e-Bülten Haberleri

1330ÇEVKO Vakfı’nın gerçekleştirdiği kampanyayla temin edilen 50 adet evsel atık konteyneri deprem bölgesinde kullanıma alındı. Çevresel temizliğin halen büyük bir sorun olduğu bölgede, evsel atıkların toplanması, toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi olarak gerçekleşen ve ülkeyi yasa boğan deprem felaketi sonrasında, afet bölgesinde tüketim sonrası atıkların toplanması ve yönetilmesi önemli bir ihtiyaç halini aldı. ÇEVKO Vakfı, bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla İstanbul Ataşehir Belediyesi ile iş birliği içinde 'Deprem Bölgesine Evsel Atık Konteyneri Kampanyası' adıyla kampanya başlattı. ÇEVKO Vakfı’nın yanı sıra ÇEVKO Vakfı üyeleri Sarten Ambalaj, GCA ve P&G Türkiye’nin de katkılarıyla, bölgeye sevk edilen 50 adet evsel atık konteyneriyle, deprem sonrası temizlik ve çevre koruma çabalarına önemli bir destek sağlandı.

Bölgede yaşamın normale dönmesi için çalışmalar sürerken, atık yönetimi konusunun da giderek daha önemli hale geldiğini söyleyen ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem, hepimizi derinden yaraladı. Bu yaraları sarmak ise, uzun soluklu çalışmalar ve iş birlikleri gerektiriyor. İstanbul Ataşehir Belediyesi iş birliğinde başlattığımız kampanyamızda odağımıza çevresel temizliği aldık. Vakfımızın ve Vakıf üyesi üç değerli şirketin katkılarıyla, bölgedeki atıkların toplanması için paydaşlarımızla birlikte 50 adet evsel atık konteynerinin bölgeye gönderimini sağladık. Ataşehir Belediyesi’nin desteğiyle Kahramanmaraş-Nurhak Belediyesi’ne 25 adet ve Adıyaman-Gölbaşı Belediyesi’ne 25 adet atık konteyneri teslim edilerek, ilgili noktalara yerleştirildi. Vakfımız, tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisinde, gelecekte de çevre koruma ve temizlik projelerini desteklemeyi sürdürecektir. Ataşehir Belediyesi’ne ve tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz,” şeklinde konuştu.

Deprem sonrasında barınma, gıda ve suya erişim gibi ortaya çıkan temel sorunların yanı sıra, temizlik ve evsel atıkların yerinde toplanması gibi gereksinimler de önem kazandı. Yürütülen kampanya atıkların toplanması için altyapı sağlamanın yanında bölgede ortaya çıkan hijyen sorununun çözümüne katkı sağlamayı da amaçlıyor.

Kampanya kapsamında bölgeye iletiden 50 konteynerden 40’ı ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından karşılanırken, Vakıf üyesi üç kuruluşun katkıları, 10 konteynerin daha teminini mümkün kıldı.

meteÇEVKO Vakfı olarak 16 Eylül Dünya Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde Müze Gazhane'de gerçekleşen Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’ne katıldık.

“İleri dönüşüm hareketine sen de katıl” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul tarafından, ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ destekleriyle düzenlenen Upcycle İstanbul Art and Design Festival'in ikincisi, 16 Eylül Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde gerçekleşti.

Kendisi de ileri dönüşüm hareketinden ilham alınarak tasarlanan Müze Gazhane'de gerçekleşen Upcycle Art and Design Festival, bu sene sorumlu tüketim kavramını sahiplendi. Tüketim alışkanlıklarının kaynakları sınırlı olan dünyada yarattığı etkiyi fark ettirmeyi amaçlayan festivalde çevre dostu sanatçıların eserleri, kısa film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler ve Upcycle Bazaar yer aldı.

Müze Gazhane'nin Q Deck alanında konumlanan Upcycle Sahnesi, festival katılımcılarını söyleşiler, dinletiler, kısa film gösterileri gibi ilham verici etkinliklerle buluşturdu. Türkiye'nin sürdürülebilirlik odaklı platformlarından PlumeMag ortaklığıyla gerçekleşen Upcycle İstanbul Talks'da konunun uzmanları ve festival katılımcıları bir araya geldi.

Bu kapsamda, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreterimiz Mete İmer PlumeMag kurucusu Bihter Ayyıldız’ın sorularını yanıtladı. “Temizlemek mi? Kirletmemek mi?” başlığı ile gerçekleşen söyleşide Genel Sekreterimiz Mete İmer, dinleyicilerle Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu ve Döngüsel Ekonomi hakkında bilgiler paylaştı. Seyircilerden de gelen soruları yanıtlayan İmer, bireysel olarak yapabileceklerimiz adına örnekler vererek özellikle kaynağında ayırmanın önemine dikkat çekti.

 ÇEVKO Vakfı standının da yer aldığı festival alanında Çevreci Kedi ÇEVKİ maskotumuz hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından büyük ilgi gördü.

 

Carrefoursa FotoCarrefourSA, mağazalarında topladığı atık pilleri AÇEV’in “Okuyan Bir Gelecek” projesi ile ihtiyaç sahibi çocuklar için kitaba dönüştürüyor

Bu yıl 30. yaşını kutlayan CarrefourSA, sürdürülebilir proje ve uygulamalarla toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarına devam ediyor. İnsanı ve çevreyi odağına alan projeleriyle geniş kitlelerde farkındalık yaratmayı ve çözüm sağlamayı amaçlayan CarrefourSA, yine bu yıl 30. yaşını kutlayan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından geliştirilen “Okuyan Bir Gelecek” projesi kapsamında mağazalarında topladığı atık pillerle ihtiyaç sahibi çocukların gelişimlerine destek oluyor.

“Hayatın her adımında ‘Yaşam İçin Doğrusu’nun peşindeyiz”

“Doğrusu CarrefourSA’da” söylemi altında müşterileri, çalışanları ve dünyanın sürdürülebilirliği için sorumlulukla hareket ettiklerini söyleyen CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “Doğayı koruma bilinciyle hayata geçirdiğimiz atık pilleri toplama projesiyle bu atıkların doğaya karışmasını engellerken, dönüştürdüğümüz her pille ihtiyaç sahibi çocukların eğitim ve gelişimlerine de katkı sunuyoruz” dedi. Kartallıoğlu, proje ile ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti: Yaptığımız her işte ve attığımız her adımda çalışanlarımız, müşterilerimiz, üreticilerimiz ve en önemlisi dünyamız için, kısacası ‘Yaşam İçin Doğrusu’nun peşindeyiz. Yaşadığımız topluma ve bu toplumun geleceği olan çocuklarımıza olan sorumluluğumuzun da farkındayız. Bu kapsamda 2022 yılında başladığımız ve hala devam eden,TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği) ve AÇEV iş birliğimizde müşterilerimizin de katkılarıyla 650 kg atık pil topladık. Topladığımız atık pillerin kitaba dönüşmesi ile AÇEV’in ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşmasına destek oluyoruz. Bu iş birliği sayesinde sadece doğayı korumakla kalmıyor, çocuklarda erken yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazanılmasına da katkı sağlamış oluyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için gösterdiğimiz bu çevre dostu adımı, sürdürülebilir bir toplumu destekleyen önemli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Çağdaş bir toplumun sürdürülebilirliği için gelişimleri risk altındaki çocuklara fırsat eşitliği sunan bu çalışmada yer almaktan gurur duyuyoruz. Çocukların geleceğine katkı sunmak isteyen herkesi de atık pillerini kitaba dönüştürmek için CarrefourSA’ya bekliyoruz.”

Anadolu Efes Foto 1Anadolu Efes, ileri dönüşümle gıda sektörüne fonksiyonel malt lifi ham maddesini kazandırdı

Anadolu Efes, ileri dönüşüm yöntemiyle katma değerli bir ham madde olan fonksiyonel malt lifini gıda sektörüne kazandırdı. Endüstrinin yan ürünü olan malt posasının fonksiyonel malt lifine dönüştürülebilmesi için Anadolu Efes 2020 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yürütüyordu. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Mutfak Sanatları Akademisi’nde düzenlenen davette Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, iş dünyasının doğa üzerindeki baskısını azaltabilmesi için lineer iş modelleri yerine döngüsel ekonomiyi temel alan iş modellerini benimsemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Buna karşılık 2023 Global Circularity Gap Report verilerine göre küresel ekonominin yalnızca %7,2 oranında döngüsel olduğunu vurguladı. Susal Saatçi, Anadolu Efes'te ise döngüsel ekonomiye katkı verecek iş modelleri ve uygulamaları önceliklendirdiklerini ve bu tür projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Artan dünya nüfusuyla birlikte verimli kaynak kullanımı ve fonksiyonel faydası yüksek gıdanın önemi giderek artıyor. Endüstrinin bir yan ürünü olarak dünyada yılda yaklaşık 40 milyon ton, Türkiye’de ise yaklaşık 200 bin ton malt posası ortaya çıkıyor. Anadolu Efes, 2020 yılından bu yana malt posasının katma değerli bir ham madde olan fonksiyonel malt lifine dönüşümünü sağlamak için AR-GE çalışmaları yürütüyor. Fonksiyonel malt lifi gıda sektöründe birçok farklı alanda kullanılabiliyor.

Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi konuyla ilgili şunları paylaştı: “Birleşmiş Milletler’in son raporuna göre 2050’lerde dünya nüfusu 10 milyara yükselecek. Dünya Bankası’nın en güncel gıda güvenliği verilerine göre bugün bile gıda güvensizliği oranı %29,6'ya yükselmiş durumda. Bu durum küresel nüfusun %11,3'ünü etkiliyor. Bu da demektir ki, verimli kaynak kullanımına, sürdürülebilir tarım ve gıda uygulamalarına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu kapsamda sürdürülebilirlik stratejimizin bir parçası olarak endüstrimizde oluşan bir yan ürünü yine teknoloji odaklı döngüsel ekonomi çözümleri sunan Fazla girişimi ve farklı paydaşlarla yürüttüğümüz AR-GE çalışmaları sonucunda katma değerli bir ham maddeye dönüştürdük. Ve bu ham maddeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onaylarıyla gıda sektörüne kazandırdık. Bu yıl Dünya Gıda Günü, suyun yeryüzündeki yaşam için kritik rolüne odaklanıyor. Biz de Anadolu Efes olarak, bu çalışma ile sıfırdan ham madde üretiminden kaynaklanan su tüketiminin ve karbon ayak izinin önüne geçmekten dolayı mutluyuz. Döngüsel ekonomiyi temel alan bir uygulamayı hayata geçirmekten dolayı da ayrıca gurur duyuyoruz” dedi.

Anadolu Efes, AR-GE ve inovasyon anlayışına yeni bir boyut kazandırarak kurum dışı girişimcilik ekosistemine verdiği desteğin yanı sıra kurum içinden de girişimciler yetiştirmek üzere programlar yürütüyor. Şirketin kurum içi girişimcilik platformu “Anadolu Efes Girişim Atölyesi”nden doğarak ticarileşen ilk girişimi Malty, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm atıştırmalığı Malty Bites’ı üretti. Malty, Global FoodTech500 listesinde Türkiye'den seçilen 2 girişimden biri. Aynı zamanda Upcycle Food Association (USA) ve FoodValley (EU)'in Türkiye’den seçilen ilk ve tek üyesi. Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm atıştırmalığını üreten Malty, her bir paketi ile 19 litre su tasarrufu sağlıyor. Anadolu Efes Girişim Atölyesi’nin bu yılki girişimlerinden biri arpa saplarından sürdürülebilir kâğıt üretimi için denemeler yapıyor.

CCI sorumlulukalıyoruzCoca-Cola İçecek’in (CCI) 2022 yılına ait hem finansal hem de finansal olmayan performansına yer verdiği üçüncü Entegre Faaliyet Raporu, ilk kez tam kapsamı ile dört dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça) yayımlandı.

Coca-Cola İçecek’in (CCI) 2022 yılı finansal sonuçları, iş stratejileri, çevresel ve sosyal inisiyatiflerini açıkladığı üçüncü Entegre Faaliyet Raporu, faaliyet gösterdiği coğrafyaların tamamını kapsayarak ilk kez Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça olmak üzere dört dilde tam kapsamıyla yayımlandı.

Raporun kendisinin, kurumun şeffaflık, hesap verebilirlik ve operasyonel mükemmelliğe olan bağlılığını yansıttığını belirten Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, “İlerlememizi, başarılarımızı ve karşılaştığımız zorlukları kapsamlı bir şekilde sunarak, size CCI'ın geçen yılki yolculuğuna dair açık ve anlaşılır bir genel bakış sağlamayı amaçlıyoruz. Raporumuzu şeffaf bir şekilde dört dilde ve tam kapsamda çok daha geniş erişim kabiliyetiyle paydaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

CCI’ın 2030 Sürdürülebilirlik Taahhütleri etrafında şekillenen ve "CCI’da Sorumluluk Alıyoruz" mottosu ile yayınlanan Entegre Faaliyet Raporu, CCI’ın çevresel ve sosyal olmak üzere 9 hedefini adresliyor. Ambalaj, su, iklim değişikliği, insan hakları, çeşitlilik ve kapsayıcılık ve bu alanlar üzerine toplumsal yatırımları odaklarına aldıklarını belirten CEO Burak Başarır, “Önümüzdeki 7 yılın iş planlarını bugünden hazırladık. Bu yıl ilk kez 2030 Sürdürülebilirlik Taahhütlerimizin yanı sıra Temel Sürdürülebilirlik Performans Göstergelerimizi de entegre faaliyet raporumuza dahil ettik. Taahhütlerimize dönük her adımın öncelikle kendi ekosistemimizde, daha geniş ölçekte ise iş dünyasında sürdürülebilirlik eforlarına ivme kazandırmasını umuyoruz” diye konuştu. 

Tüm operasyonlar çevre denetiminden geçti

Burak Başarır sözlerine şöyle devam etti: “Raporumuz, faaliyet coğrafyamıza en son eklenen Özbekistan'a ait çevresel ve sosyal veriler de dahil olmak üzere genişletildi ve artık operasyonlarımızın %100'ünü kapsar hale geldi. Buna ek olarak, ilk kez operasyonların %100'ünü kapsayacak şekilde çevresel dış denetim gerçekleştirildi. Tüm CCI operasyonları çevre denetimlerinden geçti. Ayrıca, tüm ülkeler ve tüm değer zinciri ilk kez ISO 14064-3 uyarınca sera gazı emisyonları doğrulamasını tamamladı.”

Entegre Faaliyet Raporu uluslararası standartlarla yazıldı

Bu yıl da Global Reporting Initiative (GRI) standartları ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi’nin (IIRC) Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi doğrultusunda, içerik geliştirme sürecinde AA1000 önemlilik/kapsayıcılık/duyarlılık ilkelerinin; finansal bildirimlerde ise Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının (IFRS) kılavuzluk ettiği raporda, 1 Ocak – 31 Aralık 2022 dönemine ait yatırımlar, hedefler, uygulamalar ve elde edilen sonuçlar paylaşıldı.