ÇEVKO Vakfı, dünya gündeminde önemli yer tutan döngüsel ekonomi modelinin ülkemizde de tanıtılması için yapılan çalışmalara önderlik ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Uluslararası Döngüsel Ekonomi Kongresi’ni düzenleyen ÇEVKO Vakfı, bu yıl düzenlemekte olduğu bir dizi çalıştayla, döngüsel ekonomi konusunda düşünce ve eylem odağında devamlılığı hedefliyor. Çalıştayların ilki olan Yeni Plastik Ekonomisi Çalıştayı, 2 Mayıs 2018 günü, iş dünyası çatı kuruluşları ve özel şirketlerden 31 temsilcinin katılımıyla, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Pınar Su Genel Müdürü Hüseyin Karamehmetoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. ÇEVKO Vakfı uzman ve yetkililerinin yanında çalıştaya katılan kurum ve kuruluşlar ise şöyle: FASD Esnek Ambalaj Sanayicileri Derneği, SEPA Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği, MASUDER Madensuyu Üreticileri Derneği, SUDER Ambalajlı Su Üreticileri Derneği, Anadolu Cam Sanayi, Erbak Uludağ İçecek, L’Oreal Türkiye, Erikli Su, Pepsi Cola, Unilever, Procter&Gamble, Sarten Ambalaj.

ÇEVKO Vakfı tarafından gerçekleştirilen sunumda Ellen McArthur Vakfı’nın “Yeni Plastik Ekonomisi” başlıklı çalışması ele alınarak, mevcut plastik ambalajların ağırlıkça yüzde 30’unun temel tasarım ve inovasyona tabi tutulmaksızın yeniden kullanımının veya geri dönüşümünün sağlanamayacağı dile getirildi. Aynı çalışmanın yeniden kullanımın plastik ambalajların en az yüzde 20’si için ekonomik fırsat yaratacağını gösterdiği belirtildi. Geriye kalan yüzde 50’lik kısmının geri dönüşümünün ise tasarım ve kullanım sonrası sistemler üzerinde yapılacak ortak çalışmalarla ekonomik açıdan cazip hale gelebileceği bildirildi.

 

Çalıştayda doğaya sorumsuzca atılan plastiklerin önemli çevre sorunlarına yol açabildiği, öte yandan plastik ambalajların, özellikle gıda sektöründe, tüketicilerin ürünlere yaygın ve sağlıklı erişimi açısından önemli olduğu vurgulandı. Yeni Plastik Ekonomisi’nin hedefinin, plastik ambalajların kaynağında ayrı toplanmasını, yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü arttırmak olduğu konusunda mutabık kalındı. Öncü sanayi şirketlerinin plastik ambalajların azaltılması ve geri dönüşümü konusunda yapmakta oldukları ve hedefledikleri örnek çalışmalar paylaşıldı. Yeni Plastik Ekonomisi’nin yaşama geçirilebilmesi için endüstriyel değer zincirlerini oluşturan ürün üreticilerinin, ambalaj üreticilerinin ve diğer tüm aktörlerin ortak hareket edebilmesinin önemi vurgulandı.

Plastiklerin geri dönüşümü 3 milyon aracın deposunu dolduracak petrolden tasarruf sağladı.
Döngüsel ekonomi modelinin sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, AB’de üç yıldır üzerinde çalışılan Döngüsel Ekonomi Paketi’nin önümüzdeki yıllarda yasal düzenlemelere dönüşmesinin beklendiğini belirtti ve bu gelişme ülkemizi de etkileyeceğinden hazırlıklı olmamız gerektiği üzerinde durdu. İmer: “Temiz ambalaj atığına ulaşmak giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasının artırılması ve geri dönüşüm sisteminin gelişimi çok önemli. ÇEVKO Vakfı, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk kuruluş olarak konunun doğal öncülüğünü üstleniyor” dedi.

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer; plastik ve diğer malzemelerden üretilen ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle doğal kaynak ve enerji israfının önlenmekte olduğunu vurguladı; “Vakfımızın çalışmaları kapsamında, ülkemizde 2017 yılında sadece plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile yaklaşık 130 milyon litre, yani yaklaşık 3 milyon aracın deposunu doldurmaya yetecek miktarda benzin tasarrufu sağlandığını düşünürsek konunun önemi daha da netleşecektir” dedi. İmer, geri dönüştürülen plastik ambalaj atıkları ile petrol ve enerji tasarrufu sağlanmasının yanında atık plastiklerden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri ve marley gibi yeni ürünler elde edildiğini de sözlerine ekledi.

Yıl içinde yapılacak diğer çalıştaylar ise şu başlıklara sahip: AB Döngüsel Ekonomi Paketi, Döngüsel Ekonomiye Geçiş için Mali Mekanizmalar, Basın Gözüyle Döngüsel Ekonomi