24 yıldır daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için çalışan ÇEVKO Vakfı'nın düzenlediği "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2015"e, ÇEVKO ile Yeşil Nokta kullanım (Marka Alt Lisans) sözleşmesi olan firmaların başvuruları tamamlandı.
PRO Europe - Packaging Recovery Organization Europe tarafından desteklenen ve Türkiye'de bu yıl ikinci kez verilecek olan "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri"; ülkemizde de sayıları gittikçe artan "Yeşil Nokta" üyelerinin geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirdikleri örnek çalışmaları kamuoyuna duyurup ödüllendirmeyi ve benzer çalışmalar yürüten firmaları da özendirerek teşvik etmeyi hedefliyor.
www.yesilnoktaodulleri.org web sitesinde katılım detaylarının yer aldığı "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2015"in kazananları, 1 Aralık tarihinde yapılacak özel bir ödül töreniyle duyurulacak.
ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla'nın yanı sıra tüm ÇEVKO çalışanlarının katıldığı kutlama töreninde, "Dünya Çevre Gününü" kutlayan Okyar Yayalar, sürdürülebilir bir dünya için geri kazanım sistemini sürdürülebilir kılma hedefiyle başarılı çalışmalar yürüten ÇEVKO ekibine teşekkür etti.
"17 Haziran Dünya Kuraklıkla Mücadele Günü"ne farkındalık yaratan anlamlı bir adım!
GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIYLA YEŞİL BİR DÜNYAYA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYAN ÇEVKO'DAN 2 BİN FİDANLIK ORMAN!
Türkiye'de sürdürülebilir bir dünya için sürdürülebilir geri kazanım sisteminin kurulması amacıyla 24 yıldır faaliyet gösteren; 2014'te yaptığı çalışmalarla ülkemize yaklaşık 1,5 Milyar TL'lık katkı sağlayıp, 4 milyon adet ağacı (400 bin dönümlük orman arazisi eşdeğerinde...) yok olmaktan kurtaran ÇEVKO Vakfı, yeşil bir dünya için yine anlamlı bir attı.
Geçen yıl yaptığı çalışmalarla ayrıca 6.316.143 m3 su tasarrufu (Aydın ilinin yaklaşık 40 günlük su ihtiyacına eşdeğer...) sağlayan ÇEVKO, Denizli Çal Ağaçlandırma Sahası'na 2 bin fidanlık bir orman kurdu
Sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile çevresel değerleri korurken, enerji ve kaynak kullanımında da tasarruflar sağlayan geri kazanım çalışmaları kapsamında; vakıf ile Yeşil Nokta marka lisans sözleşmesi olan firmalar için oluşturulan "ÇEVKO Vakfı Ormanı"nın dikim töreni, ÇEVKO Vakfı'nın üst düzey yönetiminin yanı sıra bu anlamlı çalışmada işbirliği yaptığı TEMA Vakfı yetkililerinin de katılımıyla yapıldı.
Karşıyaka Belediyesi'nin cam ambalaj atıklarının çöpe atılmadan kaynağında tamamen ayrı toplanmasını ve aslında değerli bir hammadde olan cam atıkların kirlenmeden, daha ekonomik olarak geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen projesinin protokolü, 15 Haziran'da Gondol Cafe'de düzenlenen tören ile imzalandı.
WRAP Eylül 2014'ten beri, yerel yönetimlerin ve diğer kuruluşların geri dönüşüm girişimlerini koordine etmesine yardımcı olmak üzere hazırlanmış bir dizi ücretsiz iletişim materyallerini de içeren ulusal geri dönüşüm iletişim projesini güncelleme çalışmalarını sürdürmekte.
İlk olarak yaklaşık 10 milyon sterlin tutarında devlet desteğiyle 2004 senesinde başlatılan bu kampanyanın İngiltere'deki yerel yönetimlerin yaklaşık %90'u tarafından bir şekilde kullanılmış olduğu düşünülüyor.
Coca-Cola İçecek ayrıca, aktif yaşam kategorisinde "Mükemmellik" ödülüne, Coca-Cola İçecek İzmir fabrikası ise çevre kategorisinde dördüncü kez "En İyi Performans Gösteren Fabrika" ödülüne layık görüldü.
Daha iyi bir gelecek için dijital dönüşüme öncülük ederek değişim ve dönüşüm yaratan çözümler sunan Vodafone Türkiye, sürdürülebilirliği toplumsal tabana yaymayı hedefleyen çalışmalarına devam ediyor. Mobil teknolojilerin sürdürülebilirliğe katkısının somut bir göstergesi olarak Vodafone Türkiye tarafından geliştirilen "Yeşile Saygı" mobil uygulaması şirketin bu bakış açısını yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetlerinin anlatıldığı üçüncü "Sürdürülebilirlik Raporu", "Yeşile Saygılı Kırmızı" manifestosu, ve REC Türkiye işbirliğiyle hazırlanan "Sürdürülebilir Kalkınma için Bilişim" raporu ile birlikte hayata geçiti. Bu çalışmalar arasında "Yeşile Saygı" akıllı telefonuygulaması Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etme vizyonu çerçevesinde öne çıkıyor.
Çeşitli yarışmalar ve etkinliklerle geri dönüşümün önemini ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini anlatmak için her yıl Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çevre şöleninin bu yılki sürprizi Gripin Konseri oldu.
Davetiye veya bilet istenmeyen, tamamen ücretsiz olan konsere gelen müzikseverlerden, beraberlerinde ambalaj atıkları getirmeleri istenmişti.
Etkinliğe başta Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon olmak üzere Bodrum Belediye Meclisi üyeleri, ÇEVKO Vakfı ve diğer sivil toplum kuruluşları da katıldı. Kumbahçe sahilinde gerçekleşen deniz dibi temizliğinde, Bodrum Belediye personeli ve gönüllü dalgıçlardan oluşan ekip, deniz dibini temizledi. Yapılan çalışmada 247,8 kg plastik, 293,5 kg metal, 92,4 kg cam, 193 kg yanabilen, 9 kg yanmayan ve 31,3 kg kompozit atık olmak üzere toplam 857 kg atık çıkarıldı.
Türkiye'de sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini sanayinin öncülüğünde geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan ve 2014 yılında yaptığı çalışmalarla çevresel katkının yanı sıra ülkemize 1,5 milyar TL kazandıran ÇEVKO Vakfı, düzenlediği seminer ile sokak toplayıcılarının ambalaj atıklarının ayrıştırılmasına etkilerini uluslararası boyutta inceledi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar'ın açılış konuşmasını yaptığı seminere; Bulgaristan, Macaristan, Makedonya, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Bosna Hersek, Brezilya ve EXPRA'dan yetkili ve uzmanların yanı sıra Türkiye'den Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Dairesi, ilgili STK'lar ve belediye temsilcileri ile yetkilileri de katıldı.