ÇEVKO Vakfı ile çalışan 158 belediyeden biri olan Edirne Belediyesi, nüfusa göre cam atığı toplamada önemli bir başarı yakaladı. ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, aylık ortalama 200 ton cam atığı toplamayı başaran Edirne Belediyesi adına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a plaket takdim etti.
Edirne Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Anadolu Cam Kalite, Çevre ve Teknik Standartlar Müdürü Ercan Kahraman, Cam Kırığı Genel Koordinatörü Serkan Şenay katıldı.
Edirne Belediyesi, ÇEVKO, Anadolu Cam ve Cam Kırığı ile 2014 yılında imzalanan protokol kapsamında Edirne geneline 192 adet cam kumbarası konulduğunu ifade eden Başkan Gürkan, "Aylık ortalama 200 ton civarında atık cam toplanıyor. Lokanta, kahvehane, kafe, bar gibi iç mekânlara cam atığı için kovalar koyuldu. Ağustos 2014 yılında başladığımız bu projeyle 2014 yılında 532 bin 030 kilogram, 2015 yılında 12 ay boyunca 2 milyon 177 bin 820 kilogram, 2016 yılının ilk iki ayında ise 438 bin 580 kilogram cam atığı toplandı. Bu başarıda en büyük pay çevreye duyarlı Edirne Halkı'nındır" ifadelerine yer verdi.
Bütün çabalarının ambalaj atıklarını ekonomiye geri kazandırmak adına olduğuna dikkat çeken ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, söz konusu çalışmalarında belediyelerle yönetmeliklere uygun bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.
Mart ayı boyunca 2 kg ambalaj atığı ( kâğıt, karton, metal, cam, plastik ) biriktirerek Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne teslim eden herkes 1 çam fidanı alacak. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, " İlçemizde çevre duyarlılığının artması çok önemli. Bu tür etkinlikler, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından büyük ilgiyle ve destekle karşılanıyor. Böylece hem çevreye ve doğaya saygılı, suyun ve yeşilin kıymetini bilen bireylerin yetişmesine katkı sağlıyoruz hem de ilçemizde yeşil alanlarımızı arttırıyoruz" dedi.
Kartal Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü'nde birçok etkinlik gerçekleştirdi. Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe çevreci kedi ÇEVKİ de katılarak çocuklarla eğlenceli zaman geçirdi.
ÇEVKO Vakfı üyesi Nestlé Waters, Türkiye de bu kapsamda hem su ve elektrik tüketimini azaltmak hem de bu konuda farkındalığı artırmak için önemli yatırımlar ve ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor.
Kaynaklarının tamamı Uludağ'da olan tek su üreticisi olarak Uludağ'ın doğal yapısının korunması, kaynakların sürekliliğinin sağlanmasına büyük önem verdiklerini belirten Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Serdar Seyhanlı "Bu nedenle fabrikamızdaki çalışmalarımızda su tüketimimizi azaltmaya odaklanıyoruz. Örneğin 2009 - 2015 yılları arasında yapılan geliştirme çalışmaları ile su verimliliği yükseltildi. Su tüketimi yüzde 22 oranında azaltılarak 1,3 milyar litre su tasarrufu yapıldı" dedi.
Nestlé Waters Türkiye, bir diğer projesi "hafifletilmiş ambalaj kullanımı projesi" ile de son beş yıl içinde elektrik tüketiminde %50, ambalaj tüketiminde ise %35 tasarruf sağladığı gibi 100 bin kişilik bir şehrin bir yıllık elektrik ihtiyacı kadar enerji tasarrufu etmiş oldu.
3. İstanbul Karbon Zirvesi
14-15 Nisan 2016-İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi
12. Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı REW İstanbul
28-30 Nisan 2016 - Tüyap Fuar Merkezi, İstanbul
Detayları haberin devamında görebilirsiniz.
Bu yıl 154 belediye,62 lisanslı firma ile yaptığı işbirlikleri ile yaklaşık 24 milyon nüfusa ulaşan ÇEVKO Vakfı; kaynağında ayrı toplamanın geliştirilebilmesi için verdiği kumbara, konteyner, iç mekân kutuları, ayırma poşetleri destekleri ile toplanan ambalaj atıkları miktarını artırdı. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla çevresel değerler korunurken; enerji ve kaynak kullanımında sağlanan tasarruf ile ülke ekonomisi de, toplam 1.855.000.000 TL kazandı.
ÇEVKO Vakfı, yeşil bir dünyaya destek veren çalışmalarını sürdürecek!
ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer; cam, metal, plastik, kağıt-karton, kompozit ve ahşap malzemelerden üretilen tüm ambalaj atıklarının teknik ve ekonomik açıdan defalarca geri kazanımının mümkün olduğunu söyleyerek, yürüttükleri geri kazanım çalışmalarıyla 2015 yılında sağladıkları çevresel ve ekonomik faydaların boyutlarını şöyle değerlendirdi: "2015 yılında yaptığımız geri kazanım çalışmaları sonucunda, tasarruf edilen fosil yakıt, su ve enerjinin yanında geri dönüşüme sevk edilen malzemelerin ekonomik değeri ve depolama sahalarının maliyetlerindeki azalmayı içeren katkılarla, ülkemize toplam 1.855.000.000 TL kazandırmış olduk. Toplumumuzun çoğunluğunun kaynağında ayırma alışkanlığı edinmesi ve geri dönüşüm kültürünün oluşmasıyla bu rakamları artırmak çok mümkün... Yeter ki, bu faydaları görelim, gözetelim. Örneğin, plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümü sonucunda elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri, marley vb. malzemeler üretilmekte; bu ürünlerin üretiminde, özgün hammaddeden üretimlerine kıyasla, petrol ve elektrik enerjisinden tasarruf edilmektedir. Tüm ambalaj atıklarının geri kazanımı çevre kirliliğinin önlenmesi yanında, önemli ölçüde hammadde, enerji ve su tasarrufuna katkıda bulunmakta, sera gazı salımlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. 25 yıldır tüm bu faydaları gözeten ÇEVKO Vakfı olarak, geri dönüşüm ile ülkemize çevresel, ekonomik katkılar sağlamayı, yeşil bir dünyaya destek vermeyi hedefleyerek 2016 yılında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Geçtiğimiz Aralık ayında Paris'te gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 21. Taraflar Konferansı ve imzalanan Paris Anlaşması'nın detaylarını Genel Sekreterimiz Mete İmer'in yorumuyla sizlerle paylaşıyoruz. Mete İmer'in kaleminden daha detaylı Paris Anlaşması yazısına Dönüşüm dergimizde yer verdik. Dergimize buradan ulaşabilirsiniz.
2015'in çevreyle ilgili en önemli gelişmesi, 12 Aralık 2015'te, Paris'te, iklim değişikliği konusunda düzenlenen Birleşmiş Milletler 21. Taraflar Konferansı'nda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 195 ülkenin üzerinde uzlaştığı Paris Anlaşması'dır. Bu yazıda, Paris Anlaşması, belirli başlıklar altında, özet olarak ve 21. Taraflar Konferansı'nın Anlaşma'nın kabulü ve uygulanmasına ilişkin uzlaştığı eylemlerle birlikte ele alınmıştır. Yazıda Paris Anlaşması için kısaca ‘Anlaşma', Anlaşma'ya taraf olan ülke veya birlik için ‘Taraf', BM İklim Değişikliği Çerçeve Konvansiyonu için ‘Konvansiyon' kısaltmaları kullanılmıştır.
ANLAŞMANIN AMACI
Anlaşma, Konvansiyon'un uygulanmasını pekiştirerek, sürdürülebilir gelişmeyi ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasını dikkate alarak:
(a) Küresel ortalama sıcaklık artışının endüstri öncesi düzeylere göre 2 °C'nin altında tutulması ve artışın 1,5 °C ile sınırlandırılması için gerekli çabaların gösterilmesi,
(b) İklim değişikliğinin elverişsiz etkilerine karşı direncin artırılması; düşük sera gazı salımlarına geçilmesinin, gıda üretiminin tehdit edilmeksizin, teşvik edilmesi,
(c) Düşük sera gazı salımlarının sağlanması ve iklim değişikliğine karşı direnç kazanılması yönünde mali katkı akışı
yoluyla iklim değişikliği tehdidine karşı küresel tepkiyi güçlendirmeyi amaçlamaktadır. (Madde 2)
SALIMLARIN AZALTILMASI
İklim değişikliğinin azaltılması (climate change mitigation) - ki bundan böyle ‘Azaltım' olarak kısaltılacaktır - iklimde uzun vadede meydana gelecek değişikliklerin hızını ve büyüklüğünü sınırlayacak eylemleri içermektedir. Azaltım insandan kaynaklanan sera gazı salımlarının azaltılmasını ifade etmekte; karbon yutaklarının kapasitelerinin arttırılması, örneğin yeniden ormanlandırma çalışmaları da Azaltım kapsamına girmektedir. Azaltım ile ilgili esas hükümler Anlaşma'da Madde 4'te yer almaktadır.
ÇEVKO Vakfı'nın 47. Üyesi Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu
Akçansa Hakkında
Temelleri 1967 ve 1974 yıllarında Akçimento ve Çanakkale Çimento ile atılan ve 1996 yılında bu iki şirketin birleşmesi sonucunda Türkiye'nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşudur.
Çimento ve hazır beton üretiminde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa, iştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 40'a yakın hazır beton tesisinde "Betonsa" markasıyla hizmet vermektedir. Diğer bir iştiraki olan Agregasa Agrega San.veTic.A.Ş. ile 2002 yılında birleşmiş ve agrega üretim faaliyetini "Agregasa" markası altında sürdürmektedir.
Akçansa; hem yurt içindeki müşterilerin hem de yurtdışındaki müşterilerin taleplerini karşılamak ve farklılıkların zor algılandığı bu sektörde fiyat unsurunun da ötesinde rekabet edebilmek amacıyla "üretim ve hizmette en kaliteli" olmayı hedeflemiştir.
Akçansa'nın vizyonu, tüm paydaşları tarafından güvenilen ve en çok tercih edilen iş modeline sahip şirket olarak, yapı malzemeleri sektöründe tüm sınırların ötesinde sürdürülebilir büyümektir.
Akçansa'nın misyonu, toplumsal, çevresel, yasal ve etik değerlere bağlı kültürü ile tüm sosyal paydaşları için değer yaratarak, toplumun yaşam kalitesini yükselten lider yapı malzemeleri şirketi olmaktır.
Çocuk eğitimlerimizi interaktif ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla 2011 yılında kurulan cevkocouk.org internet sitemizin yenilenme çalışmaları tamamlandı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde okullara çevre ve geri dönüşüm konusunda çevrimiçi kaynak olarak tanıtılacak internet sitemizin gerek içeriği, gerekse ara yüzü tamamıyla yenilendi.
Öğretmenlerimize eğitim çalışmalarında yardımcı olmak amacıyla yeni hazırladığımız 8 animasyon filmini de barındıran sitemizde ayrıca, çevrimiçi eğitimlerin bulunduğu özel bir bölüm de yer alıyor. Sitemiz; Çevreci Kedi Çevki Geri Dönüşüm Yolunda tiyatro oyunumuzun tanıtıldığı ve Atıktan Sanata bölümümüzü içeren Sanat sayfası, okullarımızdan gelen çevre konulu etkinliklerin, ÇEVKO'dan haberlerin ve gündemdeki çevre haberlerinin yer aldığı haberler bölümü, ÇEVKO Vakfı tarafından yeni hazırlanan Boyama Oyunu ve Geri Dönüşüm oyununu barındırıyor. Ayrıca öğretmenlerimize özel içeriklerin yer aldığı Öğretmenler Odası sayfası da yer alıyor.
Detaylar ve daha fazlası www.cevkococuk.org adresinde...
Yaptığı açılış konuşmasında toplantıya gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğunu belirten EGD Başkanı Celal Toprak, "9 yıl önce "Küresel Isınma Kurultayı" yapacağız dediğimizde kurultaya kim katılır, bir şey olmaz Dünyaya, küresel ısınma ne ki gibi birçok umursamaz cevaplar almıştık. Bu cevaplar karşısında bizler de o dönemlerde umutsuzluğa kapılmıştık. Ancak gerek kurumların gerekse kişilerin konuya olan ilgisi her sene biraz daha arttı ve ne yapabiliriz soruları sorulmaya başlandı. Bir araya gelen ve ne yapabiliriz diye soran farklı sektör temsilcilerinin bugün burada olması ise konuya olan ilginin en güzel göstergesi." dedi.
Enerji Hanım Projesi'nin gösterdiği uluslararası başarı katılımcılarla paylaşıldı.
Paris-COP 21 İklim Değişikliği Müzakereleri ve Karbon Ekonomisi Süreçleri sunumu ile devam eden toplantıda Enerji Verimliliği Derneği, Paris COP 21 toplantısında tüm dünya ile paylaşılan Enerji Hanım Projesini ve projeye gösterilen ilgiyi katılımcılara aktardı. Ayrıca Dernek uzmanları tarafından, Paris COP 21 zirve sonuçları, karbon ekonomisi ve gerek sanayi gerekse ekonomik olarak Türkiye'yi bekleyen süreçler konusunda bilgi verildi. Toplantıda ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer de COP 21 Paris Anlaşması, ÇEVKO Vakfı'nın çalışmalarının çevresel faydaları ve yine ÇEVKO tarafından Türkiye'de ilk defa kullanılan, ambalaj atıklarının geri kazanımının karbon salımına etkilerini yerel verilerle hesaplayan program hakkında bilgiler verdi.
Paris- COP21 İklim Değişikliği Zirvesi sonuçlarına ilişkin diğer sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin de görüşlerinin alındığı toplantı EGD Küresel Isınma Kurultayı 2016 program önerileri ile son buldu.