Haberler


elif pouch .cevko webÇEVKO Vakfı üyesi ve daima sürdürülebilir ambalaj inovasyonu arayışında olan Elif, uzun zamandır üzerinde yoğunlaştığı Ar-Ge çalışmaları neticesinde %100 polietilen (PE) stand-up pouch ambalajı üretti. Geleneksel pouch ambalajlarının aksine %100 PE yapısıyla geri dönüştürülebilir olan çevre dostu ambalaj çözümü Elif2Pouch, sürdürülebilirliğe önem veren marka sahiplerinin ilgisini çekiyor. Farklı malzemelerle laminasyon gerekliliğini ortadan kaldıran Elif2Pouch, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun 2030 geri dönüşüm hedefine uyum sağlamayı hedefleyen hızlı tüketim mamulleri üreticilerine de bu hedefe ulaşmalarında destek oluyor.

PG surd hedef.cevko webÇEVKO Vakfı üyesi Procter & Gamble, 2020 çevresel sürdürülebilirlik hedeflerinin birçoğunu başardığını, kalanlarını başarmak için güçlü planlar yaptığını belirterek 2030 yılı için geniş kapsamlı yeni hedefler oluşturduğunu açıkladı. “Hedef 2030” başlığında toplanan yeni sürdürülebilirlik hedefleri, P&G ve tüketiciler için değer yaratırken çevre ve toplum üzerinde olumlu etki bırakmayı ve buna ilham vermeyi amaçlıyor.

tusiad iklim toplantilari 1TÜSİAD İklim Toplantıları’nın ilki olan “Düşük Karbonlu Kalkınma Sürecinde Finansmanın Rolü” etkinliği 11 Nisan Çarşamba günü Tekfen Tower’da yapıldı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Yuvarlak Masası Lideri Metin Akman’ın karşılama konuşmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı.

etkinlik nisan cevko webSıfır Atık Seminerlerinin 5.si Adana’da Gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve ÇEVKO Vakfı’nın da desteklediği Sıfır Atık Projesi seminerlerinin beşincisi Adana’da yapıldı. Atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefiyle hayata geçirilen proje, 30 pilot şehirde uygulanacak.

yzb 18 aeOrganize gıda perakendesi alanında iş yapan yerel zincir market temsilcileri ile sektörün önde gelen üretici ve tedarikçi markalarını bir araya getiren Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı, 11-12 Nisan 2018 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

2017 cy cevko webÇEVKO Vakfı olarak, çevre sürdürülebilirliğine ve ekonomiye katkı yapmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir geri kazanım sistemi için 27 yıldır öncülük görevi üstelenen ve sanayinin yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olan ÇEVKO Vakfı olarak gerçekleştirdiğimiz geri kazanım çalışmaları ile geçtiğimiz yıl ülke ekonomisine 2,6 milyar TL katkı sağladık.

TSKB Suat Ince kTürkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik finansman modelleriyle Türkiye'nin karbon salımının azaltılmasında önemli rol oynuyor. Banka, düşük karbonlu ekonomiye geçiş konusunda sunduğu yenilikçi çözümlerle, Türkiye'nin yıllık karbondioksit salımının 12 milyon ton azalmasına katkıda bulunuyor.

Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, “Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm dünyada farkındalık yaratmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler, 1972 yılında aldığı kararla 5 Haziran’ı Dünya Çevre Günü olarak ilan etmişti. O günden bu yana, sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atıldı, iş birlikleri gerçekleşti, sürdürülebilirlik niş bir kavram olmaktan çıkıp iş modellerinin önemli bir unsuruna dönüştü. TSKB olarak ilk günden beri bu dönüşümün içinde yer aldığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarıyla olan yakın iş birliğimizle, zamanın ruhunu çok erken dönemde yakalama fırsatı bulduk.

serkan altunigne kŞişli Belediyesi ve ÇEVKO, atıklarının geri kazanımı için kaynağında ayırma alışkanlığını destekleme yolunda yeni ve ‘eğlenceli’ bir iş birliğine imza attı.

Şişli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Nişantaşı’nda 24 farklı noktadaki geri dönüşüm kumbaraları, karikatür sanatçısı Serkan Altuniğne’nin özel hazırladığı hem gülümseten hem düşündüren, geri dönüşüm temalı karikatürlerle giydirildi. ‘Atıklar Dönüşür, Şişli Güzelleşir’ mesajını taşıyan karikatürler, çevre sürdürülebilirliği açısından önemli bir işlevi olan geri dönüşüm kumbaralarına daha fazla dikkat çekmeyi hedefliyor. Gülümseten geri dönüşüm kumbaraları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü itibarıyla, Nişantaşı’nda hayata neşe, geri dönüşüme değer katmaya başlayacak.
Geri dönüşüm konusunun, sürdürülebilir çevre için önemine vurgu yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Bu bir değer zinciri. Vakfımız, geri dönüşüm alanında yerel yönetimler ve lisanslı firmalar iş birliğinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması için toplumsal farkındalığın, alışkanlığın ve geri dönüşüm kültürünün gelişimi, bunun için de iletişim ve bilinçlendirme çok önemli. Şişli Belediyesi iş birliğinde attığımız bu adımın güzel sonuçlar vereceğine inanıyoruz” dedi.
Kariyerini ve yaşantısını sürdürdüğü Almanya’da, geri dönüşümün yerleşik kültürün bir parçası halini almış olduğunu belirten karikatür sanatçısı Serkan Altuniğne, “Uyum kurslarında Almanca öğretirken bile geri dönüşümü nasıl yapacağınızı size öğretmeye çalışıyorlar. Onun dışında yine Almanya'da okullarda sırf buna yönelik dersler işleniyor ve henüz daha çocukken geri dönüşüm ve ayrıştırma yapmanın yürümek nefes almak kadar doğal olduğu ve yapmazsak sonuçlarının katlanılamaz neticelere yol açabileceği size öğretiliyor. ÇEVKO Vakfı ile yaptığımız iş birliğinin en güzel yanı ise, bu önemli konuda, elde ettiğim bilinci eğlenceli bir dille insanlara aktarabilecek olmam”dedi.

Şişli Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı iş birliğinde hayata geçen proje kapsamında, Serkan Altuniğne imzası taşıyan karikatürlerle giydirilmiş geri dönüşüm kumbaraları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü itibarıyla Nişantaşı’nda 24 farklı noktada hizmet verecek.


IMG E2259ÇEVKO Vakfı, dünya gündeminde önemli yer tutan döngüsel ekonomi modelinin ülkemizde de tanıtılması için yapılan çalışmalara önderlik ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Uluslararası Döngüsel Ekonomi Kongresi’ni düzenleyen ÇEVKO Vakfı, bu yıl düzenlemekte olduğu bir dizi çalıştayla, döngüsel ekonomi konusunda düşünce ve eylem odağında devamlılığı hedefliyor. Çalıştayların ilki olan Yeni Plastik Ekonomisi Çalıştayı, 2 Mayıs 2018 günü, iş dünyası çatı kuruluşları ve özel şirketlerden 31 temsilcinin katılımıyla, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Pınar Su Genel Müdürü Hüseyin Karamehmetoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. ÇEVKO Vakfı uzman ve yetkililerinin yanında çalıştaya katılan kurum ve kuruluşlar ise şöyle: FASD Esnek Ambalaj Sanayicileri Derneği, SEPA Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği, MASUDER Madensuyu Üreticileri Derneği, SUDER Ambalajlı Su Üreticileri Derneği, Anadolu Cam Sanayi, Erbak Uludağ İçecek, L’Oreal Türkiye, Erikli Su, Pepsi Cola, Unilever, Procter&Gamble, Sarten Ambalaj.

ÇEVKO Vakfı tarafından gerçekleştirilen sunumda Ellen McArthur Vakfı’nın “Yeni Plastik Ekonomisi” başlıklı çalışması ele alınarak, mevcut plastik ambalajların ağırlıkça yüzde 30’unun temel tasarım ve inovasyona tabi tutulmaksızın yeniden kullanımının veya geri dönüşümünün sağlanamayacağı dile getirildi. Aynı çalışmanın yeniden kullanımın plastik ambalajların en az yüzde 20’si için ekonomik fırsat yaratacağını gösterdiği belirtildi. Geriye kalan yüzde 50’lik kısmının geri dönüşümünün ise tasarım ve kullanım sonrası sistemler üzerinde yapılacak ortak çalışmalarla ekonomik açıdan cazip hale gelebileceği bildirildi.

bogazici calistayBoğaziçi Üniversitesi, Birleşmiş Milletler kararıyla 1992’den bu yana her yıl Dünya Okyanus Günü olarak kutlanan 8 Haziran’da 'Türkiye’nin Plastik Atığı için Eyleme Geçme Zamanı: Çevre Dostu Üretim, Sorumlu Tüketim, Etkin Geri Dönüşüm Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı. Çalıştayda, medeniyetlerin beşiği ve olağanüstü bir çevre mirasının merkezi Akdeniz’in dünyada plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri haline geldiğine dikkat çekildi. Plastik atıklar konusunda sivil toplum, akademi ve yerel-ulusal yönetimlerin daha akıllı ve sürdürülebilir bir plastik üretimi için el birliğiyle çalışması gerektiği vurgulandı.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye (Sustainable Development Solutions Network – UN SDSN Türkiye) ve WWF Türkiye ile birlikte düzenlenen çalıştayda bir araya gelen aralarında ÇEVKO Vakfı’nın da olduğu plastik sektörünün paydaş ve oyuncuları; sektördeki problemleri, plastik atık konusunda farkındalık yaratma projelerini ve pozitif değişim için çalışmanın esasları tartıştı. Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü ve SDSN Türkiye Onursal Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder, UNDP İstanbul Bölge Ofisi Program Analisti Etienne Gonin ve WWF Türkiye Başkan ve CEO'su Nergis Yazgan'ın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştayda, WWF Türkiye'nin Akdeniz ölçeğinde yayımlanan “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak Raporu”ndan çarpıcı sonuçlar ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.

AKDENİZ ALARM VERİYOR!
WWF Türkiye İletişim Direktörü Tolga Yücel'in sunduğu “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak Raporu”na göre, dünyada yılda 60 milyon ton plastik üretiliyor ve 27 milyon ton plastik atığı oluşuyor. Denizlerdeki plastik çöp miktarının küresel çözüm bekleyen en önemli sorunların başında geldiği vurgulanan raporda, plastik atıkların deniz ekosistemlerinde 13 milyar dolar civarında zarara yol açtığı ifade ediliyor. Raporda ayrıca Türkiye'de günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı belirtiliyor.

plastik calistayi‘YASAL DÜZENLEME ŞART’
Çalıştayda sivil toplum, akademi ve yerel-ulusal yönetimlerin daha akıllı ve sürdürülebilir bir plastik üretimi için verebileceği katkılar Daha Akıllı, Yenilikçi ve Sürdürülebilir bir Plastik Sanayi için Mekanizmalar konulu oturumda masaya yatırıldı.
Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvık “Her dakika bir kamyon dolusu plastik atık denizlere dökülüyor. Her yıl okyanuslara 9 milyon ton plastik atık bırakılıyor. Global bir sorun olan plastik atık konusunun, yerel-bölgesel iş birlikleri olmadan çözülmesi mümkün değil” diye konuştu. Çalkıvık, gönüllülük esasının sorunun çözümünde yeterli olmadığının, yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.
Aynı oturumda konuşmacı olarak yer alan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, ÇEVKO’nun döngüsel ekonomi çalışmaları kapsamında plastik konusunun da yer aldığını belirterek, genişletilmiş üretici sorumluluğu modeli ve ÇEVKO’nun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İmer, “Döngüsel ekonominin bir parçası olan yeni plastik ekonomisinin geleceği inovatif çözümlerde yatıyor. Bu çözümler de ancak kamu ve sanayini iş birliği içerisinde çalışmasıyla mümkün.” diyerek plastik ambalajların tasarımı ve geri dönüşümü konusunda kamu-özel sektör iş birliğinin önemine değindi. ÇEVKO’nun plastik geri dönüşümü konusunda hazırlayarak kamuoyu ile paylaştığı videolar da katılımcılar ile paylaşıldı.