Mutfak; evimizin en işlek, en çok tüketimin yaşandığı bölümüdür. Mutfağınızda geri dönüşüm yapmanızın, değerlendirmenizin ve daha az tüketmenizin size pek çok faydası var. Bu adımlar mutfağınızı düzenli tutmanıza yardımcı olur, tasarruf etmenizi sağlar, çevreye katkı sağlamanın tatminini yaşatır ve sizi daha mutlu bir birey yapar.

Mutfağınızda uygulamak için 7 temel ipucu:
1. Mutfağınıza bir geri dönüşüm kutusu koyarak başlayın.
Ambalaj atıklarını ayrı toplamaya mutfağınızdan başlayabilirsiniz. Çöpten ayrı bir şekilde, temiz ve kuru olarak ayırdığınız ambalaj atıklarını bu kutuya atın. Banyonuzda kullanılan ambalajlı ürünler için banyoya bir kutu daha koyabilir ya da onları da mutfağınızda ayrı biriktirebilirsiniz. Ambalajları geri dönüşüme atmadan ezerek küçültürseniz atık kutularınızdan da tasarruf etmiş olursunuz.
Evinizde geri dönüşüm için ayrı topladığınız ambalaj atıklarınızı size en yakın geri dönüşüm kumbarasına atabilirsiniz. Camları diğer ambalajlardan ayrı biriktirmeyi unutmayın. Geri dönüşümünü kolaylaştırmak için camlar ayrı kumbaralarda toplanıyor. Yaşadığınız ya da çalıştığınız mahallede geri dönüşüm yapılmıyorsa belediyenizin çevre koruma ya da temizlik işleri müdürlükleri ile iletişime geçin, taleplerinizi iletin.

2. Sanatçı gözüyle bakın
Daha dün çöp olarak bakıp attığınız şeylere bir daha bakın. “Birilerinin çöpü, bir başkasının hazinesidir.” diye bir söz vardır. Çok doğru… Atıklarınız yapabileceğiniz çok şey var. Mutfağınızda ya da evinizde işe yarar başka şeylere dönüştürebilir, çocuklarınızla etkinlikler yapabilir, atıklarla yukarı dönüşüm yapan bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Yumurta kartonlar, tuvalet kâğıdı ya da kâğıt havlu ruloları, plastik şişeler dekoratif ve güzel ev eşyalarına dönüşebilir. Çocuğunuzun okul projesi olabilir. Biraz yaratıcılığına kalmış.

 

3. Mutfakta kullandığınız suyu biriktirin.
Hem çevreye hem de ev ekonominize katkı sağlayacak bir alışkanlık… Meyve sebze yıkadığınız suları biriktirebilir, temizlikte ya da tuvalette kullanabilirsiniz. İçinde sabun artığı olmayan sularla çiçeklerinizi, bahçenizi sulayabilirsiniz.

4. Küçük ev aletlerinizi geri dönüştürün.
Bozulan elektrikli – elektronik aletleri atmamak ve saklamak gibi bir alışkanlığımız var. Tamiri mümkün olmayan elektrikli aletlerinizi geri dönüşüme gönderin. Hem yerden tasarruf edin, hem de çevreye ve ekonomiye katkınız olsun. Artık bir çok belediye elektrikli ve elektronik aletlerin ger dönüşümü için kumbaralar koyuyor ya da belediyeyi aradığınızda size sisteme nasıl verebileceğinizi anlatıyorlar.

5. Gıda artıklarını değerlendirin.
Bir ipucu daha; gıda artıklarını da ayrıca biriktirebilir, mahallenizdeki hayvanları besleyebilir ya da kompost haline getirebilirsiniz. Meyve-sebze, çay ve kahve artıklarının salon ve bahçe bitkileriniz için çok besleyici birer gübre olacağı da aklınızda olsun.

6. Kızartma yağlarını lavaboya dökmeyin.
Lavabolara dökülen kızartma yağlarının öylece akıp gittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz... Evlerde kullanılan her çeşit atık yağ sulara, toprağa, lavabo, klozet gibi ortamlara döküldüğünde çevreye inanılmaz ölçüde zarar veriyor. Doğaya atılan 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getiriyor. Ayrı topladığınız yağlarınızı alan belediyeler ya da lisanslı firmalar bulunuyor. Bu yağlarla biyodizel yakıt yapılıyor.

7. Plastik ambalajlardan depolama alanları yaratın
Mutfağınızda bulabileceğiniz plastik ambalajların çoğu, eviniz için kolayca depolama alanı ya da saklama kabına dönüştürülebilir. Bunlardan bazılarını çiçek dikmek veya hatta yiyecekleri buzdolabında veya başka bir yerde saklamak için kullanabilirsiniz.