News

cnn_17_kamu_spotu.jpgÇEVKO Vakfı ve CNN Türk iş birliği ile Güven İslamoğlu ve ekibi tarafından hazırlanan yeni kamu spotu yayına girdi. Çekimleri bir satış noktası ve toplama ayırma tesisinde gerçekleştirilen kamu spotunda Güven İslamoğlu, piyaraya süren firmaların ambalaj atıklarını toplama yükümlülüğünden, tüketimin giderek arttığı günümüzde yaşanabilir bir dünya bırakmak için geri dönüşümün öneminden ve Yeşil Nokta işaretinin ambalajı piyasaya süren firmanın geri dönüşümle ilgili mali yükümlülüğünü yerine getirdiğinden bahsediyor ve tüketicileri geri dönüşüm konusunda duyarlı olmaya davet ediyor. 

Filmi buradan  izleyebilirsiniz.  

undp_kapak.jpg

ÇEVKO, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliği ile Şanlıurfa ve Kilis'te geçici konaklama alanlarında yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik geri kazanım bilincinin oluşturulması için 1 yıldır yürütülen proje tamamlandı.

Projenin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa ve Gaziantep'te tüm paydaşları, destekleyen kamu kurumlarını ve proje ekiplerini bir araya getiren kapanış toplantıları düzenlendi.

Şanlıurfa'da Viranşehir, Cey

lanpınar, Akçakale ve Harran'da, Kilis'te ise Elbeyli ve Öncüpınar kamplarında yürütülen proje ile kamplarda yaşayan mültecilerin yaklaşık %90'ına ulaşıldı.

Gaziantep'te gerçekleştirilen proje kapanış toplantısına, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AFAD, UNDP ve ÇEVKO Vakfı üst düzey yetkilileri, Gazi Kültür A.Ş. yönetici ve çalışanları, projede görev alan koordinatör ve ekipler ile Suriyeli mülteci kadınlar katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından proje hakkında detaylı bilgiler verildi ve kamplardaki çalışmaları aktaran film gösterimi yapıldı. Toplantının sonunda projeye destek veren tüm taraflara teşekkür plaketi takdim edildi. Kapanış toplantısı, Suriyeli mülteci çocukların yaptığı resimlerin ve mülteci kadınların geri dönüşümlü malzemelerden yaptıkları el işi çalışmaların teşhir edildiği serginin gezilmesi ile sona erdi.

ford_golcuk.jpg

Temmuz ayında Ford Otodan, Nestle ve Daikin ile gerçekleştirilen etkinlikler ile Piyasaya Sürenlerle birlikte yürüttüğümüz projelere ve çalışanlarına yönelik düzenlediğimiz etkinliklere yenilerini ekledik.

Ford Otosan ile Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği 

Ford Otosan'ın gönüllü çalışanlarından oluşan "Gönlüm Senle" ekibi, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı, Gölcük Belediyesi ve Tanrıkulu Geri Dönüşüm iş birliğiyle hayata geçirdiği "Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği" 8 Temmuz Cumartesi günü Gölcüklü çocukları ve ailelerini ağırladı.

Halka açık olarak gerçekleştirilen etkinlikte Gölcüklü çocuklara ve ailelerine geri dönüşüm ile ilgili bilgiler verilirken, çeşitli yarışma ve oyunlarla bilinçlendirilmeleri sağlandı. Gölcük Anıt Park Meydanı'nda gerçekleştirilen Geri Dönüşüm Kahramanları Şenliği'ne Gölcük halkı yoğun ilgi gösterirken, etkinlik kapsamında çocuklara geri dönüşümle ilgili çeşitli yarışma ve oyunlar organize edildi. Çevreyi koruma ve atıkların geri dönüşümü konusunda çocukları bilinçlendirmeyi amaçlayan yarışmalarda kazananlara ÇEVKO boyama ve hikâye kitapları hediye edildi. 20 Ford Otosan çalışanı da bu eğitimlere katılarak, öğrencilerle bir araya geldi.

coca-cola-uk-ask-hikayesi.jpgCoca-Cola, Birleşik Krallık'taki tüketicilerin plastik şişelerin geri dönüşümü konusunda teşvik edilmeleri amacı ile büyük bir sürdürülebilirlik kampanyasına imza atıyor.

Ogilvy and Mather Berlin imzası taşıyan Aşk Hikâyesi adlı kampanyada, biri Fanta diğeri Coke Zero Sugar olmak üzere sürekli geri dönüştürülmeleri sayesinde birbirlerinden ayrı düşmeyen iki içecek şişesinin öyküsü işleniyor. Filmin sonunda ise arka plandaki ses tarafından tüketiciye Coca-Cola marka ürünleri geri dönüşüme kazandırma konusunda çağrıda bulunuyor.

Coca-Cola UK pazarlama direktörü Aedamar Howlett, kullandıkları tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olduğunun altını çizerek, söz konusu kampanya ile insanları geri dönüşüme teşvik etme konusunda ne denli ciddi olduklarını gösterdiklerini söylüyor. Hedef ise ürünlerin yüzde 100 geri dönüşümünün sağlanması.

1,500 plastik şişenin kullanıldığı, stop-motion animasyon formatında hazırlanan reklam filminin yaratıcısı ise Berlinli sanatçı Lucy Barry.

Filmi buradan izleyebilirsiniz.  

Kaynak : MediaCat Online  

robor_clarke.jpegYeni denenmeye başlanan bir sistemle Clarke adındaki robot, ambalajları tarayarak yapay zekasıyla geri dönüştürülebilen atıkları diğerlerinden ayırıyor.
Çoğu insan geri dönüşümle ilgili neler yapması gerektiğini bilmiyor ya da geri dönüşümü önemsemiyor. Aslında olay çok basittir; tüketimi azalt, geri dönüştür ve tekrar kullan. Geri dönüşüm konusunda kurtarıcımız robot Clarke olabilir.

AMP Robotics tarafından geliştirilen robot, yapay zekası sayesinde yiyecek ve içecek ambalajlarını tanıyarak bir birinden ayırabiliyor. Clarke, Denver'daki bir atık toplama merkezine yerleştirildi. Kameralarıyla geri dönüştürülebilir atıkları diğerlerinden ayırt ediyor, robot kolu ve vantuzlarını kullanarak onları toplayıp ayırıyor. Ayırılan atıklar geri dönüşüm tesislerine doğru yola çıkıyor.

Dakikada 60 maddeyi bulup toplayan robot, %90 doğrulukla çalışıyor. Bir insanın aynı işi yapması iki katı daha uzun sürüyor. Böylece Clarke, maliyetten %50 tasaruf sağlamış oluyor. 

kagit_geri_donusum.jpg

Çin, Dünya Ticaret Örgütü'nü, 2017 sonu itibariyle bazı atık malzemelerin ithalatını yasaklama planı konusunda resmi olarak bilgilendirdi.

Bu kararın, atık ve geri dönüşüm sektöründe bazı kağıt ihracatlarını, tekstil, metal ve plastikleri etkilemesi muhtemel. Ancak, bu, karışık kağıt gibi ihracat kalemlerinin yasaklanacağı anlamına değil, daha çok, ayırma, kalite ve sınıf tanımlarının ilk kez bu kadar önemli olacağı anlamına geliyor. Mevcut kurallara göre halihazırda genel olarak yasak olsa da, malzemenin ayrıştırılmadığı (başka bir deyişle, kontamine olduğu ve sınıf tanımlarına uymadığı) durumlarda Çin'e kağıdın ihraç edilmesi tamamıyla yasaklanacak. 

Dün (18 Temmuz) yapılan açıklama çoğunluk tarafından bekleniyordu. Çin, DTÖ'ye "Ticarette Teknik Engeller" bildirimini yapmadan önce, İngiliz ihracatçıların ve Çinli alıcıların, Çin hükümeti ve gümrükteki AQSIQ (Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina Genel İdaresi) yetkilileriyle bir araya geldiği bir dizi özel görüşme yapıldı. Görüşmelere göre, İngiltere'deki ihracatçı işletmelerin ve atık yönetimi şirketlerinin, gerektiğinde karışık kağıtları yeniden ayırmak gibi ayırma süreçlerine daha da çok dikkat etmesi gerekecek.

Ancak, bu yeni kısıtlamalar sadece Çin için geçerli olduğundan daha düşük kaliteli bazı malzemeler hala bir şekilde, Avrupa Çevre Ajansı ve AB ihracat şartlarına tabi olarak başka ihracat pazarlarına ulaşabilir.

sm_cevko.jpg
Yenilikleri ve trendleri takip eden bir vakıf olarak sosyal medyanın sürekli artmakta olan gücünü arkamıza almak için 2015 yazından bu yana, sosyal medya çalışmalarımızı, tüm kanallarda yoğunlaştırmıştık.
 
Bu anlamda geri dönüşüm ve faaliyetlerimiz ile ilgili bilgileri ve gelişmeleri daha etkin bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz.  Halihazırda 35 bine yakın ve her geçen gün de artmakta olan takipçilerimizle her geçen gün büyüyen bir aile olduk.
 
Yeni yılda da, özellikle mobil cihazların ve hızlı internet altyapılarının rüzgarını arkamıza alarak, vakfımızın ve işbirliği içinde olduğumuz kurumların çalışmalarını kamuoyuna anlık ve etkin şekilde duyurmaya devam edeceğiz.

https://www.facebook.com/CEVKOVakfi/

https://twitter.com/CevkoVakfi 

https://www.linkedin.com/company/cevko

https://www.instagram.com/cevkovakfi/

https://www.youtube.com/user/CEVKOVAKFI

 

kusadasi_belediye_ziyaret.jpeg

ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Atık Yönetimi Müdürü Eyyüp Yılmaz ve Ege Bölge Sorumlusu Mehmet Şentürk, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı'yı ziyaret etti. Ziyarette Atilla, Kuşadası Belediyesi ile ÇEVKO Vakfı işbirliğine sunduğu katkıdan dolayı Başkan Kayalı'ya teşekkür plaketi verdi.

Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Temizlik İşleri Müdürü İrem Şahin, Kuşadası Belediyesi'nin ambalaj atıklarını toplayan ve ayrıştıran şirketin temsilcileri Mehmet Özmüşler ile Metin Türküsev'in de yer aldığı ziyarette Kuşadası'nda yürütülen HORECA (Hotel-Restaurant-Cafe) Projesi hakkında görüşüldü.

Kuşadası Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı işbirliğiyle 2015 yılında faaliyete giren HORECA projesi ile büyük başarı kaydedildiğini belirten ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Atilla "Yaşama geçirdiğimiz HORECA projesi bugün çok iyi bir noktaya ulaştı. Kuşadası Belediyesi, bu projeye ortak olarak diğer belediyelere öncülük yapmıştır. Kuşadası Belediyesi ile çalışmak bizler için çok önemli. Bizim için büyük bir referans" dedi.

İşbirliği içerisinde olduğumuz belediyelerimizin geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...karsiyaka-belediyesi-.jpg

Karşıyaka Belediyesi'nden Geri Dönüşüme 42 Tonluk Katkı
Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulan Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu sayesinde, 11 aylık süreçte toplam 42 ton atık geri dönüşüme kazandırıldı.
Atık yağların toplanmasıyla 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi. Metal, cam ve plastik atıklar ile 1,7 milyon litreden fazla benzin tasarrufu sağlandı. Kağıt ve kartonların geri dönüşümüyle de onlarca ağaç kesilmekten kurtuldu.

Doğa korunuyor, ekonomi kazanıyor
İzmir'de ilk kez 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu kuran Karşıyaka Belediyesi, hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye önemli katkılar sağladı. Ağustos 2016'da faaliyete geçirilen tesiste bugüne kadar; 17 bin kilogram karışık ambalaj, 5 bin 855 kilogram metal, 3 bin 215 kilogram plastik, bin 200 kilogram cam ambalaj, bin 489 kilogram bitkisel atık yağ, 6 bin 397 kilogram atık pil, 140 kilogram ilaç, 400 kilogram elektronik atık ve 6 bin 435 kilogram lastik toplandı. Atıklar, yeniden üretim süreçlerine dahil edilmek üzere, lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edildi.

Daha yaşanabilir bir dünya için
Geri dönüşüm çalışmalarıyla daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya hedefine destek veren Karşıyaka Belediyesi; sağladığı tasarruflarla ülke ekonomisine de katkı sundu. Bu çerçevede; toplanan evsel kaynaklı bitkisel atık yağlar ile 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi, sudaki canlıların yaşam tehlikesi ortadan kaldırıldı. Metal atıkları ile 1,7 milyon litre, cam ambalaj atıkları ile 120 litre benzin tasarrufu sağlandı. Plastik atıklarla 50 varil petrol ve 18.5 kilowatt elektrik enerjisi tasarrufu elde edildi. Geri dönüştürülen her 1 ton kağıt/karton atık ile de 17 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Ayrıca tesiste, 561 öğrenciye çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitimler verildi.

circular_1.jpgMevcut ekonomik modelimizde tüketim ve üretime doğrusal bir yaklaşım hakim: Malzemeler yetiştiriliyor veya çıkarılıyor, sonra mallara dönüştürülerek, kullanılıp bertaraf ediliyor. Kaynakların en nitelikli halleriyle geri kazanılıp, mümkün olduğunca uzun süre dolaşımda tutulduğu döngüsel ekonomi yeni bir kavram olmasa da, son yıllarda, sayıları giderek artan işletmeler mevcut ‘al, yap, at' ekonomik modelimize alternatif aradıkça daha popüler hale geldi.

Daha döngüsel bir yaklaşımda amaç, ekonomik büyümeyi kaynak tüketiminden ayırmak. Bu şekilde, global orta sınıfın öngörülen büyümesinden dolayı kaynaklar üzerinde oluşan baskı azaltılabilir. Öyle bir modele geçmek, ekonomi ve istihdamda yeni imkanlar yaratabileceği gibi, kaynak kullanımının iyileştirilmesiyle çevresel faydalar da sağlayabilir.

Döngüsel ekonomi karmaşık bir kavram; hakkında da halihazırda oldukça fazla teknik ve teorik bilgi var. Şimdiye kadar eksik olan, kuruluşların kendilerini ilgilendiren kısımları sadeleştirip tespit etmelerine yardımcı olarak onları yönlendirecek pratik bir çerçeveydi.