Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ve Migros grubu birlikte Migros mağazalarında geri dönüşüm etkinlikleri düzenliyor.
Geliştirdiği yenilikçi uygulamalarla çevre dostu yaklaşımını ortaya koyan Migros Grubu, çevre bilinci ve farkındalığının artırılması için tüm tüketicileri kucaklayan uygulama ve projelerine devam ediyor. Migros Grubu ve ÇEVKO iş birliğiyle hayata geçen projede, Migros mağazalarına stant kuran ÇEVKO yetkilileri, tüketicileri ambalaj atıklarının çöp olmadığı ve çöpten ayrı toplanması gerektiği konusunda mayıs-haziran aylarında, Türkiye'nin çeşitli illerinde yer alan Migros mağazalarında bilgilendirme etkinlikleri düzenlecek.
Başkanlık Divanı üyelerinin seçimi ile başlanan toplantıda; Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer tarafından Genel Kurul'a sunuldu.
31 Aralık 2014 tarihi itibariyle bilanço, gelir-gider hesaplarının ve denetim raporunun da Genel Kurul'a sunulduğu toplantının ikinci bölümüne ÇEVKO'nun 2015 gönüllü proje elçisi sevilen şarkıcı Zeliha Sunal da katıldı. 2015 yılı içinde ÇEVKO ile birlikte yürütecekleri çalışmaları aktaran Zeliha Sunal, ÇEVKO ile işbirliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ve memnuniyetini de paylaştı.
"ÇEVKO 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı"nın son bölümünde ise konuk konuşmacı olarak başarılı televizyon yapımcısı Güven İslamoğlu, "2050 yılını görebilecek miyiz?" başlıklı bir sunum yaptı. "Doğayı değil aslında kendimizi yok ediyoruz; çocuklarımızın geleceğinden çalıyoruz. 2050'de dünyanın yüzde 40'ı susuz kalacak. Son 20 yılda iklim değişikliğinin yarattığı doğal afetlerde 530 bin kişi öldü" diyen İslamoğlu, küresel ısınmaya dikkat çekti.
Ödül töreni, 27-28 Mayıs'ta Budapeşte'de yapılan "Ulusal atık yönetimine yeni yaklaşımlar" adlı iki günlük bir kongre kapsamında gerçekleşti. ACR+ (Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi için Kentler ve Bölgeler Birliği) ve NWMD (Macaristan Ulusal Atık Yönetimi Genel Müdürlüğü) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Düzenli depolama alanları ve yakma uygulamaları geçmişte kalıyor: döngüsel ekonominin uygulanması" başlıklı konferansta ilginç tartışmalarla geçen bir günün sonunda gerçekleşen EWWR ödül töreni, bütün konferans katılımcılarının yerel düzeyde döngüsel ekonomi faaliyetlerinin nasıl uygulanabileceğine dair somut örnekler görmesi açısından mükemmel bir fırsat oldu.
Unilever Türkiye 2014 yılında çift haneli büyürken, bu büyümenin yüzde 55'inin ‘sürdürülebilir yaşamı destekleyen markalar'dan kaynaklandığını duyurdu.
Unilever, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında 4 yılda yol aldığı mesafeyi uzmanlar ve çeşitli paydaşlarla değerlendirmek üzere, ‘Etkiyi birlikte büyütüyoruz' sloganıyla İstanbul'da bir çalıştay düzenledi.
Çalıştayda Unilever'in sürdürülebilirlik yaklaşımının, özel sektöre bir rol model olduğunu ifade eden Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, "Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Yaşam Planı'na gereken desteği vermeye hazır..." dedi.
Unilever Türkiye CEO'su Mehmet Altınok ise "Tüketiciler artık samimi bir amacı olan, özgün ve etik temellere dayanan ürünler istiyor. Giderek daha çok sayıda markamız sürdürülebilirliği yaşam döngüsünün bir parçası haline getiriyor ve bu tüketici eğilimini bir fırsat olarak değerlendiriyor" dedi.
ÇEVKO Vakfı üyesi L'Oréal'in ‘2020 Güzelliği Herkesle Paylaşmak' başlığı ile sürdürülebilirlik taahütü en çok alanı kapsayan kurumsal sürdürülebilirlik programı olarak dikkat çekiyor.
Yüzyılı aşkın bir süredir güzellik alanında fark yaratan çalışmalara imza atan L'Oréal, sürdürülebilirlik alanında da önemli adımlar atıyor. ‘Sürdürülebilir Yenilik', ‘Sürdürülebilir Üretim', ‘Sürdürülebilir Gelişim' ve ‘Sürdürülebilir Yaşam' başlıklarından oluşan 2020 taahhütlerini büyük oranda yerine getiren L'Oréal, 2020 yılında çevresel ayak izini %60 oranında azaltmayı hedefliyor. L'Oréal 2005 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla karbon emilimini yüzde 50,2 oranında azalttı.
2020 yılında bitmiş ürün başına atık üretimini %60 oranında azaltmayı hedefleyen L'Oréal, 2014'ü %23.1 oranında atık azaltımı ile tamamladı. L'Oréal ürün başına su kullanım oranlarını da %36 oranında azalttı. Ürün başına su kullanım oranlarını 2020'ye kadar %60 azaltmayı hedefleyen L'Oréal, 2020'de ‘0' atık üretmeyi amaçlıyor.
Bu yıl Muğla, Samsun, Antalya, Çanakkale, İzmir, Kocaeli ve kıyılarına şubeleri ve oradaki gönüllülerle odaklanan TURMEPA, etkinliğin İstanbul ayağını 23 Mayıs'ta Büyükada'da, Adalar Belediyesi ve Deep Dream Dalış Merkezi ile iş birliği ile gerçekleştirdi. Aralarında TURMEPA'nın 11 farklı Deniz Elçileri Topluluğu ile "Mavi Kuşak Hareketi İstanbul Boğazı" projesinde çevre eğitimlerini almış 5 okulun öğretmen ve öğrencilerinin de katıldığı, her yaş grubundan 302 gönüllü, 1 saat içinde karadan ve denizden 1100 kg atık plastik, metal ve ayrıştırılmamış çöp topladı. Toplanan atıklar arasında, yatak şiltesi, çocuk parkında kullanılan teçhizatlar, kazak, kırık şezlong parçaları gibi ilginç atıklar da vardı. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra Adalar Belediyesi'ne teslim edildi. Kıyı temizliği ardından düzenlenen eğlencede de gönüllüler, temiz deniz ve temiz çevre hakkındaki dileklerini pankartlara yazdı.
Clean Up The Med çerçevesinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen kıyı temizleme etkinliklerinde 1000'e yakın gönüllü katıldı ve TURMEPA Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de toplanan binlerce kilo atığı toplayıp atık toplama tesislerine ulaştırarak, denizlerin temiz kalması için çalıştı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası, 1-5 Haziran 2015
Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı ,5 Haziran 2015, Lazzoni Hotel, İstanbul
11. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Geri Dönüşüm Uluslar arası Fuarı - REW İstanbul , 11-13 Haziran 2015, TÜYAP - İstanbul
Detayları haberin devamında görebilirsiniz.
Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasına, atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı gibi yollar ile doğal kaynak kullanımının azaltılması ve atık yönetiminin sağlanmasına, çevre ve insan sağlığı açısından belirli ölçütlere, temel şart ve özelliklere sahip, bu Yönetmeliğin kapsamındaki ürünlerin üretimi ile piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan Atık Yönetim Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle bazı yönetmelikler yürürlükten kalktı.
ÇEVKO, Nisan ayı içerisinde gerçekleştirdiği yeni işbirlikleri ile Antalya Aksu, Adana Çukurova, Tokat Erbağ, Ankata Gölbaşı, Aydın Kuşadası, Gaziantep Şahinbey ve Sinop Belediyeleri ile Türkiye genelinde geri kazanım çalışmalarının yaygınlaşması için faaliyetlerine hız kesmeden sürdürüyor.