Tetra Pak, TEMA Vakfı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen “Sıfır Atık Eğitim Projesi”ne desteğini sürdürmeye devam ediyor.

Sıfır Atık Eğitim Projesi’ni destekleyen Türkiye’deki ilk ve tek özel kurum olan Tetra Pak, temiz ve sağlıklı bir dünya için çalışmalarına devam ediyor. TEMA Vakfı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde 2018 yılında başlatılan ve Tetra Pak’ın desteğiyle 2019 senesinden itibaren yaygınlaştırılan “Sıfır Atık Eğitim Projesi”nde, çocuklara çevre bilinci, doğa dostu tüketim alışkanlıkları ve atık yönetimi konularında farkındalık kazandırılması hedefleniyor.

Eğitim Portalı sayesinde 81 ilde binlerce çocuğa ulaşılıyor

Sıfır Atık Eğitim Projesi’nde, 5D modeliyle çocuklara, “sıfır atık” kavramının tanıtılması, bu kapsamda çocukların gündelik yaşamlarında atıkları nasıl azaltacakları, nasıl daha az tüketecekleri ve farklı şekillerde nasıl değerlendirebilecekleri konularında farkındalık sağlanması amaçlanıyor. Doğal varlıkların doğru kullanılması ve israfın önlenmesi konularını da kapsayan 5D modeli; “Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir, Yeniden Kullan”, “Değiştir, Farklı Amaçla Kullan”, “Dönüştür, Doğa Kazansın” prensiplerinden oluşuyor.

Projenin uygulama alanını 81 ile çıkarmak ve Türkiye’nin dört bir yanında bulunan çocuklara ulaşmak için hayata geçirilen “Sıfır Atık Eğitim Portalı” ise öğretmenlerin kullanımına açık bir kaynak sağlıyor. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde tüm öğretmenlerin erişebildiği portalda sunumlar, posterler, proje önerileri, çevrim içi oyunlar ve animasyon filmlerin de aralarında bulunduğu zengin eğitim içerikleri ve materyaller bulunuyor.

Ayrıca TEMA Vakfı’nın Tetra Pak iş birliği ile saha uygulamaları için geliştirdiği “kutu oyunları” sayesinde, 2019-2020 yıllarında okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki çocuklar “sıfır atık” kavramını eğlenerek deneyimleme olanağı buluyor. 2021 yılı itibarıyla her iki seviye için geliştirilen “Sıfır Atık” ve “Sıfır Atık İçin 5D” adlı eğlenceli ve interaktif kitaplar çocuklarla buluşturuluyor.

Konstantin Kolesnik: “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz”

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Konstantin Kolesnik “Çevre ve sürdürülebilirlik ambalaj sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Biz de sadece gıdayı değil, insanı ve gezegeni korumaya yönelik bir yaklaşım ile hareket ediyoruz. Bu bakış açısıyla desteklediğimiz “Sıfır Atık Eğitim Projesi” ile geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarımıza sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedefliyoruz. TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen ve desteklediğimiz “Sıfır Atık Eğitim Projesi” kapsamında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde binlerce çocuğumuza ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Ataç: “Tüm öğretmenlerin kullanımına açık dijital bir kaynak”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise; “Sıfır Atık Eğitim Projesi, Türkiye için çevreyi korumak açısından çok mühim ve bizim de çok önem verdiğimiz bir proje. Proje ile çocukların, doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları, atık yönetimi gibi konularda farkındalık kazanmalarını ve ‘sıfır atık’ yaklaşımını benimsemelerini hedefliyoruz. Eğitimleri tüm Türkiye'ye yaymamız gerektiğinden yola çıkarak, 2019 yılında, öğretmenlerin sınıf içi etkinliklerde kullanmaları amacıyla sıfır atık konulu eğitim içeriklerinin ve materyallerinin bulunduğu Sıfır Atık Eğitim Portalı’nı açtık. Bu alanda tüm öğretmenlerimizin kullanımına açık bir dijital kaynak olan portal sayesinde 2020 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 177 bin çocuğa ulaştık” dedi.

2021’de 150 bin çocuğa daha ulaşılması hedefleniyor

Proje, 2020 yılında ÇEVKO tarafından düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nde “Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk” kategorisinde ve Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde de “İş birliği” kategorisinde ödüle layık görüldü. İki senede yaklaşık 214 bin çocuğa ulaşan “Sıfır Atık Eğitim Projesi” ile 2021’de eğitim etkinlikleri ve Sıfır Atık Eğitim Portalı aracılığıyla 150 bin çocuğa daha ulaşılması hedefleniyor.