Yeni bir çalışma, okyanusların daha önce düşünülenden daha hızlı ısındığını ortaya çıkardı.

Yayınlanan araştırmaya göre bu hızlı ısınma; yağış yoğunluğundaki artışlara, buz tabakalarındaki incelmelere, mercan resiflerinin tahrip olmasına ve okyanus oksijen seviyelerinin düşmesine sebep oluyor.

Araştırmada önemli derecede ısınmanın tespit edildiği 21. Yüzyıl sonrasında iklim değişikliğinin geleceği için 2 muhtemel senaryo ortaya konuyor.

Temsilci Konsantrasyon Yolları (For the Representative Concentration Pathways-RCP) 2.6 senaryosuna göre okyanuslar 2100 yılına kadar 1037 zetajul (yaklaşık 0.40 K) ısınması öngörülüyor.
Bununla birlikte, sera gazı salınımının yüksek olduğu olağan bir senaryo olan RCP 8.5 senaryosu, 2020 zetajul (yaklaşık 0,78 K) ısınmasını öngörmektedir. Rapor, bu ısınmanın deniz ekosistemleri üzerinde büyük etkileri olacağı ve buzulların erimesi ile deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 30 cm'lik artış olacağı konusunda uyardı.
Raporu hazırlayanlardan Berkeley'deki California Üniversitesi'nden yazar ve yüksek lisans öğrencisi olan Zeke Hausfather şunları söyledi: “2018, kara sıcaklığı anlamında tarihte kayda geçen dördüncü en sıcak yılken, bundan önceki 2017 ve 2016 yıllarında olduğu gibi okyanuslarda en sıcak yıl olacak. Küresel ısınma sinyallerini okyanuslardaki sıcaklık değişimlerine göre izlemek yüzey sıcaklıklarını takip etmekten çok daha kolay”.

Raporda, okyanus ısı değişiklikleri ile ilgili tahminleri daha sağlıklı hale getirmek için okyanus gözlem ve analiz sisteminin iyileştirilmesi gereği vurgulandı. Ayrıca, iklim değişikliği oranlarını durdurma veya yavaşlatma ihtiyacının “giderek daha belirgin” olduğunu belirtti.

Geçen yıl yayınlanan IPCC raporu da, acil bir işlem yapılmaması durumunda yıkıcı sonuçlar konusunda uyarmıştı.

Bu haber, okyanusun 1971 ile 2010 yılları arasında gezegenin kazandığı ısının yüzde 90'ından fazlasını emdiğini tespit eden Oxford Üniversitesi tarafından üstlenilen bir raporu takip ediyor.
Okyanusta biriken önemli miktarda ısının ve buna bağlı deniz seviyesinin yükselmesinin, okyanus dolaşımındaki değişikliklerden etkilenebileceğini de raporda sözü edilenler arasında.

Raporun tamamını buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: http://www.climateaction.org/
Fotoğraf: Okyanus Ajansı / XL Catlin Seaview Anketi / Richard Vevers