Adana Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen ve yabancı konukların da katılımı ile düzenlenen "Uluslararası Özel Atık Zirvesi" 16-17 Nisan 2015 tarihlerinde HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirildi.

Uluslararası alanda özel atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Adana'da uluslararası ölçekte Özel Atık Zirvesi düzenlendi. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından; Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve Güney İlleri Sağlık Kuruluşları Derneği ortaklıkları ile Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunulan ve kabul edilen; "Adana'nın Tıbbi Atık Durumunun Analizi, Tıbbi Atık Sorunları, Çözüm Önerileri ve Tıbbi Atık Farkındalık Çalışmaları" kapsamında yapılması planlanan çalıştayın kapsamı ve içeriği genişletilerek uluslararası ölçeğe dönüştürüldü.

KONUNUN DÜNYACA BİLİNEN UZMANLARI KATILDI
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, belediyenin atıkların bertarafı ve geri dönüşümüyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Akkuş, yakında atıklardan yakıt üreteceklerini bildirdi. Akkuş; iki gün boyunca özel atık kavramına giren tıbbi atıklar, ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar ve atıktan enerji teknolojileri üzerine önemli sunumlar yapıldığını söyledi. Ayrıca, uluslararası katılımcılar arasında; Birleşmiş Milletler Gelişim Programı (UNDP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Katı Atık Birliği (ISWA) ve Health-Care WithoutHarm kuruluşlarının olduğunu da belirtti.
Uluslararası Katı Atık Birliği Tıbbi Atık Çalışma Grubu Üyesi ve atık alanında daha birçok çalışmalara imza atmış Ruth Stringer ise atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi gerektiğine ve dünyadaki örneklerine vurgu yaptı. Özellikle tıbbi atıkların bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Stringer, dünyada 10 bin tane ‘yeşil hastane' olduğunu kaydetti. Tıbbi atıkların geri dönüşümü konusunda hastane yönetimlerine büyük görevler düştüğünü belirten Stringer, atıkların toplanmasının teşvik edilmesi amacıyla işletmelerde ‘ayın personeli' gibi uygulamaların yapılabileceğini söyledi. Atıklarla büyük gelirler elde edilebileceğini de anımsatan Stringer, insanların bu konuda ilgilerinin çekilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇEVKO VAKFI UZMANLARI AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ
Zirvede, ÇEVKO Vakfı Atık Yönetimi Uzman Yardımcısı Uğur Bulamaz katılımcılara,Türkiye'de ambalaj atıklarının geri kazanım sistemi, belediye çalışmaları ve ÇEVKO Vakfı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ayrıca ÇEVKO standını ziyaret eden katılımcılar, ambalaj atıklarının geri kazanımı hakkında bilgiler aldılar. Çevreci kedi ÇEVKİ de ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.