Sınırda Karbon Düzenlemesi 1 Ekim 2023’te Devreye Giriyor
“Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) kapsamındaki raporlama yükümlülüğü 1 Ekim’de başlıyor. Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı dokümanda 1 Ekim’den itibaren AB’nin yapacağı ithalatta, SKD kapsamındaki ürünlerin emisyonlarının raporlanması gerekeceği hatırlatıldı. Yılın son çeyreğinde gerçekleşecek ithalata ilişkin bildirimlerin Ocak sonuna kadar yapılması gerekiyor. Raporlama yükümlülüğünün ilk yılında, ithalatı gerçekleştiren firmalar (i) AB metoduna uygun tam raporlama, (ii) ithalatın gerçekleştiği ülkenin ulusal sistemine uygun raporlama, (iii) referans değerlere bağlı raporlama yapabilecekler. 1 Ocak 2025’ten itibaren ise sadece AB metodu kabul edilecek.”
AB, Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKDM) kapsamının genişletilmesi ve AB üyesi olmayan ülkelerde uygulanacak tarife üzerinde anlaşmaya vardı.
Avrupa Birliği’nin vardığı anlaşma doğrultusunda demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen gibi ürünlerin yanı sıra vidalar ile cıvatalar gibi bazı alt ürünler de Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM – SKDM) kapsamına alındı. AB emisyon ticareti sistemi (Emission Trading System, ETS) kapsamında sera gazı salımına yönelik ücretsiz izin alan bu sektörlerdeki şirketlerin izinlerinin de aşamalı biçimde kaldırılmasına karar verildi.
Yeni düzenlemeyle, AB’ye ithalat yapan şirketlere, üretim yaptıkları ülkede ödenen karbon fiyatı ile AB’deki karbon fiyatı arasındaki farkın karşılanması için SKDM sertifikaları satın alma zorunluluğu getirildi. Sadece AB ile aynı iklim hedefine sahip ülkeler, SKDM sertifikaları almadan AB’ye ihracat yapabilecek. Böylelikle üretimin AB üyesi olmayan ülkelere kaymasının da önüne geçilecek. Bu düzenlemeyle birlikte AB, SKDM ile karbon fiyatlandırma sistemine sahip olmayan ülkelerde üretilen yüksek karbon ayak izi olan ürünlerin ithalatını da azaltmayı hedefliyor.
Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organisation, WTO) kurallarına tam uyumlu olacak şekilde tasarlanan yeni yasa, 1 Ekim 2023’ten itibaren geçerli olacak. Komisyonun SKDM düzenlemesini memnuniyetle karşıladığını belirten Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “SKDM, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın en önemli parçasını oluşturuyor. Bu düzenleme ile iklim hedeflerimizi bir üst seviyeye taşıyoruz.” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise, “Anlaşma, bizi bu on yılın sonuna kadar emisyonları en az yüzde 55 oranında azaltmaya yönelik önlem paketimizi tamamlamaya bir adım daha yaklaştırıyor. Attığımız her adımda, ekonomimizi ve toplumumuzu iklim açısından nötr bir geleceğe doğru emin adımlarla yönlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Geri Dönüşüm Ekonomisi