e-Bülten Haberleri

ProketsÇevrenin korunması ve ekonomik kalkınmaya katkı yapan ÇEVKO Vakfı, alanındaki benzersiz deneyim birikimiyle toplum ve iş dünyasının gereksinimleri doğrultusunda güncel çözüm ve hizmetler geliştiriyor. ÇEVKO Dijital Çözümleri bünyesinde sunulan yeni nesil kaynak yönetim modeli ve atık yönetim sistemi PROKETS, şirketlerin atık yönetim süreçlerini daha etkin ve daha verimli hale getiriyor. Bulut tabanlı, mobil bir sistem olan PROKETS, faaliyetleri sonucu atık ortaya çıkaran tüm sektörlerden farklı büyüklükteki işletmelerin kullanımına uygun olarak tasarlandı.

ÇEVKO Vakfı, çevre ve ekonomiye katkı sağlamaya 30 yılı aşkın süredir artan bir ivmeyle devam ediyor. Özellikle son yedi yıldır “iklim krizi ile savaşım” ve “döngüsel ekonomiye geçiş” konularına odaklanan ÇEVKO Vakfı, bu alanlarda fikirsel öncülüğünü, iş dünyası kuruluşlarına ve yerel yönetimlere sunduğu danışmanlık hizmetlerinden, dijital çözümlere uzanan bir yelpazede pekiştiriyor.

ÇEVKO Vakfı’nın alanındaki benzersiz bilgi ve deneyim birikimiyle geliştirilen yeni nesil kaynak yönetim modeli ve atık yönetim sistemi PROKETS, ÇEVKO Dijital Çözümleri bünyesinde sunuluyor. Sistem, faaliyetleri kapsamında atık üreten şirketlerin atık yönetim süreçlerini daha etkin ve daha verimli hale getiriyor. 

Bulut tabanlı, mobil bir sistem olan PROKETS, faaliyet alanı ve büyüklüğü fark etmeksizin ticari işletmelerin, yeni kuracakları ya da mevcut atık yönetim uygulamalarının Sıfır Atık yönetim sistemine geçişini, entegre çevre bilgi sistemi bünyesinde yer alan alt sistemlerle entegrasyonunu sağlıyor. 

gunes ruzgarUluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) son verilerine göre 2021’in sonunda yenilenebilir enerjide küresel üretim kapasitesi 3.064 GW seviyesini gördü ve toplam kapasite artışındaki payı %81’e ulaşarak kendi rekorunu kırdı.

IRENA tarafından yayınlanan yeni veriler, küresel iklim belirsizlikleri ve enerji krizine rağmen yenilenebilir enerjinin büyümeye ve ivme kazanmaya devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre, 2021 yılı sonunda yenilenebilir enerjinin küresel üretim kapasitesi 3.064 GW’ye ulaştı ve toplam yenilenebilir enerji stoğu %9,1 oranında artış gösterdi. Güneş ve rüzgar enerjilerinin, yeni üretim kapasitesine öncülük etmeye devam ettiği ancak buna rağmen temiz enerji geçişinin iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarını önleyecek düzeyde olmaktan uzak olduğu, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin iklim hedeflerine ulaşmak için enerji talebindeki artıştan daha hızlı büyümesi gerektiğinin altını çizmek gerekiyor.

Yenilenebilir Enerjide Bayrak Rüzgar ve Güneş’te

IRENA’nın Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri 2022 raporuna göre hidroelektrik enerjisi, 1.230 GW ile küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinde en büyük payı alsa da güneş ve rüzgar enerjileri yeni üretimde kapasitenin hakimi konumunda kalmaya devam ediyor. İki enerji türünün yenilenebilir kapasiteye toplam %88 katkıda bulunmaktadır, özellikle 2021’de 93 GW büyüme gösteren rüzgar enerjisi kapasitesinin beklenen büyüme hedeflerinin gerisinde kalsa da gelecek adına enerji dönüşümünde büyük rol oynamaya başlamıştır.

kipastekstilKahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Kipaş tekstil atıklarını çöp olmaktan çıkarıp işleyerek önce ham maddeye sonra kumaşa dönüştürüyor, Tekirdağ'da faaliyet gösteren Blue Matters firması da bu kumaşları ürüne dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor.

Tüketimin her geçen gün arttığı tekstil sektöründe geri dönüşümün önemi de tekstil kaynaklarının korunması, atık maliyetleri ve üretim için ucuz ham madde ihtiyacı gibi nedenlerden dolayı artıyor.

Tekstil için en önemli ham maddelerden biri olan pamuk, tarladan nihai ürün haline gelinceye kadar önemli derecede su harcanmasına neden oluyor. Hollanda merkezli "Su Ayak İzi Ağı" (Water Footprint Network) adlı sivil toplum örgütünün verilerine göre, 1 kilogram pamuklu tekstil ürünü için yaklaşık 10 bin litre su kullanılıyor. Bir kilogram pamuklu kumaştan ise sadece bir kot pantolon veya dört tişört üretiliyor.

Tekstil geri dönüşüm sektöründe renkli olarak geri dönüştürülen lifler, herhangi bir kimyasal ya da boyamaya tabi olmadığından tekrar su kullanımına ihtiyaç duyulmuyor, geri dönüştürülen lifler sayesinde sudan tasarruf edilmesi sağlanıyor.

AA muhabirinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası verilerinden derlediği bilgilere göre, 2019 yılı itibarıyla tekstil katı atıkları geri kazanımı yapan firma sayılarına bakıldığında en fazla üreticiye sahip il 67 kayıtlı firma ile Uşak olurken, Kahramanmaraş 33 firma ile ikinci sırada yer alıyor.

WeCycle 01Geri dönüşüm sektörü, yaşanabilir bir gelecek için 12-14 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de buluştu. Bu yıl ilk kez düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, Geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimleri buluşturan ilk fuar olarak tarihe geçti. Pek çok belediyenin çevre ve çevre teknolojilerine yönelik projelerinin sergilendiği WeCycle Fuarında, tanıtılan geri dönüşüm projeleriyle kentlerin geleceğine ışık tutuldu.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için kentte atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması ve kaynağında ayrılarak geri dönüştürülmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, üç gün boyunca 28 ülke ve 41 şehirden ziyaretçileri ağırladı.

“İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir”

Doğayla uyumlu bir metropol olabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pek çok çalışma yürüttüğünün altını çizen İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “İZFAŞ olarak Efor Fuarcılık ile İzmir’e yeni bir fuar kazandırdık. İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir. Bu fuar Türkiye’de yerel yönetimler ile geri dönüşüm ve çevre konusundaki özel firmaları buluşturan ilk fuar olma niteliğini taşıyor. WeCycle, İzmir’in geri dönüşüm ve atık bertarafı konusundaki çalışmalarının vitrine çıktığı bir fuar oldu. Fuarın aynı zamanda geri dönüşüm alanındaki ürünler ve teknolojik çözümler için Türkiye’deki bir yurt dışına ihraç kapısı olmasını da arzu ediyoruz. Atıkların kaynağında ayrılması en önemli konu... Bunu yapabilirsek atıkları bir kaynak olarak kullanabilmek mümkün.” şeklinde konuştu.