×

Bilgilendirme

Lack of access rights - File '/images/migros.JPG'

migrosGıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla ‘Gıda’ya Saygı’ projesini hayata geçiren Migros Ticaret A.Ş., bu kapsamda çok yönlü bir çalışma gerçekleştirerek ,2025 yılına kadar gıda imha tonajlarının satış tonajlarına oranını yarı yarıya indirmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün araştırmasına göre dünyada üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Doğru mekanizmalar ve koordinasyonla, bu küresel sorun karşısında etkili bir çözüm adresi olmak isteyen Migros ,gıda perakendesi sektöründeki öncü konumunu koruyarak bu alanda sorumluluk alıyor.

‘Gıdaya Saygı’ çatısı altında, geniş çaplı faaliyetler yürüten Migros, öncelikle, operasyonel süreçlerini gözden geçirerek gıda kayıplarının önlenmesi için geliştirmeler yapıyor. Ayrıca, görsel olarak satış kriterlerine uymayan veya son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin gıda olarak değerlendirilmesi, hiç tüketilemez durumdaki gıdaların da enerjiye dönüştürülerek değerlendirilmesini sağlıyor.

Migros, dünyanın önde gelen perakendeci ve üreticilerinin çatı örgütü olan ve global arenada sektöre sürdürülebilirlik konusunda da yön veren Consumer Goods Forum (CGF - Tüketici Ürünleri Forumu) üyesidir. Bu foruma üye olan tüm şirketler gibi Migros’ta 2025 yılı itibariyle gıda atıklarını yüzde 50 azaltma konusunda taahhüt vermiştir. Migros, bu taahhüde uygun olarak büyük bir hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir.

Migros, kayıpları kaynağında azaltma hedefi doğrultusunda operasyonlarından doğan gıda imhalarına odaklanıyor. Fazla stoklamadan doğan kayıpları önlemek amacıyla, 2018 yılında, meyve sebzede otomatik sipariş sistemini devreye alan Migros, bu sistem ile ilk olarak denediği 114 mağazada, meyve – sebze imhalarını 3,4 puan düşürmeyi başardı. Doğru stoklama, saklama ve sunumla, ürünleri tüketicilere ulaştırmaya önem veren Migros, tüm bu çalışmalarla doğru orantılı olarak, son kullanma tarihi yaklaşan taze ürünlerde %25 - 50 arası indirim fırsatları sunarak bu ürünlerin değerlendirilmesine katkı sağlamış ve 2018 yılında toplam 10 MigrosJet mağazasının cirosu kadar gıda kurtarmıştır.

GIDAYA SAYGI PROJESİ

Migros, 2017 yılından bu yana görsel olarak satış kriterlerini karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun ürünlerini web tabanlı bir bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Bağışlanabilir durumdaki gıda ürünleri ile ihtiyaç sahiplerinin talepleri aynı platformda eşleşiyor. Böylece bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde yüz değerlendirilmiş oluyor.

2018 yılında 528 ton gıda bağışı yaparak ,yıl içerisinde 1.124.023 öğün gıdanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayan Migros, projeyi ülke çapında yaygınlaştırmaya devam ediyor.

GIDA KAYBI VE ETİKET OKUMA ARAŞTIRMASI

Migros öncülüğünde, perakende ve hızlı tüketim sektörünün önde gelen şirketlerinin katkılarıyla, 2018 yılında, Gıda Güvenliği Derneği tarafından gıda kaybına yol açan tüketici algıları ve davranışlarını belirlemeye yönelik bir araştırma gerçekleştirildi. Nielsen Araştırma Şirketi aracılığıyla gerçekleşen  

bu araştırma sonucunda elde edilen çıktılardan yola çıkılarak, tüketicilerin daha bilinçli alışveriş yapması ve gıda kaybını önleyici çözümler konusunda farkındalık çalışmaları yapılması planlanmaktadır.

KALAN TAZELER KÜÇÜK DOSTLARIMIZA

 

Migros, orman, sokak ve barınak hayvanlarının beslenmesi için, 2014 yılından bu yana “Kalan Tazeler Küçük Dostlarımıza” projesini gerçekleştiriyor. Mağazalarda son kullanım tarihi yaklaşan ancak hala tüketilebilir olma özelliğini koruyan gıda ürünleri, dernekler aracılığıyla, orman, sokak ve barınak hayvanlarının beslenmesi için bağışlanıyor. Proje kapsamında, 2018 yılında 641 ton gıda bağışında bulunan Migros bununla birlikte, Mersin ve Antalya meyve-sebze depolarında 298 ton gıda, çiftlik hayvanlarının beslenmesi için teslim etmiştir.

ORGANİK ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ

 
Migros, 2018 yılında 641 mağazasında, Gebze Dağıtım Merkezi’nde ve Bursa sebze-meyve deposunda 5.281 ton organik atığı kaynağında ayrıştırarak biogaz tesisine gönderdi. Bu atıklardan biyogaz veya kompost elde ederek, 100 watt’lık bir ampulü 11 milyon saat çalıştırabilecek bir enerji üretmiştir.