Bu yılki EWWR (Avrupa Atık Azaltımı Haftası) ödüllerinin sahipleri dünkü EWWR ödül töreninde nihayet belli oldu. 18 Finalist arasından; İdare/Kamu Kuruluşu, Dernek/STK, İşletme/Endüstri, Eğitim Kurumu, Vatandaş ve Diğer başlıklı Proje Geliştiricisi kategorilerinin her biri için bir tane olmak üzere 2014 Avrupa Atık Azaltımı Haftası sırasında gerçekleştirilen en başarılı altı faaliyet seçildi.

Ödül töreni, 27-28 Mayıs'ta Budapeşte'de yapılan "Ulusal atık yönetimine yeni yaklaşımlar" adlı iki günlük bir kongre kapsamında gerçekleşti. ACR+ (Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi için Kentler ve Bölgeler Birliği) ve NWMD (Macaristan Ulusal Atık Yönetimi Genel Müdürlüğü) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Düzenli depolama alanları ve yakma uygulamaları geçmişte kalıyor: döngüsel ekonominin uygulanması" başlıklı konferansta ilginç tartışmalarla geçen bir günün sonunda gerçekleşen EWWR ödül töreni, bütün konferans katılımcılarının yerel düzeyde döngüsel ekonomi faaliyetlerinin nasıl uygulanabileceğine dair somut örnekler görmesi açısından mükemmel bir fırsat oldu.

Ödül sahipleri

Yapılan törende, altı Proje Geliştiricisi kategorisinden her biri için bir tane olmak üzere altı faaliyet ödül aldı.

1) İdare/Kamu Kuruluşu
Cezaevinde gıda israfı: orada da atıkları azaltalım! - Strazburg ıslahevi (Alsas, Fransa) - İyi uygulama belgesi
Bir cezaevinde oluşan yüksek miktarda gıda atığıyla karşı karşıya kalan Strazburg ıslahevi, gıda dağıtımını daha akılcı bir hale getirmek için bir sistem uygulamaya karar verdi. Bir sergi ve cezaevinin dahili video kanalında yayımlanan bir video sayesinde bu faaliyetle 1000 kişiye ulaşıldı. İyi uygulama dokümanı için tıklayınız.  

2) Dernek/STK
Foodwe.org, gıda bağışı platformu - Foodwe.org (Valon Bölgesi, Belçika)
Bu online platform sayesinde gıda profesyonelleri (dağıtıcılar, üreticiler, restoranlar vb.) satılmayan ama hala yenebilir durumda olan yiyecekleri yardım amaçlı veya sivil kuruluşlara iletebiliyor. Sırf Avrupa Atık Azaltımı Haftası 2014 sırasında açıklanan sonuçlara göre bile 3.500 kg'ın üzerinde gıda atığı yerel yardım kuruluşlarına verilmiş. İyi uygulama dokümanı için tıklayınız. 

3) İşletme/Endüstri
Atık Derdine Birlikte Çare - Unilever Food Solutions (Flanders, Belçika)

Unilever Food Solutions (UFS) tarafından başlatılan "Atık Derdine Birlikte Çare" Kampanyası kapsamında, Fransa, Hollanda ve Belçika'da 36 restorana mutfak atıklarını denetleme ve sonuçlara göre sonrasında gıda atığını azaltma yönünde adımlar atma çağrısında bulunuldu. 9 Pilot alanda hem mutfak personelinin hem de müşterilerin çıktıları, UFS araçlarının (web sayfası, mobil uygulama vb.) bir restoranın atığını %20 oranında azaltabildiğini gösterdi. İyi uygulama dokümanı için tıklayınız. 

4) Eğitim Kurumu
4üncü atık azaltımı için Bir Hafta projesi - çevre için 600 tıklama - Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája (Budapeşte, Orta Macaristan, Macaristan)

Bu ilköğretim okulu, öğrencilerini atık azaltımı konusunda bilinçlendirmek için çocukların merakını kamçılayan ve atıklarını azaltmaya teşvik eden yaratıcı bir yazılım geliştirdi. 120 öğrenci ve öğretmenin katıldığı bu projeyle 10 kg gıda atığı önlenmiş oldu. İyi uygulama dokümanı için tıklayınız. 

5) Vatandaş
Çöp bidonsuz bir yıl - Yacine Canamas (Brüksel, Başkent Brüksel, Belçika)

Ailesinin yarattığı atığı azaltmayı hedefleyen Yacine'in bu deneyinde bir amacı da bir ailenin bir yıl içinde tükettiği atığın miktarını ve içeriğini daha iyi anlamaktı. Deneyin sonunda Yacine ve ailesi sadece 16 kg atık üretti (Avrupa'da eşdeğer bir ailenin 120'de 1'i kadar atık). İyi uygulama dokümanı için tıklayınız.  

6) Diğer
Yenmeyen hastane yemeklerinin azaltılması - José Germans Trias i Pujol Hastanesi (Badalona, Katalan Bölgesi, İspanya)

Bu Hastane, yenmeyen yemeklerin miktarını azaltmak için yemekhane hizmetlerinin kalitesini ölçen bir memnuniyet anketi yaptı; hastaların önceden seçebileceği menüler hazırladı; beslenme düzeninin tam olarak takip edilebilmesi için hemşireleri eğitti; ve hatta hastalarla aşçıların iletişim kurmasını sağlayan bir yazılım bile geliştirdi. 2013 ve 2014 yılları arasında Hastane toplam 1171 öğünden (761 kg gıda atığı) tasarruf edip, atık üretimini %50 azalttı. İyi uygulama dokümanı için tıklayınız. 

Ödül sahipleri ve finalistlerle ilgili daha fazla bilgi için lütfen EWWR web sitesindeki kapsamlı basın dosyasına bakınız: http://www.ewwr.eu/en/misc/press  (Basın Bölümü)

Avrupa Atık Azaltımı Haftası: Süregiden bir başarı hikayesi

2009'dan bu yana her yıl olduğu gibi bu yıl da 2014 Avrupa Atık Azaltımı Haftası (EWWR) büyük bir başarıya imza attı: 28 ülkede 35 ulusal ve bölgesel Koordinatörün EWWR Teknik Sekretaryasıyla işbirliği yaparak hayata geçirdiği yaklaşık 12.000 faaliyet, bu yıl altıncısı düzenlenen EWWR'de hem faaliyetlerde bir devamlılık olduğunu, hem de katılan ülkelerin sayısında bir iyileşme olduğunu gösterdi. Bu da, her gün çöp bidonlarımıza boşalttığımız atık miktarını azaltmak için artan bir ilgi olduğunun kanıtı.
Ayrıca EWWR, ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde atık önleme alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının ve paydaşların yer aldığı canlı bir ağ oluşturarak atık azaltmada uzmanlığın ve en iyi uygulamaların paylaşımını sağladı. Böylelikle EWWR, Avrupa'da atık ve kaynaklarla ilgili başlıca etkinlik olduğunu teyit etmiş oldu.