Rapora göre "atık yönetimi geliştirildi, fakat Avrupa sirküler ekonomiden hâlâ çok uzakta."

Olumlu yönde gelişmeler, kişi başı kentsel atık üretiminin 2004 - 2012 yılları arasında %4 oranında azaldığını ve 481 kilograma düştüğünü gösteriyor. Atık üretiminin ötesine bakıldığında, Avrupa'da atık yönetiminin geliştiği yönünde işaretler de var. 2004 - 2010 yılları arasında EU-28, İzlanda ve Norveç, çöp birikim bölgelerine atılan atıkların yüzde 31 seviyesinden (mineral, yanık, hayvan ve sebze atıkları dışarıda tutularak) yüzde 22'lere gerilediğini bildirdi.Bunun sebeplerinden biri olarak kentsel atıkların geri dönüşüm oranlarının 2004'te %28 iken 2012'de %36'ya çıkması görülüyor.

5-10 yıllık trendlerle ilgili olarak rapor, daha az çöpe gittiğini gösteriyor. Bunun sebebi olarak daha az atık üretimi, geri dönüşüm ve enerji geri kazanımının daha fazla yapılması görülüyor. Ne var ki 20+ yıllık genel görünümde, atık önleme planlarının uygulanıyor olmasına rağmen hâlâ toplam atık üretiminin yüksek olduğu görülüyor. 

EEA Direktörü Hans Bruyninckx'e göre rapor, komisyona daha iyi bir sirküler ekonomi teklifiyle gelmesi konusunda baskı uyguluyor. Bruyninckx konuyla ilgili olarak şunları belirtiyor: "Sirküler ekonominin ve kaynak verimliliğinin sağlıklı ve rekabetçi bir ortam için hayati bir önem taşıdığını gözler önüne sermek; bu konuya odaklanmanın Avrupa'nın rekabetçiliğine, iş imkanları sağlamasına ve ekonomik performansına katkı sağladığını göstermek için önemli çalışmalar yaptık. Dolayısıyla daha sağlam uygulama paketleri görmeyi bekliyoruz."

Raporun duyurulduğu basın toplantısında konuşan Çevresel Komisyon Üyesi Karmenu Vella ise yeni sirküler ekonomi paketiyle ilgili ifadelerde bulundu: "Biz sadece hedefler koyma anlamında arzulu değiliz. Bunların ortaya çıkması, uygulanması ve sonuç alınması konularında arzuluyuz. Gelecekteki ürünlerin daha dayanıklı, tekrar kullanılabilirliği ve tamir edilebilirliği, ve doğal olarak geri dönüştürülebilirliği yüksek ürünler olmasını istiyoruz. Geri dönüştürülmüş ürünlerle ilgili bir pazar yaratmamız gerekli. Belli miktarda geri dönüşüm var ama o geri dönüşümün pek azı tekrar üretime dönebiliyor."