Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılında plastik poşetlerin ücretli hale getirildiği 1 Ocak'tan itibaren plastik poşetlerin kullanım oranları yüzde 77,27 düştü.

Bakanlık yetkilileri, 11 ayda yaklaşık 150 bin ton plastik tasarrufu sağlandığını söyledi.

Türkiye'de yılda 35 milyar plastik poşetin piyasaya sürüldüğünü ve kişi başına ayda ortalama 35 plastik poşet kullanıldığını belirten yetkililer, bu ortalamanın 10'a düştüğünü söyledi.

Bakanlık, 1 Ocak'tan bu yana 2 bin 160 plastik poşet denetiminde, kurallara uymayan marketlere ve plastik poşet üreticilerine 121 bin 411 lira ceza kesti.

Fransa, Yunanistan, İrlanda, Hollanda, İsveç ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de plastik poşetlerden ücret alınıyor.

Türkiye’de 2025’te kişibaşı poşet tüketiminin yıllık 40 adete düşürülmesi planlanıyor. Almanya’da yıllık kişi başı poşet tüketimi 20 adet iken, Danimarka ve Finlandiya’da 4 adet.  

Uygulamanın ilk günlerinde büyük poşet 50, küçük poşet ise 25 kuruşa satılıyordu. Yapılan düzenlemeyle birlikte farklı boyutlardaki tüm poşetler tüketiciye 25 kuruşa satılmaya başlandı. Bazı perakende markalar ise 25 kuruşa plastik poşet satmak yerine, tüketiciye 25 kuruşa bez torba ya da ücretsiz olarak karton poşet sundu.

Ayrıca sektör temsilcileri yine de logolu poşet almak istemeyen tüketiciler için kendi alternatif taşıma kaplarını elinde bulundurması gerektiğini belirtti. Tüketiciler marketlerde 25 kuruşa poşet almak yerine sebze - meyve reyonunda ücretsiz sunulan ‘hışır’ poşetlere ilgi göstermeye başladı. Bu poşetlerden birkaç adet alan tüketiciler, taşıyabilecekleri eşyaları hışır poşetlerde taşımaya başladı.

25 kuruşa devam

2020 yılında plastik poşetler perakende satış noktalarında 25 kuruştan satılmaya devam edecek. Bakanlık ilgili sektör temsilcilerinin görüşünü de dikkate alarak 2020 için plastik poşetlerin satış ücretlerinde zam yapmama kararı aldı.