği 2020 Sürdürülebilirlik Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Sütaş, bitkisel üretimden başlayarak gübre ve enerji üretimine kadar uzanan entegre iş modeli ile ürünlerinin doğallığını, lezzetini ve besin değerlerini güvence altına alıyor. Bu model ile hayata geçen entegre tesisleri, kendi bölgelerinde yarattıkları ekonomik ve sosyal etkilerle bölgelerinin kalkınmasına önemli katkılarda bulunuyor. Kullandığı doğal kaynakların geri kazanılmasını amaçlayan Sütaş; enerji ihtiyacını, çiftliklerinin gübreleri ve organik atıklarından ürettiği yenilenebilir enerji ile karşılıyor. Ürettiği organik ve organomineral gübreler ile onarıcı tarım çalışmalarına katkıda bulunuyor. Sütaş, gıda zincirinin bütününde sürdürülebilirliğin sağlanmasını öngören “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat – Çiftlikten Çatala” stratejisinin Türkiye’deki en güçlü örneğini oluşturuyor.

Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz, “Sütaş olarak doğal kaynakların hızla tükenmesi ve kirlenmesi, iklim değişikliği, gıda güvenliği gibi küresel sorunların çözümünün; devletlerin, toplumların, şirketlerin ve bireylerin hep birlikte harekete geçmeleri ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerin; sürdürülebilirliği, kurumsal kültürlerinin ve iş yapış biçimlerinin ayrılmaz parçası haline getirerek tüm paydaşlarına yaygınlaştırmalarının önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu sorumlulukla sütün iyiliğini ve bereketini yaymak için çalışırken sürdürülebilirliği esas alan “Çiftlikten Sofralara” entegre modelimiz ve temel iş stratejilerimiz ile “bireylerin sağlığı ve mutluluğuna”, “toplumun gelişimi ve refahına”, “çevrenin sürdürülebilirliğine” doğal olarak önemli katkılarda bulunan sonuçlar elde ediyoruz. 2020 sürdürülebilirlik hedeflerimize ilişkin sonuçları ve Sütaş’ın 50. yılı olan 2025 yılı için belirlediğimiz hedefleri kamuoyu ile paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

 

niveaNIVEA, ambalajlarında geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını artırarak döngüsel bir ekonomi için çalışmalarını sürdürüyor. Beiersdorf'un 2025 yılına kadar plastik ambalajlarında %30 geri dönüştürülmüş malzeme kullanma hedefine katkıda bulunmak adına NIVEA da 2025 yılına kadar %100 geri dönüştürülebilir, yeniden doldurulabilir veya yeniden kullanılabilir ambalajları hedefliyor.

Bu doğrultuda çalışmaları devam eden NIVEA, en son vegan formüllü Micellar Makyaj Temizleme Suyu şişelerini %96 geri dönüştürülmüş plastikten üreterek Beiersdorf'un 2025 hedefine katkıda bulunuyor. 

Prof. Dr. Ahmet KirmanŞişecam, sürdürülebilirlikte oyun değiştirici bir Türk buluşu olan Basalia’yı dünyaya yaymayı hedefliyor 

Şişecam, bio-ekonomi alanında önemli bir Türk buluşu olan yeşil ve döngüsel Basalia Teknolojisi’ne yatırım kararı aldı. Bu karar ile biyoteknoloji alanına ilk kez yatırım yapacak olan Şişecam, daha sürdürülebilir bir dünya hedefi doğrultusunda geliştirilen Basalia Teknolojisi’nin sahibi 7CBasalia firması ile global bir şirket kurmak üzere bir mutabakat protokolü imzaladı. Protokolde öngörülen global şirketin Şişecam ortaklığında kurulmasıyla birlikte Şişecam, ilk denemelerinde olumlu sonuçlarını gördüğü Teknoloji’yi önce kendi tesislerinde pilot olarak deneyecek. Bu denemenin çıktılarını değerlendirdikten sonra, 7CBasalia’nın atıkları katma değere dönüştüren döngüsel iş modelinin tüm dünyaya ulaşabilmesine katkı sağlayacak. 

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, “İlk denemelerde başarılı sonuçlar elde edildiğini gördüğümüz ve biyo-ekonomi alanında çığır açıcı olabileceğine inandığımız Basalia Teknolojisi’nin gelişimine ve global ölçekte yayılımına katkı vermek amacıyla bir biyoteknoloji start-up şirketi olan 7CBasalia ile global bir şirket kurmak konusunda mutabakat protokolü imzaladık. Her türlü atığı zararsız maddelere dönüştüren Basalia Teknolojisi’ne yönelik yatırımımızla, bu alandaki araştırma-geliştirme çalışmalarını destekleyeceğiz. Ayrıca, sürdürülebilirlik hedeflerimizle örtüşen bu teknolojiyi önce Şişecam bünyesinde pilot olarak uygulayıp sonuçlarını daha büyük ölçekte deneyimledikten sonra, uluslararası platformlarda yayılımına da önemli ölçüde katkı sağlayacağız. Bugün 14 ülkede üretim faaliyeti gösteren, katma değerli ürünleriyle 150 ülkeye ulaşan Şişecam, en sürdürülebilir malzeme olan camda Türk sanayinin başlangıç noktası ve global temsilcisidir. Şişecam, bu yeni yatırımıyla, sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlayacağına inandığı Basalia Teknolojisi’nin global yayılımında da etkin bir rol oynayacaktır” dedi. 

Basalia Teknolojisi’nin geliştiricisi ve 7CBasalia’nın kurucularından Ahmet Başal ise “Bu inovatif sistem, atıkları çevresel bir sorun olmaktan çıkartıp, çevre dostu katma değerli ürünler haline dönüştürüyor. Basalia Teknolojisi sayesinde atık sular tekrar kullanılabilir hale gelirken, organik atıklarla birleşen katı atıklar ise önce zararsız hale getiriliyor. Ardından da bu atıklar aracılığıyla çevreye dost bir enerji kaynağı olan hidrojen gazı elde edilebiliyor. Basalia, atık sorunu olan şirketlere yönelik çözümler sunarken, topyekun şehir ve ülke yönetimleri için de Yeşil Şehir çözümleri üretiyor. Türkiye’de kurumsal Ar-Ge faaliyetlerinin öncülerinden olan Şişecam’ın teknoloji geliştirme alanındaki güçlü know- how ve kabiliyeti ile projenin daha da geliştirilmesinde çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Dünyada 14 ülkede üretim faaliyeti gösteren, ürünleriyle 150 ülkeye ulaşan Şişecam’ın geniş küresel ayak izinin de katkılarıyla, bu benzersiz inovasyonun dünyada hak ettiği hızda yayılacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyun kurucusu Şişecam, sürdürülebilir bir dünya hedefiyle geliştirilmiş bir buluş olan Basalia Teknolojisi’ne yatırım kararı aldı. Yeşil ve döngüsel ekonomiye yönelik bir teknoloji olan Basalia Teknolojisi’nin sahibi 7CBasalia firması ile global bir şirket kurmak üzere bir mutabakat protokolü imzalayan Şişecam, her türlü atığı zararsız maddelere dönüştürme hedefiyle geliştirilen bu teknolojiye yönelik yatırımıyla, bu alandaki araştırma-geliştirme çalışmalarını destekleyecek. Ayrıca, ilk denemelerde başarılı olduğunu gördüğü bu oyun değiştirici buluşun pilot olarak Şişecam bünyesinde denenmesinin ardından, tüm dünyada uluslararası platformlara yayılımına da katkı sağlayacak. Bu yatırım, Türkiye’de 9 farklı iş kolunda faaliyet gösteren Şişecam’ın biyoteknoloji alanındaki ilk yatırımı olacak.