013Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, dünya çapında yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişin maliyetinin altı yıl içinde geri kazanılabileceğini söylüyor.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, 145 ülkeyi inceleyen araştırmacılar, temiz enerjiye geçmenin ve tüm enerji sektörlerini elektriklendirmenin elektrik kesintilerine veya fiyatlarda artışa yol açmayacağını belirtti. Araştırmaya göre fiyatlar hemen düşecek ve yüzde100 yenilenebilir enerjiye geçişin tüm ön maliyetleri sadece 6 yıl içinde geri ödenecekti.

Rapora göre temiz enerji, enerji birimi başına ortalama maliyeti yüzde 12 oranında azaltacak ve bu da toplamda yıllık yüzde 63 daha düşük enerji maliyeti sağlayacak.

Çalışma, Stanford Üniversitesi’nde inşaat ve çevre mühendisliği profesörü ve Atmosfer/Enerji Programı Direktörü Prof. Mark Z. Jacobson tarafından yönetildi. Jacobson’a göre, “Tüm enerji sektörlerini elektriklendirerek; temiz, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi; bu elektrikten ısı, soğuk ve hidrojen yaratmak; elektrik, ısı, soğuk ve hidrojenin depolanması; genişleyen iletim; ve bazı elektrik kullanım zamanını değiştirerek, her yerde güvenli, ucuz ve güvenilir enerji üretebiliriz.”

Jacobson, temiz, yenilenebilir bir enerji sistemine geçişte dünya çapında enerji kullanımının hemen yüzde 56 oranında azalacağını belirtiyor. Tasarruf, temiz enerjinin yakma sistemlerine göre verimliliği ve ayrıca fosil yakıt elde etmek için enerji harcamasına gerek kalmadığı için verimlilikten kaynaklanmaktadır.

Araştırma ekibi değerlendirmelerini yapmak için kara ve deniz rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, güneş ısısı, jeotermal elektrik ve ısı, hidroelektrik ve az miktarda gelgit ve dalga elektriğine baktı. Piller, en yaygın elektrik depolama çözümüydü ve ekip, dört saatten fazla depolama süresine sahip pillerin gerekli olmadığını tespit etti.

Rapora göre, dünyadaki karbondioksitin yüzde 99,7’sini üreten 145 ülkedeki sistemleri güncellemek için tahmini 62 trilyon dolar gerekli olduğundan, fiyatlar düşük değil. Ancak yenilenebilir enerjiye geçiş, yılda 11 trilyon dolarlık anında tasarruf sağlıyor. Bu, eğer bu ülkeler sadece değişikliği yapmaya istekli olsaydı, dünyanın altı yıl gibi kısa bir sürede peşin maliyetleri dengeleyebileceği anlamına geliyor.

Jacobson ve ekibi, dünyanın 2050’ye kadar kesinlikle yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmesini tavsiye ederken, ekibin hedefi, 2030 yılına kadar dünyanın yüzde 80’inin geçişi gerçekleştirmesini sağlamak.

Araştırmaya aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz:

https://web.stanford.edu/group/efmh/jacobson/Articles/I/145Country/22-145Countries.pdf