News

fsc_pnar_orman_k.jpgGelecek nesillere olan sorumluluk bilinci ve "daha iyi bir yaşam için" sloganıyla yola çıkan Pınar; bu doğrultuda ekonomik, sosyal, çevresel boyutların hayatın içinde dengeli ve sürdürülebilir şekilde yer alması için çaba gösteriyor. Pınar; Türkiye süt pazarında gerçekleştirdiği çalışmalarla, dünya ormanlarını korumak amacıyla sorumlu ormancılığı destekliyor.

Yatırım kararları alırken sorumlu yönetim anlayışı ile hareket eden Pınar; FSC® etiketiyle raflarda yerini alan ve Tetra Pak tarafından üretilen "Pınar Süt" paketlerinde de sorumlu ormancılık ilkesine göre yönetilen ve kontrollü ormanlardan elde edilen kartonları kullanıyor. Kaynak verimliliğine dayanan üretim modelleriyle sürdürülebilirliği tüm ekosisteme ve değer zincirine yayarak Yaşar Topluluğu'nun 2020 yılına kadar karbon ayak izini ortalama yüzde 15 oranında azaltma hedefinin bir parçası olan Pınar, bu hedefe emin adımlarla ilerliyor.

"Sorumlu Ormancılık Sorumlu Ambalaj"
Dünya üzerinde 50'den fazla ülkede temsil edilen ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Forest Stewardship Council® (FSC, Orman Yönetim Konseyi); uluslararası çerçevede kabul gören, standart belirleyici kuruluş olma özelliği taşıyor. FSC®'nin standartları, dünyada ormancılıkla ilgili en üst düzey sosyal ve çevresel standartlar olarak kabul ediliyor. FSC® sertifikalı ağacın kullanımı; üretim zincirinde etiketli son ürüne kadar izlenebilmesini sağlayan, özel bir takip sistemiyle denetleniyor.

gda_atk.jpgGıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan verilere göre dünyada her yıl atık haline gelen gıda miktarı 1,3 milyar tondur. Bu miktar, insanların tüketimi için üretilen gıdaların üçte birine karşılık gelmektedir! Dünyada açlığın artmakta olması ve 2050 yılında gıda talebinin %40-70 yükselmesinin beklenmesi gıda atık ve kayıplarının insanlık için ne kadar büyük önemi olduğunu ortaya koyuyor.

AB'de yılda yaklaşık 100 milyon ton gıdanın atık haline geldiği hesaplanmaktadır. Gıda tedarik zincirinin tamamında; çiftlik, işleme ve üretim, satış noktaları, restoranlar ve evlerde heba olan gıdaların önlenmesi için AB Komisyonu, ortaya koyduğu Döngüsel Ekonomi Paketi'nde:
-Gıda atıklarını ölçmek ve ilgili belirteçleri tanımlamak üzere ortak bir metodoloji geliştireceğini,
-Üye devletleri ve gıda zincirinin ilgili oyuncularını bir araya getirerek önlemlerin belirleneceği ve iyi uygulama sonuçlarının paylaşılacağı bir platform oluşturulacağını,
-Atık, gıda ve yemle ilgili AB mevzuatının netleştirilmesi için önlem alınacağını,
-Gıdalar üzerinde kullanılan etiketlerde tarih bilgisinin gıda zincirindeki oyuncular tarafından uygulanması ve tüketiciler tarafından anlaşılması için iyileştirme yolları aranacağını duyurmuştur.

Gıda kayıplarının %40'tan fazlasının gelişmekte olan ülkelerde hasat sonrası ve işleme sırasında meydana geldiği belirlenmiştir. Bu bilgiyi geçen yıl ağustos ayında katıldığım, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) tarafından düzenlenen "Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı" başlıklı proje kapanış toplantısında edindim. Proje, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı'nca yürütülen Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibe ile; TÜGİS, ODTÜ, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer yabancı üniversite ve danışmanlık firmalarının katılımıyla gerçekleşmiştir. 

expra_logo.jpgAvrupa Parlamentosu Çevre Komitesi'nin atık mevzuatında değişiklik yapılmasına ilişkin taslak raporu oylamasını takiben EXPRA (Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Birliği) Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu'na (GÜS) yönelik ortak genel asgari gerekliliklerin garantiye alınması ve güçlendirilmesi için çağrıda bulunuyor.

EXPRA Genel Müdürü Joachim Quoden; "Çevre Komitesi, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu'na yönelik ortak AB kriterlerini destekleyen güçlü bir mesaj vermiş bulunuyor. Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu'nun (GÜS), AB içinde çok farklı şekillerde uygulandığı düşünüldüğünde, tüm ilgili aktörlere yönelik eşit koşulların yaratılması için, mali yükümlülüklerle ilgili açık ve adil kurallar dahil olmak üzere EPR operasyonlarına yönelik şeffaflık kriterlerinin oluşturulması hayati öneme sahiptir. Söz konusu gerekliliklerin Konsey ile yapılan müzakerelerde savunulması gerekmektedir" dedi.

dimes_visual_18022016_k.jpg

In the study conducted by collaboration with TetraPak and Dimes, the target was set as 10 thousand students at the beginning of 2016, however, this increased by almost 12% (11,7% exactly); and 11,174 primary education students in İzmir and İstanbul were approached.
Dimes has done important works for sustainability following its principle “Respect for People and Nature”, and has been giving support to TetraPak’s ‘Little Things Renew Nature’ trainings for 5 years. With these trainings students are being taught by qualified teachers on how to use natural resources and how to contribute to recycling. Following animations, the students get to practise the recycling experience through a set comprised of 3 stations put up at the schools.   
 
About “Little Things Renew Nature”
This project, which was started in 2004 under the auspices of the Ministry of Education, and has been going on with the scientific approval of İstanbul University since 2014, aims to give children, who are the future adults, the idea that waste should be properly handled in order to be recovered for the country’s economy. A total of 1 million 200 students have been approached within the project. 
 

 

sc_oduller_k.jpgŞişecam Topluluğu şirketlerinden ÇEVKO Vakfı üyesi Şişecam Cam Ambalaj, tasarıma verdiği önem ile 2016 yılında da hem ulusal hem de uluslararası boyutta başarılara imza attı. Şişecam Cam Ambalaj, geçen yıl toplam 7 ödüle layık görüldü.

Şişecam Cam Ambalaj, 2016 yılında Kestane Doğal Kaynak Suyu şişesi tasarımıyla Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması'nda Yetkinlik ve Gümüş Ödül, Design Turkey Yarışması'nda Üstün Tasarım Ödülü'ne sahip oldu. Aynı tasarım ile uluslararası arenada da prestijli bir ödül olarak görülen ve 2016 yılında 9. kez almaya hak kazandığı Dünya Ambalaj Örgütü'nün (WPO/World Packaging Organization) verdiği Worldstar ödülünü de aldı. Böylece Kestane Doğal Kaynak Suyu şişesi toplam 3 ödül ile Şişecam Cam Ambalaj için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Hayatın her alanında pek çok cam ambalaj tasarımına imza atan Şişecam Cam Ambalaj; ayrıca Kemal Kükrer Salata Sosu şişesi tasarımıyla Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması'nda Yetkinlik, Design Turkey Yarışması'nda ise Üstün Tasarım olmak üzere 2 ödüle layık görülürken; Hatay Gazoz ve Frida Maden Suyu şişeleri tasarımlarıyla da yine Design Turkey Yarışması'nda İyi Tasarım Ödülü'nü kazandı.

Tasarımı mühendislik, yılların tecrübesi ve uzman kadrosu ile birleştiren Şişecam Cam Ambalaj, bundan 10 yıl önce hayata geçirdiği Tasarım Merkezi ile bugüne kadar 63 ödüle layık görüldü.

kadikoy_mobile_app.jpg

Atıkların geri dönüştürülerek yeniden kazandırılması ve doğanın korunması ile ilgili birçok öncü çalışmayı başlatan Kadıköy Belediyesi, akıllı telefonlar ve tabletler için "Atık Getirme Noktalarımız" uygulaması geliştirdi. Bu uygulama ile en yakın atık getirme noktası öğrenilebiliyor.

Android ve İOS cihazlarda kullanılabilen "Atık Getirme Noktalarımız" uygulaması konum kullanılarak en yakın atık noktasını hızlı ve kolayca bulmaya yardımcı oluyor.

Çevreye ve geri dönüşüme katkıda bulunmak için yapılan bu uygulama ile geri dönüşümün hızlandırılması ve tekrar geri kazandırılması amaçlanıyor.

Uygulamayı iOS cihazlarda https://goo.gl/42lUrH
Android cihazlarda ise https://goo.gl/9xFh26  adreslerinden indirmek mümkün.
 

 

tugis-logo-gidahatti.jpg

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) 56'ncı yılını kutluyor. TÜGİS'ten yapılan açıklamada, "Gelecek günlere ümitle bakıyoruz" mesajı verildi.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası'nın (TÜGİS) 56. Yılı dolayısıyla, TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş ve TÜGİS Genel Sekreteri İsmail Kaan Sidar imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Türkiye'de Gıda Sanayiinin önde gelen kuruluşlarının aynı çatı altında toplanmasından gurur duyuyor, onlarla birlikte 56'ncı yılını yaşarken gelecek günlere ümit ile bakıyor.

TÜGİS sadece işveren sendikacılığı ile kendini bağlamayı aşmış, özellikle küreselleşme ile gelen dönüşümü en iyi şekilde yorumlayarak Gıda Sanayiinin sektörel yapısı ve çalışan odaklı sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veriyor.

Sürdürülebilir Gıda, bir yandan hammadde tedarikinde bağımlı olduğumuz gezegenimiz kaynaklarının tüketilmeden kullanılması, diğer yandan İnsan Kıymetinin iş barışı içinde üretmesiyle mümkün olabilecektir. İşte TÜGİS yarım asrı geçen tecrübesiyle Sürdürülebilir Gıda'nın tek ve doğru adresi...
Güçlenen Gıda Sanayiimiz TÜGİS'te buluşuyor.

Nice Yıllara..."

ÇEVKO Vakfı olarak bizler de gıda sanayinin önde gelen firmalarını çatısı altında toplayan TÜGİS'in 56. Yaşını kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

yaklasan_etkinlikler.jpgAtık Yönetimi Sempozyumu
26 Şubat-2 Mart 2017, Antalya

13. Uluslararası REW Fuarı
16-19 Mart, Tüyap, İstanbul

 

 

 

 

 

 

cdp2016.jpg

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Çimsa'nın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve raporlama desteği ile yürütülen CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği Programı Raporu açıklandı. Rapor, 30 Kasım 2016, Çarşamba günü, Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde Zorlu Holding'in desteği ile gerçekleştirilen etkinlik ile kamuoyuna duyuruldu.

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor. CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği Raporu, CDP'ye Türkiye'den dahil olan 50 şirketin verdikleri yanıtların analizini içeriyor.

BIST-100 şirketlerinin toplam piyasa değerinin %50'sini oluşturan şirketler CDP platformu aracılığı ile iklim değişikliği risklerini ve yarattığı fırsatları nasıl yönettiklerini yatırmcılara ve diğer paydaşlarına açıkladılar. Bu şirketlerin %91'i iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ettiğini, %94'ü de iklim değişikliğini üst düzey ve yönetim kurulu seviyesinde ele aldığını belirtti.

"CDP Küresel A listesi" ve "CDP Türkiye İklim Liderleri" Ödülleri de etkinlikte sahiplerini buldu. Dünyada CDP'ye yanıt veren ve iklim değişikliği ile mücadelede başı çeken 193 şirketin yer aldığı "CDP Küresel A Listesi" içerisinde bu sene Türkiye'den iki şirket yer aldı: Arçelik ve Garanti Bankası. Bu iki şirket etkinlik sırasında liderlik ödüllerini teslim aldı. CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülleri"ne ise Brisa, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Ekoten Tekstil, Migros, Pınar Süt ve Tofaş layık görüldüler.

Etkinlikte, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi ve CNN Türk Hafta sonu Programı Sunucusu Hakan Çelik'in moderatörülüğünde gerçekleşen "CDP A Listesi CEO Paneli"nde, CDP Küresel A Listesi'nde yer alan Arçelik'in CEO'su Hakan Bulgurlu ve Garanti Bankası'nın CEO'su Fuat Erbil konuşmacı oldular.

circular-economy-renergy.pngÇEVKO Vakfı'nun kurucu üyelerinden olduğu EXPRA'nın yeni Döngüsel Ekonomi teklifi ve atık hedeflerinin gözden geçirilmesine ilişkin ilk görüşleri;

Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Birliği (EXPRA) uzun zamandır beklenen Döngüsel Ekonomi Paketini memnuniyetle karşılamaktadır. Avrupa Komisyonu'nun, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) programlarının verimli bir atık yönetimi sürecinin önemli bir parçasını oluşturduğu ve doğru çerçeve uygulandığı sürece, potansiyellerinin hayata geçirilebileceğine dair kabulünü teyit etmekten memnunuz.

Bu kabul, gözden geçirilen AB atık mevzuatına GÜS programları için birtakım şartlar olarak yansımış, böylelikle GÜS'ün döngüsel bir ekonomiye geçişte oynaması gereken ana rol pekiştirilmiştir.

EXPRA ayrıca yeni atık yönetimi hedeflerinin gerçekçi olması ve güvenilir istatistiklere dayandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu yüzden hedeflerin gözden geçirilmesinin temelinde verilerin uyumlaştırılması olmalıdır.

Yeni hükümlere ilişkin ilk görüşlerimiz aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.