ÇEVKO Vakfı üyesi Anadolu Efes, ÇEVKO'nun hazırladığı çevresel fayda verilerini kullanarak yükümlülüğünü devrettiği ambalaj atıklarının geri kazanımı ile sağlanan çevresel faydayı hesaplatarak bir rapor haline getirdi ve kamuoyu ile paylaştı.

ÇEVKO ile yapılan iş birliğinin de Anadolu Efes'in çevresel sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olduğuna dikkat çeken Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, "Hammaddesini doğal kaynaklardan sağlayan bir firma olarak çevresel sürdürülebilirlik hem çevreye olan etkimizi ölçmek ve azaltmak, hem de üretimimizin devamlılığı açısından hayati önem taşıyor. Son iki yıl içerisinde şişeli ürünlerimizde depozitolu ambalaj kullanımı projeleri ile yaklaşık 2,5 milyon dolar yatırım yaparak geleceğe sözümüzü tutuyoruz.

Verimlilik projeleriyle de her sene daha az enerji ve su kullanımını hedefleyerek, doğaya salınan gaz miktarı ve atıkları en alt seviyeye indiriyoruz. Son yıllarda çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımız sonucunca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'ne giren ilk ve tek Türk şirketi olduk. Ayrıca, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'ne girmeye hak kazandık. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve The CEO Water Mandate gibi iş birliklerine de imza atarak çevresel taahhütlerimizi uluslararası bir boyuta taşıdık" dedi.

Rapordaki 2016 yılı çevresel fayda sonuçları ise şöyle;
• 53 milyon metreküp su (302 ailenin bir yıllık tüketimi), son 6 yılda ise 720 milyon metreküp su (4 bin 110 ailenin bir yıllık tüketimi) tasarrufu sağlandı.
• 48 milyon kWh elektrik enerjisi (17 bin 515 ailenin bir yıllık tüketimi), son 6 yılda ise 441 milyon kwh elektrik enerjisi (yaklaşık 160 bin ailenin bir yıllık tüketimi) tasarrufu yapıldı.
• 296 bin litre fosil yakıt (6 bin 584 araç deposu), son 6 yılda ise 1 milyon 945 bin litre fosil yakıt (43 bin 231 araç deposu) tasarrufu yapıldı.
• 34 bin adet ağacın (679 dönüm orman arazisi), son 6 yılda ise 461 bin adet ağacın (9 bin 232 dönüm orman arazisi) kesilmesi önlendi.
• 125 bin metrekare depolama sahası (50 futbol sahası), son 6 yılda ise 770 bin metrekare depolama sahası (308 futbol sahası) tasarrufu yapıldı.