Ekim ayında Bodrum, Turgutreis mevkii'nde karşımıza çıktı İNAF GARİ.

İnaf Gari, çalışma alanı Gökova koyları olarak anılan Güney Akdeniz Sulatı Temizlik, Sahil Temizlik ve Çöp Sanat etkinliği hareketidir.

Bu sıralar 30 Ekim'e kadar Bodrum, Kabakum mevkiinde görebileceğimiz İnaf Gari, aynı zamanda bu temizlik hareketinin içinden çıkacak olan uzun metraj sinema filminin de ismidir ve film, 2015 senesinde Avrupa film festivallerinde özel gösterimi yapacaktır.
Bir sivil insiyatif olan "İnaf Gari Sualtı ve Sahil Temizlik Hareketi" 2014 sonuna kadar dernekleşecek bir oluşumdur.

 

 

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın başlatmış olduğu Mavi Yolculuk güzergahı üzerinde her sene gene Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın doğum günü olan 17 Nisan ile ölüm yıldönümü olan 13 Ekim tarihleri arasında 6 ay boyunca çevre gönüllüleri ile birlikte bütün Gökova körfezinde Sualtı Temizliği, Sahil Temizliği yapar. Bu aktivitelerle topladığı çöpler ile Çöp Sanat atölyeleri açarak; Çöp Heykeller, pet şişe kapakları ile duvar resimlerine, pet şişeden oluşan kulübelere dönüştürürür. Farklı bir bakış açısı ile gerçekleştirdiği etkinliklerini basına duyurarak kamuoyunda farkındalık yaratılmasını sağlar. İnaf Gari oluşumu da sualtı ve sahil temizliği yaparak çıkan çöpleri sanat eserlerine dönüştürecektir. 

İnaf Gari İnisiyatifi bugüne kadar yaptığı etkinlikler; 
o 13 Nisan 2014 Caddebostan, İstanbul (Sualtı Temizlik Etkinliği)
o 17 Nisan, 2014 Büyükada, İstanbul (Sualtı Temizlik Etkinliği)
o 26 Nisan 2014 Bodrum (Sualtı Temizlik Etkinliği)
o 7-8 Haziran 2014 Bodrum (Atık Yağ Toplama)
o 11 Haziran 2014 Fethiye (Sualtı Temizlik Etkinliği)
o 22 Haziran 2014 Kuşadası (Sualtı Temizlik Etkinliği)
o 1.Ağustos - 30.Ekim 2014 tarihleri arası Bodrum Kabakum Çöp Sanat Etkinliği

İNAF GARİ FİLMİ:
Yönetmenliğini Harun Özakıncı'nın yaptığı filmin başrol oyuncusu "Çöp"tür. Diğer oyuncular ise denizden çıkan çöpler hakkında bilinçlendirme duyuruları duyuruları ile film gösterimi öncesinde basın yolu ile tanıtılacaktır. Ayrıca film çekiminin tamamlanmasından sonra da uzun yıllar boyunca her sene Nisan- Ekim ayları arasında deniz temizliği ve çöp sanat etkinliklerinin yapılmasına devam edilecektir.

İnaf Gari filminin en önemli özelliği; filmin bir süreç olmasıdır. Filmin ilk etkinliği Halikarnas Balıkçısının doğum gününde başlatılmıştır, yine ölüm yıldönümünde de filmin çekimi için motor denilecektir.
Çıkış noktaları; filmi çektik, gösterime sunduk, makaraları topladık değil; her film sonsuza kadar yaşar, hakkında iyi ya da kötü konuşulurdur.

Plan; doğru bir film yaparak film ile denizlerimize gösterilmesi gereken özeni paralel yaşatmaktır. Sadece film çekimi öncesi ve çekim aşamalarında değil, filmçekimleri tamamlandıktan ve gösterime sunulduktan sonra da etkinliklere devam edilmesi ve söz konusu çevre hareketinin kamuoyu tarafından bilinirliğinin en üst sevide sağlanması ve benimsenmesidir nihai amaçları.

Söz konusu duyurular bazen mizahi bir dille, bazen çarpıcı, bazen acıklı bir dille çöp hikayelerinden oluşacaktır. Çünkü deniz dibinden çıkan çöplerin hikayeleri bazen çok komik bazen çok acıklı bazen de şok edicidir.

Filmin senaryosu bu etkinliklerden çıkan çöplere göre yazılmaktadır. Çekim öncesi etkinlik sürecinde çöplerin hikayeleri oluşturulmaktadır. Özetlemek gerekirse; Filmin bir başlangıcı var ancak sonu yoktur.

İnaf Gari filmi sosyal sorumluluk tadında bir kamu tanıtım filmi ya da belgesel anlatımlı bir film değildir. Çevre, deniz kirliliğini ön plana çıkararak bu konuda farkındalık yaratamayı amaçlayan yerel bir Gökova hikayesidir. İronik ve metaforlarla dolu bir film olarak tanımlayabilir.
Filmin önemli bir ideali; vatandaşın denize çöp atacağı anda filmde denize atılan çöplerin canlılar üzerindeki dramını hatırlayarak içinden" inaf gari" demesi ve denize çöp atmamasıdır.

Kaynak : http://tasarimhersey.com/inaf-gari-temizlik-ve-cop-sanat-etkinligi/