Haberler

CDP 19Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010 yılından bu yana Türkiye ayağını yürüttüğü, dünyanın en büyük kurumsal çevre raporlama platformu olan CDP’nin, 2018 yılı Türkiye sonuçları, 27 Mart 2019, Çarşamba günü, Zorlu PSM’de düzenlenen “CDP Türkiye İklim Değişikliği Konferansı” ile kamuoyuna duyuruldu.

CDP İklim Değişikliği ve Su Raporu’na göre;
• Türkiye’den CDP’ye yanıt veren şirketlerin büyük çoğunluğu (%93), iklimle bağlantılı riskleri tanımlarken, bu risklerin iş faaliyetleri üzerinde finansal ve stratejik etkiler yaratabilecek güçte olduğunu vurguluyor.

• CDP’ye yanıt veren şirketlerin neredeyse hepsi (%95’i) şirketlerinde iklim değişikliği konusunun yönetim kurulları seviyesinde ele alındığını belirtiyor.

• Türkiye’den CDP’ye yanıt veren şirketlerin %81’i şirketlerinin tüm faaliyetlerini kapsayan su politikalarına sahip olduklarını bildirdiler. Şirketlerin %92’si ise suyla ilgili kamu politikalarını doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyebilecek faaliyetlerde bulunduğunu raporladı.

• Yönetim kurulları da artık su güvenliği konusunun önemini ve aciliyetini kavramış durumda.

CDP’nin Türkiye sonuçlarının açıklandığı konferansta ayrıca “CDP Türkiye İklim Liderleri” Ödülleri de sahiplerini buldu. Törende; Arçelik, Aselsan ve Garanti Bankası “CDP Türkiye Liderleri Ödülü”nü aldılar.

skdgkİş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Mart Salı günü gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısının ardından, yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, geçen yıl devraldığı Başkanlık görevini devam ettirmek üzere seçildi. PwC Danışmanlık Ortağı Ediz Günsel ve Eczacıbaşı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Ata Selçuk Başkan Yardımcısı olurken Sütaş Süt Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz Saymanlık görevine getirildi.

SKD Türkiye’nin 2021 yılına kadar görev yapacak Yönetim Kurulu’nun belirlendiği Olağan Genel Kurul Toplantısı’ndan önce ayrıca Yekta Kopan’ın moderatörlüğünü yaptığı çeşitli paneller gerçekleştirildi.

“Gelecek Gençler için Sürdürülebilir mi?”, “Döngüsel Ekonomi”, “Sürdürülebilirlik Raporlaması”, “Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği” başlıkları altında dernek grup başkanları, üye şirketlerin ve birlikte proje yapılan paydaş kurumların üst düzey yöneticilerinin konuşmacı olarak yer aldığı paneller ile sürdürülebilirlik konusu çeşitli yönleriyle ele alındı.

Gelecek Gençler için Sürdürülebilir mi? Panelinde Yekta Kopan’ın konukları, daha önce Akçansa Biyoçeşitlilik Yarışması’nda finalist olan Özel Çakabey Koleji öğrencileri Defne Sallı ve Tuan Dolmen idi. Defne Sallı “İçinde yaşayacak bir dünya olmaz ise geleceğin ne önemi var” sözleri ile gelecek ve sürdürülebilirlik kesişiminde durmamız gereken noktayı özetlerken, Tuan Dolmen “Sürdürülebilirlik, dünya vatandaşı olmanın gerektirdiği bir sorumluluktur.” diyerek gençlerin önceliğini ifade etti.

coca cola fabrikaÇEVKO Vakfı üyelerinden Coca-Cola İçecek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan ‘Sıfır Atık’ seferberliği kapsamında Elâzığ ilinde yer alan Hazar Damla Su Fabrikası’ndaki dönüşümü tamamladı. Hazar Fabrikası ile Türkiye’de ‘Sıfır Atık’ statüsünde üretim yapan fabrika sayısını dörde çıkaran Coca-Cola İçecek tüm fabrikalarında bu dönüşümü tamamlamayı hedefliyor.

Daha az atıkla, daha kaliteli üretim!
Son 8 yılda PET ambalajlarında yürüttüğü hafifletme çalışmaları ile 15 bin ton daha az plastik kullanan CCI, piyasaya sürdüğü ambalajların %54’ünü geri dönüşüme kazandırıyor ve ayrıca Coca-Cola fabrikaları arasında enerji ve su tasarrufu açısından en iyi performansı gösteren şişeleyiciler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl Elâzığ, Çorlu ve Ankara fabrikalarında ‘Sıfır Atık’ statüsünde üretime başlayan ve bu yıl Elazığ’da yer alan su fabrikasını da sıfır atık ile üretime geçiren CCI, bu uygulamayı Türkiye’deki 10 fabrikasında hızla yaygınlaştırmayı hedefliyor.

‘Çevresel ayak izimizi azaltıyoruz’
CCI’ın faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde sorumlu kurumsal vatandaşlık ilkelerinden taviz vermediğini belirten Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım, “Sürdürülebilirlik stratejimizi yürütürken paydaşlarımızın önceliklerine odaklanıyor, tüm operasyonlarımızı çevre üzerindeki etkimiz konusunda bilinçli bir şekilde yürütüyoruz. Daha az atık üretme, toplam karbon ayak izimizi azaltma, enerji verimliliğimizi artırma ve su yönetimine ilişkin çalışmalarımız ile çevresel performans hedeflerimize doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi 100 Endeksi’nde yer alan tek Türk şirketi olarak; yaptığımız çalışmalarla işimizin devamlılığını sağlarken, içinde yaşadığımız çevre ve toplumun iyileştirilmesine de katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

mutfak cevko webMutfak; evimizin en işlek, en çok tüketimin yaşandığı bölümüdür. Mutfağınızda geri dönüşüm yapmanızın, değerlendirmenizin ve daha az tüketmenizin size pek çok faydası var. Bu adımlar mutfağınızı düzenli tutmanıza yardımcı olur, tasarruf etmenizi sağlar, çevreye katkı sağlamanın tatminini yaşatır ve sizi daha mutlu bir birey yapar.

Mutfağınızda uygulamak için 7 temel ipucu:
1. Mutfağınıza bir geri dönüşüm kutusu koyarak başlayın.
Ambalaj atıklarını ayrı toplamaya mutfağınızdan başlayabilirsiniz. Çöpten ayrı bir şekilde, temiz ve kuru olarak ayırdığınız ambalaj atıklarını bu kutuya atın. Banyonuzda kullanılan ambalajlı ürünler için banyoya bir kutu daha koyabilir ya da onları da mutfağınızda ayrı biriktirebilirsiniz. Ambalajları geri dönüşüme atmadan ezerek küçültürseniz atık kutularınızdan da tasarruf etmiş olursunuz.
Evinizde geri dönüşüm için ayrı topladığınız ambalaj atıklarınızı size en yakın geri dönüşüm kumbarasına atabilirsiniz. Camları diğer ambalajlardan ayrı biriktirmeyi unutmayın. Geri dönüşümünü kolaylaştırmak için camlar ayrı kumbaralarda toplanıyor. Yaşadığınız ya da çalıştığınız mahallede geri dönüşüm yapılmıyorsa belediyenizin çevre koruma ya da temizlik işleri müdürlükleri ile iletişime geçin, taleplerinizi iletin.

2. Sanatçı gözüyle bakın
Daha dün çöp olarak bakıp attığınız şeylere bir daha bakın. “Birilerinin çöpü, bir başkasının hazinesidir.” diye bir söz vardır. Çok doğru… Atıklarınız yapabileceğiniz çok şey var. Mutfağınızda ya da evinizde işe yarar başka şeylere dönüştürebilir, çocuklarınızla etkinlikler yapabilir, atıklarla yukarı dönüşüm yapan bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Yumurta kartonlar, tuvalet kâğıdı ya da kâğıt havlu ruloları, plastik şişeler dekoratif ve güzel ev eşyalarına dönüşebilir. Çocuğunuzun okul projesi olabilir. Biraz yaratıcılığına kalmış.

eu flag flagge symbolbild pixabayAvrupa Komisyonu, küresel rekabet edebilirliklerini artırmak için temiz teknolojiye 10 milyar Euro tutarında yatırım yaptı.

İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cañete, “2050 yılına kadar iklim nötr bir Avrupa için stratejik vizyonumuzu kabul ettikten üç ay sonra, yatırımları bu alandaki kilit yere yapıyoruz.” dedi.

AB İklim Eylemi, Avrupalıların sağlık ve refah düzeylerini hemen etkileyebilecek bir dizi faydaya sahiptir; bu, yerel yeşil işlerin yaratılmasından, azalan enerji faturalarından ve daha temiz, daha verimli toplu taşımacılıktan kaynaklanmaktadır.

Miguel Arias Cañete şunları ekledi: “Amacımız, tüm Avrupalılar için modern, rekabetçi ve sosyal açıdan adil bir Paris Anlaşması ile uyumlu bir ekonomi oluşturmaya devam etmektir. Bunun olması için endüstriyel ölçekte temiz, yenilikçi teknolojilerin kullanılmasına ihtiyaç duyacağız. Bu nedenle, enerji yoğun sektörlerde, karbon yakalama, depolama ve kullanımda, yenilenebilir enerji sektöründe ve enerji depolamada son derece yenilikçi teknolojileri pazara sunmak için yatırım yapıyoruz. Bugün tüm Üye Devletlerde teknolojik çözümleri açığa çıkarıyoruz ve Avrupa'da modern ve iklim açısından nötr bir topluma geçişimizde ileri sarma düğmesine basıyoruz. ”
Komisyon, 2020'de İnovasyon Fonu kapsamında ilk teklif çağrısını başlatmayı ve ardından 2030'a kadar düzenli çağrı yapmayı hedefliyor.

Komisyon, temiz teknolojiler söz konusu olduğunda Avrupa'nın öncü olmasını sürdürmek istiyor. Geçen yıl, Avrupa Komisyonu, tarafsız bir ekonomi için 2050 yılına kadar uzun vadeli stratejik bir vizyon benimsemişti.

Bu vizyon, hedefler koymak değil, yeni ve yenilikçi endüstriler, işletmeler ve ilgili meslekler geliştirmek için paydaşlara ve girişimcilere ilham vermek için bir yön ve plan duygusu oluşturmaktır.

atik semp 2019Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi, çevre koruma ve ekonomik getirinin birlikte ele alınması ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesi ile sıfır atık yönetim politikasının hedef, risk ve faaliyetlerinin daha şeffaf ve analitik bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Antalya’da “2019 Atık Yönetimi Zirvesi” düzenlendi.
“Atık Yönetimi Zirvesi”nde geniş çaplı yer verilen sıfır atık yönetiminde, iyi uygulama örnekleri, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemi, gıda atığının azaltılması, israfın önlenmesi, AB ülkelerindeki özel atık yönetimi uygulamaları, depozito uygulamaları, sıfır atık kapsamındaki sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması konularına yer verildi.

Zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, 2015 yılında 32 milyon ton olan Türkiye’deki evsel atık miktarının 2023’te 38 milyon tona yükseleceğini söyledi.

Ecel’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de oluşan evsel atıkların %55,5’lik bölümünü organik, %6’lık oranını plastik, %10’unu kâğıt-karton, %4’ünü cam, %2’sini metal kalan kısmını ise diğer tür atıklar oluşturuyor.

Zirvenin ikinci gününde Prof. Dr. Şule Orman’ın başkanlığını yaptığı Atık Önleme Yaklaşımı oturumunda, ÇEVKO Vakfı Kamu ve Dış İlişkiler Müdürü Alphan Eröztürk, Atık Önleme Yaklaşımı ve Döngüsel Ekonomi konulu bir sunum gerçekleştirdi.

sifir atik afisCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 26 Eylül 2017'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile başlayan, ÇEVKO Vakfı ve üyeleri tarafından desteklenen Sıfır Atık Projesi’nde gelinen son durumu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum değerlendirdi.

Çevreyi korumak ve kirlilikle mücadele kapsamında ortaya konulan politika ve stratejilerin, mevcut ekonomik sistemle uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi destekleyen doğrultuda olması gerektiğini belirten Kurum, bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının öneminin daha da ortaya çıktığını ifade etti.

Bu noktada çevreci bir yaşam modeli olarak sıfır atık yaklaşımı ile karşılaşıldığına işaret eden Kurum, son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmalarının hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaştığını vurguladı.

Kurum, sıfır atığın, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedef olduğunu kaydetti.

cocuk tiyatrosu 18ÇEVKO tarafından geri dönüşüm bilincini ilk öğretim yaşındaki çocuklara aşılamak için hazırlanan ve ilk kez 2010 yılında sahnelenmeye başlanan Dönüşüm İyi Gelecek adlı ÇEVKO Çocuk Tiyatrosu 2018’de Türkiye genelinde 28 kez sahnelerek 8.000’i aşkın çocuğa ulaştı

ÇEVKO Çocuk Tiyatrosu, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Eskişehir, Ordu, Antalya, İzmir ve Aydın’da çıktığı turnelerle toplam 28 oyun sahneledi.

2016’da senaryosu yenilenen Dönüşüm İyi Gelecek müzikli çocuk oyununda ambalaj atıklarının çöpe değil de geri dönüşüm kutularına atılması gerektiği anlatılırken, çocuklar geri dönüşüm maddelerinin neler olduğunu da öğreniyorlar. Zaman zaman çocukların da dahil olduğu oyunda ÇEVKİ, Su ve Toprak'ın çevreye zarar veren arkadaşları Ateş'e ambalaj atıklarını öğretmek için verdikleri mücadele ele alınıyor.

Geri dönüşüm bilincini oluşturmak ve yaygınlaştırmak için eğitim çalışmalarına özellikle ilk öğretim öğrenci ve öğretmenlerine yönelik olarak devam eden ÇEVKO, bundan sonra da Türkiye’nin dört bir yanında iş birliği içerisinde olduğu belediyelerin de desteği ile çocuklara ulaşmaya devam edecek.

everestÇin’in, Everest dağının Tibet Özerk Bölgesi’nde bulunan kısmını "biriken çöpler" nedeniyle turistlere kapattığı bildirildi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, geçen ay sonunda alınan ve daha sonra kamuoyuna duyurulan karar çerçevesinde 5 bin 200 metreden yüksek alanlar, ekolojik koruma gerekçesiyle turist ziyaretine daimi olarak kapatıldı.

Kararın alınmasında, geçen yıl 5 bin 200 metreden yüksek bölgelerde 8,4 ton, daha alt bölgelerde ise 335 ton çöp toplanması etkili oldu.

Karara göre 5 bin 200 metre ve alt kısımlara tırmanacak kişilerden çöplerini geri getirmeleri gerekecek. Tırmanma izni olan dağcılar, 5 bin 200 metreden yükseğe tırmanabilecek. Dağın Tibet kısmından tırmanacak kişilerin sayısı ise bu yıl için 300 ile sınırlandırıldı.

Çin Dağcılık Cemiyetinin verilerine göre geçen 8 yılda 40 ülkeden 20 binden fazla kişi, Everest Dağı'na tırmandı. Dünyanın zirvesi olarak bilinen Everest Dağı, Nepal ile Çin sınırı arasında yer alıyor. Çin'de dağa tırmanışlar Tibet Özerk Bölgesi’nden yapılıyor.

Konuyla ilgili South China Morning Post haber videosunu buradan izleyebilirsiniz. 

Kaynak: Anadolu Ajansı 

egitici egitimi tepebasiÇEVKO Vakfı’nın, 2009 yılında hayata geçirdiği "Gelecek İçin Geri Dönüşüm" eğiticinin eğitimi projesi 10. Yılına girdi. Bugüne kadar 10.000’i aşkın öğretmene geri kazanım ve çevre eğitimi veren ÇEVKO, proje ile 800 bini aşkın öğrenciye ulaştı.

Eğiticinin Eğitimi projesi 2018-2019 öğretim yılından itibaren 3 yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığı ile Vakıf arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülecek.

3 yıllık süre içerisinde toplamda 36 ilçede yürütülmesini öngören protokol kapsamında içinde bulunduğumuz öğretim yılında toplam 10 ilçede planlanan eğitici eğitimleri tamamlandı. Bu doğrultuda, Ankara’nın Altındağ, Etimesgut, Sincan, Yenimahalle; İstanbul’un Bağcılar, Pendik, Sancaktepe; İzmir’in Bornova, Aydın’ın Söke ve Eskişehir’in Tepebaşı ilçelerinde düzenlenen eğitimlerle 2.229 öğretmene ulaşıldı.

Program çerçevesinde bu öğretim yılında 10 ilçede 374 ilköğretim okulundan gelen öğretmenlere verilen eğitici eğitimleriyle toplam 64 bin ilköğretim 4. Sınıf öğrencisine ulaşıldı ve geri dönüşüm eğitimlerinin aktarılması sağlanıyor.

Proje kapsamında ayrıca, çevre ve geri dönüşüm eğitimi alan öğretmenlerin rehberliğinde tüm ilkokullarda geri dönüşüm çalışmalarını yürütecek bir eğitsel kol oluşturuluyor. Eğitsel kollarla tüm öğrencilerin geri dönüşüm bilinci kazanması ve ambalaj atıklarını ayrı toplama alışkanlığı kazanması hedefleniyor. Bu amaçla projede yer alan okullara geri dönüşüm kutuları dağıtılıyor. Eğitimler, ÇEVKO müzikli çocuk oyunu Çevreci Kedi Çevki tiyatrosu ile de pekiştiriliyor.