e-Bülten Haberleri

Taksonomi FotoT.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taksonomi Çerçeve Dokümanı”, Türkiye’nin ulusal taksonomi geliştirme sürecindeki faaliyetlerine yer veriyor.

Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda ulusal taksonomi hazırlıklarına devam ediyor. Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası hedeflerle uyumlu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi, sürdürülebilir yatırımların teşvik edilmesi ve piyasadaki sürdürülebilir aktivitelerle ilgili şeffaflığın artırılması amaçlanarak çeşitli projeler ve iş birliği faaliyetleri yürütülüyor.

Taksonomi Çerçeve Dokümanı, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra taksonomilerin uluslararası bağlamı ve taksonomi geliştirme sürecine ilişkin öncelikler hakkında bilgi veriyor.

Türkiye’nin ulusal taksonomi hazırlıklarında dikkat çeken önemli adımlardan birini “Türkiye’de Raporlama Kılavuzlarının Hazırlanması ve Yeşil Taksonominin Potansiyel Kullanıcılarının ve Faydalanıcıların Belirlenmesi” projesi oluşturuyor. Proje, Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşması için gerekli ekonomik ve finansal faaliyetlere rehberlik edecek ulusal taksonomiye ilişkin teknik kapasitenin güçlendirilmesini ve yeşil taksonomiye uyumlu faaliyetlerin belirlenmesi için raporlama kılavuzlarının oluşturulmasını hedefliyor.

Raporda ayrıca Türkiye’nin politika ve hukuk öncelikleri ile ulusal taksonomi mevzuatının hazırlanması ve uygulanması için oluşturulan Ulusal Taksonomi Teknik Uzman Grubu’nun faaliyetlerine de yer veriliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: İSO Yeşil Blog

depozito foto 4Polonya'dan haberler: Polonya’da Depozito İade Sistemi 1 Ocak 2025’de Başlıyor

Polonya’da, Depozito İade Sistemi (DRS), tek kullanımlık ve yeniden doldurulabilir içecek ambalajlarında 1 Ocak 2025'ten itibaren başlıyor. 200 m²'nin üzerindeki tüm satış noktaları, depozitolu tek kullanımlık plastik ve metal ambalajların yanı sıra yeniden doldurulabilir cam ambalajları kabul etmekle yükümlü olacak.

Romanya'dan haberler: Romanya’da Onaylanan Depozito İade Sistemi için RetuRO Tarafından Erteleme Talep Edildi

Romanya'daki Depozito İade Sisteminin yöneticisi RetuRO sistemin etkin bir şekilde başlaması için Romanya Çevre, Su ve Orman Bakanlığı'ndan uzatma talep etti.

RetuRO Depozito İade Sistemi CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gemma Webb süre uzatımı talebinin altında yatan başlıca nedenleri sıraladı:

• Depozito İade Sisteminin başlatılması durumunda karşılaşılacak zorluklar; Ekipman kurulumu, yazılım entegrasyonu ve bölgeler için uygun konumların belirlenmesi nedeniyle oluşacak gecikmeler,

• Zaman kısıtlamaları: Sistemin uygulanması için belirlenen tarihin kısa oluşu ve bunun sıkıştırılmış bir programa neden oluşu,

• Kamu algısı ve tüketici eğitimi: Sistemin nasıl çalıştığını anlamada temel bilgi eksikliği var bu konuda bilgilendirme ve eğitim sürecinden de RetuRO sorumludur,

• Bilgi teknolojileri Sisteminin geliştirilmesi ve sınırlı zaman çerçevesi içinde istenilen standartlarda performans sağlaması ve sahada uygulanması zorluk teşkil etmektedir,

• Ekonomik işletmelerle yapılacak sözleşmelerin süreç alması,

• Lojistik altyapı ve ağ: Lojistik altyapısı ve uygulanmasında önemli ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, uygun yerlerin sağlanmasında bazı zorluklar yaşanmıştır,

• Üretici ve perakendeci yönetimi: RetuRO, üreticiler ve perakendecilerle sürekli işbirliği içindedir, bu nedenle Depozito İade Sistemini optimize etmek, ilgili tüm bilgileri toplamak, sürekli iyileştirmeler sağlamak zorundadır,

• Tüketiciler için bilgilendirme kampanyası: Bilgilendirmek, nasıl çalıştığını anlatmak ve Depozito İade Sistemini tanıtmak.

Uzatma talebinin onaylanması, sistemin şu anda karşı karşıya olduğu zorlukların etkilerini önemli ölçüde azaltacaktır ve RetuRO'ya etkili uygulama için ön koşulların yanı sıra temel bileşenleri test etmek için kritik zaman sağlayacaktır.

RetuRO Depozito İade Sistemi üç özel bir kamu hissedarlarından oluşan bir konsorsiyum tarafından oluşturulmuştur:

Romanya Çevre Bira Üreticileri Birliği (%30), Sürdürülebilirlik için Alkolsüz İçecek Üreticileri Birliği (%30) ve Çevre için Perakendeciler Birliği (%20) ve bir kamu hissedarı olan Romanya devleti aracılığıyla Çevre, Su ve Orman Bakanlığı (% 20).

Kaynak: Expra Bülten

Dünyadan Kısa Haberler Foto 5Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Dairesi (C3S) verilerine göre Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’yı etkileyen aşırı sıcaklıkların etkisiyle Haziran, Temmuz ve Ağustos sıcaklıkları 1991-2020 ortalamasının 0,66°C üzerine çıktı. Ağustos ayı ise 1850-1900 ortalamasının 1,5°C üzerinde çıkarak geçtiğimiz Temmuz ayından sonra en sıcak ay oldu. Ağustos ayında deniz sıcaklığında rekor sıcaklık ölçülürken, Kuzey Atlantik’te sıcaklıklar 25,19°C’ye ulaştı ve Antarktik buzulları tarihi ortalamanın %12 altına düştü. Uzmanlar 2023’ün tarihin en sıcak yılı olma yolunda ilerlediğini vurguladı.” 

Kaynak : TSKB Bülten

Dünyadan Kısa Haberler Foto 1Avrupa Yeşil Mutabakat’ında yer alan Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin (SKD) raporlama yükümlülüğü 1 Ekim’de başladı. SKD kapsamındaki demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik üretimi sektörlerinde Avrupa Birliği’ne (AB) ihracat gerçekleştiren firmalar 1 Ekim’den itibaren ürünlerinin karbon içeriğini raporlama yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldı. Mali yükümlülükler ise 2026 yılından başlayarak 2034 yılına kadar kademeli olarak artarak devreye girecek.

Kaynak: TSKB Bülten

ids

Küresel Isınma Kurultayı Komitesi işbirliğiyle ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu tarafından düzenlenen "İklim Değişikliği, Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler" başlıklı çevrimiçi söyleşide Coca-Cola İçecek Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Özlem Mutlu Doğan, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Çukurova Üniversitesi İklim Elçisi Sercan Yakın ve ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, Küresel Isınma Kurultayı Komitesi Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde bir araya geldi.

ÇEVKO Vakfı, ÇEVKO Vakfı Söyleşileri ile iklim krizi konusunu tüm yönleriyle ele alıyor. Küresel Isınma Kurultayı Komitesi işbirliğiyle, ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu'nun hazırladığı söyleşide, "İklim Değişikliği, Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler" başlığında akademi ve özel sektörden konuşmacılar Dünya’nın bu konuda geldiği son durumu değerlendirdi. İklim krizinin yol açtığı çevre sorunlarının yanı sıra, iklim krizinin sebep olduğu ekonomik sorunlar da gündeme taşındı. Sorunların yanı sıra çözüm önerileri ve yapılan uygulamaların da örnek olaylarla ele alındığı toplantıda farkındalık ve bilinçlendirme dışında olası işbirlikleri de gündeme geldi.

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer: Özel Sektör ve tüm paydaşlar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşmesi için daha çok katkı vermeli

Moderatör Celal Toprak, ÇEVKO Vakfı Söyleşileri’nin önemini vurgulayarak ilk sözü ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’e verdi. İmer, ekim ayının başında Global Compact ve Accenture tarafından yayımlanan 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’na değinerek bu raporun BM tarafından kabul edilen ve 2030 yılında gerçekleşmesi öngörülen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne özel sektörün katkısını incelediğini belirtti.

Raporda, özel sektörün 2015-2022 yılları arasında BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne en büyük katkısının yeni iş olanakları yaratmak ve ekonomik büyümeyi arttırmak yönünde olduğunun; ancak bu büyümenin çevreye olumsuz etki edecek şekilde gerçekleştiğinin; yaratılan olumsuz çevresel faktörlerin dünyada yoksulluk, açlık, sağlık ve küresel barış konularındaki toplumsal bozulmayı tetiklediğinin vurgulandığını belirten İmer, hedeflere ulaşılabilmesi için, aralarında cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi, iklim eyleminin hızlanması, suyla ilgili dayanıklılığın arttırılması ve döngüsel ekonomiye yatırım yapılmasının da bulunduğu on temel önerinin raporda yer aldığını bildirdi.

Mete İmer, ÇEVKO söyleşilerinde yer alan öncü özel sektör kuruluşları ve üniversitelerin yanında, kamu yönetimine, belediyelere, bireylere, kısacası tüm paydaşlara acilen eyleme geçilmesi ve daha fazla ilerleme kaydedilmesi için büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun paydaşlarla işbirliği içinde bu kritik küresel konularda farkındalık yaratmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.ids toplu 1

Özlem Mutlu Doğan, Coca-Cola İçecek (CCI) Grup Sürdürülebilirlik Müdürü: Kaynak tüketimini azaltmaya ve atık üretimini minimize etmeye odaklanıyoruz

CCI Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Özlem Mutlu Doğan sektörler genelinde sürdürülebilirlik kavramının çok önemli bir başlığa dönüştüğünü vurguladı. Dünya Ekonomik Forumu 2022 küresel risk raporuna göre önümüzdeki 10 yılın sonunda dünya ekonomisini doğrudan etkileyecek ilk riskin iklim değişikliğiyle mücadelede başarısızlık olduğunu belirten Doğan, herkesin bu noktaya odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Faaliyet gösterdiğimiz 11 ülkede, toplumların sürdürülebilirliği ve refahı için, sürdürülebilirliği iş yapış biçimimiz olarak görüyor, değer yaratmayı sürdürülebilirlik stratejimizin merkezine koyuyoruz diyen Doğan, Coca-Cola İçecek'in sürdürülebilir değer yaratma modelini anlattı ve değer yaratma modelinin sorumlu üretim ve tüketim, su, enerji, eğitim ve cinsiyet eşitliği gibi birçok Sürdürülebilir Kalkınma Amacına katkı sağladığını vurguladı.

Geleceğe dönük çevresel ayak izini azaltmanın, sosyal eşitliği sağlamanın, toplumdan aldığını toplumla paylaşmanın CCI’ın sorumluluğu olduğunu belirten Doğan, Coca-Cola İçecek’in 2030 Sürdürülebilirlik Taahhütlerini iki başlık altında toplandığını çevre ile ilgili olan başlıkların ambalaj, su , iklim ; sosyal alandaki taahhütlerin insan hakları, çeşitlilik & kapsayıcılık ve toplum başlıkları olduğunu söyledi.

İklim kriziyle mücadele odağındaki ilk taahhütlerinin üretim tesislerinde 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir elektrikle çalıştırma ve karbon nötr üretime geçme olduğunu vurgulayan Doğan, “Şu an itibarıyla Pakistan KPGF ve Multan’da, Türkiye Isparta ve Köyceğiz’de güneş enerjisi panelleri ve Türkiye Çorlu’da da rüzgar tribünü kurulumlarımızı tamamladık. 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacımızın %50’sini yenilenebilir enerji satın alımıyla, %40’ını yatırımlarımızla, %10’unu da karbon sıfırlamayla karşılamayı hedefliyoruz” dedi. Özlem Mutlu Doğan, iklim değişikliğindeki ikinci hedefin ilk taahhütlerini de kapsadığını; fakat tüm değer zincirini ele aldığını, 2030’a doğru iş hacmini büyütürken 2015 Paris İklim Anlaşması’nın imzalandığı yılı baz kabul ederek 2015’e kıyasla doğrudan ve dolaylı ürün başına emisyonları mutlak olarak %13 azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

 

ids toplu 2Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu / Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı: Hepimiz aynı gemideyiz

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, iklim krizinin en önemli çıktılarından biri olan su sorunu ve suya erişimdeki zorluklara odaklanan bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Zaimoğlu, iklim krizinin sonuçlarının gelecekte bir zamana değil, bugüne etki ettiğinin altını çizerek sözlerine başladı. Paris Antlaşması’nın üstünden geçen sekiz yıla rağmen, bu süreçteki ilerlemenin yetersiz olduğunu belirten Zaimoğlu, özellikle savaşlardaki insani sorunların yanı sıra, ölçülemeyen karbon salımı sorunu olduğunu da vurguladı. Gelişmiş ülkelerin bazı üretim alanlarını gelişmekte olan ülkelere kaydırarak sorundan kurtulamayacağını belirten Prof. Dr. Zaimoğlu, iklim krizinde sınırların bir önemi olmadığını, tüm ülkelerin aynı gemide olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Zaimoğlu, tüm bu çerçeve içinde tarımda kullanılan suyun karbon gibi vergilendirilmesi gerektiği konusuna dikkat çekti. Su kullanımını yönetmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, “sanal su kullanımı” kavramının anlaşılması gerektiğini söyledi. Bir sebzenin üretiminde de su kullanıldığını ve ürün yetiştirilip ihraç edildiğinde kullandığı suyla birlikte ihraç edildiğini, bu konunun göz ardı edildiğini belirten Zaimoğlu, her ürünün sanal su ayak izinin de ölçülmesi gerektiğini belirtti.

Tarladaki üretimden sofradaki çatala gelene kadar tüm tarım ürünlerinin her aşamada su tükettiğini ve en yoğun su ihracatının tarım ürünleriyle gerçekleştiğini, bu sanal su kullanımının çevresel sürdürülebilirlik için mutlaka vergilendirilmesi ve bu yolla iklim kriziyle mücadelede kaynak yaratılabileceğini belirtti.

Sercan Yakın / Çukurova Üniversitesi İklim Elçisi: Kampüsteki ekili alan yüzde 17’den yüzde 35’e yükseldi

Çukurova Üniversitesi İklim Elçisi Sercan Yakın ise, eğitim gördükleri üniversitede iklim mücadelesiyle yakın, orta ve uzun vadede sonuçlar getirecek birçok farklı uygulamayı, sosyal katılımla gerçekleştirdiklerini belirtti. Üniversite Kampüsündeki ekili alanın yüzde 17’den yüzde 35’e yükseldiğini belirten Yakın, kampus içinde bisiklet kullanımını teşvik eden uygulamalardan, enerji verimliliği aktivitelerine, yeşil binalara geçişten bilinçlendirme etkinliklerine kadar birçok farklı örnek olay uygulamasını anlattı.

Sercan Yalkın Çukurova Üniversitesinin, Türkiye’de kağıtsız ofis konseptini kullanan 105 üniversite arasında ilk 10’da yer alarak, Yeşil Ofis Ödülüne layık görüldüğünü de sözlerini ekledi. Çukurova Üniversitesinde resmi belgeler, Elektronik Belge Yükleme Sistemi (EBYS) kullanımıyla iletiliyor. 2014 yılından bu yana kullanılan bu sistem sayesinde üniversitede 22 milyon A4 kağıt, 2 bin 738 ağaç, 13 milyon litre su tasarruf değerleri sağlandı, 773 ton CO2 salımından ve 55 ton katı atıktan kaçınıldı;

Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğiyle, ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu'nun hazırladığı ""İklim Değişikliği, Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler" başlığını taşıyan söyleşiyi, ÇEVKO Vakfı’nın YouTube kanalından da izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=jqsve9rslwY