Çimsa'nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi ‘Yaz Çocukları'2015 mezunlarını verdi. Yaklaşık 150'ye yakın çocuk, Çimsa'nın Niğde Fabrikası'nda gerçekleşen projede hem eğlenceli vakit geçirdi hem de kendini keşfetme fırsatı buldu.
Çimsa tarafından 2012 yılından bu yana devam eden sosyal sorumluluk projesi ‘Yaz Çocukları'bu yıl 22 Haziran-31 Temmuztarihleri arasındagerçekleştirildi. Çimsa Niğde Fabrikası çalışanlarının ve Niğde'nin Kolsuz ve Çarıklı köyünde yaşayan çocukların katılımıyla gerçekleşen projede yaklaşık 150 çocukbirçok farklı aktivitede yer alarak yaz tatillerinde keyifli vakit geçirdi.
İki haftalık dönemler halinde olmak üzere toplam altı hafta süren kampa katılan 7-12 yaş arası çocuklar, uzman psikologlar tarafından hazırlanan program doğrultusunda yaratıcı yazarlık, drama, basketbol, voleybol ve koordinasyon gibi çeşitli konularda eğitim aldı.
ANKAmall'da çocukların yaratıcılığını geliştiren çocuk atölyeleri devam ediyor. Anne babalar alışveriş yaparken çocuklar için hem sosyalleştiren, hem geliştiren atölyeler farklı seçeneklerle tüm çocukların verimli zaman geçirmesini de sağlıyor. Pasta ve kurabiye yaptıkları mutfak atölyesi, minik ustaların maharetlerini gösterdikleri inşaat atölyesi, çevreye duyarlılıklarını artıran geri dönüşüm atölyesi gibi etkinlikler okullar açılana kadar devam edecek ve isteyen tüm çocuklar ücretsiz olarak katılabilecek.
Çevreye duyarlılık ve tüketim bilinci için geri dönüşüm atölyeleri
Çocuklar keçe, kağıt, tuvalet kağıdı rulosu ve pet şişe gibi materyaller kullanarak tüketim bilinci ediniyor. Terlik süsleme, yastık ve çanta yapma gibi etkinliklerle hem el becerilerini geliştiriyor, hem de kaliteli vakit geçirebiliyor.
Çocuk gelişimi, sınıf öğretmenliği ve inşaat mühendisliği eğitimi almış profesyoneller eşliğinde sürdürülen atölyeler 13 Eylül'e kadar devam edecek.
Kaynak : www.kadikoygazetesi.com
7. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi - UKAY 2015, 14-16 Ekim 2015 tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenecek. Kongrede katı atıklarla ilgili tüm bilim insanlarının, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin, özel sektör ve sivil toplum kuruluş elemanlarının, öğrencilerin ve konuya ilgi duyan bireylerin katılımının sağlanacağı bir ortam yaratılması hedeflendiği belirtildi.
Kongrede, ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk "Ambalaj Atıklarının Yönetiminde Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu" konulu bir sunum gerçekleştirecek.
UKAY 2015 Duyurusu linkte sunulmuştur.
Detaylı bilgi için: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
GÜS, ürün ve malzemelerin geri dönüşümünü artırmaya ve arazi doldurmayı azaltmaya yardımcı olan etkin bir çevre ve ekonomi aracı. Üreticinin ürünün kullanım sonrası sorumluluğunu üstlenmesi ve bu sayede ürün ve ambalajların eko-tasarımı için teşvik yaratılması GÜS'ün temel özelliği. GÜS yaklaşımında şirketler kanuni kamu hizmeti yükümlülüklerini gerçekleştirmek amacıyla Üretici Sorumluluğu Örgütlerini (PRO) yetkilendiriyor.
GÜS'e özel kriterlerin getirilmesi sayesinde AB atık mevzuatı GÜS'ün uygulanmasını kolaylaştıracak. Ayrıca üreticiler, PRO'lar ve atık yönetimi değer zincirindeki diğer aktörler için eşit bir oyun sahası oluşacak.
Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) doğru uygulandığında, kaynak yönetimi alanında güçlü bir politika ilkesi olabilir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına (OECD) göre GÜS, "üreticinin ürünle ilgili sorumluluğunun, ürünün yaşam döngüsünde tüketim sonrası aşamayı da kapsayacak şekilde genişletildiği bir çevre politikası yaklaşımıdır." Buna göre, piyasaya ürün süren şirketler ürün yaşam döngüsünü tamamladıktan sonra ürünü ve ambalajını toplamak, ayırmak ve geri dönüşümünü sağlamakla yükümlüdür. Buna ek olarak şirketler, tasarım aşamasında ürün ve ambalajının kullanım sonrası bertarafını düşünmek zorundadır.
GÜS yıllar boyunca Avrupa Birliği ve çeşitli ülkelerde belediye seviyesindeki ambalaj atıklarını da kapsayacak şekilde farklı atık akışlarında uygulandı. Şüphesiz ki bu sayede söz konusu atıkların çevre performansı iyileşti, örneğin atık geri dönüşüm oranları yükseldi. Ambalaj atığı sorumluluğunun vergi mükelleflerinden üreticiye ve sonuçta tüketicilere aktarılması, ürünün nihai fiyatının atık yönetim maliyetini de içermesine yol açmaktadır.
GÜS programında üreticinin sorumluluğu somut, mali ve/veya bilgilendirmeye yönelik olabilir. OECD, dışsal çevresel maliyetlerin bu şekilde içselleştirilmesini, başta GÜS olmak üzere çevre politikalarının tasarlanmasında temel bir unsur olarak değerlendirmektedir. AB'de bu ilkeler resmi olarak Atık Çerçeve Direktifine girmiştir.
İşbirliği içerisinde olduğumuzun geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...
Tepebaşı Belediyesi "Geri Dönüşüme Devam" Diyor
Tepebaşı Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ambalaj atığı toplama sistemi ile, bölgesindeki 51 mahallede Türkiye'deki en yaygın toplama sistemlerinden birini oluşturuldu.
Bursa'da geri dönüşüm hamlesi
Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nin 'Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakalım' sloganıyla başlattığı proje, vatandaşın büyük takdirini topladı.
İlginin büyük olduğu bu hizmet mahalle sakinlerinden tam not aldı. Bu gibi uygulamaların artırılması gerektiğini belirten mahalleli, "Çocuklarımıza iyi bir gelecek sunabilmemiz için geri dönüşüm oldukça önemli" dedi.
Yıldırım'da geri dönüşüme 1.058 ton katkı...
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 1.058 ton atığı geri dönüşeme kazandırdıklarını söyledi.
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarla son üç ayda 1.055 ton ambalaj atığı ve 3 ton atık yağ toplandığını söyleyen Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Yıldırım'ın her anlamda yaşanabilir bir şehir olması için geri dönüşüme büyük önem veriyoruz. Doğal kaynaklarımızın bilinçsizce heba edilmemesi adına şehrimizde atıkların geri dönüşüme kazandırılması çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Sakarya Ziraat Odası Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Hamdi Şenoğlu"Ambalaj atıkları için yapılanları görüyoruz.Ancak Tarımda kullanılan ilaç ambalajları için bir adım atılmalıdır.Bunun ilk çalışmasını Sakarya'da yapmak için çalışmalara başladık. Paydaşlarla yaptığımız görüşmelerin sonunda bir proje oluşacak ve bu proje ile sürdürülebilir şekilde mevcut sorunu çözme konusunda model olabileceğiz.Yapacağımız projenin hangi aşamasında ÇEVKO yer alabilir bunları belirlemek için buradayız."dedi.
Akçansa, sürdürülebilirlik ilkesiyle başlattığı "Yarınları Dönüştüren Çocuklar" projesiyle çocukların yarınlarını koruma altını alıyor. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında çocuklar, atıkları kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve atıktan enerji elde etme gibi sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlamak için kaynakları bilinçli kullanma yöntemleri hakkında bilinçlendiriliyor.
Pilot bölge Büyükçekmece'de başlayan proje Çanakkale ve Samsun ilindeki okulları da kapsıyor. Projeyle, Akçansa Gönüllüleri ilkokul 4. Sınıf öğrencilerine atık ve geri dönüşüm eğitimi vererek çocukların atıkları kaynağında ayırarak dünyanın kaynaklarını korumaları yönünde daha çok bilgi sahibi olmaları sağlanıyor.
Çanakkale'de 3 Haziran'da başlayan eğitimlerde; Mahmudiye İlköğretim Okulu, Yahya Çavuş İlköğretim Okulu, Gazi İlköğretim Okulu ve Geyikli İlköğretim Okulu ziyaret edilerek interaktif eğitimlerle öğrencilerin katılımı sağlandı. Akçansa Gönüllüleri Haziran ayı boyunca Çanakkale'de yaklaşık 4 okulu ziyaret ederek 1000 öğrenciyle buluştu.
Proje kapsamında 30 Akçansa Gönüllüsü, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında toplamda 3 bin öğrenciye ulaştı.
Bisiklet, rahat ve temiz oluşuyla çeşitli kazanımlara sahip en doğa dostu taşıt. Ancak kimyasal malzemeler ve demir gibi mineraller kullanılan üretim aşaması, pek de bu kazanımlar dahilinde sayılmaz. İyi haber şu ki artık onları plastik şişeler gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden üreten şirketler var.
Dünyanın en sürdürülebilir bisikleti
Tüm bu şirketler arasında, "dünyanın en ekolojik bisikleti" olarak nitelendirilen bisikletin, tasarısının yararlığıyla son yıllarda bir devrim yaratmış üreticisine dikkat çekmek istiyoruz. Plastik şişelerden yapılmış bisikletlerinin resimleriyle yakın zamanda sürdürülebilirlik alanında bir boşluk aralamış, Brezilya kökenli bir fabrikada doğan bu bisikletler birer "Muzzisiklet". Bu araçların her biri, 200'den fazla geri dönüştürülmüş PET şişesinden üretiliyor.
Ekolojik üretim aşaması
Bulucusu Uruguaylı sanatçı Juan Carlos Calabrese Muzzi‘nin -ürünün ismi buradan geliyor- önermiş olduğu, birçok plastik şişeden geri dönüştürülerek oluşturulan PET'leri geri kazanımla, bisiklet kadrosu üretimine uygun yeni bir gereç oluşturmak için kullanmak. Bunun için bu şişeler parçalara ayrılıyor, daha sonra öğütülüyor ve bisikletlerin üretiminin daha sürdürülebilir olmasını sağlayacak bu macun, son olarak sert bir yapı haline getiriliyor. Bu, üretimin daha ekonomik olması ve bir gün bu bisikletin tüketicisine daha ucuza mâl olması için lehimleme aşamasının elenmesini de sağlıyor.
Bu bisikletler aynı zamanda demir gibi mineraller kullanmaktan kaçınılarak karbon ayak izini azaltıyor. Üretimindeki diğer kazanımlardan biri de boyamaya gerek duyulmaması; aynı plastiğe enjekte edilerek renk kazandırılabiliyor.
Birlemişmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCO), UNDP GEF Küçük Destek Programı ve Birleşmiş Milletler Ortak Çerçeve Girişimi tarafından işbirliğinde düzenlenen, iklim değişikliği konulu gençlik video yarışmasının başvuruları 5 Haziran-17 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
18-30 yaş arasında olan, iklim değişikliği ile mücadelede büyük ya da küçük fark yaratmayı başarmış gençler, kendi hikayelerini anlattıkları 3 dakikalık video filmleri ile yarışmaya katılabiliyorlar.
Yarışmada kazananlar, 30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında Paris'te düzenlenecek COP21/CMPP11 İklim Değişikliği Konferansına katılabilecekler; yol ve konaklama masraflarının karşılamasının yanında, UNFCCC Haber Merkezinin de muhabiri olarak konferansta yer alacaklar.
Detaylar için burayı ziyaret edebilirsiniz.