Ambalaj Atıkları ve Sürdürülebilirlik Forumu'nun 22'ncisi AB enstitülerinin, sektörel temsilcilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, gerek katılımcı gerekse konuşmacı bazında geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

EXPRA, etkinliğin organizasyonuna geçen sene olduğu gibi bu sene de destek verdi. EXPRA'nın yönetimindeki ve üye kuruluşlarındaki çeşitli görevlerde temsilcileri de toplantı moderatörü, konuşmacı ve katılımcı olarak etkinlikte yer aldılar.

Açılış konuşmasını DG Environment Avrupa Komisyonu Genel Direktörü Karl Falkenberg yaptı. Falkenberg konuşmasında, komisyonun Atık Hedefleri Teklifi'nin geri çekilmesiyle ilgili atacağı adımlara dair gelecek planlarından bahsetti.

Falkenberg, atık yönetiminde kanun hükmünde sayılabilecek yeni teklifler üzerindeki çalışmalardan ve sirküler ekonomide boşlukların doldurulması yönünde alınacak inisiyatiflerin de başladığına vurgu yaptı.

Forumun ilk paneli, iş dünyası ve STK'ların, geri dönüşümü daha verimli kılacak uygulanabilir konular üzerine fikir alışverişleri yapmalarına ve ambalaj değer zincirinde yer alan değişik partilerin finansal sorumluluklarını tartışmalarına olanak tanıdı.

Malta Çevre Bakanı Hon. Leo Brincat, atık hedeflerinde teklif edilen değişikliklere üye ülkelerin yaklaşımlarını ortaya koydu.
Brincat, tüm diğer faktörlere ek olarak atıkların kaynak olarak değerlendirilebilmesinin önemli olduğunu ve Malta'nın geri dönüşüm oranlarını yükseltmek adına çalışmalarını arttırdığını belirtti. Brincat ayrıca şu anki Atık Paketi üzerinde yapılan çalışmaların, yeni tekliflerin hazırlanmasında dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Yüksek seviye konuşmacılar arasında bazı EXPRA temsilcileri de yer aldılar. EXPRA Başkanı William Vermeir de Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) ilgili bir oturumu yönetti. Oturumda, Avrupa'daki ambalaj sektörüyle ilgili Genişletilmiş Üretici Sorumluluğunda maliyet yükümlülüklerinin dengesizliği konusu ele alındı.

AB kapsamında ambalaj atıkları yönetmeliğiyle ve hedefleri ilgili bölgesel perspektifler paneli esnasında EcoRom Ambalaje'den Liliana Nichita, GÜS sistemlerinin yerel yönetimlerle işbirliği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Sektörden ileri düzey konuşmacılar ve AB Komisyonu, kaynakların verimli kullanımında atıkların önemi konusunda fikir alışverişinde bulundular. DG Environment'tan Michele Galatola, ürün bazında çevresel ayak izi alanında süregiden işleyiş hakkında bilgiler verdi. Ayrıca IKEA, Unilever, Tetra Pak International ve Dow Europe'un temsilcileri de sektörel sürdürülebilirlik inisiyatiflerini tartıştılar.
Temsilciler inovatif ürün tasarımlarıyla beraber, paketleme şekillerinin geniş kapsamıyla atık, çevre ve verimlilik stratejilerine uygunluğu bilgilerini de paylaştılar.

Etkinlik, Avrupa Çevre Bürosu'ndan Stephane Arditi, EUROPEN'den Virginia Janssens gibi konuşmacıların da katılımıyla paketleme ve ambalaj atıkları alanlarında politikaların ve açılımların anlaşılır bir özetini sunması anlamında önemliydi. Ayrıca konu üzerinde çalışanların birbirleriyle iletişime geçmesi bakımından da benzersiz bir fırsat sunmuş oldu.

Forum hakkında detaylı bilgi için : http://www.packagingwasteforum.com/