News

tetrapakÇEVKO Vakfı üyesi Tetra Pak küresel düzeyde, sürdürülebilir ürünler geliştirme, değer zinciri boyunca ekolojik ayak izini azaltma ve geri dönüşümü artırma konularına odaklanan 2020 çevresel hedeflerine ulaşma yolunda büyük ilerleme kaydetti. Tetra Pak paketleme ürünlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için ahşap ve şeker kamışı gibi doğru yönetildiklerinde tekrar yetişen doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir malzemelerin kullanımını artırmaya odaklanıyor. Tetra Pak ambalajlarının ortalama %75'i ahşaptan üretilmiş kartondan oluşuyor. Forest Stewardship CouncilTM (FSC) sertifikasına sahip olan Tetra Pak, dünya genelinde ürünlerini sorumlu biçimde yönetilen ormanlar ve diğer kontrol altındaki kaynaklardan temin etmeyi ve %100 oranda FSC sertifikalı karton kullanmayı hedefliyor.

Avrupa Çevre AjansıAvrupa Çevre Ajansı (AÇA), Avrupa Birliği'nde kaynak verimli yeşil ekonomiye geçişi hızlandırabilecek mekanizmaları incelediği raporunu yayınladı. Raporda mevcut ekonomik ve teknik gelişimlerin yeterince hızlı olmadığı ve daha sistematik değişikliklerin gerektiği vurgulanıyor.

Raporda 7. Çevre Eylem Planı, Kaynakları Verimli Kullanan Avrupa için Yol Haritaları ve Avrupa 2020 stratejisi gibi AB politikaları ayrıntılı inceleniyor. Bu zeminde, rapor döngüsel ekonomi kavramı bağlamında AB tüzüklerinin atık yönetimi üzerindeki etkisini incelemeye alıyor.

 

Ambalaj fuarı 14ASD Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Reed TÜYAP işbirliğinde; AMD Ambalaj Makinecileri Derneği, ESD Etiket Sanayicileri Derneği, KASAD Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği, MASD Metal Ambalaj Sanayicileri Derneği, OMÜD Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği ve SEPA Sert (Rijit) Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği destekleriyle gerçekleştirilen Avrasya Ambalaj 2014 İstanbul - 20. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı, 18 - 21 Eylül 2014 tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

Ambalajsız Bakkal

Yeşil cin fikirli, iki genç çevreci girişimci Sara Wolf ve Milena Glimbovski, Berlin'de ‘Orijinal Unverpackt' adında bakkal dükkânı açtı. Açtıkları dükkânda ambalaj kullanımı sıfır. Dükkân 13 Eylül'den itibaren hizmet veriyor.

İkilinin açtığı bakkal konseptinde, hiçbir şekilde ambalaj, poşet yok. Alışveriş yapmak için kabı, kavanozu, çantayı ziyaretçiler getiriyor ve alacaklarını alıp götürüyor.

 

Konak

Konak Belediyesi ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında ambalaj atıklarını çöpe atmayarak, kaynağında ayrı toplayan 100 işletme teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.

İzmir'in en işlek caddesi olan Kıbrıs Şehitleri ve ona bağlı sokaklarda hizmet veren kafe, restoran ve pastanelerin içinde yer aldığı 100 işletmeye geri dönüşüme katkıda bulunarak çevreyi koruduklarını gösteren belgeleri Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla verdi.

 

ÇEVKİ Kartal'da

Çevreci Kedi ÇEVKİ, Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen Kartal Festivali'ne katılarak ‘Atığını getir hediyeni götür' kampanyasına destek olmak için gelen vatandaşlara hediyeler dağıttı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği ‘Çevki', 18 Ağustos ve 22 Ağustos tarihlerinde festival alanında Kartallılarla buluştu.

Özellikle Kartallı minikler tarafından ilgi gören ‘Çevki', çocukları eğlendirirken çevre duyarlılığına yönelik bilgilendirdi.

Etkinlik çerçevesinde Kartal Belediyesi'nin Kartal Meydanı'ndaki standında vatandaşlara, geri dönüşümden elde edilen bardak, kalemlik ve defter hediye edildi.

 

Edirne'de Camlar Ayrı ToplanacakEdirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ve Cam Kırığı firması işbirliği ile Edirne merkezdeki mahallelere cam atıklarının toplanacağı 105 adet kumbara yerleştirilecek.


Çalışma kapsamında cam atıklarının çevreyi kirletmemesi ve insanlara zarar vermesi için özel cam toplama istasyonları oluşturuldu.25 mahallede belirlenen istasyonlara 900 ile bin 200 litre kapasiteli kumbaralar yerleştirilecek.Cam ambalaj atıklarının düzenli toplanması için Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne özel bir toplama aracı görev yapacak. Aylık 250 ton civarında camın toplanmasının beklendiği yeni sistem hakkında Belediye Başkanı Recep Gürkan basına bilgi verdi.

 

Dünya kaynakları tükeniyor

Doğa üzerindeki insan baskısını en iyi anlatan göstergelerden biri şüphesiz Ekolojik Ayak İzi. Dünyanın ekolojik sınırlarını epeyce aşmış durumdayız. İnsanlığın gelişimi ve bu gelişimin devamlılığı büyük oranda doğal sermayenin paraya çevrilmesi ile mümkün kılındığı için, insanlık doğal kaynakları kendisini yenilemelerine izin vermeyen bir hızda tüketiyor.

Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network - GFN) son çalışmasına göre, 2014 yılına ait Ekolojik Ayak İzi'miz 19 Ağustos'ta gezegenin kapasitesini aşmış bulunuyor. Dünya Limit Aşım Günü insanlığın talebinin, doğanın bir yıl içinde sunduğu kaynak miktarının üzerine çıktığı gün olarak her yıl GFN tarafından açıklanıyor. GFN verileri, 2000 yılında 1 Ekim olan Dünya Limit Aşım Günü'nün bu yıl 19 Ağustos'a kaydığını gösteriyor. Yani 20 Ağustos itibarıyla gezegenin kendisini yenilemesine izin vermeden gelecek yılın kaynaklarının üretiminden harcanmaya başlandı.

Eco-stations

Kanadalı grafik sanatçısı; videolar, gif görüntüleri, kısa animasyon filmleri üreten Brandon Jan Blommaert geri dönüşümün gezegenimiz için önemini vurulamak için geri dönüşüm canavarlarını yarattı.

Sanatçı, ECO-STATIONS  adını verdiği projede atıklardan yarattığı heykeller gerçekten dikkat çekici...

Heykellerin nasıl yapıldığını görmek için tıklayınız. 

Sürdürülebilir İş Ödülleri

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl ilki verilecek olan Sürdürülebilir İş Ödülleri ve Sürdürülebilir İş Liderleri Ödülleri'ne başvuru 30 Haziran'da başladı. Sürdürülebilir iş modelleri ile önemli başarılara ulaşmış kurumlar ve sosyal, ekonomik ve çevre konularındaki tehditlere karşı ciddi adımlar atan liderler Türkiye'de ilk kez ödüllendirilecek.

Türkiye'de, iş dünyasında sürdürülebilir iş modellerinin yerleşimi, gelişimi ve yaşam şeklinin yaygınlaştırılması için global bir yaklaşım ile çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek ve kalkınma için iş dünyasındaki dönüşümü hızlandırma misyonu ile 2014 yılında sürdürülebilirlik alanındaki iyi uygulamaları ödüllendiriyor. Başvuru yapan kuruluşlar Türkiye'de sürdürülebilir gelecek hedefi ile, yeni ekonominin örnek lider kuruluşları arasında yer alacak ve Türkiye'de diğer kuruluşlara model teşkil edecek projelerini paylaşmış olacak. Ayrıca Türkiye'de sürdürülebilir iş modellerinin gelişmesine ve değişimin ivme kazanmasına katkıda bulunacaklardır.