MainDivTopLeft MainDivTopRight
ÇEVKO Vakfı
Haberler/Ekonomi Gazetecileri Derneği (Egd)Tarafından Bu Yıl 4.Kez Düzenlenen “Küresel Isınma Kurultayı” Çev
Ekonomi Gazetecileri Derneği (Egd)Tarafından Bu Yıl 4.Kez Düzenlenen “Küresel Isınma Kurultayı” Çevre Ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Katılımıyla Gerçekleştirildi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve Beyoğlu Belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın açılış konuşmasıyla başlayan kurultayda ;Tesco Grup Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Direktörü Helen Fleming, 'Karbon salınımını olabildiğince azaltmak adına; mağazalarının  2020 yılına, dağıtım zincirlerinin de  de 2012 yılına kadar karbon salınımını yarıya indirmesi için çalıştıklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından değişik panellerle devam eden kurultayın ''Ekonomi Basını İklim Değişikliğine Nasıl Bakıyor'' konulu ilk oturumunu Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir yönetti.

Panelde konuşan Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Bölge Müdür Vekili Zeki Gümüş ise iklim değişikliğinin herkesin kabul ettiği bir sorun olduğunu ve etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini kaydetti.

Zaman Gazetesi Ekonomi Müdürü Turhan Bozkurt ise bireylerin tabiata, çevreye saygı duyması gerektiğine işaret ederek, yaşanan bu çevrenin geleceğe emanet edilmesi anlamında herkese sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Adil Küçük de, insanların bugün sadece para kazanmayı düşünerek çevreyi dikkate almadan üretimlerini sürdürmeleri halinde yarın bu ürünleri satacak kimseyi bulamayacaklarını ifade etti.

Oturuma Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel ve Akşam Gazetesi Ekonomi Editörü Esin Gedik de konuşmacı olarak katıldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı'nda konuşan-ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer,vakıf olarak 20 yıldır ambalaj atıklarının değerlendirilmesi konusunda çalıştıklarını belirtti.

ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer, kurultayda yaptığı konuşmada Türkiye’de toplam sera gazı salımlarının %9’unun katı atık kaynaklı olduğunu belirtti.
İmer, “Türkiye’deki mevcut ambalaj atıkları geri kazanım çalışmalarının, katı atıkların neden olduğu sera gazı salımlarına etkisi yılda %2 mertebesindedir. Geri kazanımın Türkiye’deki toplam sera gazı salımına etkisi yaklaşık %0,2’dir. “ dedi.

ÇEVKO Vakfı olarak 80’in üzerinde belediye ile işbirliği yaparak 15.000.000’a yaklaşan nüfusun katılımı ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağladıklarını, her yıl 100.000 üzerinde öğrenciye ve 4.000.000 tüketiciye geri kazanım bilinci aşıladıklarını belirten İmer, 1.200‘ün üzerinde sanayi kuruluşunun maddi desteği,yılda 400.000 ton ambalaj atığının geri kazanımını sağladıklarını belirtti.

ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer, vakfın 2010 Yılında elde ettiği Çevresel Kazançları şöyle özetledi;

  1. 3.000.000 adet ağacın kesilmesinin önlenmesi
  2. 235.000 metre küp fosil yakıt tasarrufu
  3. 4.650.000 metre küp su tasarrufu
  4. 2.400.000 metre küp depolama sahası tasarrufu
  5. 480.000 ton CO2 eşdeğeri sera gazı salımlarında azalma şeklinde olmuştur ve Türk ekonomisi 2010 yılında 1.000.000.000 TL tasarruf etmiştir .

Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule toplantı salonunda düzenlenen 4. Küresel Isınma Kurultayı'na  Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar  da katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda dengeli gelişmeyi öngördüğüne işaret ederek, bu sebeple kalkınma, şehirleşme ve çevre dengesini sağlayacak bir bakanlığın kurulmasının, dünyanın geldiği konjonktür ve Türkiye'nin geldiği gelişmişlik seviyesi dolayısıyla zorunlu hale geldiğini söyledi.

Bayraktar,bakanlık olarak  bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

''Bakanlığımız ambalaj atığı ayırma ve geri kazanma tesis sayısını 28'den 500'e, atık su arıtabilen belediye sayısını 278'den 421'e, atık suları arıtılan nüfus oranını yüzde 36'dan yüzde 72'ye, deniz kirliliği takip edilen ölçüm istasyonu sayısını 26'dan 231'e çıkarmıştır.''
Bayraktar, önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin olarak ise, şunları kaydetti:

''Hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısı iki katına çıkarılacak ve 2023'te hava kalitesi AB standartlarında olacaktır. İklim değişikliğine uyum ve sera gazı sınırlandırılmasına yönelik sektörel politikalara ağırlık verilecektir. Üretimde ve diğer beşeri faaliyetlerde temiz teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılarak kirliliğin kaynağında azaltılması sağlanacaktır. Çalışmaları devam eden çerçeve ve su koruma, temiz hava kanunu, doğa koruma kanunu gibi tasarıların yasalaşması sağlanacaktır.''
Kyoto protokolüne sonradan taraf olan Türkiye'nin, 2012 sonrası uluslararası iklim rejimine yönelik müzakerelere aktif olarak katıldığına işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin kişi başına düşen yıllık seragazı emisyonu 5 ton karbondioksit seviyesindeyken, OECD ortalamasının 15 ton olduğunu ifade etti.

İklim değişikliği milli eylem planının tamamlandığını dile getiren Bayraktar, iklim değişikliği milli eylem planının, ekonomi, enerji ve ekoloji olgusunu bir arada ele almayı ve ortak bir bakış açısıyla yönetim stratejisi belirlemeyi hedefleyen Türkiye'nin ilk stratejik dokümanı olduğunu söyledi.
Bayraktar, bu eylem planı kapsamında belirlenen yol haritası kapsamında önemli konulardan birinin de kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde yıllık enerji tüketiminin azaltılması olduğunu vurguladı.

Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

''Enerji etkin şehirler imar etmek için binalarda enerji verimliliğini artırmak, binalarda enerji performans yönetmeliğini uygulamak, 2017 yılına kadar tüm binalara enerji kimlik belgesi vermek, toplu konut projelerinde bölgesel enerji üretimini yaygınlaştırmak hedeflerimizdendir. Ayrıca kanalizasyon ve yağmur suyu toplama sistemlerinin ayrılması, su kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasına yönelik modern sistemlerin yaygınlaştırılması, yağmur suyu geri kazanım sistemlerini içeren yapılaştırmanın özendirilmesi, akıllı şebeke sistemlerinin oluşturulmasıyla şehirlerimizde iklime dost altyapı gelişiminin sağlanması da hedeflerimiz arasındadır.'' dedi

FooterDanismaHatti
ÇEVKO VAKFI
Cenap Şahabettin Sok. No: 94 Koşuyolu 34718, Kadıköy, İstanbul, Türkiye
Tel: (0216) 428 78 90 - 94 (4 Hat) Faks: (0216) 428 78 95
cevko@cevko.org.tr