İstanbul Modern, 2016 yılındaki ilk ana sergisi "YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi" ile doğa ve ekolojiyi konu alırken sürdürülebilirlik kavramına da değinen sanatçıları bir araya getiriyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve Şekerbank sponsorluğunda, TAV Havalimanları Holding'in katkılarıyla, 13 Ocak - 5 Haziran 2016 tarihleri arasında dünyanın farklı köşelerinden yirmi sanatçı ve sanat grubunu ağırlayan sergi, doğa algımıza dair farklı bakış açıları ve ekosistemle ilişkimize dair yeni farkındalıklar öneren çalışmalara yer veriyor. Serginin basın toplantısına İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Dr Erdal Karamercan, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, sergi küratörleri Çelenk Bafra ve Paolo Colombo, sanatçılar Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco, Elmas Deniz, Lars Jan ve Annie Saunders, Maro Michalakakos, Camila Rocha, Canan Tolon ve ikonoTV "Art Speaks Out" programı temsilcileri katıldılar.

Sergiye özel prodüksiyonlar ve işbirlikleri;

• "YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi"nin ön programı Paris'te düzenlenen Dünya İklim Zirvesi eksenindeki küresel ölçekli kültürel etkinlik platformu ArtCOP21 işbirliğiyle 23 Aralık'ta başlamıştı. Ön program kapsamında sanatçı-aktivist Yoko Ono'nun İstanbul Modern Koleksiyonu'na bağışladığı ve kendi deyimiyle "bir süreklilik olarak yaşamın ta kendisini anlatan" "Ex It" adlı büyük ölçekli yerleştirmesi 23 Aralık'tan itibaren ziyarete açıldı.

• Sergi kapsamında dijital yayın platformu ikonoTV ile özel işbirliği yapıldı. Böylece, ikonoTV'nin hazırladığı "Art Speaks Out" (Sanat Sözünü Sakınmıyor) başlıklı doğa ve ekoloji temalı uluslararası video seçkisi ön programın başladığı 23 Aralık'tan itibaren sergi salonunda gösterilmeye başladı. Türkiye'den Ahmet Albayrak, Kerem Ozan Bayraktar, Begüm Yamanlar ve Müge Yıldız'ın da arasında bulunduğu toplam 57 uluslararası sanatçıya yer veren programda, küresel ısınma, kentleşme, karbon salınımı, yeşil alanların tahrip edilmesi, çölleşme gibi çevre sorunları; video sanatı, sessiz belgeseller ve deneysel filmlerle ele alınıyor.

• Arazi sanatının ve çevreci sanatın genç takipçisi Alper Aydın, sergi küratörlerinin davetiyle "YOK OLMADAN" için bireyin kimliğinin inşasıyla doğanın ilişkisini anımsatan yeni bir yapıt üretti. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden topladığı taşlarla inşa ettiği "Taş Kütüphanesi" içinde bulunduğumuz coğrafyadaki farklı toplulukların ortak belleğini temsil ediyor.

• Sergi için, Güney Kafkasya'nın olağanüstü doğasında "drone" olarak bilinen insansız hava aracının çektiği görüntülere sanatsal müdahalede bulunan Elmas Deniz, "güzel" ve "el değmemiş" doğa deneyimine olan talebin gitgide artışını sorgulayan "İnsansız" ve ona eşlik eden drone-kuş melezi heykel ile, insan ve insan teknolojisinin doğayı algılama, sunma ve doğa üzerinde iktidar oluşturma biçimlerini sorguluyor.

• Serginin ana görseli olarak da seçilen Maro Michalakakos imzalı boynu bacağına dolanmış flamingo resmi, kendi yetersizliklerimiz ve hatalarımızdan hasar görmüş dünyanın bir metaforu. Sergiye özel yeni suluboya resimler yapan, Yunanistan'dan sanatçı Maro Michalakakos'un üslubu, 19. yüzyıldaki bilimsel kuş tasvirlerini çağrıştırıyor.

• Camila Rocha, sergi küratörlerinin davetiyle memleketi Brezilya'nın zengin görselliğinden ve doğa felsefesinden esinlenerek, canlı, yapay ve özel üretim bitkilere yer veren ve adeta "sefası" sürülebilecek bir bahçe tasarladı. "YOK OLMADAN" için müzenin alt kat fuaye alanına özgü kurgulanan "Sefatoryum", sergi süresince doğa ve sürdürülebilirlik üzerine farklı bakış açılarının tartışılıp kaynaşabildiği buluşmalara ve katılımcı programlara da evsahipliği yapacak.