News

pwp_logo_turkish.jpg

PepsiCo, geçtiğimiz yıl duyurduğu Fayda Gözeten Performans 2025 Ajandası sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilerleme kaydettiğini duyurdu. Şirket, ajandanın odaklandığı üç konu olan Ürünler, Dünya ve İnsan kapsamındaki hedeflerine ilişkin performansını geliştirirken aynı yıl içerisinde şirketin paydaşlarına sağladığı nakit getirisi 7 milyar Doları aştı.

En son yayımladığı Sürdürülebilirlik Raporunda PepsiCo ayrıca, Fayda Gözeten Performans üzerinden şirket, şirketin değer zinciri, yiyecek içecek endüstrisi ve dünya genelinde sürdürülebilir değişim yaratma arzusunu da tekrar ortaya koyuyor.

PepsiCo Başkanı ve CEO'su Indra K. Nooyi raporla ilgili değerlendirmesinde, "Geçtiğimiz yıl, çevremizdeki dünyanın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde uzun vadede üst düzey finansal sonuçlara ulaşma vizyonumuz olan "Fayda Gözeten Performans" kapsamında büyük işler başardık. O günden bu yana, daha besleyici ürünler üretmekten, çevresel ayak izimizi sınırlamaya, insanları ve faaliyetlerimizi yürüttüğümüz toplumları güçlendirmeye kadar 2025 Ajandamızı geliştirmek üzere çok çalışıyoruz. Bu yılki raporun da gösterdiği gibi, dünyanın her yerinde gerçek ve anlamlı bir ilerleme kaydediyoruz" dedi.

sur_kal_forumu_k_1.jpgİş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) ve Global Compact Türkiye (Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ağı) iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Finans Forumu'nun beşincisi, 29 Eylül 2017'de Zorlu Performans Sanatları Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Garanti Bankası ve Şekerbank'ın ana sponsorluğu ve TSKB'nin destek sponsorluğu ile düzenlenen forumun bu yılki teması, 2017 yılının uluslararası arenada sürdürülebilirlik başlıklarından özellikle iklim değişikliğinin oldukça öne çıktığı bir yıl olması sebebiyle "İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Finans Sektörü" oldu.

Küresel gelirin %10'u kaynak olarak ayrıldığı takdirde küresel ısınma 2 derecede sabitlenebilecek
Açılış konuşmasında iklim değişikliği sorununun artık içselleştirilmesi gerektiğinin altını çizen forumun onur konuğu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "Sanayi devrimiyle hız kazanan karbon salımı, dünyada artık geri dönüşü imkânsız bir noktaya geldi. Dünyadaki ormanlar insanlık olarak saldığımız karbonu kaldıramıyor. Buna rağmen fosil kaynaklı olmayan yenilenebilir enerjinin toplam enerji kaynaklarındaki payı %25'in altında. Bu durumun değiştirilmesi ve bu sürecin finanse edilmesi gerekiyor. Küresel gelirin %10'u kaynak olarak ayrıldığı takdirde küresel ısınma 2 derecede sabitlenebilecek. Aslında bu çok zor bir hedef değil. Bu ortak hedef için tıpkı bu forumda olduğu gibi iş birliği yapmamız, kamu ve özel sektör olarak el ele vermemiz çok değerli" dedi.

asd_25.jpgAmbalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 25. kuruluş yıldönümünü 29 Eylül akşamı Four Seasons Otel'de ASD Başkanı Zeki Sarıbekir'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir davetle kutladı. ASD üyelerinin ve sektör temsilcilerinin katıldığı gecede ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, derneğin son dönem çalışmalarını ve hedeflerini paylaştı. Gecede ambalaj sanayinin gelişmesine destek veren dernek ve kurumlarının temsilcilerine teşekkür plaketi verilirken, Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz" konulu sunumunu da katılımcılarla paylaştı.

Türk ambalaj sektörünün bugünlere teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ulaştığını belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: "Otomasyon ve Endüstri 4.0'ın sektörümüzde daha çok önem kazanacağına inanıyoruz. Bu nedenle teknolojiyi daha çok takip etmek, kendimizi sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundayız. Bunu yaparken de ürünlere katma değer katan ambalajın önemini doğru anlatmalıyız. Dernek olarak, bundan 8 yıl önce Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmamızı oluştururken, marka sahiplerine, tasarımcılara ve ambalaj üreticilerine uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırmayı amaçlamıştık. Kazanan firmaların katılabildiği WorldStar ve AsiaStar uluslararası ambalaj yarışmaları sayesinde, katma değere odaklanan Türkiye ambalaj sanayimiz küresel rekabette bir adım önde olacak. Küresel piyasalarda edilgen konumdan, yönlendirici konuma geçmek için bu yarışmalara devam edeceğiz."

surdurulebilirlik_raporu.pngDüzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar ana iş kollarında faaliyet gösteren Şişecam Topluluğu, 4. Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. İnsana, çevreye duyarlılık anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Şişecam Topluluğu, raporu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda düzenlendi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman "Şişecam Topluluğu sürdürülebilir büyüme modeli kapsamında, küresel pazarda ilk üç arasında yer alma hedefimize ulaşmak için yürütmekte olduğumuz stratejik planın öncelikli unsurları arasında, sürdürülebilirlik ilkelerine uyum yer alıyor. Yarattığımız değerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, süreçlerimizin sürdürülebilirlik perspektifinden değerlendirilmesine ve önceliklendirdiğimiz unsurların iş stratejilerimize entegre edilmesine kararlılıkla devam ediyoruz. 2016-2017 döneminde BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne girmiş olmamız, bu bağlamdaki yüksek performansımızın en önemli göstergelerinden biridir" dedi.

migros_atasehir.jpg

ÇEVKO Vakfı, mevzuatımıza göre 3. Sınıf atık Getirme Merkezi olarak tanımlanan satış noktaları ile iş birliği çalışmalarına devam ediyor. ÇEVKO Vakfı üyesi Migros ile geçtiğimiz yıl başladığımız ve bu yıl da ortaklaşa yürüttüğümüz proje ile Migros mağazalarına toplama-biriktirme ekipmanlarının konması ve geri dönüşüm konusunda mağazayı ziyaret eden tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktayız.
Mevzuatımıza göre satış noktalarında ambalaj atığı ve pillerin bulunması şartıyla en az 5 atık grubunu kapsayacak şekilde toplama-biriktirme ekipmanının bulunması zorunlu.
2016 yılında 104 mağazaya yerleştirilen toplama-biriktirme ekipmanları, 2017 yıl sonuna kadar 446 mağazaya daha yerleştirilecek ve toplam 550 mağaza atık getirme merkezi haline getirilecek. Mağazalara toplama-biriktirme ekipmanları yerleştirildikten sonra satış noktası ziyaretçilerinin geri dönüşüm konusundaki farkındalığını arttırmak ve alışverişlerinde geri kazanım yükümlülüklerini yerine getiren firmaların ürünlerini tercih etmeleri konusunda bilinç yaratmak amacıyla bir hediye çeki kampanyası hazırlandı.

egeev.2jpg.jpg

EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş.'nin, Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki idari binasının temeli atıldı. Ardından tesisin devam eden inşaatlarında incelemede bulunuldu.
Türkiye'nin en büyük cam geri dönüşüm tesisi olacağı belirtilen Egeçev Atık Yönetim A.Ş., yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak kapasiteye sahip olacak. Yaklaşık 35 milyon TL yatırım maliyetiyle tesis, cam geri dönüşüm sektörünün sanayileşmesi için atılan en önemli adım olarak hayata geçirilecek.
Programda açılış konuşmasını yapan Egeçev Atık Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Pınarbaşı katılımcılara teşekkür ederek, yatırım ve çalışmaların devam edeceğini söyledi.
ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar da geri dönüşüme değinerek, bu konudaki çalışmaların artarak sürdürüleceği mesajını verdi ve bu yatırım için Egeçev'e teşekkür ederek bu alanda örnek olması diledi.
Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin ise Egeçev'in katkısına dikkat çekerek "Yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak kapasiteye sahip olan bu önemli tesisin Turgutlu'ya kazandırılacak olmasının bizler için ayrı bir anlamı ve önemi bulunuyor" dedi.

tekirdag_tiyatro.jpg

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve ÇEVKO ile birlikte çevre duyarlılığını arttırmak ve çevre sağlığına katkı sağlamak amacıyla bir dizi çocuk tiyatrosu sahneledi.

‘Dönüşüm İyi Gelecek' sloganı ile Çorlu, Marmara Ereğlisi, Süleymanpaşa, Malkara ve Şarköy ilçelerinde düzenlenen tiyatro etkinliğine çocuklar ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada "Tiyatro oyununda çevreci kedi Çevki, evlerde meydana gelen atıkların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini katılan çocuklara müzik ve oyunlar ile eğitici ve eğlenceli bir şekilde anlattı. Çevre bilincini arttırmaya yönelik gerçekleşen tiyatro oyunu ile çevre temizliği ve geri dönüşümün önemini etkinliğe katılan çocuklar eğlenerek öğrendi. Böylece çocuklarımız hem çevre bilinci edinmiş hem de yaz tatillerinde eğlenceli vakit geçirmiş oldular. Her oyundan önce çocuklarla kısa temizlik çalışmaları da yapılarak çevre kirliliğine dikkatleri çekildi." denildi.

ÇEVKO Vakfı tarafından Türkiye'nin çeşitli illerinde bu yıl içerisinde sahnelenen tiyatro oyunları ile 6.330 çocuğa ulaşıldı.

İş birliği içerisinde olduğumuz belediyelerimizin geri dönüşüm çalışmalarından kısa kısa...

yenmahalle_pet_kafes.jpg

Yenimahalle'den Geri Dönüşüme Örnek Çalışma 

Yenimahalle Belediyesi, geri dönüşümü yaygınlaştırmak ve çevre bilincini artırmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
Belediye geri dönüşüm çalışmaları kapsamında ÇEVKO Vakfı ile birlikte Yenimahalle'ye "Atık Pet Şişe Toplama Kumbaraları" yerleştirmeye başladı.

ŞİMDİLİK 15 KUMBARA YERLEŞTİRİLDİ

İlk etapta ilçenin uğrak noktaları olan parklara, AVM'lere ve belediye önüne yerleştirilen toplam 15 Atık Pet Şişe Toplama Kumbarası görüntüsüyle dikkat çekti ve vatandaşların beğenisini kazandı.
Pet şişe görünümlü kumbaralara özellikle sıcak havalarda gün içinde tüketilen su veya diğer içeceklerin plastik ambalajları atılabiliyor.

ÇİP SAYESİNDE KUMBARANIN DOLULUK ORANI ÖLÇÜLECEK
Sokakta oluşacak plastik atıkların çöpe gitmesine de engel olan ve plastik atıkları kaynağında ayrıştıran uygulama sayesinde pet şişe ve pet ambalajlar kolayca toplanarak hem zamandan tasarruf sağlanıyor hem de çevre korunuyor

pet-recycling1.jpg

PET geri dönüşümcülerinin randımanı, 2011'den bu yana yüzde 73'ten yüzde 68'e geriledi. Bu 5 puanlık gerileme, Avrupa'daki PET geri dönüştürücüleri için ciddi oranda ek maliyete yol açıyor. Buna ek olarak, dönüştürücüler, iyi kalitede geri dönüştürülmüş PET elde edebilmek için daha fazla materyali kenara ayırmak zorunda kalıyor.

PET balyalarındaki süregiden mevcut randıman düşüşüne sebep olan birkaç faktör var.

Birincisi, teknolojik gelişimlerin paketleri daha hafif yapabilmesi sonucu, PET şişeler daha ince üretilebiliyor. Bu incelme bir taraftan PET balyalarında daha fazla nem oranına yol açıyor. Diğer yandan ise, haddinden ince PET rendelerinde, geri dönüştürme sürecinde kenara ayrılma oranı artıyor. Her ne kadar Döngüsel Ekonomi'nin demirbaşlarından biri daha az kaynak kullanmak olsa da, bu trend, PET şişelerin döngüselliğini sınırlayıcı bir etken.

İkincisi, PET ürünleri pazarının konvansiyonel şişelerden başka ürünlere doğru kayması. Bunun sonucunda atık akışı daha karmaşık bir hale geliyor. Şişe olmayan ürünlerin şu anki oranı yüzde 18 civarlarında ve önümüzdeki yıllarda büyüyeceği öngörülüyor.

Bir diğer etken ise, toplama sistemlerinin, PET atık akışındaki değişikliğe uyum gösterememiş olması. Saydam olmayan şişeler ve PET tepsiler gibi ürünler, ağırlıklı olarak renkli PET balyalarına giriyor. Bugün, bu iki ürün, Fransa'daki renkli PET balyalarının yüzde 20'sini oluşturuyor.
PET Working Group Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Casper van den Dungen, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Her ne kadar PET, en çok geri dönüştürülen plastik olsa da, paydaşların PET ürünlerini tasarlarken ekolojik anlamda geri dönüştürülebilirliğini iyileştirecek şekilde çalışmaları gerekli. En önemlisi, EPR (Kurumsal Kaynak Yönetimi) şemaları, PET'in kaliteli bir şekilde geri dönüştürülebilmesi için; ve ayrıca opak PET şişelerle PET tepsilerin yeni ve kendilerine özel bir atık akışıyla geri dönüştürülebilmelerine yönelik yeni sistemlerin kurulmasıyla, acil şekilde gözden geçirilerek iyileştirilmelidir.

Kaynak : http://www.plasticsrecyclers.eu 

yapay_zekal_kutu_2.jpg

Cambridge Consultants tarafından geliştirilen yeni geri dönüşüm sistemi, görüntü tanımlama ve makine öğrenimi kullanarak atığınızın geri dönüştürülebilir olup olmadığı anlıyor. İşte, temiz çevreye katkı sağlayacak yapay zeka kullanan bu akıllı atık kutularının detayları...

Tüketicilerin nelerin geri dönüştürülebilir olduğu konusundaki kafa karışıklığının bu yeni geri dönüşüm sistemleriyle çözülebileceği ve bu sayede neyin geri dönüşüme, neyin çöpe atılacağı konusunda yardımcı olacağı ifade ediliyor. Hatta gelecekte bu şekilde geri dönüşüme yapacağınız katkının, size bir akıllı telefon uygulaması yoluyla puan veya bağış kazandırması planları yapılıyor.

Bu yeni atık kutularında bir nesneyi taratabilecek ve atığın türünü tanımlatabileceksiniz. Ardından geri dönüşüm sistemi, size bu atığı tam olarak hangi bölüme bırakmanız gerektiğini söyleyecek. Ek olarak, sistemin yeni materyalleri ve ürünleri zaman içerisinde yapay zekayı kullanarak öğrenebileceği belirtiliyor. Şu an için buna benzer geri dönüşüm merkezlerinin ne zaman hayata geçirileceği konusundaysa bilgi verilmiyor.

Kaynak: Shiftdelete.net