e-Bülten Haberleri

carrefoursabuyukadaSabancı Holding, iştiraklerindeki gönüllülerin katılımıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98’inci yılında “Sabancı Cumhuriyet Seferberliği” başlattı. Seferberlik kapsamında Sabancı Holding, okul yenileme, biyoçeşitliliğe destek, fidan dikimi, toprak canlandırma ve çevre temizliği başlıkları altında 11 şehirde birçok etkinlik düzenledi.

Bu çerçevede 1 Kasım tarihinde ÇEVKO Vakfı iş birliğiyle Büyükada’da Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, Sabancı Gönüllüleri, CarrefourSA Çalışanları ile Agesa, Aksigorta, Çimsa, Enerjisa, SabancıDx, Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi ve Teknosa’dan gönüllülerin yer aldığı 400 kişinin katılımıyla çevre temizliği gerçekleştirildi.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, yaptığı değerlendirmede; “Sabancı Holding olarak cumhuriyetimizin 98’inci kuruluş yıldönümünü her zamankinden çok daha farklı bir şekilde kutlamak istedik. Bu yıl elimize yalnızca bir bayrak değil, bir kazma, bir kürek, bir kovan ve bir de fidan almayı tercih ettik. Aksaray’dan Adana’ya, Ankara’dan Balıkesir’e, Kocaeli’nden İstanbul’a, Çanakkale’den Mersin’e, Antalya’dan Bursa’ya ve Aydın’a kadar toplam 11 ilde 29 Ekim’de başladığımız 10 Kasım’a kadar sürecek olan toprak canlandırma, fidan dikimi, çevre temizliği, okul yenileme ve biyoçeşitliliğe destek gibi her bir ulvi amaca hizmet eden birçok faaliyete imza atıyoruz. Cumhuriyetimizi sevinç ve coşku içinde çalışarak kutluyoruz, çünkü Türkiye’nin Sabancısı olmak demek, bu ülke ve Cumhuriyet için daima çalışmak demek” şeklinde konuştu.

CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu da etkinlikte yaptığı değerlendirmede; “Sabancı Holding’in cumhuriyetimizin 98’inci kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında başlattığı Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nde CarrefourSA olarak yer almaktan gurur duyuyoruz. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği vb. konulardan ötürü başta ülkemiz olmak üzere üzerinde yaşadığımız gezegen, hepimizin sorumluluğunda. Bu bilinçle CarrefourSA olarak sürdürülebilir bir yaşam istiyorsak doğa ve çevre için doğrusunu yapmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda da ÇEVKO Vakfı iş birliğiyle İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerinden biri olan Büyükada’da bir temizlik gerçekleştirerek bir nebze olsun çevreye katkımız oluyor. Çevre için doğrusunu yaparken bir yandan da Cumhuriyetimizin 98’inci kuruluş yıldönümünü her zamankinden çok daha farklı bir şekilde, çalışarak kutluyoruz” dedi.

kazakistancevkoTürkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliği taşıyan ÇEVKO Vakfı, sahip olduğu bilgi ve deneyim birikimini Kazakistan’a ihraç edecek. Kazakistan Hükümeti, atıklardan enerji elde etme projesi için ÇEVKO Vakfı’nın bilgi birikiminden faydalanmak istiyor. Bu kapsamda bir Kazakistan heyeti ÇEVKO Vakfı Genel Merkezi’ne üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdi ve bu ziyaret sırasında bir mutabakat metni imzalandı.

Uzman sanayi inisiyatifi ve etkin sivil toplum kuruluşu kimliklerini bünyesinde bir araya getiren ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme) Vakfı, öncülüğünü yaptığı sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin gelişimi ve ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamanın artırılması hedefiyle yaptığı çalışmaları 30 yıldır artan bir ivmeyle sürdürüyor. İklim Değişikliği ve Döngüsel Ekonomi konularında da düşünsel önderlik yapan kuruluşlar arasında yer alan ÇEVKO Vakfı, sahip olduğu bilgi ve deneyim birikimini Kazakistan’a ihraç etmeye hazırlanıyor.

Kazakistan yetkililerinin atık yönetimi ve yeşil ekonomi gündemiyle İstanbul’a gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında, ÇEVKO Vakfı’nın deneyimlerinden yararlanmak istemesiyle başlayan süreçte ilk adım, uluslararası bir işbirliği protokolü ile atıldı.

Protokol metni kapsamında, ‘Ambalaj atıklarının toplanması, geri dönüşümü, bununla ilgili teknolojiler ve bunların Kazakistan Cumhuriyeti’nde uygulanabilirliği konusunda uluslararası deneyim aktarımı’, ‘bu bağlamda ve Kazakistan Cumhuriyeti’nin atık yönetimi alanında AB standartlarına mümkün olan en üst düzeyde uyum gösterebilmesi amacıyla danışmanlık sağlanması’, ‘ilgili konularda finansman modelleri ve kaynakları konusunda danışmanlık sağlanması’ ve ‘bu konularda yakın iş birliği’ gibi ifadelere yer verildi.

 

ynoo2021Bu yıl ilk kez verilen ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri ve bu yıl 10’uncu kez verilen Yeşil Nokta Basın Ödülleri, 22 Aralık 2021 Çarşamba günü dijital ortamda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, 30’uncu kuruluş yılını kutladığı 2021’de, Yeşil Nokta Ödülleri’nin kapsamını Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri ile genişletti. 22 Aralık 2021 Çarşamba günü dijital ortamda günü gerçekleştirilen törende, bu yıl ilk kez verilen Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri’nin yanı sıra Yeşil Nokta Basın Ödülleri de sahiplerini buldu.

Türkiye’de ÇEVKO Vakfı’nın temsil ettiği Yeşil Nokta markasının 31 ülkede, 540 milyonu aşkın tüketicinin katılım sağladığı ambalaj atığı geri dönüşüm sistemlerinin işareti olduğunu belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin bu sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. ÇEVKO Vakfı, 10 yıldır vermekte olduğu Yeşil Nokta Ödülleri ile sanayi kuruluşları ve basın-yayın kuruluşlarını ödüllendirmektedir. Kuruluşumuzun 30’uncu yılı olan 2021 yılı itibarı ile de, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve çevre konulu sosyal sorumluluk alanlarında, ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri vermeye başlıyoruz.” dedi.

ÇEVKO Vakfı’nın sahip olduğu bilgi birikimi, yurt içi ve yurt dışı ilişkileri, deneyimli insan kaynağı, özel sektör-kamu ve yerel yönetimler-akademik kurumlar ve toplumsal iş birlikleriyle, Türkiye’de sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlamakta olduğunu ifade eden Mete İmer: “Günümüzün ve geleceğimizin en büyük tehlikesi olan iklim krizi ile savaşımda bireylere, kamu otoritelerine, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Dünyanın karşı karşıya olduğu diğer bir önemli risk, nüfus artışı ve sınırlı kaynaklar nedeniyle sürdürülebilir gelişmenin nasıl sağlanacağıdır. Bu konuda yeni bir iş yapma modeli olarak döngüsel ekonomi bir çözüm önerisi sunuyor. İşte bu gerekçelerle, 1991 yılında ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle; çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yola çıkan ÇEVKO Vakfı, son yıllarda, iklim kriziyle savaşım ve döngüsel ekonomiye geçişe odaklanmış durumda” dedi.

 

pepsi maFutbola gönül vermiş ve bu alanda kariyer yapmak isteyen genç yeteneklerin gelişiminin hedef alındığı proje kapsamında 200 genç yetenek, üç fazdan oluşan eğitim ve deneyim seminerlerine katıldı.

İlk olarak Türk Futbolunun deneyimli isimlerin tecrübelerini dinleyen gençler daha sonra alanında uzman spor hekimlerinden futbolcu sağlığı ile ilgili önemli bilgiler edindi. Futbolcu adaylarının aynı zamanda çevre bilincine sahip olmaları için, ÇEVKO Vakfı tarafından sürdürülebilirliğin önemi ve geri dönüşümün faydaları hakkında eğitim verildi.

Ev sahipliliğini TSYD Başkanı Oğuz Tongsir’in yaptığı, Melih Gümüşbıçak ve Atakan Kurt’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerlere konuşmacı olarak, Yılmaz Vural, Engin Baytar, Tolunay Kafkas, İbrahim Yattara, Samet Aybaba, Ümit Karan; Uzman Dr. Samet Ordu, Uzman Dr. Şerafettin Özdoğan, Uzman Dr. Savaş Kudaş, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç Dr. Barış Gürol ve ÇEVKO Vakfı’nı temsilen Fatih Arslan katıldı.

Eskişehir, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen ve birer gün süren seminerler öncesinde projeye özel olarak üretilen toplama ekipmanlarıyla toplanan PET şişelerden, gençlere hediye edilmek üzere özel tasarım formalar üretildi. Konteynerler daha sonra toplamanın yapıldığı Eskişehir Odunpazarı, Ankara Yenimahalle ve İzmir Karşıyaka ilçe belediyelerine hibe edildi.

sanayi oduluÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından 2022 yılında altıncısı düzenlenecek olan, Türkiye ve dünyanın önde gelen şirketlerinin katıldığı “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nin” başvuruları 1 Mart 2022 tarihinde başlıyor.

Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan tüm firmaların katılabildiği ödül süreci başvuruları 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat 17:00’a kadar devam edecek.

Yeşil Nokta Nedir?

“Yeşil Nokta”, ilk kez, 1990’lı yıllarda, Almanya’da, kendi ambalaj atıklarının, özellikle konutlardan, ayrı toplanarak geri dönüşümünü sağlayan bir grup sanayi şirketinin ambalajlarını diğerlerinden ayırmak için kullanılmaya başlandı. Bu şirketlerin bir araya gelerek kurdukları DSD tarafından tescil ettirilen “Yeşil Nokta” markasının Avrupa ve çevresindeki ülkelerde kullanımını sağlamak için 1995 yılında “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kuruldu. Almanya’da ve serbest ticaret sayesinde, başta diğer Avrupa Birliği ülkelerinde olmak üzere, tüm dünyada hızla yaygınlaştı.

Günümüzde Yeşil Nokta;

• Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerlidir.

• 150.000'den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanmaktadır.

• Yeşil Nokta'nın kullanıldığı ambalaj miktarı yıllık olarak 400 milyar adede ulaşmıştır.

• Yeşil Nokta sistemi 540 milyon tüketiciyi kapsamaktadır.

•140’dan fazla ülkede tescilli bir markadır.