News

circular_1.jpgMevcut ekonomik modelimizde tüketim ve üretime doğrusal bir yaklaşım hakim: Malzemeler yetiştiriliyor veya çıkarılıyor, sonra mallara dönüştürülerek, kullanılıp bertaraf ediliyor. Kaynakların en nitelikli halleriyle geri kazanılıp, mümkün olduğunca uzun süre dolaşımda tutulduğu döngüsel ekonomi yeni bir kavram olmasa da, son yıllarda, sayıları giderek artan işletmeler mevcut ‘al, yap, at' ekonomik modelimize alternatif aradıkça daha popüler hale geldi.

Daha döngüsel bir yaklaşımda amaç, ekonomik büyümeyi kaynak tüketiminden ayırmak. Bu şekilde, global orta sınıfın öngörülen büyümesinden dolayı kaynaklar üzerinde oluşan baskı azaltılabilir. Öyle bir modele geçmek, ekonomi ve istihdamda yeni imkanlar yaratabileceği gibi, kaynak kullanımının iyileştirilmesiyle çevresel faydalar da sağlayabilir.

Döngüsel ekonomi karmaşık bir kavram; hakkında da halihazırda oldukça fazla teknik ve teorik bilgi var. Şimdiye kadar eksik olan, kuruluşların kendilerini ilgilendiren kısımları sadeleştirip tespit etmelerine yardımcı olarak onları yönlendirecek pratik bir çerçeveydi.

unesco_calistay_k.jpgBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu tarafından, Ankara'da bir otelde "Sivil Toplum Kuruluşları Bilgi Paylaşımı ve İş Birliği Çalıştayı" düzenlendi. Toplantının amacı, Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedeflerinin tartışılması ve sivil toplum kuruluşlarıyla deneyim paylaşımının sürdürülmesi olarak açıklandı.

ÇEVKO Vakfı adına Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk'ün katıldığı çalıştayda her STK temsilcisi UNESCO Genel Merkezi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile Sürdürülebilir Kalkınma 2013 Hedefleri doğrultusunda iş birliği ve ilişkilerini anlatan kısa birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştaya ÇEVKO Vakfı ile birlikte ÇEKÜL, WWF, İKSV, KAV, TEMA, Tohum Otizm Vakfı ve daha birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

birdilegedonussun_kampanya_k.jpgKullanılmayan elektronik atıklar lösemi hastası çocukları hayallerine kavuşturacak. Bir Dileğim Var Derneği'nin Exitcom Recycling ile başlattığı kampanyayla kullanılmayan cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik atıklar toplanıyor, Kocaeli'deki fabrikada geri dönüştürülüyor. Elde edilen gelir, çocukların isteklerine ve aileler için konukevine harcanacak.

Kampanya, Bir Dileğim Var Derneği'ne ait. Dernek Genel Sekreteri Gökhan İnceoğlu amaçlarını, "Türkiye'de kullanılmayan cep telefonu, laptop gibi kırık, bozuk elektronik cihazları hem sosyal olarak geri dönüşüme kazandırmak hem de çocukların hayallerini gerçekleştirmek" diye özetledi.

Lösemi olan kızını 15 yıl önce kaybeden oyuncu Alper Türedi de hasta çocukların isteklerini gerçekleştirebilmek için sosyal medyada kampanya başlattı.Kampanyanın geliri kullanılmayan elektronik cihazlardan sağlanıyor.

Eski cep telefonu ve bilgisayarlar, Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki elektronik atık tesisinde dönüştürülüyor.
CNN Türk'ün haberine göre, kampanyanın bir amacının da lösemi tedavisi gören çocukların aileleri için konukevi yaptırmak olduğunu belirten İnceoğlu, "Amacımız buradan oluşturulan bütçeyle bir konukevi yaptırmak. Çünkü çocukların ailelerinin çoğu hastane kapılarında sabahlamak zorunda kalıyor" dedi.

Oyuncu Müjde Uzman da, "Bu cihazlar hepimizin evinde var ama ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bunların değerlendirilmesi konukevi açısından da çok iyi olacak" diye konuştu.

Kampanyaya destek vermek isteyenler www.birdilegimvar.biz.tr adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilir.

maket_1.jpg

Geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratarak çevreye daha duyarlı ve bilinçli nesiller yetiştirmek konusunda büyük çaba sarf eden Ataşehir Belediyesi, ilk ve ortaokul öğrencileri için öğrenirken eğlensinler diye görkemli bir çevre şölenine daha imza attı.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 5 Haziran "Dünya Çevre Günü" kapsamında düzenlenen çevre şöleninin bu yıl sekizincisini gerçekleştirdi. Hedef kitle ise ilk ve ortaokul öğrencileriydi. Bu yılın şöleninde "Ataşehir Bizi Geri Dönüşüme Götür" sloganı ile yola çıkan Ataşehir Belediyesi, doğaya karşı daha bilinçli nesiller yetiştirmek ve bunu yaparken de eğlenceden vazgeçmemek için çeşitli aktiviteler de düzenledi.

Her yıl düzenlenen etkinliklerden biri de "Çevre Konulu Maket Yarışması", "Atık Pil Toplama Yarışması" ve "E-atık Toplama Yarışması. Bu yıl da dereceye giren öğrencilere düzenlenen törende ödülleri takdim edildi.

tekirdag_ty_4.jpeg

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve ÇEVKO Vakfı ile birlikte çevre duyarlılığını arttırmak amacıyla Hayrabolu İlçesinde "Dönüşüm İyi Gelecek" çocuk tiyatrosu etkinliği düzenledi.

Hayrabolu Sadi Kıyak Öğretmenevinde iki seans olarak gerçekleşen tiyatro oyununa çocuklar büyük ilgi gösterdi. Minikler tiyatro oyunu ile çevre temizliğini ve geri dönüşümün önemini eğlenerek öğrendi. Çevre bilincinin aşılandığı tiyatro oyununda çevreci kedi Çevki, ambalaj atıklarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Okul öncesi ve ilköğretim okullarına yönelik düzenlenen etkinlikler Muratlı İlçesi ve Çerkezköy İlçesi ile devam etti. Muratlı Kültür Merkezi'nde ve Kızılpınar Kültür Merkezi'nde de sahne alan tiyatro oyununda minikler çevreye karşı duyarlı olmayı eğlenerek öğrendi. Oyunların sonunda öğrencilere bilgilendirme amaçlı broşürler dağıtıldı.

zahide_yetis_defile.jpg

Dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olabilmesi için çevrenin ve doğanın korunmasının en temel ödev olduğu bilinciyle, Şişli Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi programından proje koordinatörü Şule Tosun'la birlikte ÇEVKO öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, Otistik ve Down Sendromlu çocuklara destek vermek amacıyla "Çevre ve Doğa İçin Çocuklarla El Ele Bahar Defilesi" için podyumda ter döken ünlü simalar, Ayça Törün'ün sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte tüm hünerlerini sergilediler.

Defilede Zahide Yetiş, Fatih Ürek, Ersin Aktaş, Turgay Kıran, Esra Sönmezer, Seda Tosun, Nilay Dorsa, İpek Özkök, Gülden Dudarık, Nusret Çalışkan, Naim Akan, Cüneyt Tek, Selçuk Aygan, Bircan İpek gibi isimlerle podyumda yürümenin mutluluğunu doyasıya yaşayan minik kalpler, bugün için aileleri tarafından özel olarak hazırlanan kıyafetleri de değme mankenlere taş çıkartacak şekilde taşıdılar.

Etkinlik sonrasında basın mensuplarının sorularına yanıt veren Zahide Yetiş, "Sevgi dolu kalplerle birlikte o podyumda yürümek benim için çok önemli bir vazifeydi.Burada olamasaydım çok ama çok üzülürdüm. Yaşadığım heyecanı tarif edemem. Umarım podyumun hakkını verebilmişizdir" ifadelerini kullandı.

 

yesil_bakis_1.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlemiş olduğu 'Yeşil Bakış Kısa Film Yarışması'nın ödül töreni gerçekleşti. Bakan Mehmet Özhaseki ve Jüri üyeleri ile birlikte, öğrencilerinde yer aldığı gece de 150 Bin TL ödül dağıtıldı.

Dereceye giren filmlere ödülleri dağıtıldı. Birinci olan filme 40 Bin TL, İkinci olan filme 30 Bin TL ve üçüncü olan filme 20 Bin TL ve 8 filme, her film için 7 Bin 500 TL mansiyon ödülü verildi.

ford_kss_1.jpgFord Otosan, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÇEVKO Vakfı iş birliği ile mayıs ayı içerisinde "Geri Dönüşüm Kahramanları" sosyal sorumluluk projesi" hayata geçirildi.

Dünyamızın en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliğinin engellenmesi amacıyla ambalaj atıklarının yeniden değerlendirilmesi konusuna dikkat çeken ve yeni nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesini hedefleyen proje kapsamında Gölcük ilçesinde 19 İlkokulda 2.042 birinci sınıf öğrencisine Ford Otosan'ın farklı bölüm çalışanları tarafından farkındalık eğitimleri verildi.

"Ağaç yaşken eğilir" atasözünden yola çıkarak gençlerin çevre koruma konusunda bilinçlendirilmesinin hedeflendiği eğitimlerde; geri dönüşümün ne olduğu, hangi atıkların geri dönüştürülebileceği ve bu atıkların hangi geri dönüşüm kutularına atılması gerektiği gibi bilgiler verildi.

plastic_sachets-400x300.jpgÇokuluslu tüketim ürünleri şirketi Unilever, tek kullanımlık plastik ambalajları geri dönüştürecek yenilikçi bir teknolojinin pilot uygulamasını başlatıyor. Böylelikle milyarlarca ambalajın okyanusa veya düzenli depolama sahalarına ulaşması engellenecek.

Persil, Radox, Dove, Walls ve Marmite gibi markaların çokuluslu üreticisi, özellikle gelişmekte olan ve yükselen piyasalarda her yıl kozmetik ve gıda ürünleri dahil olmak üzere tek kullanımlık ambalajlarda milyarlarca ürün satıyor. Bu plastik ambalajlarr artık CreaSolv Process adı verilen bir sistemle geri dönüştürülecek ve yeni Unilever ürünlerinin üretiminde tekrar kullanılarak şirketin döngüsel ekonomi perspektifini destekleyecek.

Unilever'in Araştırma ve Geliştirmeden sorumlu Direktörü David Blanchard, "Tüm dünyada milyarlarca tek kullanımlık plastik ambalaj, bir kez kullanıldıktan sonra atılıp düzenli depolama sahalarına, su yollarına veya okyanuslara ulaşıyor. Niyetimiz bu teknolojiyi açık kaynaklı yaparak aynı sektördeki ortaklarımızla birlikte ölçeğini büyütmek. Böylece rakiplerimiz dahil diğer şirketler de bunu kullanabilecek," dedi.

CreaSolv Process teknolojisinin uzun dönemde ticari uygulanabilirliğini test etmek için Endonezya'da bir pilot tesis kurulacak.

 

pg_cevre_programi_ekibi.jpg

ÇEVKO Vakfı üyesi Procter&Gamble (P&G), Global 2020 hedeflerine paralel olarak Türkiye'deki üretim tesislerinde hayata geçirdiği sürdürülebilirlik uygulamalarıyla Çevre Ödülü aldı. Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'nde P&G, Kimya kategorisinde ödül alan şirket oldu.

Türkiye'de 30'uncu yılını kutlayan P&G, Gebze ve Şekerpınar'da gerçekleştirdiği çalışmalarla 2017 itibarıyla ürün başına enerji tüketimini 2009 yılına göre yüzde 19, toplam CO² salınımını yüzde 27, bertaraf edilen atık miktarını ise yüzde 88 azaltmayı başardı. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, "P&G olarak dünyada ve Türkiye'de öncelikli hedefimiz, tüketicilerimizin hayatını iyileştirirken kaynakların korunması noktasında maksimum faydayı sunabilen ürünleri tasarlamak ve üretmek. Bu bakış açısıyla Global 2020 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi, Türkiye gibi üretim yaptığımız ülkelerde tesislerimize yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz." dedi.

Çevresel etkiyi azaltma konusunda yerel yönetmeliklerle sınırlı kalmadıklarını belirten Turnaoğlu, "P&G olarak Global Çevre Programı uyguluyoruz. Bu program dahilinde tesislerimizde istihdam ettiğimiz uzman kişiler ‘Fabrika Enerji Sorumlusu', ‘Fabrika Çevre ve Sürdürülebilirlik Lideri' ve ‘Atık ve Su Sorumlusu' gibi görevler üstlenerek hazırlanan eylem planının hayata geçirilmesinde önemli rol oynuyorlar. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla globalde 2020 yılına kadar enerji tüketimimizi, su kullanımını, CO² salınımını ve atık bertarafını yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz" diye konuştu.