https://www.facebook.com/CEVKOVakfi/
https://twitter.com/CevkoVakfi
https://www.linkedin.com/company/cevko
https://www.instagram.com/cevkovakfi/
https://www.youtube.com/user/CEVKOVAKFI
ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Atık Yönetimi Müdürü Eyyüp Yılmaz ve Ege Bölge Sorumlusu Mehmet Şentürk, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı'yı ziyaret etti. Ziyarette Atilla, Kuşadası Belediyesi ile ÇEVKO Vakfı işbirliğine sunduğu katkıdan dolayı Başkan Kayalı'ya teşekkür plaketi verdi.
Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Temizlik İşleri Müdürü İrem Şahin, Kuşadası Belediyesi'nin ambalaj atıklarını toplayan ve ayrıştıran şirketin temsilcileri Mehmet Özmüşler ile Metin Türküsev'in de yer aldığı ziyarette Kuşadası'nda yürütülen HORECA (Hotel-Restaurant-Cafe) Projesi hakkında görüşüldü.
Kuşadası Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı işbirliğiyle 2015 yılında faaliyete giren HORECA projesi ile büyük başarı kaydedildiğini belirten ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Atilla "Yaşama geçirdiğimiz HORECA projesi bugün çok iyi bir noktaya ulaştı. Kuşadası Belediyesi, bu projeye ortak olarak diğer belediyelere öncülük yapmıştır. Kuşadası Belediyesi ile çalışmak bizler için çok önemli. Bizim için büyük bir referans" dedi.
Karşıyaka Belediyesi'nden Geri Dönüşüme 42 Tonluk Katkı
Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulan Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu sayesinde, 11 aylık süreçte toplam 42 ton atık geri dönüşüme kazandırıldı.
Atık yağların toplanmasıyla 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi. Metal, cam ve plastik atıklar ile 1,7 milyon litreden fazla benzin tasarrufu sağlandı. Kağıt ve kartonların geri dönüşümüyle de onlarca ağaç kesilmekten kurtuldu.
Doğa korunuyor, ekonomi kazanıyor
İzmir'de ilk kez 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu kuran Karşıyaka Belediyesi, hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye önemli katkılar sağladı. Ağustos 2016'da faaliyete geçirilen tesiste bugüne kadar; 17 bin kilogram karışık ambalaj, 5 bin 855 kilogram metal, 3 bin 215 kilogram plastik, bin 200 kilogram cam ambalaj, bin 489 kilogram bitkisel atık yağ, 6 bin 397 kilogram atık pil, 140 kilogram ilaç, 400 kilogram elektronik atık ve 6 bin 435 kilogram lastik toplandı. Atıklar, yeniden üretim süreçlerine dahil edilmek üzere, lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edildi.
Daha yaşanabilir bir dünya için
Geri dönüşüm çalışmalarıyla daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya hedefine destek veren Karşıyaka Belediyesi; sağladığı tasarruflarla ülke ekonomisine de katkı sundu. Bu çerçevede; toplanan evsel kaynaklı bitkisel atık yağlar ile 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi, sudaki canlıların yaşam tehlikesi ortadan kaldırıldı. Metal atıkları ile 1,7 milyon litre, cam ambalaj atıkları ile 120 litre benzin tasarrufu sağlandı. Plastik atıklarla 50 varil petrol ve 18.5 kilowatt elektrik enerjisi tasarrufu elde edildi. Geri dönüştürülen her 1 ton kağıt/karton atık ile de 17 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Ayrıca tesiste, 561 öğrenciye çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitimler verildi.
Daha döngüsel bir yaklaşımda amaç, ekonomik büyümeyi kaynak tüketiminden ayırmak. Bu şekilde, global orta sınıfın öngörülen büyümesinden dolayı kaynaklar üzerinde oluşan baskı azaltılabilir. Öyle bir modele geçmek, ekonomi ve istihdamda yeni imkanlar yaratabileceği gibi, kaynak kullanımının iyileştirilmesiyle çevresel faydalar da sağlayabilir.
Döngüsel ekonomi karmaşık bir kavram; hakkında da halihazırda oldukça fazla teknik ve teorik bilgi var. Şimdiye kadar eksik olan, kuruluşların kendilerini ilgilendiren kısımları sadeleştirip tespit etmelerine yardımcı olarak onları yönlendirecek pratik bir çerçeveydi.
ÇEVKO Vakfı adına Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk'ün katıldığı çalıştayda her STK temsilcisi UNESCO Genel Merkezi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile Sürdürülebilir Kalkınma 2013 Hedefleri doğrultusunda iş birliği ve ilişkilerini anlatan kısa birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştaya ÇEVKO Vakfı ile birlikte ÇEKÜL, WWF, İKSV, KAV, TEMA, Tohum Otizm Vakfı ve daha birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.
Kampanya, Bir Dileğim Var Derneği'ne ait. Dernek Genel Sekreteri Gökhan İnceoğlu amaçlarını, "Türkiye'de kullanılmayan cep telefonu, laptop gibi kırık, bozuk elektronik cihazları hem sosyal olarak geri dönüşüme kazandırmak hem de çocukların hayallerini gerçekleştirmek" diye özetledi.
Lösemi olan kızını 15 yıl önce kaybeden oyuncu Alper Türedi de hasta çocukların isteklerini gerçekleştirebilmek için sosyal medyada kampanya başlattı.Kampanyanın geliri kullanılmayan elektronik cihazlardan sağlanıyor.
Eski cep telefonu ve bilgisayarlar, Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki elektronik atık tesisinde dönüştürülüyor.
CNN Türk'ün haberine göre, kampanyanın bir amacının da lösemi tedavisi gören çocukların aileleri için konukevi yaptırmak olduğunu belirten İnceoğlu, "Amacımız buradan oluşturulan bütçeyle bir konukevi yaptırmak. Çünkü çocukların ailelerinin çoğu hastane kapılarında sabahlamak zorunda kalıyor" dedi.
Oyuncu Müjde Uzman da, "Bu cihazlar hepimizin evinde var ama ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bunların değerlendirilmesi konukevi açısından da çok iyi olacak" diye konuştu.
Kampanyaya destek vermek isteyenler www.birdilegimvar.biz.tr adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilir.
Geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratarak çevreye daha duyarlı ve bilinçli nesiller yetiştirmek konusunda büyük çaba sarf eden Ataşehir Belediyesi, ilk ve ortaokul öğrencileri için öğrenirken eğlensinler diye görkemli bir çevre şölenine daha imza attı.
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 5 Haziran "Dünya Çevre Günü" kapsamında düzenlenen çevre şöleninin bu yıl sekizincisini gerçekleştirdi. Hedef kitle ise ilk ve ortaokul öğrencileriydi. Bu yılın şöleninde "Ataşehir Bizi Geri Dönüşüme Götür" sloganı ile yola çıkan Ataşehir Belediyesi, doğaya karşı daha bilinçli nesiller yetiştirmek ve bunu yaparken de eğlenceden vazgeçmemek için çeşitli aktiviteler de düzenledi.
Her yıl düzenlenen etkinliklerden biri de "Çevre Konulu Maket Yarışması", "Atık Pil Toplama Yarışması" ve "E-atık Toplama Yarışması. Bu yıl da dereceye giren öğrencilere düzenlenen törende ödülleri takdim edildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve ÇEVKO Vakfı ile birlikte çevre duyarlılığını arttırmak amacıyla Hayrabolu İlçesinde "Dönüşüm İyi Gelecek" çocuk tiyatrosu etkinliği düzenledi.
Hayrabolu Sadi Kıyak Öğretmenevinde iki seans olarak gerçekleşen tiyatro oyununa çocuklar büyük ilgi gösterdi. Minikler tiyatro oyunu ile çevre temizliğini ve geri dönüşümün önemini eğlenerek öğrendi. Çevre bilincinin aşılandığı tiyatro oyununda çevreci kedi Çevki, ambalaj atıklarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Okul öncesi ve ilköğretim okullarına yönelik düzenlenen etkinlikler Muratlı İlçesi ve Çerkezköy İlçesi ile devam etti. Muratlı Kültür Merkezi'nde ve Kızılpınar Kültür Merkezi'nde de sahne alan tiyatro oyununda minikler çevreye karşı duyarlı olmayı eğlenerek öğrendi. Oyunların sonunda öğrencilere bilgilendirme amaçlı broşürler dağıtıldı.
Dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olabilmesi için çevrenin ve doğanın korunmasının en temel ödev olduğu bilinciyle, Şişli Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi programından proje koordinatörü Şule Tosun'la birlikte ÇEVKO öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, Otistik ve Down Sendromlu çocuklara destek vermek amacıyla "Çevre ve Doğa İçin Çocuklarla El Ele Bahar Defilesi" için podyumda ter döken ünlü simalar, Ayça Törün'ün sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte tüm hünerlerini sergilediler.
Defilede Zahide Yetiş, Fatih Ürek, Ersin Aktaş, Turgay Kıran, Esra Sönmezer, Seda Tosun, Nilay Dorsa, İpek Özkök, Gülden Dudarık, Nusret Çalışkan, Naim Akan, Cüneyt Tek, Selçuk Aygan, Bircan İpek gibi isimlerle podyumda yürümenin mutluluğunu doyasıya yaşayan minik kalpler, bugün için aileleri tarafından özel olarak hazırlanan kıyafetleri de değme mankenlere taş çıkartacak şekilde taşıdılar.
Etkinlik sonrasında basın mensuplarının sorularına yanıt veren Zahide Yetiş, "Sevgi dolu kalplerle birlikte o podyumda yürümek benim için çok önemli bir vazifeydi.Burada olamasaydım çok ama çok üzülürdüm. Yaşadığım heyecanı tarif edemem. Umarım podyumun hakkını verebilmişizdir" ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlemiş olduğu 'Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması'nın ödül töreni gerçekleşti. Bakan Mehmet Özhaseki ve Jüri üyeleri ile birlikte, öğrencilerinde yer aldığı gece de 150 Bin TL ödül dağıtıldı.
Dereceye giren filmlere ödülleri dağıtıldı. Birinci olan filme 40 Bin TL, İkinci olan filme 30 Bin TL ve üçüncü olan filme 20 Bin TL ve 8 filme, her film için 7 Bin 500 TL mansiyon ödülü verildi.