Yeni bir rapor Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşmanın AB’nin GSYİH’nı artırabileceğini buldu.

Raporda, 2030 yılına kadar düşük karbonlu bir ekonomiye geçmenin potansiyel istihdamı ve ekonomik yararları değerlendiriliyor. Analiz, Cambridge Econometrics ve Eurofound’s European Jobs Monitor tarafından ortaya konan küresel bir makroekonomik modele dayanıyor.

Raporda, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin AB’de GSYH’de yüzde 1,1 artış sağlayabileceği ve AB’de 2030’a kadar istihdamda yüzde 0,5 artış göstereceği öngörülüyor.
Modelleme, Paris İklim Sözleşmesinin tam olarak uygulanmasının AB için olumlu olduğunu göstermektedir. Ulusal düzeyde, raporda Letonya, Malta ve Belçika’nın GSYH’ye en büyük artışı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Tahmin edilen GSYİH büyüme oranı, büyük ölçüde ihtiyaç duyulan enerji verimliliği yatırımları ve GSYİH'ya göre fosil yakıt ithalatı nedeniyle Letonya'da yüzde 6'ya kadar çıkabiliyor.

Belçika. İspanya ve Almanya da istihdamda belirgin bir artış yaşayacak ve perakende, otelcilik ve yeme-içme gibi emek yoğun sektörlerde tüketici harcamalarında artışa yol açacaktır.

Eurofound Baş Araştırmacısı Donald Storrie şunları söyledi: “İklim değişikliğinin küresel ölçekte sosyal ve ekonomik anlamda yaşam ve çalışma koşulları için çok ciddi etkileri olması bekleniyor. Bu rapor, iklim değişikliği ile mücadelede ve Paris Anlaşmasının tam olarak uygulanmasında Avrupa için dikkate değer ekonomik ve istihdam temettülerini göstermektedir.”

Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı ve Paris Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşmakta ve milyonlarca insanın hayatını kurtarabileceğinin altını çizmenin de sağlık açısından faydalar sağlayacağını açıkladığı raporunu takip ediyor.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: climateaction.org