ÇEVKO, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliği ile Şanlıurfa ve Kilis'te geçici konaklama alanlarında yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik geri kazanım bilincinin oluşturulması için 1 yıldır yürütülen proje tamamlandı.

Projenin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa ve Gaziantep'te tüm paydaşları, destekleyen kamu kurumlarını ve proje ekiplerini bir araya getiren kapanış toplantıları düzenlendi.

Şanlıurfa'da Viranşehir, Cey

lanpınar, Akçakale ve Harran'da, Kilis'te ise Elbeyli ve Öncüpınar kamplarında yürütülen proje ile kamplarda yaşayan mültecilerin yaklaşık %90'ına ulaşıldı.

Gaziantep'te gerçekleştirilen proje kapanış toplantısına, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AFAD, UNDP ve ÇEVKO Vakfı üst düzey yetkilileri, Gazi Kültür A.Ş. yönetici ve çalışanları, projede görev alan koordinatör ve ekipler ile Suriyeli mülteci kadınlar katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından proje hakkında detaylı bilgiler verildi ve kamplardaki çalışmaları aktaran film gösterimi yapıldı. Toplantının sonunda projeye destek veren tüm taraflara teşekkür plaketi takdim edildi. Kapanış toplantısı, Suriyeli mülteci çocukların yaptığı resimlerin ve mülteci kadınların geri dönüşümlü malzemelerden yaptıkları el işi çalışmaların teşhir edildiği serginin gezilmesi ile sona erdi.

Binlerce mülteciye eğitim verildi.

2016 yılı haziran ayında başlayan, Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi, Gaziantep'te ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çalışan Gazi Kültür Sanat A.Ş. desteği ile kamplarda eğitim verecek ve geri kazanımı 7'den 70'e herkese anlatacak ekipler oluşturuldu. Bu ekipler, kamp görevlileri ve temizlik personelinden başlayarak öğrenci ve öğretmenlerle birlikte kadınlara ve okul öncesi çocuklara, genç yaşlı binlerce Suriyeli mülteciye ulaşarak geri dönüşümün ne olduğunu, ambalaj atıklarının geri kazanımı sayesinde ne gibi tasarruflar sağlanabileceğini özveriyle anlattılar. Çocuk ve öğretmen eğitimlerinde kullanılan sunum ve diğer eğitim materyalleri Arapça olarak hazırlanarak dağıtıldı. Verilen eğitimlerle eş zamanlı olarak kamplarda çöp konteynırlarının yanlarına geri dönüşüm konteynırları kondu. Hazırlanan afişler kamplarda uygun alanlara asıldı.

Arapçaya çevrilen ÇEVKO Vakfı'nın müzikli çocuk oyunu "Geri Dönüşüm Yolunda" kamplarda kadınların diktikleri kostümlerle çocuklar tarafından sahnelendi. Provalarından, kostüm hazırlarına ve oyunun sahnelenmesine kadar her anında çocuklar ve eğitmenleri çok keyifli zaman geçirdiler.

Proje kapsamında "Yeşil Eğitim Konteynerleri"nde, temin edilen bilgisayarlar kullanılarak çocukların eğlenerek öğrenebilmeleri, okulda öğrendiklerini pekiştirebilmeleri amacı ile özel olarak 5 adet "atıklar ve geri dönüşüm" temalı bilgisayar oyunu yaptırıldı. Çocuklar farklı oyunlarla, hangi atıkları nereye atmaları konusunda gerekli tüm bilgileri oyunlar oynayarak, eğlenerek öğrenebilmekteler.

Proje kapsamındaki tüm ihtiyaçlar, mümkün olduğunda proje bölgelerinden temin edildi ve projenin bölge ekonomisine dolaylı da olsa bir katkısının olması sağlandı.