Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP'le işbirliği içinde yayımlanmakta olan "Climate Action Programme" sitesinde 1 Haziran 2016'da çıkan habere göre, 2015'te dünyadaki yenilenebilir enerji yatırımları, kapasite olarak 286 milyar Dolar'a, hız olarak da en yüksek düzeye ulaştı.

"The Renewables Global Status Report", dünyada, 2015'te, güneş, rüzgar ve hidrolik santralları kapsayan yenilenebilir enerji yatırımlarına, kömür ve doğalgazla çalışan yeni kuvvet santralı yatırımlarına göre, iki katından fazla para harcandığını ortaya koydu.

Dünyada ilk kez, yükselen ekonomilerin yenilenebilir enerji yatırımları için harcadıkları miktar, gelişmiş ülke ekonomilerini geride bırakmış; yenilenebilir enerji sanayisi dünyada 8 milyon kişinin geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

 

Geçen yıl, dünya enerji kapasitesine, yaklaşık 147 GW yenilenebilir enerji kapasitesi eklendi. Eklenen bu kapasite içinde en büyük payı, Çin, ABD, Japonya, Birleşik Krallık ve Hindistan alıyor.

Dünyada yenilenebilir enerjiye harcanan miktarın üçte birden fazlası Çin'e ait. Böylece, gelişmekte olan ülkeler, ilk defa, zengin ülkelerin bu konudaki harcamalarını geçti.

Ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılaları ile kıyaslandığında bu konudaki en büyük yatırımcı ülkeler Moritanya, Honduras, Uruguay ve Jamaika gibi dünyadaki nispeten küçük ülkeler.

Avrupa Birliği'ne gelince, yenilenebilir enerji yatırımlarındaki %21'lik azalmaya karşın, elektrikte, artık, başı çeken kaynak temiz enerjidir. 2015'te toplam AB kapasitesinin %44'ünü temiz enerji oluşturdu.


Mete İmer
ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri


*Bu makale CLIMATEACTION'nin 1.6.2016 tarihli haberinden çevrilmiştir.