Uluslararası Katı Atık Birliği ISWA'nın her yıl düzenlediği en önemli uzmanlık konferansı olan ISWA Dünya Kongresi bu yıl Sırbistan'nın Novi Sad kentinde gerçekleştirildi. Bu kongre, küresel bir sorun olan katı atık konusuyla ilgilenen bütün tarafları tek yerde bir araya getiren ve birbirine bağlayan en önemli etkinliklerden biri olma özelliğimi koruyor. Her yıl, bilim ve uzman camiasından temsilciler, bu alandaki küresel şirketlerin temsilcileri ile siyasetçiler ve devlet adamları Dünya Kongresi'ne aktif olarak katılmakta. 30 yılın ardından Uluslararası Katı Atık Birliği ilk defa Dünya Kongresi'nin organizasyonunu Güney Doğu Avrupa'dan bir ülkeye emanet etti. Bu yıl, Novi Sad'daki Dünya Kongresi'ne 72 ülkeden 1300'ü aşkın katılımcı geldi.

EXPRA bu yılki konferansta önemli bir rol oynadı: Joachim Quoden iyi yönetişim ve GÜS (Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu) ile ilgili iki çalıştayı yönetti ve depozito oturumunda konuşmacıydı; Monika Romenska iletişim konusunda en iyi uygulamaları sundu; EXPRA'yı temsilen ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk de kayıt dışı sektör Yuvarlak Masa toplantısında ortak çıkarlarımızı temsil etti.

Kayıt Dışı Sektör Oturumu

ISWA Kongresi'nin resmi programına ilk kez kayıt dışı sektörle ilgili 4 oturum dahil edildi. Oturumlara, STK temsilcileri, kayıt dışı geri dönüşüm ve atık toplama işletmeleri, GÜS örgütleri ve danışmanlık şirketleri katıldı. EXPRA'yı, ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü ve EXPRA GÜS Uygulama Çalışma Grubu başkanı Alphan Eröztürk temsil ederken, Bulgaristan, Makedonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'dan üyeler de bazı oturumlara katıldı.

Oturumlarda atık toplayıcılar/geri dönüşümcüler, yerel yönetimler, atık yönetimi şirketleri ve Üretici Sorumluluğu Örgütleri arasındaki ilişkilerle bazı en iyi uygulamalar ve mevcut sorunlara çözümler tartışıldı. Sırbistan, Makedonya ve Kosova'daki kayıt dışı sektörün durumuyla Brezilya, Güney Afrika ve Kolombiya'da kayıt dışı sektörün entegrasyonu ile ilgili bazı uluslararası örnekler de paylaşıldı.

Türkiye'deki durumu anlatan Sayın Eröztürk'ün sunumunda sokak toplayıcılarına dair bilgiler ve çözüm alternatifleri ile çıkarılan dersler vardı. Eröztürk, kayıt dışı sektörün Balkanlar'da GÜS sistemlerinin faaliyetleri üzerindeki etkisine (mali ve maddi kayıp) ilişkin bazı tahminler gösterdi. Çok dengeli bir sunum yapan Sn. Eröztürk, bütün paydaşların kayıt dışı sektörü yasal hale getirmek için çalışması gerektiğinin, çünkü kayıt dışı faaliyetlerin bir seçenek olamayacağının altını çizdi.

Eröztürk katılımcıları Türkiye'de buna karşılık bulunan pratik çözümler konusunda bilgilendirdi: Sokak toplayıcıları, Atık Yönetim Şirketleriyle işbirliği içerisinde "bireysel toplayıcı" olarak çalışabilir. Bir ruhsatları olmaz, ama bir listeye dahil edilirler ve toplama noktaları ile buralardan sorumlu olacak kişiler belirlenir. Atık Yönetim Şirketleri topladıklarını sokak toplayıcılarından piyasa fiyatlarından fatura karşılığı alır. Böylece çöp konteynerlerinin eşilmesi veya bunlara zarar verilmesi önlenir. Listede bulunmayan sokak toplayıcıları da sokaklardan men edilir. Bu fikrin destek görmesi için stopajın %10'dan %2'ye düşürülmesi gerekir.

Kayıt dışı atık toplayıcılarıyla ilgili konular ISWA içinde önem kazandıkça, EXPRA ve üyeleri de, gelecekteki çözümler ve yasal önlemlerde dengeli bir temsil olması için tartışmalara aktif olarak katılmaya devam edecek.

www.expra.eu