News

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nden (IPCC) uzmanlar, iklim değişikliği hakkındaki 5. Değerlendirme Raporu'nu İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nde tanıttılar. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde 9-10 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen toplantıda iklim değişikliği ile mücadele için neler yapılması gerektiği ve iklim değişikliği adaptasyonu konuları ele alındı.

5. Değerlendirme Raporu, bir yandan iklim değişikliğinin inkar edilemez bir gerçeklik olduğunu ve insan kaynaklı fosil yakıt tüketiminin iklim değişikliğine neden olduğunu ortaya koyarken, diğer bir yandan ise, küresel ısınmayı engellemek ve sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için halen zamanımız olduğunu belirtiyor.

Türkiye'den ve komşu ülkelerden karar vericiler, bilim insanları ve sivil toplum temsilcileri ile medya mensuplarının katıldığı toplantına konuşan 5. Değerlendirme Raporu Teknik Destek Birimi Başkanı Leo Meyer, "iklim değişikliğinin etkinlerini şu anda bile yaygın olarak deneyimliyoruz, daha fazla ısınma insani kalkınma ve refah için daha fazla risk anlamına geliyor. İklim değişikliği daha fazla kuraklık, daha fazla su sıkıntısı, sıcak hava dalgaları, tarımsa üretimde azalma demek. İklim değişikliği aynı zamanda çatışmaları da tetikleyecek ve ekonomik krizlere sebep olacak olan önemli bir tehlike. İklim değişikliği ile etkin bir mücadele için adaptasyon ve azaltım politikalarını harekete geçirmek gerekiyor'' dedi. 

egd.jpgEkonomi Gazetecileri Derneği (EGD) VII. Küresel Isınma Kurultayı'nı 16 Eylül 2015 Çarşamba günü İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Şekerbank sponsorluğunda, TÜRSAB, TAV ve CocaCola İçecek'in destekleriyle düzenlenen Kurultay'da, bu yıl ''Yaşamına Sahip Çık! - Enerjini Geleceğe Harca'' temasının işlendi.

TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ
EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, konuşmasında, EGD'nin küresel ısınma kurultaylarında iklim değişikliğini bilimsel olarak tartışmaktan ziyade kamuoyunun bu konuya ilgisini çekmeyi amaçladığını söyledi. Bugüne kadar gerçekleştirilen kurultaylarda 1200'den fazla kişinin konuşmacı olarak görüşlerini ifade ettiğini anlatan Toprak, ''Her kurultay sonunda bir kitapçık hazırlıyoruz ve bunları tarihe not düşüyoruz'' dedi. Toprak, ayrıca desteklerinden dolayı Şekerbank, TÜRSAB, TAV, CocaCola İçecek ve İSO'ya teşekkür etti.

pepsico_logo.jpgTemiz ve güvenli su kaynaklarının giderek azalması dünyanın birçok bölgesinde yaşayanlar için çok büyük bir sorun teşkil ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan raporlara göre, 2025 yılına gelindiğinde 1,8 milyar insanın güvenli ve temiz suyun çok az miktarda bulunduğu bölgelerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu da yakın gelecekte başta sağlık olmak üzere ekonomik ve toplumsal alanda büyük problemlerin yaşabileceği anlamına geliyor.

Fayda Gözeten Performans vizyonuyla, faaliyet gösterdiği bölgelerde çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik konularında çalışmalar yapan PepsiCo ve PepsiCo Vakfı, temiz ve güvenli su kaynaklarının sağlanması ve su tasarrufu konusunda önemli projelere ve ortaklılara imza atıyor. Bu kapsamda, 2015 yılı sonunda 6 milyon kişiye temiz ve güvenli su dağıtımı hedefi koyan PepsiCo, bu hedefine şimdiden ulaştığını duyurdu.

rapor_kapak.jpg

Roche İlaç ve Roche Diagnostik tarafından ortaklaşa hazırlanan ve bu yıl dördüncüsü yayınlanan 2014 Kurumsal Sorumluluk Raporu, Roche Türkiye'nin uzun vadeli sürdürülebilirlik çalışmalarını ortaya koyuyor.

2014 yılında altıncı kez Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde sağlık sektöründe dünya lideri seçilen Roche Türkiye, yayınladığı rapor ile sağlık sektörünün sürdürülebilirlik liderliğine devam ediyor.

ROCHE TÜRKİYE'NİN ÖRNEK BAŞARILARI
Roche Türkiye, sürdürdüğü tüm faaliyetlerini, uzun vadede paydaşları ve gelecek nesiller üzerindeki etkilerini de göz önünde bulundurarak yönetiyor. Tüm paydaşları için değer yaratmaya odaklanıyor. Temel faaliyetlerinin yanı sıra, ekonomik, sosyal ve çevresel değerler yaratmaya odaklanıyor, önemli projeleri hayata geçiriyor.

koroplast1.jpg

Çöp Torbası ve Mutfak Ürünleri sektörünün lider markası Koroplast, denizlerin ve kıyılarımızın temizlenmesi için desteğini sürdürüyor. Koroplast son olarak, Turkcell Platinum'un ana sponsorluğunda ve Martı Marina & Yacht Club'ın ev sahipliğinde düzenlenen Hisarönü Yachting Festival'de gerçekleştirilen kıyı ve deniz temizleme etkinliğine destek verdi.

Denizlerimizin ve kıyılarımızın temizliği konusunda farkındalık yaratmak için düzenlenen temizlik etkinliğine Koroplast ekipleri, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), yat sahipleri, festival yetkilileri, çevre dalış okullarından gönüllü dalgıçlar ve yüzlerce denizsever katıldı. Temizleme etkinliğinin tüm geri dönüşümlü çöp torbaları Koroplast tarafından karşılandı.

Koroplast Satış ve Pazarlama Direktörü Bekir Türkoğlu "Koroplast olarak, çevre bilincine önem veriyoruz. Çevrenin korunması, temiz tutulması, geri kazanım gibi önemli konularda hem projeler geliştiriyor hem de bu konudaki farklı çalışmalara destek veriyoruz. Böylesine önemli bir festival kapsamında düzenlenen deniz ve kıyı temizliğine destek olmaktan büyük mutluluk duyduk" dedi.

skdlogo.jpeg

SKD Türkiye Sonbahar Eğitim Takvimi Yayınlandı!
Eğitim detayları için www.skdturkiye.org/skdsonbaharegitimtakvimi/2/

iswa_2015.png

International Solid Waste Association-ISWA tarafından düzenlenen 2015 Dünya Kongresi 7-9 Eylül 2015 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp kentinde düzenlenecek.

ISWA 2015 Kongresi pek çoğumuzun iklim konularındaki bir sonraki aşamanın ne olacağını merak ettiğimiz bir zamana denk geliyor. İklim, sera gazı emisyonları ve enerji verimliliği uzun zamandır çevre politikası tartışmalarında en önemli sırayı almaktaydı. Buna bağlı olarak düzenlenen üst düzey küresel konferanslar yurttaşlar arasında farkındalığı artırdı ve bir tür acil eylem/tepki ihtiyacını ortaya koydu. Bu durum aynı zamanda bir dizi temiz teknolojinin gelişimine vesile oldu (güneş panelleri, elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri).

Kongrenin hedef kitlesi olan atık konusunda çalışan profesyoneller, sanayiciler, dünyanın her yerinden, her seviyeden politika yapıcıları, araştırmacılar ve girişimciler bir araya gelip bu dönüşüm içinde kendi rollerini gözden geçirip tartışacaklar.

pi1.jpg

CMT Events tarafından Shangri-La Bosphorus İstanbul'da yapılan 'Polyester Innovations 2015' konferansı 'Tekstil & Nonwoven - Nihai Kullanım Uygulamalarının Değişen Dinamikleri' teması ile gerçekleştirildi.

Konferansın çarpıcı konularından biri de, geri dönüştürülmüş PET şişelerden iplik üretimi konusu oldu. Konfreansta konuşmacı olarak yer alan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, "Geri Dönüştürülmüş Plastik Malzemenin Tekstilde Kullanımı" konulu kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. İmer konuşmasında, Türkiye'de ambalaj atıklarının toplanması sistemi, ÇEVKO çalışmaları, PET şişelerin geri dönüşümü, Türkiye'de geri dönüştürülmüş plastikten sentetik elyaf elde edilmesi, geri dönüştürülmüş plastiğin tekstilde kullanımının çevresel ve ekonomik faydaları ile ilgili bilgiler aktardı.

pg_2.jpg

Procter & Gamble Kumaş Bakımı Bölümünün iş planı ile, en önemli markaları olan Ariel, Dash, Lenor ve Unstoppables için kullanılan 230 milyon şişe için yaklaşık %50 oranında "Post Consumer Recyclate, PCR, Tüketici sonrası geri dönüştürülmüş malzeme" (geri dönüşümlü plastik) kullanarak ambalajlarını gözden geçirmeyi planlıyor. Bu malzemeyi kullanarak üretilen ilk P&G şişelerinin 2016 başında satışa sunulması bekleniyor.

Şirketin bildirdiğine göre PCR kullanılarak üretilmesi hedeflenen 230 milyon şişe, bu şişeler uç uca eklense Kuzey Kutbundan Güney Kutbuna kadar olan mesafeye eşit. Şirket küresel tedarikçilerini de kendi ambalajlarında PCR kullanmaya davet ediyor.

Bu girişim sonucunda P&G Kumaş Bakımı Bölümünün kullanacağı geri dönüşümlü malzeme miktarının 3.800 ton/yıl artması bekleniyor. Şirket gelecekte ürün ve ambalajlarının tamamı için yenilenebilir ve geri dönüşümlü malzemeler kullanmayı hedefliyor.

a4.pngGelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla; doğal kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına önem veren Migros, genel müdürlük bünyesinde atık ayırma projesi başlattı.

Projenin amacı, çevre kirliliğini ortadan kaldırmaya ve çevreyi korumaya yönelik Migros çalışanlarında farkındalık yaratarak katkıda bulunmak.